Kerst 2021

Als je jouw vraag ergens anders op het forum niet kwijt kunt, stel het gerust hier.
Plaats reactie
Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Kerst 2021

Bericht door Lech » di dec 07, 2021 6:10 am

Meer dan een kerstbal: Poolse kerstversieringen veroveren de wereld
Afbeelding
Veelkleurige vernissen, lijm, glitter, stenen, strass steentjes en zelfs veren - dit zijn de materialen die elk jaar worden gebruikt om handgemaakte kerstballen te versieren in de fabriek in Piotrków Trybunalski, centraal Polen.

Van januari tot eind november werden hier enkele honderdduizenden veelkleurige kerstballen uitgeblazen, verguld en beschilderd. Ze vonden vooral hun weg naar de buitenlandse markt, waaronder winkels in de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Het pre-vakantieseizoen in de fabriek is een tijd waarin er geen massaproductie is. Toch is er geen gebrek aan werk. Vlak voor kerst denken de decorateurs al aan… de vieringen van volgend jaar. Voor de beurs worden nieuwe collecties Kerstboomversiering klaargemaakt en op maat gemaakte collecties voor aannemers.

Wat buitenlandse kopers het meest waarderen, is het unieke handgemaakte patroon van een kerstbal. De meest waardevolle zijn die gemaakt op bestelling van de klant. De Duitsers houden van landschappen. De Amerikanen, eieren in Faberge-stijl, kerstmannen, geschenken en peperkoek.

Ze zijn zeker niet goedkoop, aangezien er veel moeite wordt gestoken in het maken en met de hand decoreren ervan.


https://tvpworld.com/57314949/more-than ... d-by-storm

Plievo
Berichten: 2947
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Kerst 2021

Bericht door Plievo » di dec 07, 2021 8:28 am

Op Discovery heb ik wel eens gezien hoe ze in Polen handgeblazen kerstballen maken van hoge kwaliteit, prachtig hoe ze dat doen.
Dan praat je over vakmannen, met jaren ervaring.

Mijn vrouw en ik zijn eens op rondleiding geweest in een glasfabriek waar ze ook handgeblazen spullen maakten, tijdens de rondleiding kwam natuurlijk ook een glasblazer in beeld die heel eenvoudig (zo leek het natuurlijk) een giraf en andere dieren van glas maakte.
Maar ze maakten ook schitterende glazen "badkameremmers" voor een hotel in New York.
Natuurlijk eindigde de rondleiding in de lokale winkel met schitterende vazen etc..

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kerst 2021

Bericht door Lech » wo dec 15, 2021 6:38 am

Bloeddonoren in Polen ontvangen gratis kerstboom uit staatsbossen
Afbeelding
Bloeddonoren in Polen kunnen deze week aanspraak maken op een gratis kerstboom in een initiatief van Staatsbosbeheer en het Nationaal Bloeddonatie Centrum.

Als blijk van dankbaarheid aan donoren bieden de twee overheidsinstanties "een natuurlijke boom die naar het bos ruikt" om mensen aan te moedigen het "onschatbare geschenk van het leven" te geven door hun bloed te doneren.

“Bloed is een medicijn dat niet gemaakt kan worden”, schrijven de organisatoren op de website van het initiatief. “Alleen dankzij zulke nobele, gevoelige mensen als bloeddonoren is het mogelijk om gecompliceerde operaties uit te voeren en de gezondheid en levens van ernstig zieke mensen te redden en de slachtoffers van ongevallen te helpen.”

Elke persoon die bloed doneert, krijgt op 16 december een boom op een van de 41 locaties in het land (aangegeven op de kaart hieronder).

De bomen zijn afkomstig van geplande kap en speciale kerstboomplantages, ook op plekken in het bos waar geen ruimte is voor hoge bomen. De organisatoren waarschuwen ook dat bomen altijd moeten worden gekocht bij boswachters of verkopers die een certificaat kunnen tonen waaruit hun herkomst blijkt.

Een infographic geproduceerd door de Staatsbossen somt de voordelen op van een natuurlijke boom - die geen chemicaliën gebruikt, biologisch afbreekbaar is en zuurstof produceert wanneer hij groeit - ten opzichte van een kunstmatige boom, die niet recyclebaar is en 500 jaar nodig heeft om te ontbinden.

Het biedt ook tips over wat te doen met de boom na Kerstmis, suggesties voor manieren om de boom veilig en ecologisch te verwijderen, evenals advies voor het herplanten van een boom die in een plantenpot wordt bewaard.
Afbeelding
Bloeddonoren in Polen moeten tussen 18 en 65 jaar oud zijn en minimaal 50 kg wegen. Ook mogen zij geen verkoudheidsverschijnselen hebben of in de afgelopen 48 uur (Pfizer of Moderna) of 14 dagen (AstraZeneca of Johnson en Johnson) een COVID-19-vaccinatie hebben gehad.

Buitenlanders die in Polen wonen, zijn ook vaak verrast om te horen dat ze vloeiend Pools moeten spreken om bloed te geven (om te garanderen dat ze de formulieren begrijpen die ze ondertekenen)

Mensen die tussen 1980 en 1996 ten minste zes maanden in het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Frankrijk hebben doorgebracht, mogen ook geen donor zijn vanwege mogelijke blootstelling aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD).


https://notesfrompoland.com/2021/12/14/ ... e-forests/

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kerst 2021

Bericht door Lech » ma dec 20, 2021 5:57 am

'Rolada z makiem' siert de Poolse tafel
Afbeelding
'Kerst wordt in Polen voornamelijk op de 24ste gevierd. En dan zijn er veel tradities', legt Izabela Podeswa van de Poolse bakker Deli Delicatessen aan de Haagse Van Musschenbroekstraat uit. De jonge Poolse ontvangt ons zeer hartelijk en neemt uitgebreid de tijd om, met behulp van Google Translate en wat steenkolen-Engels, te vertellen over de Poolse kersttraditie.
Op kerstavond gaat het gezin met elkaar aan tafel. Er is altijd een bordje extra gedekt voor de onverwachte gast. Wanneer de eerste ster aan de hemel verschijnt, mag er gegeten worden. En dat is veel, volgens de traditie horen er twaalf gerechten geserveerd te worden. Een hoofdrol is weggelegd voor karper en dan volgen nog elf schotels.
Eén daarvan wordt bij de Poolse bakker gemaakt. Rolada z makiem, opgerolde cake gevuld met maanzaad. 'Dat is echt een specialiteit die we alleen met kerst eten', legt Izabela uit. Polen zijn ook erg dol op cheesecake, dat kan niet ontbreken bij de twaalf gerechten. De vitrine van de Poolse bakker staat er vol mee.


https://www.omroepwest.nl/nieuws/449674 ... s-en-pools

Plievo
Berichten: 2947
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Kerst 2021

Bericht door Plievo » do dec 23, 2021 10:11 am

Afbeelding
Placu Wolności

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kerst 2021

Bericht door Lech » vr dec 24, 2021 7:09 am


Polen is de op twee na grootste exporteur van kerstversieringen ter wereld

Afbeelding
Polen is de op twee na grootste exporteur van kerstversieringen ter wereld. Vooral de verkoop van premium glazen kerstballen is enorm gestegen, waarbij de handgemaakte artikelen in luxe warenhuizen over de hele wereld verschijnen, evenals in het Witte Huis en het Franse presidentiële paleis.

De Poolse export van kerstversieringen bedroeg in 2020 € 70 miljoen, alleen achter China – dat 80% van de wereldmarkt heeft – en Nederland, volgens een analyse van het Pools Economisch Instituut (PIE).

De belangrijkste markten voor Poolse decoraties zijn Duitsland en de VS, gevolgd door Frankrijk, Slowakije, Oostenrijk en Nederland. Volgens gegevens van Statistics Poland (GUS), een staatsagentschap, daalde de Poolse export in 2020 echter met 13% van € 80,4 miljoen in 2019.
Afbeelding
"We zien dit jaar ook een daling in de export van deze artikelen... als gevolg van een lagere vraag naar kerstversieringen zonder glas," vertelde Łukasz Ambroziak, een handelsanalist bij PIE, aan Notes vanuit Polen. In de eerste negen maanden van 2021 verkocht Polen 36,3% minder decoraties in het buitenland dan in dezelfde periode vorig jaar.

Hoewel Polen in het algemeen minder decoraties exporteert, is de verkoop van premium glazen kerstballen volgens PIE in de eerste negen maanden van dit jaar met 18% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Van de naar schatting 320 Poolse decoratieproducenten is een groeiend aantal gespecialiseerd in met de hand beschilderde glazen kerstballen, meldt Interia. Deze worden verkocht in high-end warenhuizen over de hele wereld, waaronder Harrods en Fortnum & Mason in Londen, Le Bon Marché in Parijs en Bloomingdales in New York.

Verschillende producten van Polen hebben ook de bomen van wereldleiders versierd, waaronder in het Witte Huis, het Europees Parlement en het Franse presidentiële paleis.
Afbeelding
"Toen we in 1995 begonnen, maakte de Poolse snuisterijindustrie al vaart", zegt Wojciech Słodyczka, hoofd van de raad van bestuur van Silverado, een snuisterijproducent uit Józefów bij Warschau. Zijn bedrijf stuurt 90% van zijn producten naar de VS.

"Hoewel er kerstballen zijn die we voor één dollar aan groothandels verkopen, richten we ons vooral op luxeproducten", zegt hij tegen Interia. Hoewel de technologie van het blazen van glazen kerstballen eenvoudig is, kan het enkele dagen duren om een ​​enkele met de hand te versieren.

Słodyczka zegt dat zijn producten zijn verschenen in het Witte Huis en Kennedy Center in de VS en zijn toegevoegd aan de privécollecties van Elton John, Oprah Winfrey, John Travolta, Robert De Niro, Elizabeth Taylor en Arnold Schwarzenegger.

De producenten zeggen ook dat er mode is voor specifieke ontwerpen. "In de jaren 2000 was er een trend voor Fabergé-eieren ... [en] onze klanten wilden soortgelijke versieringen op kerstbomen", zei Słodyczka. Vervolgens, zegt hij, was er een "kookgekte" toen klanten kerstballen bestelden in de vorm van eten en gebak.

"Kort daarna verschenen er rustieke en tuingerelateerde draden - en dus waren er ornamenten in de vorm van fruit, groenten, kassen, kippen, hanen en kerstmannen verkleed als tuinman", vertelde hij aan Interia.

Sinds het begin van de pandemie zijn ook de kerstballen aangepast. Silverado heeft ornamenten gemaakt met de kerstman in een masker en hangende spuiten.



https://notesfrompoland.com/2021/12/23/ ... corations/

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kerst 2021

Bericht door Lech » ma dec 27, 2021 9:47 am

Celebrating December 26th with the history and magic of the Kraków Szopki



Afbeelding

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kerst 2021

Bericht door Lech » di dec 28, 2021 9:42 am


Het veranderende gezicht van de Poolse kerstgerechten

Afbeelding
Naarmate Kerstmis nadert, zal elk Pools gezin zijn eigen tradities en voorkeuren hebben voor de gerechten die moeten worden bereid voor het traditionele Wigilia-avondmaal op 24 december. De meesten zullen het er echter over eens zijn dat er 12 van zouden moeten zijn, inclusief bepaalde "must have" -elementen.

Maar de Poolse kersttafel is in feite een zeer verplaatsbaar feest. Smaken en verkrijgbaarheid zijn in de loop van de decennia en eeuwen veranderd en er bestaan ​​vandaag nog steeds een schat aan regionale verschillen. Ondertussen zijn er nieuwe variaties ontstaan ​​om tegemoet te komen aan veranderende voedingsbehoeften. Zelfs de regel over het aantal gerechten wordt uitgedaagd, aangezien onderzoeken aantonen dat de meeste Polen voor minder kiezen.

Eeuwen Poolse kersttafels
De 12 gerechten die traditioneel op kerstavond worden geserveerd, symboliseren de maanden van het jaar of 12 apostelen. Als je ze allemaal probeert en proeft - van de hartige wilde paddenstoelen, bietensoepen en stoofschotels met zure kool tot de zoete met honing gekruide maanzaaddesserts en peperkoek - zou geluk brengen. Maar dit aantal werd pas na de Tweede Wereldoorlog vastgelegd.
Afbeelding
Vóór de 19e eeuw kozen de meeste huishoudens zelfs voor oneven getallen, meestal vijf, zeven of negen. En het aantal was vaak afhankelijk van de economische situatie van gezinnen - aristocraten serveerden vaak 11 gerechten.

Zoals ze nu doen, zouden Poolse kerstmaaltijden vleesloze gerechten bevatten, vanwege het voortdurende katholieke vasten. De belangrijkste ingrediënten waren gekookte groenten, zoals kool, gele en zwarte wortelen, radijs en pastinaak, evenals vis, volgens de Encyclopedia of Polish Tradition door Renata Hryń-Kuśmierek en Zuzanna Śliwa.

Historische verslagen van een feest dat werd gegeten door de 17e-eeuwse Poolse koning Jan III Sobieski omvatte een schat aan vis uit de Oostzee en de rivieren en meren van Polen, waaronder zalm, karper, snoek en haring. Deze zouden vergezeld gaan van rijst en amandelen, olijfolie en eieren, evenals een grote portie slakken.

Enkele bekende gerechten uit vervlogen tijden zijn inmiddels van de Poolse tafels verdwenen. Deze omvatten het Sarmatische gerecht van snoek in wijnsaus en een populaire amandelsoep, zegt Magdalena Tomaszewska-Bolałek, hoofd voedingsstudies aan de Universiteit van Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen (SWPS).

Aan het begin van de 20e eeuw bevatte een kookboek van Antoni Teslar ingrediënten die tegenwoordig deel uitmaken van het kerstrepertoire: een saffraan-geregen vissoep met snoek; karper gegarneerd met citroen, rozijnen en rode wijn; en maanzaadstrudel. Borsjt, een zure en gepeperde bietenbouillon geserveerd met dumplings die vandaag de dag nog steeds een feestelijk hoofdbestanddeel is, werd al populair.

De voedseltekorten, hoge prijzen en het systeem van rantsoenkaarten die de communistische periode met zich meebracht, leidden tot een nieuwe vorm van creativiteit in gezinskeukens. Een recept voor borsjt dat in 1984 door het damesblad Przyjaciółka werd gedrukt, bevat een bouillon van varkensbeen en -merg toen vlees schaars was.

Voor veel Polen zijn herinneringen aan Kerstmis doordrenkt met de geur van citroenen, mandarijnen en sinaasappels, een zeldzaamheid in het socialistische Polen die voor de gelegenheid eens per jaar zou worden geïmporteerd onder veel media-fanfare. Tijdschriften zoals Kobieta i Życie merken op dat wilde paddenstoelen, noten en gedroogde vruchten het domein van de rijken waren geworden.

Een ander gerecht dat in deze periode een steunpilaar werd en nog steeds trots is op menig Wigilia-tafel, is karper. Ooit een overwegend Joodse delicatesse, begon de vis na de Tweede Wereldoorlog in massaproductie te worden geproduceerd te midden van een tekort aan zeevis. Hilary Minc, de Poolse minister van Industrie in 1947, promootte het als een kerstgebruik door karperrantsoenen uit te delen als een feestelijke bonus op de werkvloer.

Een kaart met Poolse specialiteiten
Het kerstdiner van vandaag begint meestal met koude schotels, waaronder soorten soused haring, gevolgd door borsjt of champignonsoep, en dan de warme gerechten: vaak karper, pierogi gevuld met zuurkool en champignons, en kroketten. Dessert komt meestal als peperkoek, maanzaadcake, kutya of zure cheesecake.

Hoewel de meeste Polen het eens zijn over het basispalet van kerst, blijven regionale verschillen bestaan, zelfs tussen gerechten met dezelfde basisingrediënten.

"Borscht zelf... wordt in veel huizen anders bereid", zegt Tomaszewska-Bolałek. In de oostelijke regio van Podlasie wordt de soep gemaakt met gekookte bieten en gekruid met lavasbladeren, terwijl elders een gefermenteerde bietenbasis gebruikelijk is.

Sommige regio's hebben ook hun eigen historische specialiteiten ontwikkeld. Silezië heeft “siemieniotka”, een romige soep gemaakt van hennepzaad, en “moczka”, een peperkoek met gedroogd fruit, noten en gedrenkt in donker bier.

In het bergachtige zuidelijke deel van Podhale eet men een vegetarische versie van “kwaśnica”, een zure koolsoep met aardappelen. Ondertussen smullen die uit de oostelijke stad Lublin van "kulebiak", een hartige strudel gevuld met kool.

Marcin Popielarz, een chef-kok, vertelt Notes uit Polen dat in zijn ouderlijk huis "culinaire hoogstandjes van verschillende culturen met elkaar verweven" zijn, terwijl de grensoverschrijdende keuken van zijn grootmoeder recepten uit Oekraïne en Wit-Rusland combineerde.

"Ik herinner me nog goed de smaak van dumplings met boekweit en munt, en die met gesneden kool en champignons", zegt hij. Tegenwoordig staan ​​deze smaken op het kerstmenu van zijn restaurant White Rabbit in Gdynia. Andere gerechten zijn haring met aardappelpuree, champignonsoep en kabeljauw met karnemelk en dille.

Nieuwe diëten en rages
De Poolse kerstset blijft ook evolueren naarmate dieetvoorkeuren en -beperkingen steeds meer vorm geven aan feestelijk koken. "Sommige gerechten zijn niet langer aantrekkelijk voor ons qua smaak, smaak of calorieën", zegt Tomaszewska-Bolałek.

Een traditioneel kerstfeest omvat geen vlees, hoewel de katholieke kerk niet langer strikt vasten op kerstavond vereist en het katholieke kerkelijke recht het eten van vlees toestaat. Velen houden zich nog aan oude regels, maar nu gaan ook steeds meer mensen minder vis en zuivelproducten gebruiken.

Uit nieuw onderzoek van Kantar blijkt dat 31% Polen van plan zijn hun diner dit jaar aan te passen aan een specifiek dieet. Meestal kiezen ze voor vegetarische (17%) en laag-glycemische maaltijden (11%). Velen kiezen ook voor lactosevrije, veganistische en glutenvrije gerechten (elk 5%).

Radosław Bartkowiak, die Vega beheert, een veganistisch restaurant in Wrocław, zegt dat er ook veel niet-veganisten zijn die op zoek zijn naar variatie in hun dieet, en dat hij ook tegemoet komt aan klanten met andere vereisten, zoals glutenvrije en diabetische diëten.

"Er is een derde groep, of degenen die de veganistische keuken als een gezonder alternatief beschouwen", legt hij uit.

Topverkopers zijn onder meer niet-visfilets gemaakt van rode linzen en traditionele gevulde koolrolletjes met boekweit, evenals pierogi met tofu in plaats van kwarkvulling, zegt Bartkowiak.

“Elk jaar proberen we de gasten te verrassen met iets nieuws”, zegt hij. De dessertsensatie van dit jaar is een maanzaadspons met kokosroom.

Bovendien, aangezien sommige Polen ervoor kozen om rond Kerstmis uit eten te gaan, bieden veel restaurants nu verfijnde versies van bekende gerechten. White Rabbit biedt op kalfsvlees gebaseerde borsjt doorspekt met "aromatische ingemaakte hibiscus" en een veganistische champignonconsommé met zwarte truffel en lavasolie. De laatste, zegt Popielarz, wordt ook populair bij allesetende gasten.

Een chique restaurant in Warschau, Bez Gwiazdek, serveert elke maand proefmenu's op basis van ingrediënten en technieken die endemisch zijn voor een andere regio van Polen. In december bieden ze in plaats daarvan een kersthap aan - in zowel reguliere als vegetarische vorm.

Op het menu van dit jaar staan ​​borsjt met aardbeien en marjolein en haring geserveerd met appel, koolrabi en karnemelk. Hun pierogi wordt geleverd met ganzenboutvlees en een paddenstoelenbouillon en wordt gecombineerd met regionale wijnen.

Een meer bescheiden kersttafel
Maar niet iedereen zal zich uitsloven deze kerst, aangezien de ontberingen van de pandemie, met velen die Kerstmis in kleinere kringen doorbrengen, evenals de beet van de inflatie, ertoe hebben geleid dat velen het jaarlijkse feest bescheidener benaderden.

Uit een nieuwe studie van Kantar en Carrefour Polska blijkt dat bijna twee derde van de Polen dit jaar minder dan 12 gerechten op tafel zal hebben staan ​​- 38% zal tussen de zes en tien gerechten bereiden, terwijl 26% zei dat ze maximaal vijf gerechten zouden serveren. Slechts 27% is van plan om de traditionele 12 gerechten te serveren, terwijl 11% nog meer op tafel zal hebben.

Een belangrijke motivatie voor 60% van de respondenten om dit jaar te bezuinigen, zijn de stijgende voedselprijzen, blijkt uit het Kantar-onderzoek. Nog eens 58% van de respondenten geeft aan geen voedsel te willen verspillen, terwijl 20% kleinere partijen verwacht en 11% milieuproblemen noemt.

Ondanks dat sommige gezinnen de behoefte voelen om te bezuinigen, betekent de stijgende levensstandaard dat "we op kerstavond relatief meer geld uitgeven dan een paar decennia geleden", zegt Henryk Domański, hoogleraar sociologie aan de Poolse Academie van Wetenschappen (PAN) .

Polen behandelen het feestelijke avondmaal als "een uitzonderlijke gebeurtenis" wanneer ze "vrij zijn van bepaalde normen met betrekking tot voedsel", zoals gezondheidsproblemen, die "in toenemende mate inbreuk maken op ons leven", merkt hij op. Maar de aantrekkingskracht van traditie blijft ook sterk.

"De kersttafel in Polen is goed gedefinieerd in het collectieve bewustzijn, en je zou kunnen zeggen dat het in de omgangstaal een zonde is om de traditie te stoppen", zegt hij.


https://notesfrompoland.com/2021/12/22/ ... as-dishes/

Lech
Berichten: 4948
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kerst 2021

Bericht door Lech » do dec 30, 2021 9:39 am

Bisschoppen verlenen katholieken dispensatie om vlees te eten op oudejaarsavond in Polen
Afbeelding
Katholieken in Polen hebben toestemming gekregen om vlees te eten op oudejaarsavond, die op een vrijdag valt, wanneer gelovigen vlees moeten vermijden.

Op 31 december – waarnaar in Polen wordt verwezen met de naam van de heilige die die dag wordt vereerd, Sylvester – luiden veel Polen het nieuwe jaar in met feesten met worst, vleeswaren en andere vleesetende lekkernijen. Maar dit jaar zouden katholieken (die officieel meer dan 90% van de bevolking uitmaken) zich in theorie moeten onthouden.

De meeste bisdommen hebben echter speciale dispensaties gegeven voor de gelovigen om vlees te consumeren, maar hebben voorgesteld dat ze in ruil daarvoor zouden moeten bidden voor de paus of een aalmoes zouden betalen.

"Gezien de verdiensten van 31 december voor het organiseren van familie- en sociale bijeenkomsten en vreugdevolle vieringen... krijgen alle mensen in het aartsbisdom van Warschau dispensatie van het observeren van de boetedoening van vrijdag en de verplichting om geen vlees te eten", schreef kardinaal Kazimierz Nycz, de aartsbisschop van Warschau.

Mensen die van deze dispensatie profiteren, moeten een gebed uitspreken voor paus Franciscus en een vorm van compensatie kiezen met een daad van barmhartigheid of het betalen van aalmoezen aan de behoeftigen, voegde hij eraan toe.

Józef Kupny, de aartsbisschop van Wrocław, zei te hopen dat de beslissing "niet alleen zou bijdragen tot verdieping van de interpersoonlijke relaties, maar ook tot een nog beter begrip van het onthouden van vlees op de andere vrijdagen van het jaar", meldt Polsat News.

https://notesfrompoland.com/2021/12/29/ ... in-poland/

admin
Site Admin
Berichten: 503
Lid geworden op: do aug 18, 2011 11:56 am

Re: Kerst 2021

Bericht door admin » vr dec 31, 2021 11:39 am

Afbeelding

Plaats reactie