Trauma’s uit het bos

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Trauma’s uit het bos

Bericht door Lech » do jun 18, 2020 5:34 am

Trauma’s uit het bos: deze Netflix-serie krijgt van ons vijf sterren
RECENSIEOnze redactie maakt je wegwijs in het actuele aanbod van series. Wat moet je gezien hebben en waarom? Vandaag een spannende boekverfilming van Harlan Coben over een drama dat zich afspeelde in de Poolse bossen.

Zonder twijfel heeft de Amerikaanse misdaadauteur Harlan Coben een van de beste boekdeals met Netflix afgesloten. Veertien van zijn crimeromans zullen de komende jaren door de streamingsdienst worden verfilmd tot een tv-serie.

Het leverde al pakkende misdaaddrama’s op zoals Safe en The Stranger die sinds enkele maanden op Netflix te bekijken zijn. Opvallend is dat de verhalen van de Amerikaanse schrijver door de zender naar een ander land worden verplaatst. Zo speelt The Stranger zich in Engeland af in plaats van Amerika.

Nog ingrijpender is de locatiewijzing van de nieuwste reeks, The Woods, gebaseerd op de misdaadroman die Coben in 2007 publiceerde. Het originele verhaal vond plaats in New Jersey, maar het speelt zich nu helemaal af in Polen. Hoewel de serie standaard wordt afgespeeld met Engelse nasynchronisatie, is het eenvoudig over te schakelen naar het origineel in de Poolse taal.

TRAILER: https://youtu.be/4RlU1A_AJx4

De ingreep pakt verrassend goed uit. De zesdelige reeks bevat een complex verhaal dat in 1994 begint in een Pools zomerkamp waar vier jongeren opeens verdwijnen. Twee lijken worden gevonden, maar wat is er met de overige twee gebeurd?

Een kwart eeuw later is dit mysterie nog steeds niet opgelost. Een officier van justitie, Pawel Kopinski, was destijds een van de jongeren in het kamp. Hij heeft de verdwijning van zijn zuster nooit helemaal verwerkt.

Antisemitisme
Als de zaak weer wordt opgerakeld raakt Pawel verzeild in een web van intriges, verdachtmakingen en dwaalsporen. Omdat de reeks in Polen is gesitueerd komen meer aspecten aan de orde, zoals onverholen antisemitisme, corruptie en machtsmisbruik.

The Woods wordt in twee tijdzones verteld, 1994 en het heden. Het heen en weer switchen tussen de gebeurtenissen levert in het begin wat moeite op om de personages – de ouders en hun kinderen - uit elkaar te houden. Maar wie het geduld kan opbrengen wordt beloond met een ingenieus plot waarmee ook nog een fraai tijdsbeeld wordt gegeven van Polen toen en nu.

De vrolijke, vrijheidsbeleving uit de jaren 90 wordt afgezet tegen de grauwe werkelijkheid van nu. Pawel, inmiddels weduwnaar, krijgt te maken met de genadeloze media die in zijn verleden grasduinen als hij een verkrachtingszaak behandelt. De vader van een van de verdachten probeert door chantage en intimidatie de onverschrokken Pawel van zijn stuk te brengen. Alsof dat nog niet genoeg is wordt hij zelf ook nog van moord beschuldigd. De ontknoping treft de kijker in zijn hart. -Ab Zagt
Afbeelding


https://www.ad.nl/show/trauma-s-uit-het ... ~a55f6823/

Plaats reactie