'echt Pools eten, zoals vroeger bij moeder thuis'
Geplaatst: zo okt 22, 2017 10:47 am
'echt Pools eten, zoals vroeger bij moeder thuis'
ALMELO - Ze moesten twee weken boenen om de geur van de viszaak die er er vroeger zat eruit te krijgen, inmiddels draait de Poolse snackbar volop. "Dit is iets wat we al heel lang wilden."
Ferry de Goeijen 21-10-17, 10:10 Laatste update: 20:02
Eigenlijk heeft ze het te druk met het bereiden van het eten om uitgebreid te praten. In tegenstelling tot een Nederlandse cafetaria, waar het gros van het voedsel rechtstreeks uit de diepvries in de frituurpan gedeponeerd wordt, is het Poolse eten dagvers. Agnieszka Nastarzewska's werkdag begint daarom al om zeven uur. En zo gaat dat de hele week. "Twee keer per week krijgen we aanvoer uit Polen", zegt ze. "De ingrediënten zijn hier niet te krijgen."
Het eten aan de Ootmarsumsestraat is exact zoals het in Polen geserveerd wordt. "Zoals vroeger bij moeder thuis", zegt echtgenoot Arkadiusz Nastarzewski lachend. "Ja, dit is wat anders dan jullie gewend zijn. We frituren alleen de patat. Het is precies zoals een cafetaria in Polen. Om de Nederlanders er bekend mee te laten worden, laten we veel proeven."
Poolse kroketten
Het duurt deze middag dan ook niet lang of de tafel staat vol eten. De Poolse kroketten moeten we beslist proeven. En bietensoep. En op de menukaart mag ook de goulash niet ontbreken, evenals de koolrolletjes met rundvlees. "Want dat is typisch Pools", zegt Arkadiusz, terwijl zijn vrouw alweer de keuken heeft opgezocht.
Twee keer per week krijgen we aanvoer uit Polen. De ingrediënten zijn hier niet te krijgen
-Agnieszka Nastarzewska
Hard werken is het echtpaar niet vreemd. "We hebben hier echt voor moeten sparen", vertelt de 44-jarige Arkadiusz. "Agnieszka werkte in een textielfabriek in Apeldoorn, ik bij vleeswarenfabriek Stegeman in Wijhe. Op uitzendbasis. Dan was het zeven maanden werken, drie maanden eruit en weer zeven maanden werken. Niks geen vaste contracten. Daar waren we klaar mee."
Uurtje slapen langs de snelweg
Sinds zes jaar wonen ze in Almelo. Daarvoor op een bungalowpark in Ommen. Het brak de familie op. Vooral Arkadiusz, die zijn zoon naar school moest brengen in Almelo, zijn vrouw naar het werk in Apeldoorn en die 's nachts in de fabriek stond. "Stoppen op de parkeerplaats langs de snelweg, om even een uurtje bij te slapen. Dat was pittig. Vandaar waren we blij toen we in Almelo een huis toegewezen kregen. Viel er tenminste een ritje weg."
Maar alles voor de droom: een eigen Poolse cafetaria. "Voor we naar Nederland gingen, heb ik altijd als kok in een restaurant gewerkt", verklapt Agnieszka haar kookkunsten. Arkadiusz knikt. "We zijn naar Nederland gekomen om te werken. In Polen was op een gegeven moment geen baan meer te vinden. Je ziet dat dingen verschuiven. Oekraïners komen naar Polen, omdat het goedkope krachten zijn. Wij gaan daarop weer naar Nederland. Maar prima, we zijn gelukkig hier."
Rijk hoeven ze niet eens te worden. "Gewoon, net als elke Nederlander een keer op vakantie en daarna weer elf maanden werken. Dan zijn wij tevreden. Dat moet toch kunnen. Naar mijn weten zit er alleen een Poolse cafetaria in Rotterdam."
Aardappelpannenkoeken
Het valt in elk in goede aarde bij de Poolse Nederlanders. "Maar we willen ook de Nederlanders bereiken. Ja, net zo als shoarma inmiddels ingeburgerd is." De eerste vaste klanten zijn al binnen. "Straks komt er nog een Nederlander aardappelpannenkoeken ophalen. Dat vinden ze erg lekker."
ALMELO - Ze moesten twee weken boenen om de geur van de viszaak die er er vroeger zat eruit te krijgen, inmiddels draait de Poolse snackbar volop. "Dit is iets wat we al heel lang wilden."
Ferry de Goeijen 21-10-17, 10:10 Laatste update: 20:02
Eigenlijk heeft ze het te druk met het bereiden van het eten om uitgebreid te praten. In tegenstelling tot een Nederlandse cafetaria, waar het gros van het voedsel rechtstreeks uit de diepvries in de frituurpan gedeponeerd wordt, is het Poolse eten dagvers. Agnieszka Nastarzewska's werkdag begint daarom al om zeven uur. En zo gaat dat de hele week. "Twee keer per week krijgen we aanvoer uit Polen", zegt ze. "De ingrediënten zijn hier niet te krijgen."
Het eten aan de Ootmarsumsestraat is exact zoals het in Polen geserveerd wordt. "Zoals vroeger bij moeder thuis", zegt echtgenoot Arkadiusz Nastarzewski lachend. "Ja, dit is wat anders dan jullie gewend zijn. We frituren alleen de patat. Het is precies zoals een cafetaria in Polen. Om de Nederlanders er bekend mee te laten worden, laten we veel proeven."
Poolse kroketten
Het duurt deze middag dan ook niet lang of de tafel staat vol eten. De Poolse kroketten moeten we beslist proeven. En bietensoep. En op de menukaart mag ook de goulash niet ontbreken, evenals de koolrolletjes met rundvlees. "Want dat is typisch Pools", zegt Arkadiusz, terwijl zijn vrouw alweer de keuken heeft opgezocht.
Twee keer per week krijgen we aanvoer uit Polen. De ingrediënten zijn hier niet te krijgen
-Agnieszka Nastarzewska
Hard werken is het echtpaar niet vreemd. "We hebben hier echt voor moeten sparen", vertelt de 44-jarige Arkadiusz. "Agnieszka werkte in een textielfabriek in Apeldoorn, ik bij vleeswarenfabriek Stegeman in Wijhe. Op uitzendbasis. Dan was het zeven maanden werken, drie maanden eruit en weer zeven maanden werken. Niks geen vaste contracten. Daar waren we klaar mee."
Uurtje slapen langs de snelweg
Sinds zes jaar wonen ze in Almelo. Daarvoor op een bungalowpark in Ommen. Het brak de familie op. Vooral Arkadiusz, die zijn zoon naar school moest brengen in Almelo, zijn vrouw naar het werk in Apeldoorn en die 's nachts in de fabriek stond. "Stoppen op de parkeerplaats langs de snelweg, om even een uurtje bij te slapen. Dat was pittig. Vandaar waren we blij toen we in Almelo een huis toegewezen kregen. Viel er tenminste een ritje weg."
Maar alles voor de droom: een eigen Poolse cafetaria. "Voor we naar Nederland gingen, heb ik altijd als kok in een restaurant gewerkt", verklapt Agnieszka haar kookkunsten. Arkadiusz knikt. "We zijn naar Nederland gekomen om te werken. In Polen was op een gegeven moment geen baan meer te vinden. Je ziet dat dingen verschuiven. Oekraïners komen naar Polen, omdat het goedkope krachten zijn. Wij gaan daarop weer naar Nederland. Maar prima, we zijn gelukkig hier."
Rijk hoeven ze niet eens te worden. "Gewoon, net als elke Nederlander een keer op vakantie en daarna weer elf maanden werken. Dan zijn wij tevreden. Dat moet toch kunnen. Naar mijn weten zit er alleen een Poolse cafetaria in Rotterdam."
Aardappelpannenkoeken
Het valt in elk in goede aarde bij de Poolse Nederlanders. "Maar we willen ook de Nederlanders bereiken. Ja, net zo als shoarma inmiddels ingeburgerd is." De eerste vaste klanten zijn al binnen. "Straks komt er nog een Nederlander aardappelpannenkoeken ophalen. Dat vinden ze erg lekker."