De PvdA wil niet dat wij nog verdachten aan Polen overlevere

Nieuws uit niet Poolse media
Plaats reactie
bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

De PvdA wil niet dat wij nog verdachten aan Polen overlevere

Bericht door bertvaneck » vr mar 09, 2012 8:15 pm

De PvdA wil niet dat wij nog verdachten aan Polen overleveren. Het land zou Europese regels misbruiken.

Brabander Robert Hörchner vóór en na zijn tien maanden lange detentie in Polen
De relatie was net hersteld. Immigratieminister Gerd Leers was vorige week nog hoogstpersoonlijk naar Warschau getogen om de woede over de PVV-plannen voor een Polenmeldpunt te sussen. Maar deze week strijkt de PvdA de Polen opnieuw tegen de haren in.

Kamerlid Jeroen Recourt wil dat het land op een zwarte lijst komt. Nederland moet stoppen met het overleveren van onderdanen aan de Poolse justitie. ‘Polen maakt aantoonbaar misbruik van Europese regels en de detentieomstandigheden zijn er beneden peil,’ meent Recourt. Hij ziet zich in zijn standpunt gesteund door mensenrechtenorganisaties als Fair Trials International, rapportages van de Raad van Europa en uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Sinds enkele jaren leveren Europese lidstaten verdachten zonder al te veel plichtplegingen aan elkaar over. Dat is geregeld in het Europese Aanhoudingsbevel (EAB), een welkom middel voor opsporingsinstanties om zaken sneller voor de rechter te kunnen brengen. In de praktijk blijkt een land als Polen het EAB vooral te gebruiken om verdachten massaal te laten overkomen, vaak voor futiliteiten en op grond van halfbakken verdenkingen. Sommigen zitten vervolgens onder beroerde omstandigheden maanden in voorarrest.

Schrijnend is het geval van de ernstig zieke Nederlandse zakenman Cor Disselkoen die in 2011 onderdook toen Polen om zijn overlevering vroeg. Hij zat eerder twee maanden vast in het land, onder mensonterende omstandigheden en op basis van een zwakke tenlastelegging. Uiteindelijk werd hij vrijgesproken. Minstens zo beroerd verging het de Brabantse ondernemer Robert Hörchner. Hij zat tien maanden vast op verdenking van betrokkenheid bij wietteelt en keerde in 2008 op borgtocht terug, zwaar vermagerd, met huidziektes en een posttraumatische stressstoornis. Hörchner, die zegt onschuldig te zijn, heeft verscheidene documenten in zijn bezit die lijken te wijzen op manipulatie van het verzoek waarmee Polen zijn overlevering vroeg.

Er zijn veel meer voorbeelden waaruit misbruik van het EAB blijkt. En niet alleen door Polen. Mensenrechtenorganisaties en Europese advocaten hebben al talloze gevallen vastgelegd en voeren in Brussel campagne om het EAB aan te passen en om strenger toezicht op de detentieomstandigheden. ‘Het EAB is gebaseerd op vertrouwen in elkaars rechtsstelsels,’ zegt Kamerlid Recourt. ‘Dat vertrouwen is niet terecht. De Nederlandse rechter is echter gebonden aan de afspraak en mag slechts zeer summier kijken of het overleveringsverzoek wel voldoende inhoudelijke grond heeft. Daarom moet de toetsingsbevoegdheid van de rechter worden uitgebreid.’ Zolang dat niet gebeurt en zolang landen hun zaken niet op orde hebben, moet Nederland overlevering weigeren, vindt hij.

Recourt komt met zijn voorstel na eerdere publicaties in VN en nadat hij vorige week langdurig met ‘EAB-slachtoffer’ Hörchner sprak. Diens overlevering kwam mede tot stand doordat Polen hem in 2007 ten onrechte zag als de eigenaar van het Nederlandse bedrijf Albo BV, dat een loods voor de wietplantage zou hebben gehuurd. Uit brieven tussen het Poolse OM en de Nederlandse politie blijkt dat de Poolse officier van justitie al in 2001 wist dat Hörchner niets met Albo BV te maken had. Op het huurcontract van de loods bleek de verhaspelde naam ‘Roberta Harschnera’ te staan, maar in hun overleveringsverzoek schreef Polen doodleuk dat er ‘Robert Hörchner’ in het contract stond. Toen Hörch-ner en zijn advocaat daar in 2007 bezwaar tegen maakten bij de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) in Amsterdam, vroeg de rechtbank de Poolse justitie om een kopie van het contract. Dat werd geweigerd. Bij een volgende zitting van de IRK kreeg Hörchner andere rechters. Die vonden de weigering geen bezwaar en geboden alsnog zijn overlevering.

De gang van zaken rond Hörchners vervolging zou in Nederland zonder meer tot vrijspraak of niet-ontvankelijkheid van het OM hebben geleid. Zo niet in Polen: De Brabander werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. ‘Dat Polen stelselmatig misbruik van het EAB maakt, is evident,’ zegt Jeroen Recourt. ‘Over andere landen durf ik nu zo geen harde oordelen te geven. Maar er is inmiddels voldoende kennis bij Europese instanties. Dat is ook waar je het moet regelen, in Brussel en in Straatsburg. Tot die tijd moet Nederland de deur dicht houden, in elk geval voor Polen.’


More Sharing ServicesShare on facebookShare on twitterShare on hyvesShare on facebook_like

Przyrodnik
Berichten: 799
Lid geworden op: do aug 18, 2011 4:43 pm

Re: De PvdA wil niet dat wij nog verdachten aan Polen overle

Bericht door Przyrodnik » vr mar 09, 2012 9:06 pm

De titel van dit artikel luidt

De PvdA: Polen moet op zwarte lijst

Bron

http://www.vn.nl/Archief/Justitie/Artik ... -lijst.htm

Stamgast
Berichten: 431
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 3:50 pm

Re: De PvdA wil niet dat wij nog verdachten aan Polen overle

Bericht door Stamgast » vr mar 09, 2012 9:20 pm

En ik maar denken dat dit de bron is:

More Sharing ServicesShare on facebookShare on twitterShare on hyvesShare on facebook_like

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: De PvdA wil niet dat wij nog verdachten aan Polen overle

Bericht door bertvaneck » vr mar 09, 2012 9:24 pm

Stamgast schreef:En ik maar denken dat dit de bron is:

More Sharing ServicesShare on facebookShare on twitterShare on hyvesShare on facebook_like
niet te veel denken hoor het is al moeilijk genoeg het leven 5qw 5qw

Lech
Berichten: 4957
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: De PvdA wil niet dat wij nog verdachten aan Polen overle

Bericht door Lech » ma mar 12, 2012 8:17 am

HR: Klacht tegen rechter gegrond

Nieuws - Rechters

zaterdag 10 maart 2012 18:35
In de zaak van de middels een omstreden procedure aan Polen uitgeleverde Robert Hörchner, heeft de Hoge Raad een klacht tegen een Amsterdamse rechter gegrond verklaard. Rechter A.A. Spoel had zitting in de overleveringskamer die in 2007 besloot dat Hörchner (foto) wegens een verdenking van betrokkenheid bij wiet-handel naar Polen mocht worden overgeleverd. 
Maar Spoel had zich moeten verschonen omdat haar vorige werkgever, de landsadvocaat, betrokken was bij de zaak, aldus de Hoge Raad. Als rechter had ze de schijn van partijdigheid op zich geladen.
De Brabantse ondernemer Robert Hörchner is vanaf 1999 vervolgd in Nederland omdat hij met xtc te maken zou hebben, een loods van hem zou voor xtc-handel zijn gebruikt. Maar daarvan werd hij op alle fronten vrijgesproken. In 2007 bleek dat Polen hem verdacht van wietteelt. In 2008 kwam hij op borgtocht vrij: hij bleek zwaar vermagerd, had huidziektes en een posttraumatische stressstoornis. De foto links is gemaakt kort na de terugkeer van Hörchner.
Hörchner zegt onschuldig te zijn en zegt ook te kunnen bewijzen met documenten dat er is gemanipuleerd in het verzoek waarmee Polen om zijn overlevering vroeg.
De Amsterdamse overleveringskamer die in 2007 moest besluiten over de overlevering wilde aanvankelijk daarin niet toestemmen, en vroeg nadere informatie aan Polen. Kort daarop werden twee rechters in die kamer vervangen en keurde de rechtbank alsnog de overlevering goed. Spoel, die één van de nieuwe rechters was, had zich in die zaak direct moeten verschonen, vindt de Hoge Raad. Ze werkte enkele maanden daarvoor nog bij het kantoor van de landsadvocaat Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, dat voor de Nederlandse staat verwikkeld was in procedures met Hörchner. En stukken van die procedures zaten ook in het overleverings-dossier dat voorlag.
Nadat Cees Korvinus, de advocaat van Hörchner, een klacht had ingediend bij de Amsterdamse rechtbank, reageerde rechtbank-president Carla Eradus dat 'roostertechnische' problemen de oorzaak waren geweest van de vervanging en het plaatsen van Spoel op het dossier Hörchner. De klacht werd door haar niet gegrond verklaard.
Na kamervragen oordeelde ook toenmalig minster van Justitie Ernst Hirsch-Ballin dat kennelijk roostertechnische problemen de schijn van partijdigheid bij een oordeel over een overlevering rechtvaardigen. Maar de Hoge Raad is het daar dus niet mee eens.
Er zijn veel klachten over de overlevering in het kader van het EAB (Europese arrestatiebevel) van de Europese Unie. Het EAB is gebaseerd op onderling vertrouwen in Europese rechtsstelsels. Dat heeft tot gevolg dat de Nederlandse rechter slechts zeer summier kan kijken of het overleveringsverzoek wel voldoende inhoudelijke grond heeft.
Een ander probleem is dat in een land als Polen de detentieomstandigheden verre zijn van het niveau dat in Nederland als minimaal geldt.
De PvdA wil dat geen Nederlanders nog naar Polen worden overgeleverd. 


http://www.crimesite.nl/nieuws/moord/22 ... hter-.html

Plaats reactie