Pools partijtje in Woensel voor het goede doel

Nieuws uit niet Poolse media
Plaats reactie
Lech
Berichten: 3547
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Pools partijtje in Woensel voor het goede doel

Bericht door Lech » ma jan 13, 2020 5:33 am

Pools partijtje in Woensel voor het goede doel
Afbeelding
Het benefietfeest Great Orchestra of Christmas Charity wordt dit jaar voor de 28e keer georganiseerd en voor de 4e keer zal deze plaatsvinden in Eindhoven. © DCI Media

EINDHOVEN - Voor veel Polen voelde het Poolse benefietfeest bij kunstcentrum CKE zondagmiddag een beetje als thuiskomen, dankzij gerechten uit eigen keuken en traditionele dans- en muziekoptredens. Voor het vierde jaar op rij had Eindhoven zijn eigen editie van het benefietfeest WOSP, waarbij door heel Polen geld opgehaald wordt voor zieke kinderen.
Jesper de Vaan 12-01-20, 20:44 Laatste update: 21:26

Volgens organisator Lech Osvchowski is het WOSP (vertaling: Het Grote Benefiet Kerstorkest) een beetje het Poolse, winterse equivalent van onze Koningsdag. Jaarlijks op de tweede zondag van januari organiseert bijna ieder dorp of stad een eigen feest en komen de inwoners samen om te dansen en te eten. Het grote verschil is dat iedere opgehaalde zloty naar het goede doel gaat: zieke en minderbedeelde kinderen. Osvchowski: ,,28 jaar geleden was de eerste benefiet, omdat er na de overgang van communisme naar kapitalisme een gebrek was aan apparatuur in ziekenhuizen. Inmiddels is WOSP echt een begrip geworden." Hij wijst naar de hartvormige sticker met logo, die iedere bezoeker bij binnenkomst krijgt opgeplakt. ,,Van alle apparatuur in ziekenhuizen heeft de helft zo'n sticker.”

Sponsorloop

Met bijna 100 vrijwilligers is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan het programma, bestaande uit een mix van eten, muziek- en dansoptredens en kinderactiviteiten. Voor het eerst hielden ze dit jaar ook een sponsorloop, die zaterdagmiddag met zo'n 100 deelnemers startte vanaf de Hut van Mie Pils in Waalre. ,,We groeien ieder jaar", vertelt Osvchowski. ,,De eerste twee jaar was het evenement bij The Hub, maar dat werd te klein. Vandaag verwachten we zo'n 1000 bezoekers."

Op de dansvloer heeft zich net een groepje meisjes in bloemetjesjurken en strikken in hun haren verzameld voor hun optreden: een traditionele volksdans op de klanken van kinderliedjes. Verderop komt de geur van de Poolse keuken je tegemoet. Voor de grote pannen met Pierogi (deegballetjes) en Bigos (stoofvlees met zuurkool) vormen zich lange rijen.

Draai vinden

Bezoekster Krystyna Janusz is blij verrast door het menu, al kan haar Nederlandse vriend na drie jaar samenwonen in Polen inmiddels ook een perfecte Pierogi op tafel zetten. Sinds een half jaar zijn ze hier. In Polen werkte ze als fotograaf, nu is Janusz orderpikker in het magazijn en heeft moeite om haar draai te vinden. ,,Soms nemen mensen je niet serieus, zowel met werk als vriendschappen opbouwen. O, je komt uit Polen dus dan ben je maar tijdelijk hier en is het zinloos om in jou te investeren." Munnig, die opgroeide in Geldrop, weet hoe het is om je weg te moeten vinden in een nieuw land. ,,In Olsztyn, de stad in Polen waar ik woonde, waren 2 andere Nederlanders. Dan voelde ik me soms net een alien." Volgens de organisatie is deze dag dan ook niet alleen bedoeld om zoveel mogelijk geld op te halen, maar ook om de onderlinge contacten te bevorderen en bewijzen dat Polen en Nederlanders goed samen kunnen werken. ,,En feesten natuurlijk."


https://www.ed.nl/eindhoven/pools-parti ... goede-doel

Plievo
Berichten: 2553
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Pools partijtje in Woensel voor het goede doel

Bericht door Plievo » ma jan 13, 2020 10:56 am

De schalen met voedsel zien er heerlijk uit 12qq

Plaats reactie