Het Verenigd Koninkrijk is in een ongekende crisis geraakt o

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Het Verenigd Koninkrijk is in een ongekende crisis geraakt o

Bericht door bertvaneck » za jan 19, 2019 9:24 am

Het Verenigd Koninkrijk is in een ongekende crisis geraakt over de brexit. Kan het land er met een nieuw referendum wel uitkomen?

Britse premier Theresa May.
Britse premier Theresa May.Foto: Reuters
In het kort
Voormalig premier David Cameron heeft geen spijt van zijn referendumbelofte. Het loslaten van kwade geesten. Dat is wat Camerons referendum heeft gedaan.Zo werd een politicus die voor een nieuw referendum is uitgemaakt voor nazi.Volgens een peiling wil 56% van de Britten een tweede referendum.De kloof tussen brexit-voorstanders en -tegenstanders lijkt onoverbrugbaar.
Hoe zou het toch met David Cameron gaan? Komende week is het exact zes jaar geleden dat de toenmalige Britse premier een EU-referendum beloofde. Zou hij spijt hebben, de politieke chaos en verdeeldheid in zijn land aanschouwend?

Afgelopen week werd Cameron staande gehouden door enkele scherpe journalisten. Hij was aan het joggen. ‘Nee’, zei hij resoluut op de spijtvraag. Theresa May geniet zijn steun, liet hij ook nog weten. Hij sprak de hoop en verwachting uit dat zijn opvolgster de motie van wantrouwen tegen haar regering zou overleven en er alsnog in zal slagen een brexitdeal in elkaar te sleutelen waar het Lagerhuis wel achter staat.

Dat was fideel van Cameron, die in het verleden een moeizame verhouding had met May. Hij werkt nog steeds aan zijn memoires. Een writer’s block heeft de zaak opgehouden. Maar ook de wetenschap dat publicatie voor extra ophef kan zorgen in een land dat toch al bol van de spanning staat. In het najaar moet het boek alsnog in de schappen liggen, hoewel nog maar de vraag is of de Britse orde dan weer enigszins hersteld is.

Brexit: The Uncivil War
Tot die tijd hebben we in ieder geval de film. ‘Brexit: The Uncivil War’ werd een kleine twee weken geleden uitgezonden door Channel 4 en is een pareltje. Cameron komt er niet in voor. De schrijver van het script – James Graham – vond hem niet relevant genoeg voor het verhaal dat hij wilde vertellen.

Dat verhaal heeft Dominic Cummings als centraal karakter. Cummings was het brein achter de winnende Vote Leave-campagne. Hij is de bedenker van de krachtige Take Back Control-slogan, maar ook van de dubieuze claim dat een vertrek uit de EU £350 mln per week vrijspeelt die aan de krakende Britse gezondheidsdienst kan worden besteed.

De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Maar de krachtigste passage is fictie. Daarin ontmoet Cummings de strateeg achter de Remain-campagne, zijn rivaal Craig Oliver. Het is een week voor het referendum en de Labour-politicus Jo Cox – die fel tegen de brexit is – is net vermoord.

Ziel van het land
Boven een biertje zegt Oliver tegen Cummings: ‘Ik had niet verwacht dat het zo erg zou worden, jij?’ 'Nee', zegt Cummings. ‘Maar is dat niet wat je krijgt als je dit soort vragen aan de mensen voorlegt?’

Oliver zucht. ‘Het moet toch mogelijk zijn dat een land zichzelf een vraag stelt zonder dit alles?,’ werpt hij tegen, ‘zonder alle haat, zonder dood. Dit gaat veel verder dan onze relatie met een economisch blok. Het gaat om de ziel van ons land. Ik maak me zorgen dat we de zaak niet meer kunnen lijmen.’

De passage is fictie, zoals gezegd - de ontmoeting heeft nooit plaatsgehad - maar Oliver zal er vrede mee kunnen hebben. De man die door Cameron net voor zijn vertrek snel nog even geridderd werd, schreef zelf ook een boek over het brexit-referendum en gaf dat als titel ‘unleashing demons’ mee.

Loslaten van kwade geesten. Dat is wat Camerons referendum heeft gedaan. Onlangs gaf de Conservative-politicus Anna Soubry een interview aan de BBC op het grasveldje pal naast het parlementsgebouw. Ze werd uitgemaakt voor ‘nazi’ door lieden die zich op de achtergrond ophielden.

Toen Soubry terugliep naar het parlement, vergezelden dezelfde lieden haar op gevaarlijk dichte afstand.

Een nieuw referendum
Soubry wil een nieuw referendum. Het is volgens haar de enige uitweg uit de politieke impasse die afgelopen week onmiskenbaar werd, toen twee derde van het Lagerhuis tegen de brexitdeal van May stemde, zonder dat duidelijk is wat het parlement dan wel wil.

Direct na Mays zwanenzang hield opiniepeiler YouGov een enquête waaruit naar voren kwam dat 56% van de Britse bevolking ook een tweede referendum wil en dat eenzelfde percentage nu voor blijvend EU-lidmaatschap zal stemmen. Dat is een flinke sprong versus de 48% die dat deed in het referendum van 2016.

Toch blijft de vraag of een nieuwe volksraadpleging over de EU wel zo verstandig is, gelet op de verdeeldheid die is gezaaid door de eerste. Op de stoepen nabij het Britse parlement wordt al maanden gedemonstreerd voor een referendum. Sinds kort hebben de tegenstanders daarvan zich ook gemeld.

Plaats reactie