Poolse olympische atletiekkampioene Szewinska overleden - Oh

bertvaneck
Berichten: 16607
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Poolse olympische atletiekkampioene Szewinska overleden - Oh

Bericht door bertvaneck » zo jul 01, 2018 2:02 pm

Poolse olympische atletiekkampioene Szewinska overleden - Ohuruogu zet punt achter carrière
Redactie 30 juni 2018 14u24 Bron: Belga
DEEL VIA FACEBOOK7 TWEETREAGEER
Moment uit de atletiekinterland Nederland - Polen, augustus 1968. Irena Szewinska (r), winnares op de 100 meter, en nummer twee Wilma van der Berg.
ANP Moment uit de atletiekinterland Nederland - Polen, augustus 1968. Irena Szewinska (r), winnares op de 100 meter, en nummer twee Wilma van der Berg.
MEER SPORT De Poolse atletiekkampioene Irena Szewinska is gisteravond op 72-jarige leeftijd in Warschau overleden. Dat heeft het Poolse persagentschap PAP bekendgemaakt. Szewinska leed aan kanker.
Szewinska was de ‘Grande Dame’ van de Poolse atletiek in de jaren 1960 en 1970. Zij won zeven olympische medailles, waarvan drie gouden: op de 200 meter (1968 in Mexico), de 400 meter (1976 in Montreal) en de 4x100 meter (1964 in Tokio). Verder veroverde ze zeven Europese titels en verbrak ze tienmaal het wereldrecord op de 100, 200 en 400 meter. Na haar loopbaan trad Szewinska toe tot het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Intussen stromen de reacties op het overlijden binnen. “Mevrouw Irena Szewinska heeft ons verlaten - The First Lady van de Poolse sport”, tweette de Poolse president Andrzej Duda, die het heeft over “een groot verlies en veel verdriet. Je zal altijd in onze herinnering blijven.” Ook de Poolse atletiekbond reageerde: “De Poolse atletiek heeft het grootst mogelijke verlies geleden.”

“Ik ben gechoqueerd en verdrietig na de dood van onze liefste olympische vriendin Irena Szewinska”, reageerde van zijn kant IOC-voorzitter Thomas Bach. “De volledige olympische familie is diep bedroefd. We zullen haar herinneren als buitengewone atlete en IOC-lid. Met haar minzaamheid en bescheidenheid was ze een rolmodel dat haar leven wijdde aan de sport.”

“Irena inspireerde een hele generatie vrouwen in Polen en de rest van de wereld in de atletiek”, liet Sebastian Coe, hoofd van wereldatletiekbond IAAF, weten. “Zij was een nationale heldin. Dit verlies zal zich wereldwijd laten voelen.

Plaats reactie