Met Polen mee op Nederlandse les in Waalwijk

Nieuws uit niet Poolse media
Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Met Polen mee op Nederlandse les in Waalwijk

Bericht door Lech » wo aug 07, 2019 5:03 am

Afbeelding
Met Polen mee op Nederlandse les in Waalwijk: ‘Prachtig om zelf dingen te kunnen vragen in de supermarkt’

WAALWIJK - Hoe laat je arbeidsmigranten zich thuis voelen in Waalwijk? Kennis van de Nederlandse taal kan flink helpen. Vrijwilligers van de taalgroepen van ContourdeTwern schieten te hulp.

Nee, de Poolse Alan heeft nog nauwelijks geslapen. Zijn nachtdienst bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Tilburg zat er om zeven uur vanochtend op. Nog geen drie uur later zit hij in het Waalwijkse wijkdienstencentrum Zanddonk, klaar voor de Nederlandse taalgroep. ,,Moe? Valt wel mee'', stelt hij, al verraden zijn ogen wat anders. Over doorzettingsvermogen en motivatie gesproken.

Vandaag kan Alan rekenen op een privé-bijeenkomst. Een andere 'student' heeft op het laatste moment af moeten zeggen. Zijn dienst is omgegooid.

Het loopt nog niet storm bij de Nederlandse taallessen in het wijkdienstencentrum Zanddonk, in februari opgezet om de integratie van arbeidsmigranten te bevorderen. Maar helemaal onverwacht komt dat niet. In De Langstraat verblijven duizenden arbeidsmigranten, die het Nederlands nog niet onder de knie hebben. Maar de stap om de taal te leren is vaak groot. ,,We willen dit ook stapje voor stapje doen", verduidelijkt Saskia Ballemans, sociaal werker bij welzijnsorganisatie ContourdeTwern. ,,Integratie kost gewoon tijd."

Pittige missie

Er wacht Waalwijk op dat gebied nog een pittige missie. Veel arbeidsmigranten weten in De Langstraat nog moeilijk hun weg te vinden. De gemeente Waalwijk wil daar verandering in brengen. Ze zoekt daarbij de samenwerking met onder meer bedrijven, organisaties als ContourdeTwern en vakbonden. Ook is er de hoop dat Waalwijkse inwoners en verenigingen zelf met initiatieven komen die zorgen voor nauwere contacten met arbeidsmigranten.

De kloof wordt wellicht kleiner als de buitenlandse werknemers de Nederlandse taal (een beetje) beheersen. Dat voorkomt veel misverstanden. Of zoals ContourdeTwern het stelt: 'Samen leven begint met samen spreken'. Inmiddels heeft de welzijnsorganisatie vier taalgroepen opgezet. In de wijkcentra BaLaDe, Bloemenoord, Parkpaviljoen en Zanddonk spijkeren migranten aan hun Nederlands.

Er bleek daar behoefte aan gratis taalgroe­pen vlakbij hun verblijf
Saskia Ballemans, ContourdeTwern

De kersverse groep in Zanddonk richt zich vooral op de circa vierhonderd bewoners van het nabijgelegen'LH-hotel': het complex voor arbeidsmigranten op het voormalige RWB-terrein. ,,Er bleek daar behoefte aan gratis taalgroepen vlakbij hun verblijf'', aldus Saskia Ballemans. ,,Maar de groep in Zanddonk is uiteraard ook voor andere migranten.''

Het gaat vooral om gasten uit Oost-Europa; Polen, maar ook Bulgaren en Roemenen. De taalgroep kan nog wel wat deelnemers gebruiken. Na de nu aangebroken zomerstop wordt geprobeerd meer mensen de weg naar de taalgroepen te laten vinden. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers.

Subsidies

Het blijkt nog niet zo eenvoudig om arbeidsmigranten te leren Nederlands te begrijpen en te spreken. Daar is wel een portie wilskracht en doorzettingsvermogen voor nodig. ,,Ze moeten echt zelf willen'', verduidelijkt Saskia Ballemans. ,,Voor vluchtelingen zijn er speciale regelingen en subsidies om de taal te leren. Dat is bij arbeidsmigranten anders.''

Bij particuliere organisaties zijn ze vaak veel geld kwijt voor Nederlandse taallessen. ContourdeTwern kan de taalgroep gratis aanbieden, omdat ze met goed getrainde vrijwilligers werkt.

Je moet rekening houden met de verschil­len­de niveaus
Monique, taalvrijwilliger

Wat het soms wel lastig maakt, zijn de shifts die veel arbeidsmigranten draaien. Het valt niet altijd mee om een gaatje in de agenda te vinden voor Nederlandse lessen, ook omdat diensten vaak op het laatste moment worden gewijzigd. De Poolse Alan laat zich daar niet door weerhouden.

Met enige hulp van vrijwilligers Monique en Wilma stelt hij zich in het Nederlands voor, telt van één tot twintig en vertelt hoe laat het is. ,,Je moet rekening houden met de verschillende niveaus'', stelt Monique. ,,De één leert snel, de ander heeft er meer tijd voor nodig. Soms is iemand al maanden bezig en begint de ander net. De groepen moeten dus ook niet te groot worden.''

Nederlands lastiger dan Engels

Over het algemeen kunnen de Oost-Europese arbeidsmigranten zich in het Engels wel verstaanbaar maken, Nederlands blijkt vaak een stuk lastiger. ,,En het is al snel verleidelijk om onderling in hun moedertaal of Engels te praten'', weet vrijwilligster Wilma. ,,Maar het is prachtig als je ze opeens sprongen ziet maken. Dat ze zelf dingen kunnen vragen in de supermarkt.‘’

Wilma heeft ook nauw contact met sommige migranten en helpt ze waar nodig. ,,Laatst zocht iemand ander werk, zonder nachtdiensten", vertelt ze. ,,Hij heeft zich zo ontwikkeld dat hem dat ook met wat hulp is gelukt. Dit is dan zo'n dankbaar werk.''

Groeit houdt aan

De vraag naar taallessen neemt de komende tijd waarschijnlijk toe. Niet alleen houdt de groei van het aantal arbeidsmigranten nog wel even aan, ook blijven ze vaak langer. En daar wordt al op ingespeeld. Niet voor niets groeit het aantal Poolse winkels, zijn er Poolse missen en bijeenkomsten. Ook heeft de gemeente een deel van haar website vertaald in het Pools en Engels.

De initiatieven zijn mooi, maar is het dan nog wel nodig om Nederlands te leren? Vooral omdat veel arbeidsmigranten dicht bij elkaar wonen en elkaar opzoeken. Monique ziet toch vooral de voordelen van al die initiatieven. ,,Het gaat er om dat mensen zich welkom voelen. Dan is al een heel belangrijke stap gezet.''
Afbeelding
Naar verwachting groeit de belangstelling voor de taalcursus Nederlands. © Susan Reijnders


https://www.bd.nl/waalwijk-heusden-e-o/ ... google.nl/

Plaats reactie