Ontsnapt aan Poolse lockdown: hoe 3 Brabanders net op tijd over de grens vluchten

Nieuws uit niet Poolse media
Lech
Berichten: 3549
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Ontsnapt aan Poolse lockdown: hoe 3 Brabanders net op tijd over de grens vluchten

Bericht door Lech » di aug 04, 2020 4:48 am

Ontsnapt aan Poolse lockdown: hoe 3 Brabanders net op tijd over de grens vluchten
KRAKAU/BREDA - Het ene na het andere Europese land sloot de afgelopen dagen de grenzen. Het stelt toeristen die in het land verblijven voor een dilemma: de vakantie in alle rust doorzetten, of als de wiedeweerga het land verlaten? Verslaggever Tom Hayes zat in Polen en besloot dat laatste.
Afbeelding ‘Als een groep vluchtelingen liepen we over de Pools-Duitse grens.’

Tom Hayes 17-03-20, 09:07 Laatste update: 09:51

Maar mijn persoonlij­ke mening? Verlaat Polen zo snel mogelijk, nu het nog kan

Receptionist
,,Als jullie langer willen blijven, kunnen jullie heel de bovenverdieping boeken tegen de laagste prijs. Maar mijn persoonlijke mening? Verlaat Polen zo snel mogelijk, nu het nog kan.” Het is een mix van Engels en Pools, maar de boodschap van onze receptionist is glashelder: wegwezen.

Sinds donderdag verblijven in dit hotel in Krakau, om een lang weekend de toerist uit te hangen. Dat plan liep een dag voor vertrek al een deuk op: Polen besloot alle musea dicht te gooien, vanwege de coronacrisis. Ook Auschwitz sloot. Balen, toch de hoofdreden van deze reis.

Goed, tal van alternatieven. Zo maken we een fietstocht door de stad, en offeren we ons op om de verschillende soorten Pools bier te keuren. Tot zover weinig medelijden met ons (pa, schoonbroer, en ondergetekende).

Blikken van totale ongeloof
Afbeelding
De Grote Markt van Krakau in Polen. © Tom Hayes
Op vrijdagavond belanden we in een ondergrondse jazz club. Daar kantelt ineens de corona-gelatenheid die we tot nog toe bemerkten. Na de laatste klanken van Ray Charles’ ‘Georgia on my mind’ neemt de zangeres ineens een serieuze toon aan: ,,Op last van de overheid moeten we vanavond helaas om 12 uur stoppen en de deuren sluiten.”

Het lijkt hier geen nieuws te zijn, en ook de jazzdame zelf vervolgt haar repertoire zonder verdere poeha. Onze blikken moeten echter totale ongeloof verraden: eh? Telefoon erbij, want Google is je beste vriend op zo’n moment. En verrek, we stuiten op het bericht: ‘Polen cancelt alle internationale reizen de komende 10 dagen’. Shit.

Horecacontrole
Snel checken we de status van onze terugvlucht op zondag. Die gaat door, vooralsnog. Maar de kroegen, restaurants en winkels sluiten vanaf middernacht, voor minimaal 10 dagen. Evenals de grenzen. Maar ze laten ons toch heus nog wel naar Nederland vertrekken. Toch?

Om middernacht verlaten we vol vertwijfeling de club. De politie komt op dat moment het plein op rijden. Horecacontrole.

Her en der een horde
Navraag leert dat de andere gasten minder draalden dan wij: vrijwel iedereen is vanochtend direct vertrokken

Zaterdagochtend keren we terug op de Grote Markt. In nog geen 24 uur tijd is het decor onherkenbaar veranderd. De terrassen zijn verlaten, het plein kleurt treuriger dan gisteren. Her en der snelt een horde toeristen voorbij, met de rolkoffers erachteraan. Weg van hier. Weg, voordat Polen op slot gaat.

Terug bij het hotel. We dubben: wachten we op de vlucht van morgen, of vertrekken we nu? Navraag bij de receptie leert dat de andere gasten minder draalden dan wij: vrijwel iedereen is vanochtend direct vertrokken. En het dringende advies van de man achter de desk: volg dat voorbeeld.

We vertrekken, per direct
Afbeelding
Op last van de overheid zijn alle musea in Polen gesloten. © Tom Hayes
Op de site van Krakau Airport zien we de ene na de andere vlucht sneuvelen, maar die van ons staat nog altijd overeind. Dubben doen we niet echter niet meer: we vertrekken, per direct. De taxibus die het hotel voor ons regelt is er binnen het kwartier. We blijken medepassagiers te hebben: 6 Britten en 1 Amerikaan. Bestemming van de reis: de Pools-Duitse grens. Een rit van ruim vier uur. Maar willen we hier niet minimaal tien dagen vastzitten, dan is dit de enige optie.

Tijdens de rit leren we dat een Brits echtpaar gisteren pas is aangekomen in Krakau. ,,Maar zodra we het nieuws over de lockdown hoorden, wilden we hier geen moment langer blijven. Voor middernacht willen we hier weg zijn. Dan gaat de grens op slot, en kunnen we geen kant meer op.” Op dat moment krijgen we een bericht binnen: uw vlucht is geannuleerd.

De brug
De nacht is al gevallen als de Poolse chauffeur ons afzet vlak voor de Pools-Duitse grens. Hij durft ons niet tot aan het eerstvolgende treinstation te brengen: ,,Want als ik eenmaal de grens over ben, moet ik bij terugkomst 14 dagen in quarantaine.” We besluiten het laatste stuk daarom lopend af te leggen, als groep. Alsof we elkaar al vier weken kennen, in plaats van vier uur.

Het zal de adrenaline zijn. De gedachte dat we hier als vluchtelin­gen het land verlaten

Een brug scheidt Polen van Duitsland op dit punt. We moeten de weg oversteken, want de kant waar we ons bevinden is afgezet. De schrik jaagt ons op het lijf als we zien dat aan de overkant twee mannen in zwarte jassen op ons af komen gelopen.

Gelukkig, zien we als we naderen, geen politie! Geen idee waarom die angst door ons hoofd schiet: we plegen hier toch geen strafbaar feit? Het zal de adrenaline zijn. De gedachte dat we hier als vluchtelingen het land verlaten.

Opluchting en blijdschap
Als we de pas vervolgen wordt het grensbord ‘Deutschland’ zichtbaar. Daarachter: toch politie. Twee man, waarvan één bewapend, houdt elke auto aan die vanuit Polen Duitsland binnenrijdt. We besluiten met ferme pas op ze af te lopen. Geven een vriendelijk knikje als ze ons opmerken. En lopen dan stevig door, alsof we deze wandeling elke avond maken, bepakt en bezakt. Ze laten ons. Opluchting, toch. En blijdschap. De vlucht is geslaagd.

Nog een klein half uur lopen, dan komen we aan op het station van Görlitz. Vanaf daar volgt een reis die veel te lang duurt en veel te veel kost, als je hem afzet tegenover de geplande vliegreis dan. Maakt niets uit. We zijn bijna thuis.
https://www.ed.nl/brabant/ontsnapt-aan- ... ebook.com/

Plaats reactie