Corona

Info uit de Poolse kranten, t.v., etc. kan hier geplaatst worden.
Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Corona

Bericht door Lech » vr mar 06, 2020 6:25 am

Polen heeft 92 patiënten met een vermoedelijk coronavirus; slechts één geval bevestigd
05.03.2020 17:15

Tweeënnegentig mensen zijn in ziekenhuizen in Polen te midden van angst dat ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus, zei het ministerie van volksgezondheid donderdag.
Afbeelding
Een totaal van 490 wordt thuis in quarantaine geplaatst, terwijl 5.647 worden gecontroleerd door sanitaire inspecteurs, meldde het IAR-nieuwsagentschap van de Poolse radio.

De Poolse minister van Volksgezondheid heeft woensdag aangekondigd dat het eerste geval van coronavirusinfectie in dit land is bevestigd.

Łukasz Szumowski vertelde verslaggevers dat de besmette patiënt, een inwoner van de westelijke provincie Lubuskie in Polen, zich 'goed voelde' en een behandeling onderging in een ziekenhuis in de stad Zielona Góra.

In Polen zijn geen andere gevallen bevestigd.

Het Covid-19-virus, afkomstig uit Wuhan, China, heeft ongeveer 3.300 mensen gedood en wereldwijd meer dan 95.000 mensen besmet.


https://www.polskieradio.pl/395/7784/Ar ... -confirmed

Plievo
Berichten: 2550
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » za mar 07, 2020 12:03 pm

Inmiddels hoorde ik dat er nu 5 gevallen bekend zijn.

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » ma mar 09, 2020 6:28 am

Meer gevallen van coronavirus bevestigd in Polen, totaal nu 11
08.03.2020 22:07

Nog drie gevallen van coronavirusinfectie werden zondagavond in Polen bevestigd, waardoor het totaal van het land op 11 kwam.

De laatste gevallen omvatten een jonge man die onlangs vanuit Italië naar Polen is teruggekeerd. Hij werd gevolgd in een ziekenhuis in Warschau, meldde de openbare omroep Poolse radio.

Een andere patiënt, een oudere man, lag in het ziekenhuis in de zuidwestelijke Poolse stad Wrocław, en de derde was in een ziekenhuis in Racibórz, Zuid-Polen, volgens de Poolse radio.

Twee gevallen werden eerder op zondag in dit land bevestigd. Het eerste geval van coronavirusinfectie werd vorige week in Polen gemeld.

Volgens speciale regels die op zondag in Polen van kracht zijn geworden, kunnen mensen die aan een infectieziekte lijden of ervan worden verdacht worden bevolen om in het ziekenhuis te worden behandeld.

Werkgevers kunnen werknemers instrueren om vanuit huis te werken. De wet introduceert ook een speciale vergoeding voor ouders die gedwongen worden om thuis te blijven en voor hun kinderen te zorgen als een kinderdagverblijf, kleuterschool of school sluit vanwege angst voor coronavirus.

Het nieuwe virus, dat eind vorig jaar opkwam in de centrale Chinese stad Wuhan, is sindsdien verspreid naar meer dan 80 landen.

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » di mar 10, 2020 5:37 am

Poolse herdenkingsmars Holocaust uitgesteld wegens corona


In Polen is de jaarlijkse mars voor de herdenking van de Holocaust uitgesteld vanwege angst voor het coronavirus, zeiden de organisatoren. Het internationale educatieve evenement brengt ieder jaar in april overlevenden en studenten van over de hele wereld naar Auschwitz-Birkenau.
Afbeelding

“Na overleg met de gezondheidsinstanties en overheidsfunctionarissen, zijn we met een zwaar hart gedwongen het uitstel van de March of the Living in Polen aan te kondigen,” zei Shmuel Rosenman, voorzitter van het evenement. “Onze eerste zorg is de gezondheid van de vele deelnemers en de overlevenden van de Holocaust die zich bij hen zouden voegen.”

Jaarlijks lopen meer dan 8000 deelnemers van over de hele wereld deze mars van de overlevenden als symbool van overleving en als statement dat de Shoah nooit meer mag gebeuren. De mars wordt sinds 1988 gehouden en het is voor het eerst dat deze wordt uitgesteld.

Tot nu toe zijn elf gevallen van besmetting met coronavirus in Polen bevestigd.
https://www.nd.nl/nieuws/varia/958743/p ... ens-corona

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » do mar 12, 2020 6:35 am

Polen sluit vanaf maandag scholen om coronavirus
Afbeelding


Polen sluit vanaf maandag alle scholen in het land voor twee weken in de strijd tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. De Poolse premier Mateusz Morawiecki maakte dat woensdag bekend. Ook universiteiten, musea en bioscopen gaan tijdelijk op slot.


Morawiecki meldde dat in zijn land inmiddels 26 besmettingen met het virus zijn vastgesteld en dat er nog niemand aan is overleden.

"Voor onze kinderen is het 't beste om niet het huis uit te gaan want kinderen kunnen de ziekte makkelijk op oudere familieleden overdragen", zei Morawiecki. Zijn minister voor Volksgezondheid, Lukasz Szumowski, benadrukte dat het niet om een vakantie gaat.

De aangekondigde sluiting van musea treft ook het herinneringscentrum in het voormalige Duitse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Dat meldde tot en met 25 maart dicht te zullen zijn.

https://www.dvhn.nl/buitenland/Polen-sl ... 49000.html

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » vr mar 13, 2020 6:26 am

Ieder land zijn eigen paniek
Europa Na Italië komt nu ook in andere Europese landen het dagelijks leven heel langzaam tot stilstand. Iedereen reageert anders.

Binnen Europa wordt verschillend omgegaan met de corona-crisis. Terwijl de Noren zich afvragen of ze nog wel naar hun buitenhuisje kunnen, zijn de Fransen bevreesd over de gevolgen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Italianen moeten ineens iets doen waar ze niet aan gewend zijn: luisteren naar hun overheid – ze zijn ertoe bereid omdat ze de gevolgen van de crisis aan den lijve ondervinden. In Madrid wordt een totale lockdown niet langer uitgesloten. De pleintjes waar normaal jonge kinderen spelen onder het toeziend oog van opa’s en oma’s, blijven leeg. Polen neemt strenge maatregelen, maar de katholieke kerken lijken zich daaraan te onttrekken. Ze willen meer missen opdragen als steun voor het geestelijk welzijn van de bevolking.

M.m.v. Paul Luttikhuis, Anouk van Kampen, Caroline de Gruyter, Marc Leijendekker, Melle Garschagen, Koen Greven, Gert Van Langendonck en Emilie van Outeren

Polen

Polen zijn in paniek, maar de kerken blijven open
Afbeelding
Onderweg voor een reportage in een Oost-Pools dorp, belt de assistente van de burgemeester. Corona heeft uitgerekend Niedrzwica Duza bereikt. Er is een zieke! Weten we zeker dat we durven komen?

De coronapaniek heeft in Polen voorlopig heviger toegeslagen dan het virus zelf. Alle scholen, crèches, universiteiten, musea, theaters en bioscopen waren op slot voordat donderdag de eerste dode een feit was. Zeep, wc-papier en vitaminepillen waren her en der al uitverkocht toen zorgminister Lukasz Szumowski opriep „onze hele samenleving in quarantaine te plaatsen”. Hij wil dat Polen „deze tijd allemaal thuis in isolatie doorbrengen”. Met het uitroepen van een ‘staat van epidemische dreiging’ donderdag kan de regering ook de grenzen sluiten, een binnenlands reisverbod verordonneren en particuliere bedrijven stilleggen.

De drastische maatregelen zijn geen reactie op de uitbraak in Polen – tot nu toe zijn zo’n vijftig besmettingen met Covid-19 bekend – maar om Italiaanse toestanden te voorkomen. Dat de groeiende Poolse economie er een flinke tik van krijgt, neemt de regering voor lief. Ouders, en kwetsbare grootouders, zitten plots met kinderen thuis en kunnen niet naar hun werk. Polen kent nog meer (schijn)zelfstandigen dan Nederland. Die zien hun inkomen opdrogen.

In de horeca en winkels in Warschau is het nog alles behalve uitgestorven. De politieke vraag die iedereen bezighoudt: worden ook de presidentsverkiezingen van mei opgeschort, nu geen campagne gevoerd kan worden? Massale bijeenkomsten zijn immers verboden.

Eén instituut in dit katholieke land trekt zich van alle hysterie en thuisblijfpleidooien niets aan. Aartsbisschop Stanislaw Gadecki roept juist op tot meer missen. Want „zoals ziekenhuizen de lichamelijke kwalen bestrijden, is de kerk er om geestesziektes te behandelen”.


https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/12/ie ... k-a3993656

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » ma mar 16, 2020 5:39 am

Coronavirus-gevallen in Polen stijgen tot 125, drie doden
15.03.2020 23:31

In totaal hebben 125 mensen positief getest op het coronavirus in Polen, terwijl er drie zijn overleden, zei het ministerie van Volksgezondheid zondag laat.

Donderdag werd de eerste sterfte aan het coronavirus aangekondigd.

Polen heeft de noodtoestand van de epidemie uitgeroepen en de grenzen voor niet-ingezetenen tijdelijk gesloten om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Het eerste geval van infectie met het coronavirus werd op 4 maart door de Poolse autoriteiten bevestigd.

Internationale lucht- en treinverbindingen voor passagiers zijn zondag opgeschort, hoewel de regering speciale vluchten chartert om haar burgers naar huis te helpen terugkeren.


https://www.polskieradio.pl/395/7784/Ar ... three-dead

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » ma mar 16, 2020 5:44 am

Europese eenheid lijkt bij grensovergang opeens ver weg: ‘Alleen Polen mogen er door!’
De donuts etende Duitse douaniers vinden het allemaal best, maar de Poolse kant van de grens bij Frankfurt is veranderd in een bastion. Duitse sigarettenkopers komen er niet meer in.

Sterre Lindhout15 maart 2020, 21:29

Afbeelding
Om Polen binnen te komen vanuit Duitsland moet je je temperatuur laten checken.Beeld Daniel Rosenthal

Aan de Duitse kant van de brug over de Oder eten vijf politieagenten ijsjes. Jassen uit, gezichten in de voorjaarszon. ‘Is de grens nog open?’, hijgt een vrouw met een zwaar Pools accent en een nog zwaardere roze rolkoffer vanachter haar mondkapje. Een van de agenten werpt een niet bijster geïnteresseerde blik op de brug. ‘Voor auto’s niet, maar volgens onze officiële informatie komen voetgangers er nog in. Toch?’ Een collega haalt zijn schouders op.

‘Met een Duits paspoort kun je het wel vergeten!’ Met grote boze passen komen twee mondkaploze mannen de brug af gebanjerd. ‘Alleen Polen mogen er door. En we wilden alleen sigaretten halen!’ Ze verdwijnen zachtjes vloekend op het buurland tussen de afgebladderde DDR-flats van Frankfurt an der Oder.

De grensovergang tussen Frankfurt en Slubice laat zondagmorgen zien tot hoeveel verwarring en verwarde gedachten de Europese onenigheid in het coronapreventiebeleid kan leiden.

Na Italië hebben de afgelopen dagen vooral kleine Europese landen de grenzen gesloten: Denemarken, Oostenrijk, Tsjechië, Litouwen. En Polen dus, sinds zondagochtend. Dat Duitsland zelf maandag de grenzen met Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken sluit, was zondagmiddag aan de Oder nog niet bekend.

Pools bastion
De Poolse grenspost aan de andere kant van de brug is een bastion, gebarricadeerd door betonblokken en bemand door agenten met mondkapjes en handschoenen.

Poolse staatsburgers die hun land willen betreden moeten op een formulier hun mobiele nummer invullen en de plaats waar ze vandaan komen. Duitsers mogen Polen alleen in met een bewijs dat ze er werken. Maar eerst moet iedereen langs de man met de thermometer: een grote, hermetisch in plastic verpakte gedaante.

De vrouw met de rolkoffer gaat opgelucht in de rij staan. Ze is koel genoeg. Haar naam is Klaudia, ze is 25 jaar en ze werkt in Londen in de muziekindustrie. Maar tijdens ‘deze coronacatastrofe’ wil ze bij haar ouders zijn in Lublin. ‘Ik ben blij dat Polen dit serieus neemt. Niemand weet hoe erg het wordt, maar in Engeland en Duitsland doen ze veel te weinig, vind ik.’ Claudia is lang niet de enige Poolse die via Berlijn en grensplaats Frankfurt terug naar huis wil. In de loop van de dag ratelen honderden koffers door het stille centrum van Frankfurt.

Als voormalige EU-buitengrens en als demarcatielijn tussen West- en Oost-Europa is de open grens tussen Frankfurt en Slubice er een met een hoge symboolwaarde. De snelweg ernaartoe, de A12, heet de laatste kilometers tot de grens Autobahn der Freiheit. Overal langs de weg staan borden die de vriendschap tussen Duitsland en Polen en de openheid van de grensregio aanprijzen.

Niemand had gedacht dat de vooral de afgelopen jaren zo zwaar bevochten Europese eenheid nog eens aan het wankelen zou raken door een virus. Toch ligt dat op de loer, want niet alleen Donald Trump waarschuwt voor een ‘foreign virus’, ook sommige Europese grenssluitingen worden aangekondigd met een politieke ondertoon. Zo benadrukte de Poolse premier Morawiecki dat sommige Westerse landen ‘helaas te laat beschermende maatregelen hebben genomen’. De eerste van 68 bevestigde coronagevallen in Polen raakte vermoedelijk tijdens het carnaval in Duitsland besmet.

Leedvermaak
De Poolse Anita Tomasz, die vandaag een ommetje door Duitsland fietst, ‘want wij mogen dat nog wel’, kan enig leedvermaak over de Duitsers in de grensstreek niet onderdrukken: ‘Nu kunnen ze niet meer goedkoop boodschappen doen. Had je het hier gisteren moeten zien. Toen bekend werd dat de grenzen zouden sluiten, hebben ze onze supermarkten geplunderd.’

Onder de gedupeerden vallen ook Steffen en Monique, twee veertigers die op sigarettenjacht zijn en er zo hun eigen gedachten over het virus op nahouden. ‘Wat denk je dat ze kunnen doen als straks alle grenzen verlaten zijn? Vluchtelingen binnenlaten natuurlijk! Dat heeft Merkel allang achter de schermen bekokstoofd.’ Ze vinden ‘dat hele corona’ maar overdreven, zegt Monique. Bang om mensen aan te steken is ze niet. ‘Het enige waar ik me zorgen over maak, is mijn baan. Ik organiseer evenementen en die zijn er voorlopig niet.’

Behalve de terugkeer van fysieke grenzen, stelt het coronavirus de mens ook voor het vraagstuk van de zelfbegrenzing. Ook daarover lopen de meningen op de brug uiteen. Zo is er een wat oudere Duitse fietser die luidkeels vertelt dat hij binnenblijven onzin vindt. ‘Ga toch sporten, net als ik’, roept hij de rij Poolse wachtenden toe. ‘Dan word je niet ziek!’ Terwijl de fietsende Anita Tomasz vandaag expres niet haar ouders bezoekt. ‘Want je weet het gewoon niet.’

Als Steffen en Monique even later onverrichter zake terugkeren van hun sigarettenmissie, groeten ze de Duitse agenten. Die eten nu donuts met rood glazuur in de luwte van hun busje, de ruggen naar de grens. Hadden ze niet graag beschermende kleding gehad? Nee, ze hebben gelezen dat die dingen geen zin hebben. ‘Laat de Polen die dingen maar dragen’, zegt een van het vijftal. ‘Ander land, andere gebruiken.’ De Europese eenheid lijkt in Frankfurt an der Oder opeens ver weg.
Afbeelding


https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bfa06216/

ron
Berichten: 659
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Corona

Bericht door ron » ma mar 16, 2020 7:07 am

Lech schreef:
ma mar 16, 2020 5:44 am
‘Wat denk je dat ze kunnen doen als straks alle grenzen verlaten zijn? Vluchtelingen binnenlaten natuurlijk! Dat heeft Merkel allang achter de schermen bekokstoofd.’
Komplottheorieën en het zaaien van valse informatie viert hoogtij 5qw

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » di mar 17, 2020 5:54 am


Plievo
Berichten: 2550
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » wo mar 18, 2020 8:27 am

Monsterfile bij Duitse grens: 57 kilometer

Updated 28 min geleden

29 min geleden in BUITENLAND


Afbeelding
Görlitz - De grenzen naar Polen zijn gesloten. Politieagenten aldaar controleren of Duitse automobilisten een speciale vergunning mee hebben. Ook vrachtwagenchauffeurs moeten hun papieren laten zien. Dat Polen nu op slot is gegaan zorgt voor flinke files: woensdagmorgen is een file van 57 kilometer bij Görlitz gemeld.

Polen verbiedt sinds zondag 15 maart alle buitenlandse bezoekers om het land binnen te komen en legt een 14-daagse quarantaine op voor terugkerende burgers.


https://www.telegraaf.nl/nieuws/1577716 ... -kilometer

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » do mar 19, 2020 6:25 am

Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Polen

Veelgestelde vragen kan je vinden op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/docu ... vies-polen

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » vr mar 20, 2020 6:50 am

Pools testlab coronavirus dicht na besmetting

Een Pools testlaboratorium voor corona is tijdelijk dicht omdat een medewerker is besmet met het virus. Het personeel van het lab in de Poolse hoofdstad Warschau is in quarantaine.

Dat is een onlosmakelijk risico als je werkt aan de frontlinie, aldus de autoriteiten. Het lab voerde per dag zestig tot 120 tests uit. Het is de bedoeling het lab na ontsmetting binnen 48 uur weer in gebruik te nemen. In Polen zijn er in totaal 21 instellingen die testen op het coronavirus.

Volgens de Poolse regering worden er per dag 1500 tests afgerond. Polen registreerde 325 coronagevallen, vijf personen stierven.


https://www.rd.nl/vandaag/buitenland/po ... -1.1642840

Plievo
Berichten: 2550
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » vr mar 20, 2020 1:52 pm

De Poolse lokale supermarkt is gelsoten doordat ze geen aanvoer meer krijgen van producten. :cry:

ron
Berichten: 659
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Corona

Bericht door ron » vr mar 20, 2020 6:02 pm

Op een doordeweekse dag is het hier in de stad tijdens spitsuur net zo druk als op een rustige zondagmiddag 5qw

Maar om hier nu alles op te schrijven hoe het dagelijks leven veranderd is net iets te veel voor mij, het welbekend in Polen 'de hand geven' wordt wel vaak overgeslagen de laatste tijd :)

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » ma mar 23, 2020 6:10 am

Italië beschuldigt Tsjechië en Polen van diefstal mondkapjes uit China
Mondkapjes en beademingsapparatuur zijn door de coronacrisis bijzonder gewild. Zo gewild dat Tsjechië en Polen partijen uit China voor Italië hebben onderschept.

Hans Van Zon 22-03-20, 16:38 Laatste update: 18:34

Iedereen in Italië spreekt er schande van. Is dit nu Europese solidariteit, vragen artsen en media zich af. Volgens onderzoek van de Italiaanse krant La Repubblica hebben twee andere EU-lidstaten, Polen en Tsjechië, Chinese zendingen maskers en medische apparatuur onderweg naar Italië voor eigen gebruik in beslag genomen.

In het eerste geval zou het gaan om 680.000 maskers en duizenden stuks apparatuur, onderschept door Tsjechische beambten. De tweede levering was kleiner – 23.000 maskers – en is door Polen geconfisqueerd. Allebei de zendingen hadden het predicaat ‘noodhulp aan Italië’, het land in Europa dat het zwaarst wordt getroffen door de crisis rond het coronavirus.

Media in Tsjechië berichtten aanvankelijk dat al het materiaal in het land zelf zou zijn gestolen en daarom in beslag was genomen. Maar op foto’s bleek later dat het wel degelijk ging om Chinees materiaal voor Italië. Op alle verpakking stonden de vlaggen van de twee landen.

‘Een misverstand’
Alle spullen zijn inmiddels verdeeld over de ziekenhuizen in Tsjechië, aldus La Repubblica. Op Twitter spreekt de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamacek, inmiddels van ‘een misverstand’. ‘Een klein deel’ van de levering zou zijn aangewezen als humanitaire zending voor Italië. Hamacek belooft de zaak te regelen. Italië heeft intussen van China de toezegging gekregen dat er zo snel mogelijk een tweede partij met mondkapjes en apparatuur zal worden geleverd.

Ook in het geval van Polen spreken Italiaanse bestuurders van ‘een ernstig, absurd voorval’. De minister van Buitenlandse Zaken in Rome heeft zich ook beklaagd bij zijn Poolse collega en eist opheldering.

https://www.ad.nl/buitenland/italie-bes ... ~a29a7134/

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » ma mar 23, 2020 6:21 am

Lege kerkbanken, maar de mis in Emmer-Compascuum gaat door
Gisteren om 19:00 Jan Willem Horstman Drenthe
Afbeelding

Priester Karol Mielnik tijdens de eucharistieviering in de lege kerk van Emmer-Compascuum. De mis werd rechtstreeks uitgezonden op internet. Foto: Jan Anninga

Coronavirus of niet, de mis in de katholieke kerk in Emmer-Compascuum ging zondag gewoon door. Nou ja, gewoon. De kerkdeuren bleven dicht.

Wat zijn in het kerkelijke jaar de meest bijzondere dagen? René Berendsen (71), koster van de Willehaduskerk in Emmer-Compascuum, hoeft er geen seconde over na te denken. ,,De dagen rond Pasen! Witte donderdag, goede vrijdag, stille zaterdag en dan de beide paasdagen.’’

Normaal gesproken is het rond die tijd extra druk in de kerk, maar door het coronavirus is dit jaar alles anders. Geen volle kerkbanken in de periode waarin de kruisiging en de opstanding van Jezus centraal staan.

‘Allesbehalve ideaal, maar het beste dat we kunnen doen’
Berendsen behoorde zondag tot een select gezelschap dat welkom was in de Willehaduskerk. De parochie Maria Hertogin van Drenthe, waartoe ook de katholieke kerk in Emmer-Compascuum behoort, heeft besloten om de missen in het weekend door te laten gaan, maar dan zonder kerkgangers. De beminde gelovigen kunnen de eucharistieviering thuis live volgen via internet.

Afbeelding

,,Allesbehalve ideaal, maar gezien de omstandigheden wel het beste dat we kunnen doen’’, zegt pastoor Jozef Okonek. Gisteren was de eerste viering die rechtstreeks via internet werd uitgezonden. Het bedrijf MGA uit Emmer-Compascuum was met vier mensen aanwezig om alles in technische zin in goede banen te leiden.

Eerst in het Nederlands, dan in het Pools
Er waren twee vieringen achter elkaar. Karol Mielnik begon met een mis in het Nederlands en daarna ging Okonek verder met een viering in het Pools. Ze hadden de rollen ook om kunnen draaien, want ze komen allebei van oorsprong uit Polen.
Afbeelding
et bedrijf MGA leidde alles technisch gezien in goede banen. Foto: Jan Anninga
,,We doen ook een mis in het Pools voor de mensen uit Polen die in deze streek wonen of werkzaam zijn’’, verduidelijkt Okonek. Uiteraard werd er tijdens de mis in het gebed aandacht besteed aan de ellende die het coronavirus veroorzaakt. Er werd stilgestaan bij de slachtoffers, maar ook bij de mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg.

‘Het zal toch niet zo erg worden als toen?’
Koster René Berendsen zat als enige in de kerkbanken en kreeg na enige tijd gezelschap van Piet (82) en Nanda (80) Peerdeman. Het echtpaar wilde een kaarsje aansteken bij het beeld van Maria en kwam via een zijgang de kerk binnen.

Nanda Peerdeman, na afloop: ,,We wisten niet dat er vandaag een eucharistieviering was, dachten dat alles was geschrapt. Wel goed dat ze dit zo doen, via internet.’’ Ze vindt het coronavirus ‘doodeng’. ,,Ruim honderd jaar geleden had je de Spaanse griep. Het zal toch niet zo erg worden als toen?’’

Het echtpaar stak speciaal een kaarsje op voor hun dochter, die de ziekte MS heeft. ,,We kunnen haar vanwege het coronavirus al een tijdje niet bezoeken. Gelukkig wordt ze goed verzorgd door haar man.’’

Kapelaan Mielnik: Je mist nu echt het persoonlijke contact
Volgend weekend is weer een eucharistieviering in Emmer-Compascuum via internet te zien. Kapelaan Mielnik: ,,Je mist nu echt het persoonlijke contact, maar voorlopig moet het in de weekenden maar zo.’’

De vieringen in Emmer-Compascuum worden uitgezonden via deze link: https://www.youtube.com/channel/UC_jkcV ... YevK01mFEQ
https://www.dvhn.nl/drenthe/Lege-kerkba ... 85915.html

Plievo
Berichten: 2550
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » ma mar 23, 2020 7:44 am

Priester Karol Mielnik tijdens de eucharistieviering in de lege kerk van Emmer-Compascuum.
Mijn vrouw kwam de priester verleden week tegen in de Poolse supermarket, dit was de 1e keer dat ze hem zag.
Hij kwam volgens mijn vrouw heel vriendelijk en aardig over.

De kerk is de Willehadus kerk, zie meer info: http://reliwiki.nl/index.php/Emmer-Comp ... Willehadus
Afbeelding

ron
Berichten: 659
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Corona

Bericht door ron » ma mar 23, 2020 12:26 pm

Lech schreef:
ma mar 23, 2020 6:10 am
De tweede levering was kleiner – 23.000 maskers – en is door Polen geconfisqueerd.
Dit is inmiddels bevestigd als "fake news".

Bron: https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w ... 998934657a

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » di mar 24, 2020 6:03 am

Ook Noren, Polen en Portugezen willen uitstel van Spelen
Na Canada, Australië en Polen hebben ook Portugal, Noorwegen en Oostenrijk bekend gemaakt niet te zullen deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen in de zomer van 2020 in de Japanse hoofdstad Tokio. Het Noorse Olympische Comité roept wel op om het evenement één jaar uit te stellen.
Afbeelding
Sportredactie 23-03-20, 10:47 Laatste update: 17:21
Voorzitter Berit Kjøll van het Noors Olympisch Comité: ,,Mijn duidelijke advies aan mijn bestuur zal zijn dat we gezien de ernstige situatie waarin we verkeren geen sporters naar de Zomerspelen of de Paralympics in Tokio dienen te sturen”, liet Kjøll weten.

Pas als het coronavirus wereldwijd volledig onder controle is, wil de Noorse preses de topsporters uit haar land afvaardigen naar beide vierjaarlijkse evenementen.

Polen
Een een woordvoerster van het Pools olympisch comité PKOL zei: ,,Vanwege de veranderde omstandigheden door het coronavirus dat in Polen ook leidt tot een toename van het aantal Covid-19-patiënten, zijn de trainingsmogelijkheden voor onze sporters inmiddels zeer beperkt. Olympische kwalificatietoernooien zijn geschrapt en er is te veel onzekerheid. Dit alles zorgt ervoor dat van een fatsoenlijke voorbereiding op het belangrijkste sportevenement ter wereld geen sprake is.”

NOC*NSF ziet graag een snel besluit van het IOC. Diverse sportbonden, zoals de Amerikaanse atletiek- en zwembond en de Nederlandse wielerbond hebben ook al om uitstel gevraagd.


https://www.ad.nl/olympische-spelen/ook ... ~ae8abead/

Plaats reactie