Gaat u naar de Poolse kust om uw jodiumtekort aan te vullen?

Info uit de Poolse kranten, t.v., etc. kan hier geplaatst worden.
Plaats reactie
Lech
Berichten: 4954
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Gaat u naar de Poolse kust om uw jodiumtekort aan te vullen?

Bericht door Lech » do mei 04, 2023 4:39 am

Gaat u naar de Poolse kust om uw jodiumtekort aan te vullen? Artsen ontkrachten een veel voorkomende mythe
Is het de moeite waard om naar de Oostzee te gaan om jodium aan te vullen? Wanneer is de hoogste concentratie en hebben Polen echt nog steeds last van tekortkomingen van dit element? Experts leggen in een interview met WP abcZdrowie uit wat waar is en wat een mythe is.

1. Wat kunnen de gevolgen zijn van jodiumtekort?
Jodium is een essentieel element voor het menselijk leven. Het juiste niveau speelt een belangrijke rol, zowel in de context van de productie van schildklierhormonen : thyroxine en trijoodthyronine, als in de goede werking van het zenuwstelsel. Ook het belang van dit element in het kader van de bescherming tegen kanker wordt aangegeven . Het meest kenmerkende symptoom van jodiumtekort is zwelling aan de voorkant van de hals, de zgn struma .

Wat zijn de gevolgen van jodiumtekort?
je wordt dik
vermoeidheid, gebrek aan energie,
het koud hebben
droog, vatbaar voor huidbeschadiging ,
cognitieve stoornissen, problemen met herinneren, met associëren,
stoornissen van de mentale en somatische ontwikkeling bij kinderen (slechtere intellectuele en motorische ontwikkeling),
schildklier knobbeltjes ,
hypothyreoïdie .

Jodium wordt niet gesynthetiseerd in het menselijk lichaam, het moet van buitenaf worden aangevoerd via een aangepast dieet en in mindere mate wordt het via de huid en het ademhalingssysteem uit de lucht opgenomen . Het meeste jodium wordt gevonden in zeevissen zoals kabeljauw, koolvis, zalm, makreel en zeevruchten .

2. Deze schildklieraandoeningen vallen nu de Polen aan
In Polen, in een deel van het land, waren er eerder duidelijke jodiumtekorten. Daarom werd vanaf 1997 de verplichte jodering van zout bestemd voor huishoudelijk gebruik ingevoerd. Dit loste in feite het probleem op.

- De procedure is dat in Polen alleen gejodeerd zout te koop is . Dit zout wordt ook gebruikt in de landbouwproductie, daarom is dit jodium aanwezig in vrijwel alles wat we eten - zegt endocrinoloog Mariusz Witczak, MD, PhD.

De deskundige herinnert eraan dat om de vijf jaar, onder leiding van prof. Andrzej Lewiński, worden er bevolkingsonderzoeken uitgevoerd om de juiste aanvoer van jodium onder de inwoners van Łask te controleren.

- Recente controlestudies tonen aan dat niemand in deze populatie jodiumtekort heeft - we breiden deze conclusies uit naar heel Polen, omdat we op dezelfde manier eten. Daarom kan worden geconcludeerd dat er op dit moment geen tekort aan jodium is in Polen . We zien dit ook als het gaat om schildklieraandoeningen - hun type is volledig veranderd. Zodra de meest voorkomende aandoening endemisch struma was , d.w.z. vergroting van de schildklier, was het gebruikelijk om mensen te vinden met enorme struma in hun nek. Dergelijke gevallen worden nauwelijks meer waargenomen. Momenteel domineren op hun beurt auto- immuunziekten van de schildklier, de ziekte van Hashimoto of de ziekte van Graves - legt de arts uit.

3. Jodium in de Oostzee is een mythe?
Experts geven aan dat zeelucht een zeer goede invloed heeft op ons lichaam. - Het zeeklimaat heeft altijd een positief effect gehad, vooral op patiënten met hart- en vaatziekten of luchtwegaandoeningen. Er is echter een andere luchtvochtigheid, we ademen veel beter, het normaliseert ook de bloeddruk. Een grote groep patiënten in een zeeklimaat verbetert hun welzijn - geeft dr. Witczak toe.

Het blijkt dat de meest gunstige periode voor wandelingen langs de kust niet de zomer is, maar de koude maanden. - In de winter en de herfst zweeft er een watermist in de zeelucht, wat vooral dankzij stormen zorgt voor een betere toevoer van micro-elementen in de lucht uit zeewater - voegt de dokter eraan toe.

Artsen weerleggen in een interview met WP abcZdrowie de algemene mythe dat een reis naar de Poolse kust de beste manier is om jodiumtekort aan te vullen.

- Ten eerste is de opname van jodium via de huid of via de longen vrij verwaarloosbaar . Bovendien is het werkelijke gehalte aan jodium in deze lucht boven de Oostzee niet zo hoog dat het na een paar dagen ademen of zelfs zwemmen in zee een reële invloed kan hebben op de schildklierfunctie. Dit betekent ook dat er geen contra-indicaties zijn om naar de kust te gaan voor patiënten met schildklierproblemen - legt de arts uit. Szymon Suwala van de afdeling Endocrinologie en Diabetologie, CM NCU, Universitair Ziekenhuis nr. 1 in Bydgoszcz.



https://portal.abczdrowie.pl/jezdzisz-n ... zechny-mit

Plievo
Berichten: 2947
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Gaat u naar de Poolse kust om uw jodiumtekort aan te vullen?

Bericht door Plievo » do mei 04, 2023 6:36 am

De enige ervaring die ik hierover heb heeft te maken met mijn vrouw.
Ze werd ziek en is uiteindelijk met spoed opgenomen in het ziekenhuis waar ze met een zware virusinfectie een dikke week verbleef.
Vlak nadat ze werd ontslagen uit het ziekenhuis ginen wij naar de Poolse kust, deze vakantie was al lang geboekt.

De arts in het ziekenhuis vond het goed dat wij gingen, maar geen inspanning want dat kon mijn vrouw absoluut niet aan.
De eerste dagen was elke wandeling een marteling, maar het ging beter en beter. Aan het eind van de vakantie moest ik haar afremmen want ze liep heel veel en bij Miedzydroje liep ze ook zonder enig probleem de klippen op.

Nadien voor controle bij de arts en die was stomverbaasd hoe mijn vrouw hersteld was, blijkbaar de gezonde Poolse lucht aan de kust die wonderbaarlijke geneeskrachtige werking had.

Plaats reactie