Sensatie op de schans: grand slam van Stoch

Plaats reactie
Plievo
Berichten: 2553
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Sensatie op de schans: grand slam van Stoch

Bericht door Plievo » zo jan 07, 2018 7:13 am

Sensatie op de schans: grand slam van Stoch
De Poolse skispringer Kamil Stoch heeft zijn 'grand slam' in de Vierschansentournee voltooid. De dertigjarige Stoch schreef vandaag in Bischofshofen ook de vierde en laatste wedstrijd van de tournee langs vier beroemde schansen op zijn naam.
Afbeelding

Zoiets komt zelden voor. De Pool is na Sven Hannawald de tweede skispringer die alle wedstrijden van de Vierschansentournee wint. De Duitser presteerde dat in 2001-2002. Het toernooi wordt sinds 1953 georganiseerd.

Stoch zegevierde vorige week eerst in Oberstdorf en was daarna ook met afstand de beste tijdens het traditionele nieuwjaarsspringen op de grote schans van Garmisch-Partenkirchen. De tweevoudig olympisch kampioen van Sotsji 2014 bleef op koers voor een 'grand slam' door donderdag in Innsbruck weer te winnen. Hij vervolmaakte zijn kwartet zeges zaterdag in de Oostenrijkse stad Bischofshofen.

'Sensationele prestatie'
Afbeelding
Kamil Stoch wordt op de schouders gedragen. © EPA

,,Welkom bij de club'', zei de 43-jarige Hannawald, die onderaan de schans stond om de winnaar te feliciteren. ,,Een sensationele prestatie, dit valt eigenlijk niet te beschrijven. Kamil weet waarschijnlijk nog niet wat hem overkomt. Dat besef komt vanzelf wel.''

Stoch won ook al de vorige editie van de Vierschansentournee. Hij zegevierde vorig jaar echter alleen in Bischofshofen. De Pool kwam dit keer op de Oostenrijkse schans tot sprongen van 132,5 en 137 meter. Met een puntentotaal van 275,6 nestelde hij zich naast Hannawald in de geschiedenisboeken. In het eindklassement kwam Stoch uit op 1108,8 punten, bijna 70 meer dan de Duitse nummer twee Andreas Wellinger (1039,2).

Lech
Berichten: 3547
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Sensatie op de schans: grand slam van Stoch

Bericht door Lech » ma jan 08, 2018 6:07 am

Skispringer Stoch verkozen tot sportman van het jaar
07.01.2018 10:11
De Poolse ski-springer Kamil Stoch is uitgeroepen tot Polen's Sportsperson van 2017 in een poll van het sportmagazine Przegląd Sportowy en de privézender Polsat.
Afbeelding
Kamil Stoch. Foto: Wikimedia Commons / Tadeusz Mieczyński

Stoch won zaterdag op het Four Hills-toernooi in Duitsland en Oostenrijk en werd daarmee de eerste Pool en tweede persoon die ooit won op alle vier de plaatsen van de competitie.

Hij staat ook op de eerste plaats in het wereldkampioenschap voor skispringen.

Lezers van Przegląd Sportowy, die per post, online en per sms stemden, plaatsten de Poolse voetbalkapitein en Bayern München spits Robert Lewandowski en hamergooien wereldkampioen Anita Włodarczyk, die onlangs door een Amerikaans sportmagazine achter haar werd uitgeroepen tot vrouwelijke atleet van het jaar Stoch.

Anderen op de lijst opgenomen wereld nummer twee dubbelspel tennis-speler Łukasz Kubot en mannen hamergooien kampioen Paweł Fajdek.

Przegląd Sportowy reikte speciale prijzen uit aan skispringers Piotr Żyła, Dawid Kubacki, Maciej Kot en Kamil Stoch voor Team van het Jaar, en aan hun trainer, de Oostenrijkse Stefan Horngacher, voor Coach of the Year.

Tomasz Gollob, die in 2010 een individuele wereldkampioen speedway werd en vorig jaar verlamd raakte door een ongeluk, heette Superchampion, terwijl de handicap Sportsperson of the Year-titel ging naar visueel gehandicapte renner Joanna Mazur, die de T11 1500 meter won race op de wereldkampioenschappen vorig jaar.

De Wereldspelen 2017, die werden gehouden in Wrocław, in het zuidwesten van Polen, werden het sportevenement van het jaar genoemd.

Plaats reactie