In Polen aten ze 7.000 jaar geleden al kaas
Geplaatst: do dec 13, 2012 7:57 am
In Polen aten ze 7.000 jaar geleden al kaas
Door: Maarten Keulemans − 12/12/12, 17:00
© Universiteit van Bristol. De scherven aardewerk
Eindelijk weten we het zeker: al in de late steentijd, zo'n zevenduizend jaar geleden, maakte men in Polen kaas.
Poolse en Britse wetenschappers maken dat op uit chemische analyse van minuscule restjes smurrie die zijn blijven zitten in raadselachtige scherven aardewerk. In de scherven zitten kleine gaatjes, en archeologen denken daarom al tientallen jaren dat het hier gaat om kaaszeven. De vetzuren bevestigen dat nu.
Kaas geldt als een belangrijke uitvinding: niet alleen is kaas een manier om voedzame melkproducten lang te bewaren, het is ook arm aan lactose (melksuiker). In de prehistorie konden veel mensen lactose nog niet goed verteren, maar door kaas was men toch in staat het voedzame melkproduct te gebruiken.
Vleesrotten
Behalve kaasresten vond men ook vleesresten in potten: bewijs dat de boeren vlees kookten. Op weer andere scherven toonden de onderzoekers bijenwas aan. Een aanwijzing dat men potten met water of bier verzegelde met was, denkt het team.
Sommige archeologen hadden moeite te geloven dat de vroegste boeren al kaas maakten, omdat het proces zo ingewikkeld is. Het gaatjesaardewerk zou afkomstig zijn van honingzeven, vlamkorven of bierzeven, opperden de critici daarom.
Melk dronk men overigens al zo'n duizend jaar eerder. In Turkije zijn al achtduizend jaar oude potscherven gevonden met melkrestjes erop
Door: Maarten Keulemans − 12/12/12, 17:00
© Universiteit van Bristol. De scherven aardewerk
Eindelijk weten we het zeker: al in de late steentijd, zo'n zevenduizend jaar geleden, maakte men in Polen kaas.
Poolse en Britse wetenschappers maken dat op uit chemische analyse van minuscule restjes smurrie die zijn blijven zitten in raadselachtige scherven aardewerk. In de scherven zitten kleine gaatjes, en archeologen denken daarom al tientallen jaren dat het hier gaat om kaaszeven. De vetzuren bevestigen dat nu.
Kaas geldt als een belangrijke uitvinding: niet alleen is kaas een manier om voedzame melkproducten lang te bewaren, het is ook arm aan lactose (melksuiker). In de prehistorie konden veel mensen lactose nog niet goed verteren, maar door kaas was men toch in staat het voedzame melkproduct te gebruiken.
Vleesrotten
Behalve kaasresten vond men ook vleesresten in potten: bewijs dat de boeren vlees kookten. Op weer andere scherven toonden de onderzoekers bijenwas aan. Een aanwijzing dat men potten met water of bier verzegelde met was, denkt het team.
Sommige archeologen hadden moeite te geloven dat de vroegste boeren al kaas maakten, omdat het proces zo ingewikkeld is. Het gaatjesaardewerk zou afkomstig zijn van honingzeven, vlamkorven of bierzeven, opperden de critici daarom.
Melk dronk men overigens al zo'n duizend jaar eerder. In Turkije zijn al achtduizend jaar oude potscherven gevonden met melkrestjes erop