Boetes in het buitenland: zo zit het

Plaats reactie
bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Boetes in het buitenland: zo zit het

Bericht door bertvaneck » do aug 04, 2016 10:04 am

Boetes in het buitenland: zo zit het

Mariska Tjoelker | Gepubliceerd: 02-08-2016 | Gewijzigd op: 03-08-2016


Net iets te hard over de Franse tolweg en jawel, een paar weken later ploft daar de boete op de deurmat. Of: een middagje naar zo’n gezellige Duitse markt en bij terugkomst een parkeerboete onder de ruitenwisser vinden – terwijl je toch zeker weet dat je daar wel mocht parkeren. En dan?

De belangrijkste feiten over verkeersboetes in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk op een rijte.

België

Krijg je als buitenlander in België een verkeersboete, dan legt de ambtenaar je een onmiddellijke inning (schikking) op. Betaal je direct, dan heb je ook de boete geaccepteerd – beroep is dan niet meer mogelijk. Als je de boete niet wilt betalen, moet je een waarborgsom betalen, de hoogte daarvan is gelijk aan de opgelegde boete. Op het moment dat je bezwaar tegen de boete wilt maken, moet je dat direct aangeven en schriftelijk vast laten leggen. Doe je dit niet, dan wordt de betaling van de waarborgsom alsnog als betaling van de boete gezien en vervalt de mogelijkheid van beroep.

Inbeslagname

Betaal je boete noch waarborgsom dan wordt je voertuig voor maximaal 96 uur in beslag genomen. Betaal je de boete of waarborgsom – plus stallingskosten – binnen die termijn, dan krijg je het voertuig terug. Doe je dat niet, dan mag het voertuig in beslag worden genomen.

Vragenformulier

Ontvang je een boete thuis, dan vind je daarbij in de meeste gevallen ook een vragenformulier waarop je jouw versie van de overtreding kunt aangeven. De definitieve boete wordt na retournering van dit vragenformulier vastgesteld. Ontvang je de boete thuis, dan staat in de brief ook de informatie over hoe de boete te betalen.

Duitsland

In Duitsland legt men voor eenvoudige overtredingen een bekeuring (Verwarnung) op, tot maximaal een bedrag van 55 euro. Betaal je deze bekeuring ter plekke of binnen een week, dan is de zaak afgerond. Betaal je niet of te laat, dan start de zogeheten Bussgeld-procedure. Wanneer je niet betaalt omdat je beroep aantekent, moet je een waarborgsom (Sicherheitsleistung) betalen. De waarborgsom is gelijk aan de boete plus kosten.

Bussgeld-procedure

De Bussgeld-procedure is standaard voor elke overtreding die niet met een eenvoudige bekeuring wordt afgedaan. De procedure begint met een beschikking (Bussgeldbescheid) – deze krijg je uitgereikt of toegestuurd. Onderdeel van deze beschikking is het vragenformulier (Anhörungsbogen), waarop je jouw visie op de overtreding kunt aangeven. Op basis van deze informatie kan de beschikking nog worden gewijzigd of geseponeerd. Blijft de situatie gelijk, dan ontvang je de officiële beschikking. Je hebt daarna 14 dagen de tijd om in beroep te gaan, maar dat heeft alleen zin als je een steekhoudend juridisch verweer kunt (laten) voeren. De strafrechter behandelt de beroepszaak en je bent verplicht daarbij aanwezig te zijn, tenzij er zwaarwegende redenen voor afwezigheid zijn. Is er sprake van een verkeersmisdrijf (doorrijden na een ongeval, letsel of dood door een verkeersongeval) dan volgt altijd een strafrechtelijke procedure.

Strafpuntensysteem

Duitsland kent een strafpuntensysteem dat ook voor buitenlandse weggebruikers geldt. Voor verkeersovertredingen met een boete vanaf 60 euro krijg je 1 tot 3 strafpunten. Heb je in totaal 4-5 punten, dan krijg je een vermaning (Ermahnung), bij 6-7 punten een waarschuwing (Verwarnung) en vanaf 8 punten volgt ontzegging van de rijbevoegdheid. Ook kan een educatieve maatregel (Aufbauseminar) worden opgelegd. Strafpunten worden centraal geregistreerd.

Frankrijk

In Frankrijk zijn de overtredingen en bijbehorende boetes in vijf categorieën ingedeeld. Voor overtredingen in de categorie 1 tot en met 4 gelden vaste boetebedragen (amende forfaitaire). De bedragen variëren van 11 euro (eerste categorie, bijvoorbeeld foutparkeren) tot 135 euro (vierde categorie, bijvoorbeeld door rood licht rijden). De Franse politie mag boetes tot een bedrag van 750 euro ter plekke innen. Overtredingen uit de vijfde categorie (ernstige verkeersdelicten) gaan altijd naar de rechter.

Speciale website

Betaal je de boete binnen 14 dagen, dan is het boetebedrag lager (amende minorée) dan wanneer je later betaalt. Betaal je later dan binnen die 14-dagentermijn, maar wel binnen 45 dagen, dan is het boetebedrag hoger (amende majorée). Heb je dan nog niet betaald, dan wordt de maximale boete opgelegd. Boetes betaal je via een speciale website.

Waarborgsom

Betaal je de boete niet, dan moet je een waarborgsom (caution of consignation) ter hoogte van de opgelegde boete betalen. Betaal je deze niet, dan mag je voertuig, rijbewijs of kentekenbewijs in beslag worden genomen totdat je hebt betaald. Je moet de waarborgsom overigens ook betalen als je in beroep gaat tegen de boete. Beroep aantekenen kan binnen 30 dagen na ontvangst van de boete; de zaak gaat dan ter afhandeling naar de rechtbank.

Spanje

Spanje kent verschillende categorieën verkeersovertredingen. Voor lichte overtredingen gelden boeten tot 100 euro, voor wat zwaardere overtredingen kun je een boete tot 200 euro krijgen en voor ernstige overtredingen tot 600 euro. Is de overtreding zeer ernstig, dan kan de boete enorm oplopen – hierbij wordt ook naar het inkomen van de overtreder gekeken. Daarnaast kan een zeer ernstige verkeersovertreding leiden tot ontzegging van de rijbevoegdheid. Betaal je de boete direct of in elk geval binnen 20 dagen, dan wordt de boete met 50 procent verlaagd. Betaal je niet, dan wordt je een waarborgsom opgelegd. Als je deze ook niet betaalt, kan de politie je voertuig in beslag nemen. Beroep tegen een bekeuring moet je binnen 15 dagen na ontvangst van de bekeuring indienen.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland) mag de politie voor lichte overtredingen een fixed penalty – of, in Schotland: een conditional offer notice – opleggen. Daarnaast mogen parkeerwachters bekeuringen geven voor parkeerovertredingen, het negeren van eenrichtingsverkeer, ongeoorloofd keren en het niet voeren van de juiste verlichting. Een bekeuring moet je direct of in elk geval binnen 28 dagen betalen, anders volgt er een boeteverhoging van 50 procent of een dagvaarding. Betaling van de bekeuring betekent dat de zaak is afgehandeld.

Strafpunten

Engeland, Noord-Ierland en Wales hanteren een puntensysteem dat ook voor buitenlanders geldt. Bij 12 strafpunten binnen drie jaar volgt ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van zes maanden. De strafpunten worden centraal geregistreerd.

Waarborgsom

Als je een boete niet direct betaalt, mag de politie een waarborgsom ter hoogte van het boetebedrag opleggen. Gaat het echter om een verkeersovertreding die door de rechtbank moet worden behandeld, dan bedraagt de waarborgsom 600 pond. Betaal je niet, dan kan je voertuig in beslag worden genomen.

Plievo
Berichten: 2945
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Boetes in het buitenland: zo zit het

Bericht door Plievo » vr aug 05, 2016 6:25 pm

Hoe dan ook, betaald dient er te worden..

In Duitsland kan je soms betalen zonder bonnetje, is wat goedkoper.

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Boetes in het buitenland: zo zit het

Bericht door bertvaneck » vr aug 05, 2016 9:06 pm

Johan ik hebt een paar maal een kleine boete thuis gekregen uit Duitsland ik hebt het snel betaald en een kopie van de bekeuring bij mijn gestoken en er van geleerd hou je aan de maximalen snelheid op de trajecten groet Bert 5qw 5qw

Plaats reactie