Waterpeil in stad extreem laag door storing in gemaal Almere

bertvaneck
Berichten: 16607
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Waterpeil in stad extreem laag door storing in gemaal Almere

Bericht door bertvaneck » ma jan 28, 2019 5:20 pm

Waterpeil in stad extreem laag door storing in gemaal
Almere
• Maandag 28 januari 2019 | 13:36
Het waterpeil is in een deel van Almere afgelopen weekend sterk gedaald. Dit is te zien in onder meer het Weerwater en de Stadswetering. De oorzaak van de plotselinge daling is een storing in een gemaal tussen de Leeghwaterplas en de Hoge Vaart.

Normaal gesproken staat het gemaal af en toe kort aan om het water binnen een bepaald gebied op peil houden, maar nu stond hij door de storing langer dan een dag aan. "Hierdoor is er veel meer water weggepompt dan de bedoeling was", legt Theresa Kombrink van Waterschap Zuiderzeeland uit. Het water is hierdoor gezakt naar 5.80 meter onder NAP, terwijl het waterpeil normaal gesproken 25 centimeter hoger ligt.

Alarmbellen
Dit soort storingen komt vrijwel nooit voor, zegt Kombrink. "Op de één of andere manier is hij dit weekend niet uitgeschakeld. Toen gingen de alarmbellen af en hebben we hem uitgezet." Het water was op dat moment bijna gedaald tot aan het toegestane minimum, zoals is vastgesteld in het zogenaamde peilbesluit.

Net op tijd
Het Waterschap verwacht niet dat de storing leidt tot schade aan kades en oevers. "De daling is net op tijd opgemerkt en het gemaal is op tijd stopgezet." Een opzichter van het Waterschap is het gebied ingegaan om dit extra te controleren. "Door de regen gaat het peil nu vrij snel weer omhoog. Het ziet ernaar uit dat alles weer goed komt." Als dit te lang duurt, dan laat het Waterschap extra water het gebied in.

Plaats reactie