Retourtje Polen 13:55 zondag 22 april 2012 - Nederland 2

Plaats reactie
Lech
Berichten: 4952
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Retourtje Polen 13:55 zondag 22 april 2012 - Nederland 2

Bericht door Lech » do mar 15, 2012 7:14 am

Afbeelding

Retourtje Polen
13:55 zondag 22 april 2012 - Nederland 2


Persoonlijke documentaire van filmmaker Deborah van der Starre over haar reis naar de voormalige  vernietigingskampen in Polen. Nadat ze in 2010 een reportage maakt over een door het Nederlands Auschwitz Comité georganiseerde reis naar Polen wordt Van der Starre steeds meer met zichzelf geconfronteerd. Al snel ervaart ze dat ze tijdens deze reis niet de observator kan zijn die ze graag wil zijn. Haar eigen Joodse achtergrond belet dat. Een jaar later gaat ze opnieuw naar Polen om de plaatsen te bezoeken waar ze eerder was. En om antwoorden te vinden op vragen die haar bezig houden. Ze reist door naar Sobibor, waar een groot deel van haar familie de dood vond. Ze gaat er naar toe met maar één doel; hun namen noemen. Volgens de Joodse traditie blijven zij wiens namen worden genoemd, voortleven in de herinnering. Een jaar geleden was van ze hiertoe niet in staat, is ze dat nu wel?

Stamgast
Berichten: 431
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 3:50 pm

Re: Retourtje Polen 13:55 zondag 22 april 2012 - Nederland 2

Bericht door Stamgast » do mar 15, 2012 5:35 pm

Dag Lech,

Bedankt voor jouw kijktip.

Zelf lees ik nu het zoveelste boek over de jodenvervolging.

Afbeelding

Meteen na de oorlog schreef Coen Rood zijn herinneringen op aan de elf werk- en concentratiekampen die hij had overleefd. Een ongelofelijk relaas, juist door zijn directheid, dat vaak gebruikt is door historici als Loe de Jong en Jacques Presser. Het verschijnt nu voor het eerst in druk.

Op 23 april 1942 kreeg de Joodse Coen Rood, geboren in 1918 en kleermaker van beroep, een uitnodiging om zich te laten keuren voor een werkkamp. Het zou het begin zijn van drie ongehoord zware jaren, waarin hij van kamp naar kamp werd gesleept, in Nederland, Duitsland en Polen.Vele malen zag hij de dood in de ogen. Maar hij overleefde, op het nippertje, en besloot direct na de bevrijding zijn belevenissen op te schrijven. Zijn terugblik lijdt zodoende niet aan de vertekening waaronder herinneringen van later datum vaak gebukt gaan. Om die reden hebben veel geschiedschrijvers van Roods manuscript gebruik gemaakt. Maar een integrale publicatie kwam er nooit. Met het verschijnen van Onze dagen wordt voor het eerste zijn complete werk uitgegeven.

Groeten,
Stamgast

Plaats reactie