Zeldzame slechtvalken die kuikens in nest grootbrengen op de 43e verdieping van het hoogste gebouw van Polen

Info uit de Poolse kranten, t.v., etc. kan hier geplaatst worden.
Plaats reactie
Plievo
Berichten: 2553
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Zeldzame slechtvalken die kuikens in nest grootbrengen op de 43e verdieping van het hoogste gebouw van Polen

Bericht door Plievo » ma apr 27, 2020 3:27 pm

Zeldzame slechtvalken die kuikens in nest grootbrengen op de 43e verdieping van het hoogste gebouw van Polen
Afbeelding
Drie slechtvalkenkuikens zijn uitgekomen in een nest op de 43e verdieping van het iconische Paleis van Cultuur en Wetenschap van Warschau. Het is het meest recente succes in een programma om de vogels opnieuw in te voeren, die ooit door de mens zijn uitgestorven in Polen.

De kuikens zijn de nakomelingen van valken Giga en Franek, die sinds 2016 aan de top van de wolkenkrabber van het communistische tijdperk, het hoogste gebouw van Polen, aan en uit wonen. Franek had gefokt door valkeniers en woonde eerder in een nest elders in de stad voordat hij zich vestigde in het Paleis van Cultuur en Wetenschap.

Verschillende wilde vrouwtjes in Warschau vlogen naar het nest om te strijden om zijn partner te worden, maar uiteindelijk kreeg hij gezelschap van Giga, aldus Gazeta Wyborcza.
Afbeelding
Slechtvalken stierven in de jaren zestig uit in Polen door het gebruik van insecticiden. Ze werden later geleidelijk opnieuw in het land geïntroduceerd door vogels die met valkenier waren gefokt.

"Slechtvalken die gepland zijn voor herintroductie, worden gefokt door hun ouders en kennen geen mensen", legt Janusz Sielicki uit, van de Sokół (Falcon) Society for Wild Animals, die voor het nest zorgt.

“Herintroducties vinden voornamelijk plaats in bossen, om een ​​nestende populatie van bomen te herstellen. In 1999, voor het eerst in 30 jaar, begonnen slechtvalken te nestelen in Warschau, op het Paleis van Cultuur en Wetenschap. ”

Het paleis is een iconisch kenmerk van de skyline van Warschau. Het werd in de jaren vijftig gebouwd als een 'geschenk' van de Sovjet-Unie aan Polen, dat na de oorlog onder controle van Moskou was gevallen. De architect, Lev Rudnev, was ook verantwoordelijk voor de vergelijkbare wolkenkrabbers "Seven Sisters" die onder Stalin in Moskou werden gebouwd.

De eerste twee valken vestigden zich in het gebouw nadat daar een kunstmatig nest was geplaatst. Ze werden Wars en Sawa genoemd in een wedstrijd om de lancering van de eerste online videobeelden van hun nest in 2009 te vieren en leefden tot 2015.

Giga en Franek vestigden zich het volgende jaar in het nest, maar verhuisden tussen 2017 en 2019 naar de handelstoren van Warschau, toen de spits van het Cultuur- en Wetenschapspaleis werd gerenoveerd en hun nest werd ontmanteld.

Na hun terugkeer in het gebouw werd de eerste van hun eieren dit jaar in maart gezien, en drie andere verschenen in de daaropvolgende weken. De afgelopen week hebben ornithologen de levende voeding van het nest bekeken - geleverd door zeven camera's die zijn geïnstalleerd tijdens de renovatie van de spits - naarmate de verwachte broeddatum naderde.

Zie hier beelden: https://www.youtube.com/watch?v=IabvCR2 ... e=emb_logo

Nadat het eerste kuiken was geboren, beschreef de Sokół Society-pagina het als "sterk en zeer energiek". Slechtvalkkuikens leren na vijf of zes weken te vliegen en worden geleidelijk zelfverzekerd genoeg om het nest te verlaten, aldus Noizz.

Het grootste deel van de slechtvalkolonie in Polen leeft in kunstmatige nesten van de Sokół Society, waarvan er 30 zijn gebouwd op door mensen gemaakte constructies, en nog eens 40 in natuurlijke omgevingen.

Sielicki zegt dat deze "beveiliging bieden voor eieren en kuikens". De nesten worden alleen gebruikt in het broed- en na-vluchtseizoen, waarna de vereniging de nesten reinigt en desinfecteert voordat de vogels weer terugkeren naar hetzelfde territorium.

Volgens Sielicki bieden steden ideale omstandigheden voor slechtvalken, die zich voornamelijk voeden met vogels die ze tijdens de vlucht vangen.

'Onze steden zitten vol met vogels, dus ze hebben veel potentieel voedsel', zegt hij. "Hoge gebouwen zijn voor hen net als bergen, met veel planken, vaak ook met grind erop."

Er zijn minder gevaren voor slechtvalken in steden, voegt hij eraan toe, waaronder het risico om kuikens te verliezen aan roofdieren zoals oehoes.

De vereniging heeft ook 16 van hun andere nesten uitgerust met webcams, waaronder twee in bomen, waarvan Sielicki zegt dat het de enige op bomen gebaseerde webcams voor slechtvalken ter wereld zijn.

'Het belangrijkste principe van het kijken naar het leven van de vogel', zegt hij, 'is om ze niet te hinderen.' Het enige contact dat de samenleving heeft met de slechtvalken nadat ze zijn vrijgelaten, is wanneer ze de vogels bellen, waardoor ze hun oorsprong kunnen volgen.

Dit betekent, voegt hij eraan toe, dat de pandemie van het coronavirus een verwaarloosbare invloed heeft gehad op hun werk - hoewel de samenleving hoopt dat het leven tegen het volgende herintroductieseizoen weer normaal zal zijn, zodat er meer vogels kunnen worden vrijgelaten

https://notesfrompoland.com/2020/04/26/ ... -building/

Lech
Berichten: 3550
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Zeldzame slechtvalken die kuikens in nest grootbrengen op de 43e verdieping van het hoogste gebouw van Polen

Bericht door Lech » di apr 28, 2020 4:55 am

Prachtige beelden op de website 15qq

Plaats reactie