Politiek cafe

Al wat niet met Polen te maken heeft mag hier geplaatst worden
bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » za jan 14, 2017 8:10 am

Ambassadeur VS: Trump is uit op desintegratie Europese Unie



Het overgangsteam van aankomend president Donald Trump heeft in de eerste telefonische contacten met leidende EU-functionarissen geïnformeerd wat de volgende lidstaat is die zich van de Europese Unie zal losmaken.


Anthony Gardner (Foto: HH)

Anthony Gardner (Foto: HH)

Dat heeft de scheidende VS-ambassadeur bij de EU, Anthony Gardner, vrijdag gezegd tegen journalisten. De informatie zou hem van EU-kant zijn doorgespeeld. Zegslieden bij de Europese Commissie konden vrijdag niet bevestigen dat de provocerende vraag bij de eerste contacten is gesteld.

Krankzinnig

Volgens Gardner is de vraagstelling 'krankzinnig' en niet in het Amerikaanse belang, maar wel tekenend voor de manier waarop de nieuwe machthebbers in Washington tegen de EU aankijken.

Trump kan, zoals bekend, goed opschieten met Europarlementariër Nigel Farage, die met zijn Ukip veel heeft bijgedragen aan het vertrek van de Britten uit de EU. Gardner bestempelt het als het 'toppunt van dwaasheid' voor de VS om Brexit aan te moedigen.

Le Pen

In Brussel wordt gevreesd dat Trump zich bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk aan de kant van de extreemrechtse Marine le Pen zal scharen, hoewel Farage altijd afstand van haar heeft gehouden. De leider van het Front National is donderdag gesignaleerd in de Trump Tower, maar team-Trump ontkent dat er gesprekken zijn gevoerd.

Gardner is in 2013 benoemd door president Barack Obama. Volgens hem vergissen Trump en zijn adviseurs zich als ze ervan uitgaan dat de EU disfunctioneel is en dat ze zich daarom beter kunnen richten op grote lidstaten als Duitsland en Frankrijk.

Pence

Buitenlandchef Federica Mogherini heeft gesproken met toekomstig vicepresident Mike Pence. Daarbij zijn de belangrijkste internationale kwesties besproken, 'maar slechts in grote lijnen'.

Volgens diplomaten zullen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken zich maandag in Brussel mogelijk beraden op de mogelijke implicaties van Trumps presidentschap voor de internationale verhoudingen. Een van de eerste kwesties waarmee de EU kan worden geconfronteerd, is de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Onberekenbaar

Vlak na zijn verkiezing belegde Mogherini al een spoeddiner met de ministers in Brussel. Daarbij werd vastgesteld dat de VS hoe dan ook een belangrijke partner blijven, waarmee de EU zich moet blijven engageren.

Maar het is ook na de hoorzittingen in Washington met aanstaand minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson en andere functionarissen moeilijk in te schatten welke kant het op zal gaan en welke invloed de onberekenbare Trump zal hebben op het buitenlands beleid.

Volgens Gardner hebben de Amerikanen de Europese integratie de afgelopen vijftig jaar gesteun omdat de politieke, economische en veiligheidsbelangen van beide partijen daarmee zijn gediend.
aquu aquu
Laatst gewijzigd door bertvaneck op di mar 07, 2017 11:54 am, 1 keer totaal gewijzigd.

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » zo jan 15, 2017 7:36 am

Een antiBrexit protestbord met daarop de tekst (vertaald): 'Stop Brexit. Maak van immigranten geen zondebok meer'

Nederlandse moet mogelijk na 30 jaar VK verlaten door Brexit

Een Nederlandse die al dertig jaar, met Britse man en volwassen kinderen, in Engeland woont moet na een Brexit mogelijk het land verlaten. Jet Cooper kreeg een brief van staatssecretaris voor Immigratie Robert Goodwill waarin staat dat ze geen verblijfvergunning kan krijgen omdat ze geen particuliere ziektekostenverzekering heeft en omdat ze niet genoeg zou verdienen. Onlangs kreeg een andere Nederlandse die al 24 jaar in Engeland woont van de immigratiedienst te horen dat ze haar koffers maar alvast moest pakken.

Door: Patrick van IJzendoorn 14 januari 2017, 20:11

Blijf op de hoogte


Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.



Zaterdag meldt The Guardian dat Cooper, wier echtgenoot ernstig ziek is, na het EU-referendum een permante verblijfsvergunning had aangevraagd, een die nu vereist is voor migranten uit niet-EU landen. Ze kreeg het naar eigen zeggen te kwaad toen ze de 'ijskoude' brief van Goodwill ontving. De 55-jarige freelance journaliste woont al vele jaren in het graafschap, waar ze drie kinderen heeft grootgebracht. Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is haar inkomen te laag en is ze niet tegen ziekte verzekerd.


Dat laatste is discutabel. Anders dan andere Europese landen kent Groot-Brittannië geen premiestelsel, maar wordt de zorg uit algemene middelen betaald. Wel dragen de Britten, ook Cooper, een soort zorgpremie af, National Insurance geheten. Naar de mening van de Europese Commissie geldt dat ook als een verzekering, maar de Britten weigeren dat te accepteren. Het is een handige manier om migranten een verblijfsvergunning te onthouden. Een proces hierover loopt nog bij het hof in Luxemburg.



Onrust

In een reactie heeft de immigratiedienst laten weten dat Cooper zeker kan blijven zolang de Britten deel uitmaken van de EU. Wat daarna gebeurt, is totaal onzeker. Zoals het er nu naar uitziet zullen de rechten van Europeanen in Groot-Brittannië en Britten in Europa worden gebruikt als munitie tijdens de Brexit-onderhandelingen. Onlangs kreeg ook de Nederlandse Monique Hawkins een veredelde oprotbrief, maar na ophef hierover kreeg ze alsnog te horen dat ze kan blijven. Haar zaak belichtte de bureaucratische nachtmerrie die de drie miljoen EU-burgers hier mogelijk staat te wachten.


Berichten als deze zorgen voor onrust, zo blijkt op sociale media. 'Moet ik beginnen met het pakken van mijn spullen', twitterde de Nederlandse historicus Myriam Wilks-Heeg uit Liverpool, 'twintig jaar hier, drie kinderen en nu ben ik gereduceerd tot onderhandelingskapitaal.' Ook Britten zien deze gang van zaken met lede ogen aan. 'Dit is weerzinwekkend', aldus de acteur Simon West, 'wat voor een land zijn we aan het worden?' De voormalige leider van De Groenen, de Brits-Australische Natalie Bennett, noemde de tactiek van premier Theresa May 'niet te verdedigen'.
Wat moet Europa blij zijn dat dit volk uit de E.U stapt het is gewoon tuig van de richel :evil: :twisted: aquu

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » zo jan 15, 2017 3:35 pm

Nederlandse troepenmacht naar Polen; Rusland stelt afweerraketten bij Moskou op

Artikelen
Complotten
Jan 14, 2017
0 1040

Ministerie van Defensie: Troepen kunnen worden ingezet voor ‘offensief optreden’.


Het wordt voorgesteld als een ‘oefening’, ‘de grootste in jaren’, bedoeld als een ‘geruststellende maatregel’: 3600 Nederlandse militairen volgen zo’n 3000 Amerikaanse en enkele honderden uit andere NAVO landen naar Polen. ‘De eerste treinen met militair materieel denderen momenteel Polen binnen,’ bericht het ministerie van Defensie trots. Enkele alinea’s verder een opmerking die een indicatie geeft dat het wel eens om meer dan een grote oefening kan gaan: ‘Het draait in Polen niet alleen om het trainen van defensief en offensief internationaal optreden’ (onderstreping toegevoegd). Kortom: de door de Westerse gevestigde orde gewilde uitgelokte oorlog met Rusland komt opnieuw een stap dichterbij.


Brigadegeneraal Jan Swillens krijgt het bevel over de oefening ‘Bison Drawsko’. Op het filmpje van het ministerie van Defensie vertelt hij dat 27 treinen vol pantservoertuigen en infanterievoertuigen vanuit Steenwijk naar Polen zullen vertrekken. Nederland levert 3600 militairen, België, Canada, Duitsland, Estland, Polen en de VS meer dan 900* (* niet alle in Polen gelegeerde Amerikanen nemen aan de oefening deel).

Het sturen van zoveel soldaten richting de Russische grenzen wordt een ‘belangrijke stap richting deelname aan de NAVO flitsmacht’ genoemd, die in 2018 operationeel moet worden. Het is tevens een voorbereiding voor deelname aan de NAVO ‘battlegroup’ (strijdgroep) die in Litouwen aanwezig is.

Rusland stelt afweerraketten bij Moskou op

Als u denkt: dit klinkt allemaal behoorlijk agressief, dan bent u niet de enige. In Rusland voelt en weet men al langere tijd dat het Westen een oorlog probeert uit te lokken. Als reactie op de aankomst van 3000 Amerikaanse militairen en duizenden tanks, pantserwagens in Polen heeft het Kremlin besloten om S-400 afweerraketten bij Moskou op te stellen, als verdediging tegen een mogelijke onverwachte NAVO aanval met bijvoorbeeld stealth raketten. De S-400 komt ook in de Russische enclave Kaliningrad, als antwoord op de stationering van NAVO gevechtsvliegtuigen in de Baltische staten.

NAVO breekt harde garanties en dreigt nieuwe oorlog te veroorzaken

Het grote conflict, met een beetje pech zelfs een nieuwe wereldoorlog, zit al veel langer in de planning dan sinds de door de CIA georganiseerde fascistische staatsgreep in Oekraïne en de (vermoedelijke false flag) aanslag op vlucht MH17. In de jaren ’90 was het president Bill Clinton die brak met alle aan Rusland gegeven garanties dat de NAVO zich niet verder naar het Oosten zou uitbreiden. In ruil daarvoor was het Kremlin in 1990 akkoord gegaan met de geweldloze Val van het IJzeren Gordijn.

Die harde toezeggingen werden zwart op wit gesteld, maar werden korte tijd later gewoon in de prullenbak gegooid. In de daarop volgende 25 jaar breidde de NAVO zich tot aan de Russische grenzen uit. Eind jaren ’90 gooide het Westerse bondgenootschap onder leiding van Bill Clinton ook nog voormalig Joegoslavië –bondgenoot van Rusland- plat, en dat zonder instemming van de VN Veiligheidsraad. Desondanks proberen onze politici en media voortdurend Rusland als ‘de onbetrouwbare agressor’ voor te stellen.

Ook uit de illegale oorlogen tegen Libië en in Syrië bleek dat de NAVO zich van een verdedigend bondgenootschap tegen de Sovjet Unie had omgevormd tot een agressief opererende offensieve alliantie, die vrijwel uitsluitend de belangen van de Amerikaanse neocon globalisten behartigt. Als zij hun zin krijgen, verandert Europa voor de derde keer in een eeuw in een slagveld, waar deze keer waarschijnlijk geen herstel van mogelijk zal zijn, omdat er nu kernwapens kunnen worden gebruikt.

‘Putin nodigt Trump uit voor vredesgesprekken Syrië’

Omdat Trump meerdere malen heeft duidelijk gemaakt te willen breken met deze oorlogskoers en weer te willen gaan samenwerken met Rusland –met name tegen ISIS-, proberen de Amerikaanse globalisten en linkse organisaties er alles aan te doen om hem te dwarsbomen.

Volgens sommige berichten zou president Putin al een uitnodiging aan Trump hebben gestuurd om nog eind deze maand, dus als Trumps koffers in het Witte Huis nog maar amper zijn uitgepakt, over vrede in Syrië te gaan praten. (3)

Valse ‘casus belli’

Ondertussen werkt men in Brussel en het Pentagon stug door aan het creëren van een valse ‘casus belli’. In Amerika lijkt het te zijn mislukt (alhoewel het nog geen 20 januari is), maar in Europa kan Rusland nog altijd de schuld in de schoenen worden geschoven van het zogenaamd ‘manipuleren’ van de komende verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De gevestigde orde vangt daarmee twee vliegen in één klap, want zo kunnen ook de sterk in opkomst zijnde Europese vrijheidspartijen –in Nederland de PVV- worden uitgeschakeld, waardoor de eurofielen hun lang gedroomde kans zullen kunnen grijpen voor de oprichting van een totalitaire EU-dictatuur.

Bronnen:

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » do feb 09, 2017 2:08 pm

Tweede Kamerverkiezingen: dit willen de partijen met AOW en pensioenen

Mariska Tjoelker | 13 | Gepubliceerd: 08-09-2016 | Gewijzigd op: 09-02-2017



AddThis Sharing Buttons
Share to FacebookShare to TwitterShare to WhatsAppShare to E-mailShare to Print



Als er een onderwerp is dat veel mensen bezighoudt, is het wel de AOW en, in het verlengde daarvan, het pensioen. Blijft het bestaan of weet straks de volgende generatie niet eens meer wat dat was? Hieronder leest u wat de verschillende politieke partijen er in hun verkiezingsprogramma's voor 2017 over zeggen.

Dit artikel wordt geactualiseerd zodra een politieke partij haar verkiezingsprogramma bekendmaakt.

D66
•Een nieuw pensioenstelsel: minder collectief en meer gericht op het individu - wel solidair, maar geen overdracht van geld van jong naar oud



PVV
•AOW-leeftijd gaat terug naar 65 jaar
•Aanvullende pensioenen indexeren

GroenLinks
•AOW als basispensioen wordt verhoogd
•Inkomens van ouderen die een beperkt of geen aanvullend pensioen hebben, worden verhoogd
•Pensioenstelsel moderniseren om de verdeling tussen generaties en tussen lager- en hogeropgeleiden rechtvaardiger wordt

CDA
•Compensatie voor ouderen met een klein pensioen
•Pensioen wordt 'onder geen beding' een Europese aangelegenheid
•Meer persoonlijke pensioen dat ook overdraagbaar is naar een ander fonds
•Dat iemand met een AOW-uitkering niet langer wordt gekort als hij of zij een familielid of vriend in huis neemt om deze te verzorgen

SP
•AOW-leeftijd wordt flexibel - mensen kunnen vanaf 65 jaar stoppen met werken
•Het is voor pensioenfondsen niet meer verplicht om kunstmatig een lage rente te gebruiken voor het berekenen van toekomstige verplichtingen

VVD
•Iedereen krijgt een eigen pensioenpotje, met een helder overzicht van ingelegde premies en opgebouwd vermogen. Collectief beheer van dit potje blijft mogelijk
•Maatwerk en keuzevrijheid voor wat betreft AOW en aanvullend pensioen: wil je langer doorwerken, dan kan dat en wil je je aanvullend pensioen eerder of voor een deel in één keer opnemen, dan kan dat ook
•Werknemers mogen zelf bepalen bij welke pensioenuitvoerder het aanvullend pensioen wordt opgebouwd
•Zelfstandigen moeten zich aan kunnen sluiten bij een collectief pensioen
•De pensioenpremie wordt een vast percentage van het salaris - vrijwillig meer sparen blijft mogelijk

PvdA
•De AOW wordt flexibel: iedereen krijgt de keuze tot drie jaar eerder te stoppen met werken, tegen een redelijke korting (waarbij niemand onder het minimum terecht mag komen)
•Voor wat betreft de aanvullende pensioenen: minder strenge dekkingseisen
•Hoe dichter bij de pensioenleeftijd, hoe zekerder de hoogte van het aanvullende pensioen moet zijn
•Iedereen spaart mee, dus ook ZZP'ers - die bouwen op tot minimaal de sociale premiegrens

SGP
•Pensioenopbouw, aflossing hypotheek en zorg worden gekoppeld, bijvoorbeeld doordat een deel van het pensioen mag worden gebruikt voor het aflossen van de hypotheek zodat dat later kan worden ingezet voor de kosten van de oude dag
•Keuzevrijheid moet het uitgangspunt van het pensioenstelsel zijn
•Iedereen krijgt een persoonlijke pensioenpot
•Jaarlijks kijken naar en zonodig repareren van koopkracht ouderen
•ZZP'ers zijn niet verplicht pensioen op te bouwen

PvdD
•Een flexibele AOW, mede gebaseerd op het aantal gewerkte jaren
•Mogelijkheid om te kiezen voor een lagere AOW-leeftijd in ruil voor een aangepaste AOW-uitkering
•Geen sollicitatieplicht voor 60-plussers
•Democratisering van pensioenfondsen: inspraak voor werknemers
•Pensioenfondsen mogen niet langer investeren in bv vee-industrie, fossiele brandstoffen en de wapenindustrie, tenzij een bindend ledenreferendum daarvoor toestemming geeft
•Meer vrijheid en flexibiliteit voor werknemers om hun pensioenopbouw vorm te geven

ChristenUnie
•Meer persoonlijk pensioenstelsel
•Pensioenpremie beleggen in het eigen huis
•Het treffen van een pensioenregeling blijft de eigen verantwoordelijkheid van de zzp’er

VNL
•AOW-leeftijd wordt vastgezet op 67 jaar
•AOW wordt verhoogd
•Invoering van een verzilverbare ouderenkorting
•Individualisering van het aanvullend pensioen

50PLUS
•AOW-leeftijd gaat terug naar 65 jaar
•Huidige pensioenstelsel blijft intact, er wordt niet meer gekort, wel geïndexeerd
•Flexibele pensioenleeftijd en deeltijdpensioen blijven gehandhaafd

DENK
•Terugdraaien van de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar
•De vermogens- en vakantiegrens van de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen wordt verzacht
•Het wordt fiscaal aantrekkelijker om te sparen voor een eigen pensioen



Trefwoorden: verkiezingen
, verkiezingsprogramma
, Tweede Kamerverkiezingen 2017
, aow
, pensioenen

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » do feb 09, 2017 5:26 pm

2 op de 3 Belgen willen immigratiestop

Video: 2 op de 3 Belgen willen immigratiestop

Video: 2 op de 3 Belgen willen immigratiestop




08/02/2017 - 17:31

Bijna twee op de drie Belgen willen geen extra migranten meer uit landen waar voornamelijk moslims wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van Chatham House, een onafhankelijke Britse denktank, bij meer dan 10.000 inwoners uit tien Europese landen. Zij kregen de volgende stelling voorgelegd: ‘Alle migratie uit landen met voornamelijk mosliminwoners moet gestopt worden’. In heel Europa is 55 procent van de ondervraagde mensen voor zo'n immigratiestop.

'Alle migratie uit landen met voornamelijk mosliminwoners moet gestopt worden’. Aan 10.000 inwoners uit tien verschillende Europese landen werd gevraagd in hoeverre ze het eens of oneens waren met deze stelling. En wat blijkt: 55 procent van de Europeanen gaan akkoord met de stelling, 25 procent heeft geen mening en 20 procent is het oneens en vindt dus dat migranten hun land nog steeds binnen mogen. Opvallend: België staat op de derde plaats. 64 procent van de ondervraagde Belgen is het eens met de stelling.



Vluchtelingencrisis en aanslagen
Op twee landen na, is de meerderheid het in alle landen eens met de stelling. 71 procent in Polen, 65 procent in Oostenrijk, 64 procent in België en Hongarije, 61 procent in Frankrijk, 58 procent in Griekenland, 53 procent in Duitsland en 51 procent in Italië. Enkel in het Verenigd Koninkrijk (47 procent) en in Spanje (41 procent) ligt het percentage dat voor zo’n immigratiestop is onder de vijftig procent.

In Oostenrijk, Polen, Hongarije, Frankrijk en België ligt de weerstand vrij hoog, hoewel er toch een groot deel van de inwoners moslim is. Met uitzondering van Polen, waren deze landen de afgelopen jaren het middelpunt van de vluchtelingencrisis of vond er een terroristische aanslag plaats.

Oudere mensen
Opvallend is ook dat het verzet tegen de immigratie van moslims vooral van oudere mensen komt. Ook woonplaats en opleiding spelen een belangrijke rol.

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » zo feb 12, 2017 2:42 pm

Dijsselbloem: partijen die CPB mijden verkopen knollen voor citroenen


Vandaag, 13:40

Politiek

ANP

Het is een zeer zorgelijke ontwikkeling dat sommige partijen niet meedoen aan de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Die waarschuwing doet de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Aanstaande donderdag presenteert het CPB de doorrekeningen van de partijen die mee hebben gedaan. Dit jaar zijn er een aantal partijen die aangegeven hebben dat ze niet meedoen: PVV, 50Plus en de Partij voor de Dieren.

Minister Dijsselbloem vindt dit verontrustend. "Ze kunnen knollen voor citroenen verkopen", zegt hij. Meedoen aan de doorrekeningen dwingt partijen namelijk heel precies te zijn met wat ze willen doen en wie dat gaat betalen, benadrukt hij.




Alles heeft een prijs en je moet gewoon laten zien hoe je het betaalt.
Jeroen Dijsselbloem, minister van Financien ”


"Het Centraal Planbureau confronteert ons met de harde werkelijkheid. Alles heeft een prijs en je moet gewoon laten zien hoe je het betaalt", zegt Dijsselbloem. Dat we zulke strenge rekenmeesters hebben in Nederland is volgens de minister een groot goed.

Een politieke partij die in een kabinet wil, zal er uiteindelijk niet aan ontkomen dat het CPB de plannen nog eens goed bekijkt. Want in Nederland wordt ook het uiteindelijke regeerakkoord door de rekenmeesters gecontroleerd. De Europese Commissie verlangt van alle EU-landen dat ze de regeerakkoorden laten doorrekenen door een onafhankelijk instituut.


Boekhouders zijn aan de macht. En daar moeten we mee ophouden.
Marianne Thieme, fractievoorzitter Partij voor de Dieren”


Niet alle partijen zijn het eens met het belang van zo'n doorrekening. Partijleider Thieme van de Partij voor de Dieren noemt het "volslagen onzinnig" om een heel partijprogramma te laten doorrekenen, omdat er uiteindelijk een coalitie moet worden gevormd. "Uiteindelijk worden toch niet alle plannen van een partij uitgevoerd?" Zij vindt meer zaken belangrijk die niet in cijfers of het bruto binnenlands broduct (bbp) zijn uit te drukken. "Boekhouders zijn aan de macht. En daar moeten we mee ophouden."

PVV-leider Geert Wilders zei vanochtend in een interview met omroep WNL waarom hij het partijprogramma van de PVV niet laat doorrekenen. "Alle politici doen iedere keer opnieuw beloftes die ze niet kunnen waarmaken. Ze gaan naar het CPB en komen met een papieren werkelijkheid terug en gaan mensen daarmee van alles wijsmaken. De mensen trappen er niet meer in."

De nieuwe partij VNL van Jan Roos heeft wel besloten haar plannen door te laten rekenen. "Je kan met allemaal mooie verhalen komen, maar als die financieel niet kunnen dan doe je niet serieus mee."

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » zo feb 12, 2017 3:14 pm

Bij alle bezwaren is er ten minste één goede reden voor een cordon sanitaire rondom een partij die naar de democratische rechtsstaat een lange neus trekt: je maakt als dragers van die staat duidelijk dat dit geen normale partij is en voorkomt daarmee dat een proces intreedt waarbij het extreme bijna sluipenderwijs normaler wordt.

Dit proces van normalisering is sinds de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV al een eind op streek. Zo is een hele generatie nieuwe kiezers opgegroeid met een politicus die spot met de instituties van ons staatsbestel en die zonder gêne een gemanipuleerde foto via de sociale media verspreidt om een politieke rivaal te beschadigen.

Toch wordt het in politiek Den Haag als normaal beschouwd dat deze democratievijandige PVV, mocht zij als grootste uit de verkiezingen komen, het voortouw krijgt in de kabinetsformatie. Dat is immers regel, weliswaar daterend van een tijd dat partijen met meer dan vijftig zetels nog echt groot waren, maar je moet toch ergens beginnen.

Draagt het dan niet bij aan de normalisering van deze partij als je haar zo’n gewichtige rol geeft in het hart van het bestel dat zij vanwege het ‘nep-parlement’ en de ‘nep-rechters’ verwerpt? Waarschijnlijk wel, maar dan treedt volgens de gangbare wijsheid regel twee in werking, die luidt dat je in een formatie ‘eerst de verplichte figuren’ moet afwerken, dat wil zeggen dat je moet uitzoeken wat niet kan om, al eliminerend, uit te komen bij wat wel kan. Rutte en Samsom negeerden deze regel in 2012, waardoor hun samenwerking de schijn van kiezersbedrog behield.

Volgens de gangbare wijsheid zal de PVV, indien zij het initiatief krijgt, snel tot de ontdekking komen dat zij geen meerderheidskabinet kan vormen. Dat is dan duidelijk vastgesteld. Joop van den Berg, de éminence grise onder de politieke waarnemers, schreef vorige week dat deze verplichte figuur nodig is ‘om niet nodeloos een overgevoelig geworden bevolkingsgroep verder van de parlementaire politiek te vervreemden’.



Tussenweg

De redenering is goed te volgen, maar de vraag is of je met de opkomst van het democratievijandige populisme nog wel op de gangbare wijsheid moet afgaan. De verplichte figuur van Joop van den Berg zou niet nodig zijn met een cordon sanitaire rondom de PVV. Dan is immers bij voorbaat duidelijk, ook voor haar potentiële kiezers, dat deze partij is uitgesloten van de machtsvorming.

Toegegeven, het valt niet mee een tussenweg te vinden tussen normalisering, die gepaard gaat met ondermijning van ons bestel met zijn mores van wellevendheid, samenwerking en waarheidsliefde, en complete uitsluiting. De kernvraag is toch deze: moet je toestaan dat de democratie met haar eigen middelen om zeep wordt geholpen? Nee, antwoordde de staatsrechtsgeleerde George van den Bergh in een ophefmakende rede in 1936. Lettend op ‘de ongunst der tijden’ wilde deze sociaal-democraat over de mogelijkheid van een partijverbod beschikken om ‘de aantasting van ons cultuurbezit en onze rechtsstaat niet willoos te gedogen’. Niet dat hij een partijverbod meteen wilde inzetten, maar je moest het achter de hand hebben om het ‘in uiterste noodzaak’ te gebruiken.

Van den Berghs rede was een indrukwekkende worsteling met het grote dilemma waar de democratie voor staat, als zij van binnenuit wordt bedreigd. Alleen daarom al de moeite van het lezen waard; de rede is integraal opgenomen in het boek ‘Wat te doen met anti-democratische partijen?’ uit 2015 van de staatsrechtsgeleerden Rijpkema en Cliteur.

Betekenis

De betekenis zit naar mijn idee vooral in het antwoord dat Van den Bergh geeft op de vraag wat normaal en niet normaal is in een democratie. Uitgaande van wat hij ziet als het diepste wezen van dit staats- en beschavingsmodel, de eerbied voor de persoonlijkheid van ieder mens, acht hij twee beginselen onaantastbaar, de geestelijke vrijheid en de gelijkheid voor de wet voor iedereen. Het aanvaarden van die beginselen moest volgens hem voorwaarde zijn ‘om tot de vreedzame strijd te worden toegelaten’. Zijn conclusie is van een verpletterende helderheid: ‘Partijen die deze pijlers van onze staat aantasten, zijn vijanden’.

Als de staatsdragende partijen deze cruciale grens de komende weken scherp laten zien en daarmee de democratische rechtsstaat zelf tot inzet van de verkiezingen maken, is het uit democratisch oogpunt logisch dat zij als overgrote meerderheid ook de formatie ter hand nemen. Politiek zou de betekenis zijn dat het proces van normalisering van een democratievijandige partij wordt gestopt. De historicus Huizinga noemde het ‘in de hoogste mate irrationeel’ een dergelijke revolutionaire partij in het stelsel der regering toe te laten. ‘Zo’n staat gedraagt zich als een levend wezen dat vrijwillig de kiemen van het verderf in zijn wezen opneemt.’

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » zo feb 12, 2017 3:21 pm

Column Deze week werd de Amerikaanse Vaticaankenner John Allen in een interview gevraagd of de manier waarop ‘links’ op de Amerikaanse president Donald Trump reageert te vergelijken is met hoe ‘rechtse’ katholieken met paus Franciscus omgaan. Allen zag wel overeenkomsten.

Zo gaan beiden in tegen zoiets als het huidige systeem en roepen daardoor weerstand op. Volgens hem zijn Trump en Franciscus allebei populisten, in de zin dat ze aantrekkelijk zijn voor ‘het volk’ dat zich wil afzetten tegen een elite. Allen: “ Wat beiden bedoelen met ‘het volk’ verschilt enorm, maar het instinct is hetzelfde.”

Natuurlijk zijn er ook grote verschillen tussen de twee, gaat Allen verder. Trump is een politicus en miljardair en wil Franciscus voor alles een eenvoudige herder zijn. De paus speelt in zijn uitspraken (en zeker in zijn tweets) nooit op de man, terwijl dat bij Trump een tweede natuur lijkt te zijn. Ook staan ze ieder voor een compleet andere wereld.


De vergelijking tussen Trump en Franciscus is te prikkelend om er niet even mee door te gaan. Zo zou je kunnen zeggen dat beiden een toevluchtsoord zijn voor mensen die teleurgesteld zijn in instituties. De een vangt vooral boze witte mannen en vrouwen op, de ander onder meer oudere, progressieve katholieken. De ene groep voelt zich door de globalisering en fabriekssluitingen verweesd, de ander door schaalvergroting in de vorm van parochiefusies en kerksluitingen. In de Verenigde Staten verhuisde het werk (naar Mexico of Azië), bij de katholieken in West-Europa veranderde God van adres.

Aanhangers van Trump en van Franciscus zullen best toegeven dat hun idolen niet alles ineens kunnen veranderen. Maar ze voelen zich door hen begrepen en gehoord. In feite hebben we te maken met een massale schreeuw om aandacht. “Zie ons staan, raak ons aan, hou van ons”.

Ook de Nederlandse katholieke kerk kent verweesde leden. Ze hebben de tijd nog meegemaakt dat in de katholieke kerk alles mogelijk leek. En die tijd lijkt terug onder paus Franciscus die ze als een warme grootvader in zijn armen sluit. (Overigens zijn er ook verweesde traditionele katholieken. Zij hebben juist moeite met de huidige paus en verlangen terug naar Benedictus XVI, de paus van de Waarheid. Aan hen wordt eigenlijk voorbij gegaan. Hoe groot moet hun pijn niet zijn als in de Moederkerk niets meer zeker lijkt?)

Vorige week trof ik in deze krant weer een groep verweesde gelovigen aan. Waar ze precies in de kerk staan, weet ik niet. Het gaat om de vaste bezoekers van de Sacramentskerk in Breda. Om sluiting te voorkomen kocht een groep katholieken in 2000 de kerk. De parochie ging op in een groter geheel en later in een nog groter geheel. De laatste fusieparochie (Heilige Familie genaamd) wilde van de kerk af en vroeg bisschop Jan Liesen om het gebouw aan de eredienst te onttrekken. Geen missen meer. Dat deed hij per decreet op 29 december vorig jaar. Volgens het bisdom gebeurde dat omdat kerkbezoek en inkomsten terugliepen.

Maar de gelovigen wijken niet. Zij willen in de kerk, die met hun geld voor twee miljoen is opgeknapt, hun geloof blijven vieren, het liefst in de vorm van een eucharistieviering. “Houd open wat levensvatbaar is”, vraagt een woordvoeder van de gemeenschap, die erbij vertelt dat Bisschop Liesen nooit is komen kijken.

Hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest pleit in het stuk voor dialoog. “Hier moet gepraat worden, van aangezicht tot aangezicht.” Het is waarschijnlijk al te laat. Hoewel: op de site van het bisdom is een bericht te lezen over het vijfjarig jubileum van Jan Liesen als bisschop van Breda. Er was een samenzijn op het bisdomkantoor en de bisschop kreeg een karaf aangeboden waarin het logo van het bisdom is verwerkt. Een medewerker omschreef Liesen bij die gelegenheid als een “exegeet die zorgvuldig alle woorden weegt voordat hij tot een uitspraak komt.” Dus wie weet komt er nog iets van aangezicht tot aangezicht.

In dit tegenwoordig zo grijze en grauwe land proberen herders hun mensen bij elkaar te houden, al dan niet rond de Godslamp. Slaag je daar niet in, dan kan het zo zijn dat je schapen in handen vallen van de eerste de beste populist. Franciscus bijvoorbeeld. Het kan slechter.

admin
Site Admin
Berichten: 503
Lid geworden op: do aug 18, 2011 11:56 am

Re: Politiek cafe

Bericht door admin » zo feb 19, 2017 12:16 am

Nederland traint weer op grote gevechten

Gerard ten Voorde


Vandaag
08:04

Binnenland


2017-02-18-ACC1-bison_drawsko-5-FC_web

Een tank steekt een rivier over tijdens de internationale oefening Bison Drawsko in Polen. beeld Mediacentrum Defensie

5

Een tank steekt een rivier over tijdens de internationale oefening Bison Drawsko in Polen. beeld Mediacentrum Defensie


De krijgsmacht gooit het roer om. Voor het eerst in vijftien jaar traint de Koninklijke Landmacht weer op oorlogssituaties. „We zijn het een beetje verleerd.” De krijgsmacht zet gepensioneerde ijzervreters uit de Koude Oorlog in om jonge militairen te leren vechten. Kanonnen bulderen. De Russen luisteren mee.

Ratelend rukken vier, vijf pantserinfanterievoertuigen op over het 600 vierkante kilometer grote oefenterrein Drawsko Pomorski in Polen. Onverwacht stuiten de hightech CV-90’s op een versperring in het veld. Op hetzelfde moment neemt de vijand de troepen onder vuur. Links en rechts slaan granaten in.

De commandant zet zwaar geschut in. Grommend verschijnen vier Leopard 2A6-tanks in het veld. De 120 millimeter kanonnen van de 60 ton wegende Duitse tanks met Nederlandse bemanning nemen de vijand met bruut geweld onder vuur.




Oefening Polen


De tegenstand blijkt sterk. De commandant besluit ”close air support” in te zetten. Even later raast een Pools Soe-22-jachtvliegtuig laag over de Poolse vlakte om de grondtroepen luchtsteun te geven. Explosies klinken, rookpluimen stijgen op. Voltreffer.


Dreiging

De Koninklijke Landmacht trekt tijdens de internationale oefening Bison Drawsko (van 9 januari tot 24 februari) ongeveer alles uit de kast. Tanks, pantservoertuigen, onbemande vliegtuigen. Maar ook apparatuur voor cyberwar, elektronische oorlogsvoering. Ongeveer een derde van de Nederlandse krijgsmacht bevindt zich op dit moment in Polen.

Pakweg 3600 Nederlandse militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade (43MechBrig) uit Havelte nemen deel aan Bison Drawsko. België, Canada, Estland, Polen en de VS doen mee met 900 man. Om samen het grootschalige gevecht te trainen. „We zijn het een beetje verleerd”, zegt generaal Leo Beulen in Polen.

Een inhaalslag is geen overbodige luxe, benadrukt de hoogste baas van de landmacht. Beulen wijst tijdens een briefing in Polen op de oplopende spanningen aan de randen van Europa. Poetin rommelt in het oosten, terreur dreigt in het zuiden.

De Russen zijn al onzichtbaar actief in Oost-Europa. „Pas op”, waarschuwde de landmachtgeneraal woensdag op de Vliegbasis Eindhoven, voorafgaand aan een bezoek aan Polen. „U wordt afgeluisterd.”

Met de oefening Bison Drawsko bereidt de landmacht zich ook voor op deelname aan de multinationale ”battlegroup” (eenheid) in Litouwen. Nederland stuurt volgende maand 200 man naar de Baltische staat om –onder Duitse leiding– deel te nemen aan de vooruitgeschoven NAVO-troepenmacht voor Oost-Europese landen.


2017-02-18-KRK1-legeroefening-3-FC_webLees ookLegerpredikant nog niet paraat

Bovendien prepareert de landmacht zich op deelname vanaf volgend jaar aan de flitsmacht van de NAVO, de Very High Readiness Joint Taskfoce. „Het is essentieel voor de NAVO om de Baltische staten en Polen een hart onder de riem te steken”, aldus de driesterrengeneraal.


Bezuinigingen

De zon straalt. Op het immense Poolse militaire oefenterrein liggen flarden sneeuw. Twee Mi-24’s vliegen laag over. De gevechtshelikopters voeren beschietingen uit op de vijandelijke troepen. Vijf zware Poolse PT91-tanks spuwen vuur. Een rookgordijn blijft lang hangen boven de Poolse hei.

Kanonnen bulderen, de commandant buldert. Brigadegeneraal Jan Swillens van 43MechBrig –type ijzervreter– geeft leiding aan de internationale oefening. De bulderende generaal, afkomstig van het Korps Commandotroepen, dwingt respect af. Vooral door zijn houding. „Een mensen-mens”, oordeelt een militair met z’n kistjes in de Poolse blubber.

Swillens loopt tijdens de oefening pijnlijk aan tegen beperkingen door jarenlange bezuinigingen. „We hebben ongeveer tekort aan alles. Te weinig vuursteun, te weinig logistiek, te weinig drones. Het is overal echt dun. We voelen de pijn op alle vlakken.”

Nederland telde op het hoogtepunt van de Koude Oorlog onder andere pakweg 1000 tanks, 180 pantserhouwitsers en 6 brigades. De landmacht kan nu nog dertien Duitse tanks met Nederlandse bemanning, achttien pantserhouwitsers en amper een complete brigade op de mat brengen.

Defensie is –via het Duitse 414 Panzerbataillon– net op tijd geweest om de Nederlandse ervaring op het gebied van manoeuvres met de Leopard te behouden, zegt generaal Swillens. „Waren we drie, vier jaar later geweest, dan was alle kennis verloren gegaan.”


Koude Oorlog

Na de lange reeks vredesmissies sinds de val van de Muur in 1989 kwijnt ook de tactische kennis over grootschalige gevechten. De krijgsmacht vliegt daarom gepensioneerde officieren uit de tijd van de Koude Oorlog in om jonge militairen te leren vechten. „Het zou dom zijn als we geen gebruik zouden maken van tactieken van oud-militairen.” Bijvoorbeeld oud-generaal Mart de Kruijf, die in Zuid-Afghanistan leidinggaf aan 45.000 manschappen. „Handig om te sparren.”

Nederland moet zich voorbereiden op een tegenstander met een vergelijkbare –of betere– militaire uitrusting. „In Afghanistan en Mali kunnen we uitgaan van luchtoverwicht. Maar wat doen we als de tegenstander onze toestellen uit de lucht schiet?”

Investeren in Defensie is daarom geen luxe, maar bittere noodzaak. „Ik vecht voor mijn bedrijf”, stelt Swillens. „Ik speel geen soldaat, ik ben soldaat.”




Spanning met Russen stijgt gestaag

De krijgsmacht verlegt, na jaren oefenen voor vredesmissies, z’n koers naar het trainen op grootschalige gevechten. „Terecht”, reageert Ko Colijn, oud-directeur van instituut Clingendael. „Nederland heeft artikel 5 van het NAVO-verdrag te lang vergeten.”

De spanning aan de oostgrens van het NAVO-gebied loopt op. Defensiespecialist Colijn signaleert sinds 2014 een „gestage troepenopbouw” in het oosten van Europa. Oost én West doen mee aan een wapenwedloop. „In Rusland is sprake van permanente troepenconcentraties aan de grens.”

Moskou schendt daarbij afspraken met de NAVO om troepenverplaatsingen en oefeningen vooraf aan te kondigen. „Rusland speelt met vuur.” Poetin laat volgens Colijn met zijn mobilisatieoefeningen vooral zien snel 100.000 man te kunnen inzetten.

Een „serieuze dreiging” gaat uit van de recente plaatsing van Iskanderraketten in Kaliningrad, een klein stukje Rusland, ingeklemd tussen Litouwen en Polen. „Rusland wakkert het vuurtje aan.” Ook in 2008 heeft Moskou daar tijdens een oefening dergelijke raketten geplaatst. De raketten, met een bereik van pakweg 500 kilometer, bedreigen vijf Europese hoofdsteden.

De bijzonder hoogleraar internationale betrekkingen ziet de huidige spanning tussen Oost en West –en de schermutselingen in Oekraïne– echter ook tegen de achtergrond van de overgang van Obama naar Trump. „Machtsblokken hebben de neiging elkaar na een transitie even te testen. Dat is dan ook de enige geruststelling, het gaat niet om daadwerkelijke oorlogsvoorbereiding.”


Dubbele zorg

De Baltische staten en Polen hebben echter „alle reden” om zich „dubbele zorgen” te maken. „Over de rechtstreekse dreiging van Poetin, maar ook over de tegenstrijdige uitspraken van Trump.” Oost-Europese landen hebben daarbij meer te duchten van de Amerikaanse president dan van zijn Russische collega, schat Colijn in.

Trump lijkt een grotere Russische invloedsfeer in de Baltische staten te willen ruilen voor Russische steun aan de Amerikaanse strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). „Voor Trump staat IS veel hoger op de agenda dat de Baltische staten.” Voor president Obama gold overigens hetzelfde.


Verdediging

De Baltische staten zijn buitengewoon lastig te verdedigen. De NAVO heeft er ook nooit voor gekozen om ze met veel mensen en materieel te beschermen. Het in 1999 gesloten verdrag met Rusland over de toetreding van de Baltische staten tot de NAVO verbiedt zelfs expliciet de permanente stationering van troepen in deze landen.

Het bondgenootschap heeft er tijdens de NAVO-top in Wales (eind 2014) –na lang beraad én in overleg met Rusland– voor gekozen om tijdelijke troepen te stationeren op basis van doorlopende rotatie. „Een handigheidje”, analyseert Colijn. „Daarmee is het toch permanent.”

De NAVO-strategie is erop gericht de Baltische staten te verdedigen door afschrikking. In dat kader past ook het sturen van vier ”battlegroups” (eenheden) van elk 4000 man naar de regio. Militair zetten de extra manschappen geen zoden aan de dijk, erkent de defensiespecialist. „Dan zouden we 100.000 man moeten sturen, maar dat kunnen we niet.”

De NAVO geeft vooral een politiek signaal af. „De Russen weten dat als ze de grens oversteken ze een Amerikaan, Brit of Nederlander tegen het lijf lopen. De afschrikkende werking die daarvan uitgaat, moet hen weerhouden van verkeerde avonturen.”

Op het moment dat een bataljon Russen de grens oversteekt, treedt artikel 5 van het NAVO-verdrag in werking: „Een aanval op één is een aanval op allen.” Met de opkomst van nieuwe vormen van oorlogsvoering, bijvoorbeeld via cyberaanvallen, is de grens van artikel 5 vervaagd.

„De NAVO heeft inmiddels bepaald dat het hacken van ”vitale infrastructuur” ook als een aanval wordt gezien. Wat is vitaal? Niemand weet waar de grens ligt.” Volgens Colijn hebben NAVO-landen daar in het geheim „halve” afspraken over gemaakt. Bovendien zou Polen –volgens geruchten– een bilaterale overeenkomst hebben gesloten met de NAVO en de VS over zijn verdediging.

Maar ook die wetenschap is voor de Baltische staten bepaald niet geruststellend.

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » zo feb 19, 2017 11:44 am

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders © ANP



Paul Wilders: Geert duldt geen tegenspraak

Wie PVV-leider Geert Wilders tegenspreekt, heeft afgedaan, of je nou familie van hem bent of niet. ,,Hij bestuurt zijn rijk als een keizer'', aldus Paul Wilders, de broer van de PVV-voorman, tegen RTL Nieuws. Het is het eerste interview sinds jaren dat hij heeft gegeven aan media.

Michelle Sakkers 19-02-17, 11:41

De twee broers spreken elkaar niet meer sinds Paul Wilders halverwege december op Twitter zijn excuses aanbood voor het gedrag van zijn jongere broer. De bebloede foto van Angela Merkel die de PVV-leider twitterde na de aanslag in Berlijn vormde hiervoor de aanleiding. ,,Je kunt ver gaan, maar met deze tweet had hij een grens overschreden. Het was de druppel'', aldus de oudere broer tegen RTL Nieuws.

Het zou leuk zijn om onze relatie weer op een redelijk niveau te krijgen.
-Paul Wilders


Het geringe contact dat de broers daarvoor hadden - zo zagen ze elkaar op verjaardagen - was vervolgens voorbij. ,,Mijn openlijke kritiek was tegen het zere been. Het is jammer, het kan gebeuren. Wie weet trekt het weer bij. Het zou leuk zijn om onze relatie weer op een redelijk niveau te krijgen. En als het niet gebeurt, dan is dat heel jammer.''



Knuppels


Net als zijn broer heeft Paul Wilders al jaren last van doodsbedreigingen, zowel van allochtonen die hem associëren met zijn broer als PVV-aanhangers. Mannen zouden hem met knuppels hebben staan opwachten. ,,En dan werd er weleens een klap uitgedeeld. Ik loop er niet voor weg, maar het gegeven dat het gebeurde was toch ietwat vervelend. En dan laat ik de talloze telefonische bedreigingen maar voor wat ze zijn.''


Enige weken geleden werd hij voor het laatst geïntimideerd, toen hij 's avonds in het donker naar zijn auto liep. Een groep mannen zou hebben geroepen dat ze na de verkiezingen met hem komen afrekenen. ,,Alsof een verkiezingsoverwinning van de PVV legitimiteit geeft om zoiets te doen."


Ondanks dat de oudere broer zijn kritiek op Geert Wilders nu uitgebreid deelt met de media, hoopt hij het beste voor zijn jongere broer. ,,Hoe dan ook, hij blijft mijn broertje. Ik hou van hem, al verwerp ik zijn gedachtegoed."
ja kan je wel aan zijn gezicht af lezen kleine stormram furie :evil: 5qw

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » zo feb 19, 2017 11:56 am

Aanslag in Zweden? 'Wat heeft Trump gerookt?'

#lastnightinsweden | Donald Trump heeft gisteren in een toespraak in Florida gesuggereerd dat er de avond voordien een terreuraanslag werd gepleegd in Zweden. Dit was echter niet het geval. ,,Zweden? Terreuraanslag? Wat heeft hij gerookt?", reageerde de voormalige Zweedse premier Carl Bildt op Twitter.

Sanne Riepema 19-02-17, 11:39 Laatste update: 12:34

Trump sprak in zijn speech over nationale veiligheid. Hij zei dat het land sterke grenzen nodig heeft. Als illustratie van hoe het niet moet, noemde hij Zweden. ,,Kijk wat er gisterenavond gebeurde in Zweden. Zweden! Wie kan dat geloven? Ze lieten grote hoeveelheden (migranten) binnen. Ze ondervinden problemen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden", zei Trump, die ook verwees naar Brussel, Nice en Parijs.

Al snel bemoeiden media en Twitter-gebruikers zich met de kwestie, omdat er in Zweden helemaal geen aanslag is gepleegd op vrijdagavond. De krant Aftonbladet hielp hem een handje door een Engelse pagina op zijn website te zetten met het 'belangrijkste nieuws' in het land: onder meer de stemproblemen van de 87-jarige zanger Ove Thörnquist.

Het is onduidelijk waarover Trump het dan wel had. De voormalige premier (tussen 1991 en 1994) en buitenlandminister van Zweden, Carl Bildt, was niet de enige die er iets (humoristisch) over te zeggen had. Onder de hashtag #LastNightInSweden verscheen grap na grap op Twitter.

Nieuwssite The Huffington Post heeft een mogelijke verklaring. Vrijdagavond was er op de conservatieve Amerikaanse zender Fox News in het programma Tucker Carlson Tonight een item over de criminaliteitsstatistieken na de migratiegolf in Zweden. Wellicht had president Trump daarnaar gekeken.
6qq 5qw 6qq aquu denkenzzzzz

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » ma feb 20, 2017 6:32 am

Voorpublicatie: 'De claim van het populisme? Alleen bepaalde leden van het volk zijn echt het volk'





20/02/17 om 04:00 - Bijgewerkt om 06:46

In zijn nieuwe boek neemt politicoloog Jan-Werner Müller (Princeton University) het populisme onder de loep. Knack biedt u een exclusieve voorpublicatie uit Wat is populisme? aan: 'Worden we niet geconfronteerd met een complete begrippenchaos, aangezien vrijwel alles populistisch genoemd kan worden?'


oorpublicatie: 'De claim van het populisme? Alleen bepaalde leden van het volk zijn echt het volk'

© Kim



Wat populisten zeggen


'Er waart een spook door de wereld: het populisme.' Zo schreven Ghita Ionescu en Ernest Gellner in de inleiding tot een door hen geredigeerde bundel over populisme die in 1969 verscheen. De bundel bevatte papers die waren gepresenteerd tijdens een groot congres dat in 1967 was gehouden in de London School of Economics, met het doel 'het populisme te definiëren'. De vele deelnemers konden het niet over een definitie eens worden. Toch is het verslag van deze bijeenkomst nog steeds leerzame lectuur. Onwillekeurig krijg je de indruk dat er toen, net als nu, allerlei politieke angstgevoelens werden verwoord tijdens het spreken over populisme - waarbij het woord 'populisme' werd gebruikt voor politieke verschijnselen die elkaar op het eerste gezicht lijken uit te sluiten. Aangezien we het nog steeds niet eens schijnen te kunnen worden over een definitie, ga je je bijna afvragen: bestaat het eigenlijk wel?

Eind jaren zestig dook het begrip 'populisme' op in debatten over dekolonisatie, speculaties over de toekomst van het 'narodnikisme' en - misschien het meest verrassend voor ons aan het begin van de eenentwintigste eeuw - discussies over de oorsprong en de waarschijnlijke ontwikkelingen van het communisme in het algemeen en het maoïsme in het bijzonder. Tegenwoordig kleven er, vooral in Europa, allerlei angsten en - hopelijk veel minder vaak - hoopvolle verwachtingen aan het woord populisme.



Delen

Het helpt ook niet om te luisteren naar de wijze waarop politici zichzelf omschrijven, alsof je meteen een populist wordt als je jezelf zo noemt


Schematisch gezegd, lijken enerzijds de liberalen bezorgd te zijn over wat zij zien als steeds illiberalere massa's die ten prooi vallen aan populisme, nationalisme en zelfs regelrechte xenofobie; anderzijds zijn bestudeerders van de democratie bezorgd over de opkomst van wat zij de 'liberale technocratie' noemen: 'verantwoord bestuur' door een elite van deskundigen die welbewust niet ingaat op de wensen van gewone burgers. In dat geval is het populisme wat de Nederlandse socioloog Cas Mudde een 'illiberale democratische reactie op ondemocratisch liberalisme' noemde. Het populisme wordt gezien als een gevaar, maar ook als een potentieel correctief voor de politiek, die te ver van 'het volk' verwijderd is geraakt. Er zit misschien wel iets in het treffende beeld waarmee Benjamin Arditi de relatie tussen populisme en democratie weergaf. Volgens Arditi is het populisme als een dronken gast tijdens een diner: hij heeft geen tafelmanieren, is onbeschoft en begint misschien zelfs te 'flirten met de echtgenotes van de andere gasten'. Maar misschien flapt hij er ook de waarheid uit over de liberale democratie die haar fundamentele ideaal van volkssoevereiniteit heeft verwaarloosd.

In de Verenigde Staten wordt het woord 'populisme' nog steeds hoofdzakelijk geassocieerd met de gedachte van een werkelijk egalitaire linkse politiek die in potentie botst met de standpunten van de Democratische Partij, die in de ogen van populistische critici te veel een centrumpartij is geworden of die, in navolging van de discussie in Europa, is overgenomen door en voor technocraten (of, nog erger, 'plutocraten'). Per slot van rekening worden vooral zij die 'Main Street' verdedigen tegen 'Wall Street' geprezen (of verfoeid) omdat ze populisten zijn. Dat geldt zelfs als ze gevestigde politici zijn, zoals Bill de Blasio, de burgemeester van New York, en Elizabeth Warren, de senator voor Massachusetts. In de Verenigde Staten is het niet ongewoon om mensen over 'liberaal populisme' te horen spreken, terwijl die uitdrukking in Europa een grote innerlijke tegenspraak zou zijn vanwege de verschillende opvattingen van zowel liberalisme als populisme aan weerszijden van de Atlantische Oceaan. Zoals bekend, betekent 'liberaal' in Noord-Amerika zoiets als 'sociaaldemocratisch', terwijl 'populisme' een compromisloze versie daarvan aanduidt; in Europa kan populisme echter nooit worden gecombineerd met liberalisme, als je met het laatstgenoemde zoiets aanduidt als respect voor pluralisme en een opvatting van democratie die het niet kan stellen zonder checks and balances (en het intomen van de volkswil in het algemeen).

Alsof dit verschillende politieke gebruik van hetzelfde woord niet verwarrend genoeg is, wordt de zaak nog eens extra gecompliceerd door de opkomst van nieuwe bewegingen sinds de financiële crisis: de Tea Party en Occupy Wall Street. Beide zijn door velen populistisch genoemd, zozeer zelfs dat er werd gesproken van een coalitie tussen rechtse en linkse krachten die kritisch stonden tegenover de mainstream-politiek, met 'populisme' als mogelijke gemene deler. Deze wonderlijke indruk van symmetrie werd nog eens versterkt door de wijze waarop de presidentsverkiezingen in 2016 alom in de media werden beschreven: Donald Trump en Bernie Sanders zouden allebei populisten zijn, de een op rechts en de ander op links. Beiden, zo werd ons regelmatig voorgehouden, hebben in elk geval met elkaar gemeen dat ze 'rebellen tegen het establishment' zijn, die worden gedreven door 'woede', 'frustratie' of 'haat' van burgers.



Delen

Het populisme is als een onlosmakelijke schaduw van de moderne vertegenwoordigende democratie, en een gevaar dat nimmer wijkt


Populisme is duidelijk een politiek omstreden begrip. Beroepspolitici beseffen wat er op het spel staat in de strijd om de betekenis ervan. In Europa aarzelen ogenschijnlijke 'establishment-figuren' niet om hun tegenstanders voor populist uit te maken. Maar sommigen die dat etiket opgeplakt krijgen, zijn in de tegenaanval gegaan. Ze hebben zich de naam trots toegeëigend vanuit de redenering dat als populisme betekent dat je voor het volk werkt, ze inderdaad een populist zijn. Hoe moeten we zulke uitlatingen beoordelen, en hoe moeten we onderscheid maken tussen echte populisten en hen die slechts als populisten worden afgeschilderd (en wellicht anderen die nooit populisten worden genoemd, zichzelf nooit zo noemen, maar het misschien toch zijn)? Worden we niet geconfronteerd met een complete begrippenchaos, aangezien vrijwel alles - links, rechts, democratisch, antidemocratisch, liberaal, illiberaal - populistisch genoemd kan worden, en het populisme kan worden bezien als zowel vriend als vijand van de democratie?

Hoe moeten we dan te werk gaan? In dit hoofdstuk zet ik drie stappen. Ten eerste probeer ik te laten zien waarom verschillende pogingen om het populisme te doorgronden in feite doodlopende wegen zijn: een sociaal-psychologische invalshoek die zich richt op de gevoelens van de kiezers; een sociologische analyse die op bepaalde klassen is gefixeerd; en een evaluatie van de kwaliteit van politieke voorstellen. Deze benaderingen verschaffen allemaal enig inzicht in het populisme, maar ze definiëren het populisme niet effectief en verklaren niet in welke opzichten het verschilt van andere fenomenen. (Het helpt ook niet om te luisteren naar de wijze waarop politici zichzelf omschrijven, alsof je meteen een populist wordt als je jezelf zo noemt.) In plaats van deze benaderingen zal ik een andere route bewandelen om het populisme te doorgronden.

Het populisme, zo zal ik betogen, is bepaald geen op schrift gestelde doctrine, maar een verzameling afzonderlijke beweringen met iets wat je innerlijke logica zou kunnen noemen. Wanneer je die logica beter bekijkt, merk je dat het populisme geen nuttig correctief is voor een democratie die te sterk door elites wordt aangestuurd, zoals veel waarnemers beweren. Het beeld dat de liberale democratie draait om een balans waarbij we voor iets meer liberalisme of iets meer democratie kunnen kiezen, is ten hoogste misleidend. Natuurlijk mogen democratieën van mening verschillen over zaken als de mogelijkheid en frequentie van referenda of de macht van rechters om wetten die met een overgrote meerderheid in het parlement zijn aangenomen ongeldig te maken. Maar het idee dat we dichter bij de democratie komen door een 'zwijgende meerderheid', die door de elites zou worden genegeerd, tegen verkozen parlementsleden in te zetten is niet alleen een illusie; het is een politiek verderfelijke gedachte. In die zin geloof ik dat een juist begrip van het populisme ook helpt om ons inzicht in de democratie te vergroten. Het populisme is als een onlosmakelijke schaduw van de moderne vertegenwoordigende democratie, en een gevaar dat nimmer wijkt. De bewustwording van de aard ervan kan ons helpen om de onderscheidende kenmerken te zien - en tot op zekere hoogte ook de tekortkomingen - van de democratieën waar we werkelijk in leven.

[...]



Voorpublicatie: 'De claim van het populisme? Alleen bepaalde leden van het volk zijn echt het volk'

© Uitgeverij Pelckmans


Populistische logica

Populisme, zo stel ik, is een moralistische verbeelding van de politiek, een manier om naar de politieke wereld te kijken die een moreel zuiver en volledig verenigd - maar, zo zal ik betogen, uiteindelijk fictief - volk contrasteert met elites waarover wordt beweerd dat ze corrupt of anderszins moreel inferieur te zijn. Dat iemand kritiek op elites heeft, is een noodzakelijke maar geen afdoende voorwaarde om hem een populist te noemen. Anders was iedereen met kritiek op de machthebbers en de status-quo in welk land dan ook per definitie een populist. Behalve anti-elitair, zijn populisten altijd antipluralistisch: populisten beweren dat zij, en alleen zij, het volk vertegenwoordigen. Hun politieke tegenstanders behoren tot de immorele, corrupte elite, althans dat is wat populisten zeggen zolang ze zelf geen macht bezitten; zodra ze op het pluche zitten, erkennen ze geen rechtmatige oppositie. Uit de centrale populistische stelling volgt ook dat iedereen die populistische partijen niet echt steunt, waarschijnlijk al van meet af aan geen deel uitmaakte van het echte volk. Om met de Franse filosoof Claude Lefort te spreken, moet het vermeende echte volk eerst worden 'geëxtraheerd' uit de totale som van werkelijke burgers. Dit ideale volk wordt dan verondersteld moreel zuiver te zijn en een onfeilbare wil te hebben.



Delen

Populisme vereist een pars-pro-toto-argument en een claim op exclusieve vertegenwoordiging, die allebei moreel en empirisch worden opgevat. Met andere woorden, het populisme kan niet bestaan zonder iemand die spreekt uit naam van het gehele volk


Het populisme verschijnt bij de introductie van de vertegenwoordigende democratie; het is haar schaduw. Populisten hunkeren naar wat de politicoloog Nancy Rosenblum 'holisme' heeft genoemd: het idee dat de maatschappij niet langer gespleten zou moeten zijn en dat het mogelijk is dat de mensen één zijn en - allemaal - één ware vertegenwoordiger hebben. De voornaamste claim van het populisme is dus een gemoraliseerde vorm van antipluralisme. Politici die deze stelling niet onderschrijven, zijn simpelweg geen populisten. Populisme vereist een pars-pro-toto-argument en een claim op exclusieve vertegenwoordiging, die allebei moreel en empirisch worden opgevat. Met andere woorden, het populisme kan niet bestaan zonder iemand die spreekt uit naam van het gehele volk.

Denk bijvoorbeeld aan de beruchte uitspraak van George Wallace bij zijn inhuldiging als gouverneur van Alabama: 'Uit naam van het grootste volk dat ooit deze aarde heeft bewandeld, trek ik een lijn in de aarde en werp de handschoen voor de voeten van de tirannie (...) en ik zeg (...) rassenscheiding nu, rassenscheiding morgen, (...) rassenscheiding voor eeuwig.' De rassenscheiding heeft niet eeuwig standgehouden, maar wat Wallace erover zei heeft zijn reputatie voorgoed besmeurd; het was onvervalst racisme. Toch draaide de retoriek die Wallace als populist ontmaskerde om zijn bewering dat hij uitsluitend sprak 'uit naam van het grootste volk dat ooit deze aarde heeft bewandeld'. Wat gaf de gouverneur van Alabama nou helemaal het recht om te spreken uit naam van alle Amerikanen, behalve blijkbaar de voorstanders van 'tirannie', waarmee hij uiteraard doelde op de regering-Kennedy en alle anderen die zich inspanden om de rassenscheiding af te schaffen? En wat stelde hem verder in staat om te beweren dat het 'echte Amerika' gelijkstond met 'het grote Angelsaksische Zuidland'? Blijkbaar was alles wat goed en authentiek was in de Verenigde Staten zuidelijk, of zo leek het althans toen Wallace uitriep: 'En gij, hier geboren zonen en dochters van het rotsvaste patriottisme van het oude New England (...) en u, robuuste inwoners van het grote Middenwesten (...) en u, afstammelingen van de vlammende mentaliteit van de pioniersvrijheid uit het Verre Westen (...) wij vragen u om zich bij ons aan te sluiten (...) want u hebt de zuidelijke mentaliteit (...) en de zuidelijke instelling (...) en de zuidelijke filosofie (...) u bent ook zuiderlingen en broeders met ons in onze strijd.' Aan het eind van de toespraak beweerde Wallace dat vrijwel alle Founding Fathers zuiderlingen waren geweest.



Delen

Het volstaat duidelijk niet om te stellen dat ieder beroep op 'het volk' populisme genoemd kan worden


Dit is de centrale claim van het populisme: alleen bepaalde leden van het volk zijn écht het volk. Denk aan Nigel Farage die de uitslag van het Brexit-referendum vierde met de uitspraak dat het een 'overwinning voor echte mensen' was (waarmee hij de 48 procent van de Britse kiezers die het oneens waren met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU in zekere zin tot minder dan echte mensen verklaarde - of, minder onomwonden gesteld, vraagtekens zette bij hun status als waarachtige leden van de politieke gemeenschap). Of neem een opmerking van Donald Trump die nauwelijks aandacht trok vanwege de regelmaat waarmee de miljardair uit New York uitzinnige en aanstootgevende uitlatingen deed. Tijdens een campagnebijeenkomst in mei verkondigde Trump dat 'het enige wat echt telt de eenwording van het volk is - want die andere mensen stellen niks voor'. Sinds de Griekse en Romeinse Oudheid is 'het volk' in zeker drie betekenissen gebruikt: ten eerste, het volk als geheel (dat wil zeggen, alle leden van de politieke gemeenschap, of wat vroeger het 'politieke lichaam' werd genoemd); ten tweede, de 'gewone mensen' (het deel van de res publica dat bestaat uit het gemene volk, of in moderne taal: zij die buitengesloten, vertrapt en vergeten zijn); en ten derde, de natie als geheel, in een uitgesproken culturele betekenis opgevat.

Het volstaat duidelijk niet om te stellen dat ieder beroep op 'het volk' populisme genoemd kan worden. Een idealisering van het volk (zoals door Bakoenin die zei: 'het volk is de enige bron van morele waarheid (...) en hierbij denk ik aan de schurk, het tuig, onbesmet door de burgerlijke beschaving') hoeft geen populisme te zijn, hoewel de Russische narodniki aan het eind van de negentiende eeuw het populisme precies op die manier opvatten. Minder voor de hand ligt dat pleiten voor 'het gewone volk' of de buitengeslotenen - zelfs als daarbij expliciet kritiek op elites geleverd wordt - ook geen afdoende bewijs van populisme is. Om een politicus of beweging populistisch te kunnen noemen, moet deze beweren dat een deel van het volk het hele volk is, en dat alleen de populist dit werkelijke of ware volk echt identificeert en vertegenwoordigt. Geformuleerd met begrippen uit de Romeinse Oudheid is opkomen voor het belang van het plebs, 'het gemene volk', geen populisme, maar zeggen dat alleen het plebs (in tegenstelling tot de patriciërs, om van de slaven te zwijgen) het populus Romanus is - en dat alleen een bepaald soort populares echt het authentieke volk vertegenwoordigt - is wel populisme. Op dezelfde manier zou in het Florence van Machiavelli opkomen voor het popolo tegen de grandi niet automatisch populisme zijn, maar zeggen dat de grandi niet in Florence thuishoren, wat ze ook zeggen of doen, zou wel populisme zijn.



Delen

De moralistische opvatting van de politiek die populisten propageren hangt duidelijk af van een criterium dat onderscheid maakt tussen morele en immorele mensen, de brandschonen en de gecorrumpeerden, de mensen die ertoe doen, om met Trump te spreken, en de mensen 'die niks voorstellen'


Populisten zelf bezien de politieke moraal vaak door de bril van arbeid en corruptie. Dat heeft sommige waarnemers ertoe gebracht het populisme in verband te brengen met de uitgesproken ideologie van het 'producerisme'. Populisten zetten het zuivere, onschuldige, altijd hardwerkende volk op tegen een corrupte elite die geen echt werk verricht (afgezien van haar eigen belangen behartigen) en, bij het rechts-populisme, ook tegen de allerlaagsten in de samenleving (die ook geen echt werk doen en parasiteren op andermans arbeid).

Binnen de Amerikaanse geschiedenis valt te denken aan de manier waarop aanhangers van Andrew Jackson zich keerden tegen zowel de 'aristocraten' boven hen als de indianen en slaven onder hen. Rechts-populisten claimen ook vaak dat ze een symbiotische relatie zien tussen een elite die er niet werkelijk bij hoort en marginale groeperingen die ook van het volk afwijken. In de twintigste-eeuwse Verenigde Staten waren die groepen doorgaans de progressieve elites enerzijds en de gekleurde minderheden anderzijds. De controverse over de geboorteakte van Barack Obama maakte deze logica op welhaast bespottelijke wijze duidelijk en letterlijk: de president speelde het klaar om in de ogen van rechts zowel de 'elite van de kuststaten' te belichamen als de Afrikaans-Amerikaanse ander, die geen van beide werkelijk in de Verenigde Staten thuishoren. Dit verklaart voor een deel de uitzonderlijke obsessie van de zogeheten birthers om te bewijzen dat Obama niet alleen symbolisch een onrechtmatige ambtsdrager was, maar duidelijk een illegaal - een 'on-Amerikaanse' figuur die de hoogste functie van het land onder valse voorwendselen had ingepikt. (Deze obsessie ging veel verder dan de gewoonte van rechts in de jaren negentig om Bill Clinton 'jullie president' te noemen - hoewel de basale impuls om de president ten diepste onrechtmatig te noemen vergelijkbaar was.) Je kunt ook denken aan postcommunistische elites en etnische groepen als de Roma in Midden- en Oost-Europa, of de 'communisten' en illegale immigranten (volgens Silvio Berlusconi) in Italië. In het eerstgenoemde geval horen de liberale postcommunistische elites er niet bij omdat ze samenspannen met externe machten als de Europese Unie en opvattingen huldigen die vreemd zijn aan het ware vaderland, terwijl er voor de Roma - de meest gediscrimineerde minderheid in Europa - van meet af aan geen plaats is in de natie. De radicaal-rechtse, populistische Jobbik-partij in Hongarije trekt voortdurend vergelijkingen tussen 'politieke misdaden' en 'zigeunercriminaliteit'. De moralistische opvatting van de politiek die populisten propageren hangt duidelijk af van een criterium dat onderscheid maakt tussen morele en immorele mensen, de brandschonen en de gecorrumpeerden, de mensen die ertoe doen, om met Trump te spreken, en de mensen 'die niks voorstellen'. Maar dit onderscheid hoeft niet arbeid en werkloosheid te zijn. Als 'arbeid' onbepaald blijkt, kunnen etnische kenmerken snel te hulp schieten. (Uiteraard stelt het racistisch denken ras en luiheid vaak met elkaar gelijk, zonder die gelijkstelling expliciet te hoeven maken: niemand heeft ooit blanke uitvreters met een uitkering voor ogen.) Toch is het een misvatting om te denken dat populisme altijd een vorm van nationalisme of etnisch chauvinisme blijkt te zijn. Er zijn allerlei manieren waarop een populist moreel en immoreel kan scheiden. Wat altijd aanwezig zal moeten zijn, is een onderscheid tussen het moreel zuivere volk en zijn tegenstanders. Deze aanname over het nobele volk onderscheidt dus ook populisten van andere antipluralistische politici. Zo geloven leninisten en zeer onverdraagzame religieuze politici niet dat het volk moreel zuiver is en de volkswil onfeilbaar. Niet iedereen die het pluralisme afwijst, is een populist.

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » di mar 07, 2017 11:50 am

Hongarije sluit opnieuw asielzoekers op tot asielprocedure is afgerond


07/03/17 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Bron: Belga

Het parlement stemde dinsdag met een grote meerderheid in met de herinvoering van de maatregel die in 2013 werd afgevoerd onder druk van de Europese Unie.

Hongarije sluit opnieuw asielzoekers op tot asielprocedure is afgerond

Hongaars premier Viktor Orban © BelgaImage

Hongarije gaat asielzoekers weer systematisch opsluiten tot hun asielprocedure definitief afgerond is. Het parlement stemde dinsdag met een grote meerderheid in met de herinvoering van een maatregel die in 2013 werd afgevoerd onder druk van de Europese Unie en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR).

De nieuwe wet werd goedgekeurd met 138 stemmen tegen 6 nee-stemmen en 22 onthoudingen. De wet bepaalt dat de migranten in 'transitzones' worden ondergebracht aan de Servische en de Kroatische grens, waar ze worden vastgehouden in afwachting van een definitieve beslissing over hun asielaanvraag. 6qq 6qq 6qq aquu

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » za mar 11, 2017 11:18 am

Nederland weigert toestemming vlucht Turkse minister

Nederland heeft de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu ingetrokken. Dat heeft het kabinet vandaag gemeld. Dat betekent dat het bezoek dat Çavusoglu wilde brengen aan Rotterdam, niet doorgaat.

Redactie 11-03-17, 11:35 Laatste update: 11:47

Het kabinet neemt de maatregel naar eigen zeggen omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zijn gekomen, na een oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu.

,,Nederland was met de Turkse autoriteiten in gesprek over het bezoek, waarbij gezocht werd naar een acceptabele oplossing. Er was overleg gaande of de Turkse autoriteiten de bijeenkomst konden verplaatsen en een besloten, kleinschaliger karakter konden geven in een Turks consulaat of ambassade. Nog voordat deze gesprekken waren afgerond, dreigden de Turkse autoriteiten publiekelijk met sancties. Dat maakt de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk", luidt de verklaring van het kabinet.

,,We wilden tot een oplossing komen. We hebben een lang en moeilijk gesprek gevoerd met de Turken om tot een acceptabele oplossing te komen. We staan voor de openbare orde en willen niet dat de veiligheid in het geding komt", aldus een woordvoerster van minister Koenders (Buitenlandse Zaken).

Çavusoglu dreigde vanochtend met zware politieke en economische sancties tegen Nederland als Den Haag zijn komst zou verhinderen. De Turkse minister was van plan om 18.00 uur genodigden toe te spreken in de ambtswoning van de Turkse consul in Rotterdam. Hij wilde daar pleiten voor een 'ja' voor meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan in het Turkse referendum van 16 april.
6qq 6qq 6qq 5qw aquu

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » zo mar 12, 2017 4:00 pm

De familiegeschiedenis van Wilders leest als een Indische noodlotsroman

Geert Wilders ziet Donald Trump als voorbeeld, onder meer in zijn Twitter-manie. Maar waarin hij radicaal van hem verschilt is de rol die hij in het politieke bedrijf ziet weggelegd voor zijn familie.


door Lizzy van Leeuwen

11 maart 2017





‘RTL is ongelooflijk laaghartig tuig’, twitterde Geert Wilders medio februari, ‘om mijn familie bij de campagne te betrekken. Walgelijk.’ Zijn broer Paul was door RTL benaderd voor een interview. In de relatief ontspannen ambiance van een Omroep MAX-talkshow, Tijd voor MAX, raakte Wilders zichtbaar door paniek bevangen toen Paul ter sprake werd gebracht: ‘Ik ga niets zeggen over mijn broer.’ Over zijn ouders heeft hij nooit veel meer kwijt gewild dan dat het ‘hele harde werkers waren. Doorzetters. Gewend aan doorgaan, ook bij tegenslagen.’


Medium hh 62600243

Den Haag Geert Wilders PVV partij voor de vrijheid Tweede kamer 2-2-2017
© Jaco Klamer

Wilders ziet Donald Trump als voorbeeld – onder meer in zijn Twitter-manie – maar waarin hij radicaal van hem verschilt is de rol die hij in het politieke bedrijf ziet weggelegd voor zijn familie. Waar Wilders contact of bemoeienis van journalisten met zijn verwanten ziet als ‘walgelijk’ (een vreemde associatie, met ondertonen van onrein, onaanraakbaar, haram), omringt Trump zich zo zichtbaar mogelijk met zijn kinderen en aangetrouwde familie. Dat deed hij in zijn campagne en dat zette hij voort in de Oval Office. Er wordt over gespeculeerd door de media, die het opvalt hoe openlijk Trump laat zien dat hij zich toeverlaat op zijn inner circle. In The London Review of Books onderzocht journalist Sidney Blumenthal de werkwijzen van grootvader Frederick en vader Fred Trump, die zwendelaars, bordeelexploitanten en gewelddadige racisten bleken te zijn, gelieerd aan de maffia; een onthutsend beeld van Trumps ‘ideologische erfenis’. Afrekenen met Trump betekent volgens Blumenthal: afdalen naar de plek die hem heeft gemaakt tot wie hij is.

Als puber raakte de jonge Trump vervreemd van zijn acht jaar oudere broer Fred Jr. en gedroeg hij zich als een kleine tiran; ‘he would throw the cake at the birthday parties’. Donalds wil was wet. De verleiding is groot om een vergelijking te trekken met Wilders, die als baby verwend was en als puber ‘onhandelbaar’, volgens zijn tien jaar oudere, vervreemde broer Paul, die ook liet weten dat wie Geert tegenspreekt, heeft afgedaan – familie of niet. ‘Hij is altijd gek geweest op macht.’

Afdalen naar de plek die Wilders gemaakt heeft tot wie hij is, heeft nu, na de opkomst van Trump en aan de vooravond van de Tweede-Kamerverkiezingen, een omineuze lading gekregen. Het ligt minder voor de hand om de zoektocht naar de ‘diepe’ oorzaken en grondslagen van Wilders’ missie los te zien van de gelijktijdige opkomst van Trump en figuren in Europa als Le Pen, Farage en Orban. Maar toch: een hier eerder gepubliceerd stuk (in 2009) liet al zien dat net als bij Trump de grootouders in Wilders’ leven van doen kunnen hebben gehad met de deining waarop zijn bootje zou blijven dobberen.
Hun displacedness heeft overigens overeenkomsten met die van de familie Trump. Frederick Trump, die op jonge leeftijd vanuit Beieren naar Noord-Amerika emigreerde en daar fortuin maakte, wilde zich na zijn huwelijk met de jonge Beierse Elizabeth uiteindelijk weer in hun geboorteland vestigen – zij kon niet wennen aan het leven in New York en leed vreselijk aan heimwee. Maar het stel werd met hun dochtertje niet lang na aankomst in Beieren het land uitgezet: Frederick werd ervan beschuldigd zijn militaire dienstplicht met opzet te hebben ontlopen, waardoor hij zijn nationaliteit kwijtraakte. Voor Elizabeth betekende dit dat ze nooit meer in haar moederland zou kunnen leven, te midden van haar Beierse familie; ze werd veroordeeld tot een bestaan in de VS.
Hetzelfde gebeurde in de familiegeschiedenis van Wilders. Ook zíjn grootvader, Johan Ording, werd met zijn gezin voorgoed het land uitgezet waar zijn Indische echtgenote Annie Meijer was geboren en getogen: Nederlands-Indië.


Small 0906 01 stationsstraat rievers ber



Ording, die adjunct-inspecteur van overheidsfinanciën was in Oost-Java, werd ontslagen nadat werd ontdekt dat hij betrokken was bij grootschalige fraude en corruptie in de dienst. Maar een jaar voordat hij daadwerkelijk ontslagen zou worden was hij – zojuist voor de derde maal failliet verklaard – eerst met vrouw en zeven kinderen met verlof naar Europa gestuurd. Het stel vestigde zich eerst in Nice, waar hij nog een groot bedrag als voorschot wist los te krijgen op het Nederlandse consulaat. Ording kreeg het ontslagbesluit per telegram pas overhandigd in het arme en geïsoleerde Grubbenvorst in Noord-Limburg, waar hij en zijn vrouw heen waren getrokken toen het geld eenmaal op was – omdat hij daar ‘goedkooper meende te kunnen leven dan in Frankrijk’, volgens een ambtelijke missive.
Aan de spoorverbinding Nijmegen-Venlo lag het station Grubbenvorst. Het lijkt erop alsof het echtpaar zich wilde verstoppen. Hun totale schuld in Indië bedroeg bijna honderdduizend euro, omgerekend naar de huidige waarde.

Omdat híj niet geboren was in Nederlands-Indië kregen de 42-jarige Ording en zijn gezin na het ontslag geen passage terug naar Indië vergoed. Voor Annie moet dit nieuws rampzalig zijn geweest. Ze was een tropenkind en ze was sinds haar trouwen gewend geraakt aan een leven in luxe, letterlijk omringd door bedienden. Nu was er geen zicht meer op terugkeer. Het gezin, dat na een tijdje geen geldelijke steun meer kreeg, raakte aan de bedelstaf en dreigde uit de huurwoning te worden gezet. Ording moest zich aanmelden bij het Nationaal Crisis Comité om zijn gezin uit de ’broodnood’, zoals hij het noemde, te helpen.

Bij de fraudezaak die hem werd aangerekend waren waarschijnlijk ook topambtenaren betrokken, de reden waarom Ording snel weg moest én hem de hand boven het hoofd werd gehouden – het was niet de bedoeling dat hij een boekje ging opendoen over de precieze gang van zaken op het Provinciekantoor van Oost-Java. Alleen enkele van zijn ondergeschikten werden gearresteerd, zo rond de datum van zijn vertrek naar Nice. De opvolger van Ording, die in de kwestie als eerste aan de bel had getrokken, durfde jarenlang geen gebak aan te nemen van zijn personeel uit angst dat hij vergiftigd zou worden. De zeer ingewikkelde rechtszaak diende pas in 1939.


Small collectie tropenmuseum portret van leden van het indo europees verbond voor hun clubgebouw in buitenzorg tijdens de iev campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen tmnr 60042110

Portret van leden van het Indo-Europees Verbond voor hun clubgebouw in Buitenzorg, tijdens de IEV campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen
© Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Annie moet op dat moment geheel zijn afgekickt van haar comfortabele Indische bestaan. De ironie wil dat ze in de kolonie bestuurslid was geweest van verschillende liefdadigheidscomités voor aan lager wal geraakte Indo’s, zoals het ‘Soerabajase Brokkenhuis’. Toen haar man op nonactief was gesteld en het gezin van Soerabaja verhuisde naar het verre Soekaboemi – waar Wilders’ moeder als zevende kind werd geboren – trad de hoogzwangere Annie toe tot het plaatselijke bestuur van het Indo Europees Verbond Vrouwen Organisatie, de vrouwenafdeling van deze grote sociale en politieke beweging ter emancipatie van Indo’s. Gelijkheid van alle rassen was het belangrijkste speerpunt van deze club, gevolgd door een autonome status voor Nederlands-Indië, met een eigen plek voor Indo’s.
Wat verbazing wekt is dat Ording – in 1919 in de kolonie gearriveerd als gedetacheerde beroepsmilitair in de rang van eerste luitenant in het Nederlandse leger – in 1927 voorzitter werd van de plaatselijke afdeling van het Indo Europees Verbond in de provincieplaats Bondowoso. Dat een totok (nieuwkomer), die pas acht jaar in de Oost was, tot zo’n stap kwam is alleen te begrijpen als wordt stilgestaan bij de twijfels en angsten die hij en zijn vrouw moeten hebben gehad over de toekomst van hun kinderen. Het was voor hen niet ondenkbaar dat ze – als Indo’s – hun geboorteland zouden worden uitgezet als de nationalisten aan de macht kwamen – de politieke onrust in Nederlands-Indië nam in die tijd buitengewone vormen aan.

In de zeven maanden dat het gezin in Soekaboemi verbleef werden er voor omgerekend vijftienduizend euro schulden gemaakt. Ording verklaarde dat dit op het conto te schrijven was van zijn tien jaar jongere echtgenote, die ‘tijdelijk niet geheel toerekeningsvatbaar’ was; misschien een verwijzing naar haar zwangerschap.
De onverwachte verwisseling van het tropische decor voor een boerse en achtergestelde provincie-uithoek, het verlies van haar Indische familie en context en haar drastisch verminderde sociale status moeten hard aangekomen zijn bij Annie. In april 1934, nog in Nice, was ze zwanger geraakt van haar achtste kind. Ze moest in een koude wintermaand gaan bevallen zonder de hulp van haar baboes, zonder de vertrouwde, intieme middeltjes en rituelen van de Indische kraamkamer. En zonder enige luxe.

‘Gesprekken met allerlei onbenullige wezens, die hún gevoelens over rang en positie moeten uiten, dat is eenzamer dan een paradijsvogel in een strontput.’ Zo vatte de schrijver E. du Perron zijn eerste maanden in Indië samen, nadat hij in 1936 zijn land van herkomst na vijftien jaar weer had opgezocht. Zoals altijd draaide alles om geld. Bij het handjevol intellectuelen dat zich in Nederlands-Indië bevond bestond weerzin tegen de vanzelfsprekende aanspraak op voornaamheid bij de nieuwe koloniale klasse, die zich na de Eerste Wereldoorlog had aangediend.

Vóór alles was Indië een klassenmaatschappij. Johan Ording was een gewone onderwijzerszoon uit Utrecht met een goed stel hersens, die een paar mooie kansen had gekregen in Indië – zijn superieuren bleven tot het einde over hem schrijven dat zijn capaciteiten ‘niet ongunstig’ waren. Maar hij en Annie hadden de aanspraak op respect verloren, daar én hier. Ze hadden er op los geleefd, volgens zijn bazen, en dat wilde wat zeggen in Indië. Hij leefde ‘vér boven zijn stand’; hij gaf zich onterecht uit voor ‘Inspecteur van Financiën’ om krediet los te krijgen bij leveranciers; hij ‘nam de zaken licht op’; na zijn drie faillissementen maakte hij nog ‘overal in Soekaboemi schulden’ en lichtte hij het consulaat in Nice op – want al voor zijn afgedwongen vertrek had het gouvernement hem laten weten dat hij niet hoefde te rekenen op een gelijkwaardige functie na afloop van zijn verlof.

Johan en Annie Ordings retraite in de Limburgse provincie weerspiegelt zich in het barre sociale isolement waarin hun kleinzoon Geert Wilders leeft; aangenomen mag worden dat Grubbenvorst anno 1934 en een safehouse in 2017 in de kern hetzelfde betekenen.
Ording en Wilders aanvaardden allebei de sociale buitensluiting die volgde op een extreme levensstijl. Voor de grootvader duurde die uitsluiting twaalf jaar, voor de kleinzoon – die er politiek garen bij spint – nu ook. Het is een positie die hem niet moeilijk valt, want zoals hij in zijn autobiografie liet weten was hij op jonge leeftijd al iemand die weinig met gezag van doen had. Een recalcitrant kind. Als nakomertje werd hij vertroeteld. Hij noemde zichzelf een ‘aandachttrekker’, thuis gewend om zijn zin te krijgen. Als elfjarige richtte hij op school een politieke partij op met als programma: ‘Er mag niet meer over het schoolplein worden gefietst. Ook met het door de tuin rennen moet het afgelopen zijn. De mensen denken dat ze alles mogen en kunnen.’

Hoe heeft Annie Ording zich die eerste jaren staande gehouden in Noord-Limburg? Het gezin was al in 1935 verhuisd naar een buitenwijk van Venlo. Het laatste faillissement werd pas eind 1940 beëindigd; het eerste wat Annie deed was een advertentie plaatsen voor een ‘dienstbode, koken geen vereischte’. Haar zeven dochters hoefden niet langer te helpen in de huishouding.
Vér van Indië zouden er geen faillissementen meer volgen. Voorheen waren die – net als de zwangerschappen – een terugkerend refrein geweest in haar huwelijk. De eerste keer dat haar failliete boedel werd geveild was ze pas 23. Annie’s hang naar comfort en luxe had ze vanaf haar huwelijksdag de vrije loop gegeven; haar uitzet bevatte een peperdure Columbia Grafonola – een geïnnoveerd, uit de VS ingevoerd grammofoonmeubel – ‘met 53 uitgezochte platen’, afgezien nog van alle gebeeldhouwde meubelstukken, het kristalwerk, porseleinen serviezen, ‘Japansche pullen’, aquarellen en schilderijen en een ‘muurfontein’ – een lange lijst van overvloed. Haar echtgenoot lijkt een eenvoudiger smaak te hebben gehad: hij was op zijn vrije zaterdagmiddagen in Batavia op het voetbalveld te vinden, in scheidsrechterstenue.

Feitelijk was Johan Ording eind 1913 voor het eerst in Nederlands-Indië gearriveerd, niet als militair, maar op eigen gelegenheid – hij was vertrokken direct nadat de nalatenschap van zijn overleden vader failliet was verklaard. Een halfjaar na aankomst trouwde hij met zijn verloofde Jo Regenbogen, weliswaar ‘met de handschoen’, zoals dat heette (zij – het ‘handschoentje’ – was nog in Den Haag toen het huwelijk werd voltrokken, met een plaatsvervanger voor Johan. Op deze manier konden jonge vrouwen zonder begeleiding op een ‘fatsoenlijke’ manier de oversteek wagen). Jo was een klassiek geschoolde zangeres en zou een succesvolle Indische podiumcarrière tegemoet gaan. Maar binnen een paar weken na haar aankomst in Batavia moest Ording plotsklaps weer terug naar Nederland: de Eerste Wereldoorlog stond op uitbreken en hij was reserve-officier. De oorlog verhinderde het weerzien tussen de twee en in 1917 was ze van hem gescheiden. Een half jaar na Ordings terugkeer naar Indië als reserve-officier trouwde hij in Batavia de zeventienjarige Annie, die heel blij moet zijn geweest met haar pursang.

De turbulente Indische geschiedenis van Johan en Annie Ording was in zekere zin al geschreven. In 1890 publiceerde de befaamde journalist P.A. Daum H. van Brakel, Ing. B.O.W., een koloniale roman over een capabele, Hollandse, pasgetrouwde ingenieur Burgerlijke Openbare Werken, die als gevolg van een met zijn Indische vrouw gedeelde riante levensopvatting te veel schulden maakt, te veel kinderen krijgt, zijn comfortabele levensstijl niet wil opgeven, vervolgens gaat ‘knoeien’ (frauderen) en ten slotte op de rand van ondergang raakt: het gezin verkoopt de laatste bezittingen onderhands en trekt stilletjes in een huisje bij de kampong – ver van de Europese wereld vandaan.

P.A. Daum, een totok, is een sociaal pragmaticus genoemd. Hij kende de Indische samenleving waarover hij schreef door en door; hij had geen illusies daarover, maar ook geen cynisme en vanwege zijn diep doorvoelde realisme werd hij later gewaardeerd door schrijvers als E. du Perron en Menno ter Braak.
Johan en Annie Ording hadden geen idee dat hun leven samen verliep als een eind-negentiende-eeuwse Indische noodlotsroman.
Dat ligt anders bij hun kleinzoon Geert, die zijn leven bewust lijkt te modelleren naar een thriller of avonturenboek, waarin híj de hoofdrol speelt. Als zeventienjarige voor halve dagen aan het werk in de moshav –een soort kibboets – Tomer, in Israël, vond hij in de bus zitten al een beleving, want ‘er zaten altijd wel een paar reservisten bij met mitrailleurs in de hand’. Hij begaf zich volgens eigen zeggen in gevaarlijke situaties: ‘Hoe vaak ik niet in een schuilkelder heb gezeten’, schreef hij (hij zat graag in de schuilkelder omdat die in gebruik was als café, waar iedere vrijdagavond werd ingedronken door de jonge werkers). ‘Ik herinner me ook dat ze mensen van de berg afknalden ’s nachts, nadat er magnesiumbommen werden gegooid, waardoor de hemel verlicht werd. Ik heb daar geen trauma’s aan overgehouden’, aldus Wilders.
Maar niemand anders herinnerde zich Tomer en omgeving destijds als gevaarlijk of de naburige Palestijnen als bedreigend. Wel werd Geert na een tijdje aangemerkt als een autoritaire en asociale egotripper, een ‘baasje’, door zijn kamergenoten. Een andere werker herinnerde zich hem als arrogant en ontoegankelijk.

Het gezin waarin het kind Geert opgroeide was de eerste testground geweest voor zijn fantasieën over dominantie en grandiositeit; in de moshav, te midden van zijn zon zoekende en feestende leeftijdgenoten, stilde hij zijn honger naar alleenheerschappij al op grotere schaal. Zijn volgende project zou de PVV worden: een politieke partij met een grote aanhang en hemzelf als het enige lid.

Johan Ording had een ambtenarenbaan aanvaard en zijn gezin gehuisvest in een bescheiden woning in Venlo, van waaruit de oudste dochter in 1941 trouwde. Pas sinds eind 1940 kon hij weer beschikken over zijn volledige salaris, tot dan toe een zeldzaamheid in zijn getrouwde leven.
Toen gebeurde er iets waardoor zijn leven radicaal zou veranderen – een ommekeer die P.A. Daum niet gauw zou hebben opgevoerd in zijn romans.
In juli 1942 werd Ording op een dag meegenomen door de Duitsers en gevangen gezet als gijzelaar in het Noord-Brabantse kamp Sint Michielsgestel. De bezetter was met gijzelen begonnen in 1940, als represaille voor de internering van Duitsers in Nederlands-Indië. Deze groep ‘Indische gijzelaars’, bestaande uit prominente industriëlen, politici, bestuurders, wetenschappers en kunstenaars, kreeg nu gezelschap van honderden andere mannen uit de vaderlandse midden- en bovenlaag, ditmaal om af te dwingen dat er geen verzetsdaden meer zouden worden gepleegd. Ording is mogelijk geselecteerd als gijzelaar vanwege zijn gouvernementsfunctie in Indië.

Om te tonen dat het ze ernst was executeerden de Duitsers in augustus vijf gijzelaars, na een (mislukte) aanslag van het verzet. Ording moet er getuige van zijn geweest hoe de beruchte SS-chef Rauter – Hitlers vertegenwoordiger in Nederland – persoonlijk op het ochtendappèl aan de gijzelaars kwam mededelen waarom de terechtstelling eerder die morgen had plaatsgevonden; tijdens Rauters optreden werden de mannen door tientallen mitrailleurs onder schot gehouden.

Maar terwijl hij moest leven met de dreiging van een plotseling einde kon Ording ook profiteren van alle contacten, leermomenten en cursussen die het kamp Sint Michielsgestel, bijgenaamd de ‘Volkshogeschool’, te bieden had (aan de gijzeling kwam in 1944 een einde). De gijzelaars hielden elkaar namelijk de hele dag op hoog niveau bezig, met discussies, lezingen, voorstellingen en diverse andere culturele genoegens – alles om de verveling en de wanhoop tegen te gaan. Er werden zodoende politieke allianties gesmeed, carrières gegrondvest en vriendschapsbanden voor het leven aangeknoopt. Zo zou Ording in het kamp de jonge Groningse gedeputeerde en advocaat Nico Bolkestein hebben kunnen leren kennen, wiens Indische vrouw An het met haar kinderen, onder wie zoontje Frits, alleen moest zien te rooien – net als Ordings Indische vrouw Annie met haar kroost. Frits Bolkestein werd een politicus van aanzien en zou later Ordings kleinzoon Geert inwijden in de rechtse landelijke politiek: als mentor, als coach en volgens sommigen zelfs als ‘creëerder’.

Zeker is dat Ordings carrière kort na de oorlog weer een gezwinde vlucht nam, ditmaal in het gevangeniswezen. In januari 1946 droeg het Militair Gezag de gevangenenkampen voor politieke delinquenten (‘foute’ Nederlanders) over aan het ministerie van Justitie. Ording kreeg diezelfde maand een leidinggevende functie in Fort Honswijk, bij Houten, waar NSB-leden waren gedetineerd (verrassend is dat ook Nico Bolkestein zich in 1946 ging bezighouden met de zuivering, namelijk bij het Bijzonder Gerechtshof in Leeuwarden). Daarna werd Ording commandant in de strafgevangenis Scheveningen, waar hooggeplaatste NSB-leden en Nederlandse SS’ers en SD’ers vastzaten, evenals de nazi-elite, die op terechtstelling wachtte. Hij voerde er een nieuw bewakingssysteem in: felle verlichting van de ruimte tussen binnen- en buitenmuur en het bevel te schieten op alles wat bewoog. Het aantal ontsnappingen daalde drastisch. Ording deelde persoonlijk pasjes uit, een voorwaarde om de cellenbarakken in Scheveningen te betreden; ‘men begrijpt het groote belang dat juist hier het toezicht het scherpst wordt uitgeoefend’, meldde een krant. ‘Majoor’ Ording hielp het ontsnappen van foute Nederlanders later nog te voorkomen in strafinstellingen in Leeuwarden en in Norg.

In al deze inrichtingen heerste een nogal grimmig regime. Een terugblik uit 1951 op de Bijzondere Rechtspleging – nota bene door een van de uitvoerders – meldt dat de politieke delinquenten tijdens hun gevangenschap harder behandeld waren dan de zwaarste misdadigers. ‘Politiek-maatschappelijk zijn de berechting en bestraffing van “foute” Nederlanders uiterst effectief geweest. Humanitair waren de arrestatie en internering van de “foute” Nederlanders een catastrofe’, concludeerde onderzoeker J. Houwink ten Cate van het Niod.
Johan Ording is vereeuwigd in de memoires van Florrie Rost van Tonningen-Heubel – beter bekend als de Zwarte Weduwe –, Op zoek naar mijn huwelijksring (1997), waarin ze verhaalt over de terechtstelling van haar vriend Rauter, die zélf het commando ‘Feuer!’ had gegeven:

De directeur van de strafgevangenis te Scheveningen, de Heer Ording, die gevraagd had om aanwezig te mogen zijn bij de executie van SS-Obergruppenführer Rauter, sprak met diep bewogen woorden over de voorbeeldige militaire houding,
waarmee deze man in de dood gegaan was, zoals afgesproken
was hij noch geblinddoekt, noch gebonden.

Een wending in Ordings geschiedenis, die vereeuwiging, die P.A. Daum vanwege de bombast zeker niet zou hebben aangestaan.

Geert Wilders heeft méér gemeen met Trump dan vreemde familieverhoudingen. Ze delen bijvoorbeeld de warme aandacht van David Horowitz, een Amerikaanse extreem-rechtse activist die Trumps Witte Huis aan de gevaarlijke ideoloog Steve Bannon heeft geholpen. Aan de PVV heeft Horowitz de laatste twee jaar circa 150.000 dollar gedoneerd.
Maar de belangrijkste overeenkomst is, niet toevallig, dat beide politici zich alleen voordoen en laten bestuderen als fenomenen: er is geen inhoud, geen verstandhouding, geen consistent betoog of zinvolle dialoog. Er is voornamelijk disruptie en (schijn)beweging: alleen van hun buitenkant kunnen ze bestudeerd en geanalyseerd worden. Daarom zullen de media zich als verslaafd op hun tweets blijven storten. Ze moeten wel. Het is via het – ongefilterde – Twitter dat het gedachtegoed van deze politici aan de oppervlakte komt.
Het is op Twitter dat Geert Wilders zich absoluut en ongehinderd heerser weet in zijn domein, de rechtse politieke arena.

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » do mar 16, 2017 1:14 pm

Turkije na verkiezingsuitslag: Snel 'heilige oorlogen' in Europa

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat in Europa binnenkort ‘heilige oorlogen’ zullen uitbreken. Minister Mevlut Cavusoglu zegt dat in reactie op de verkiezingsuitslag in Nederland.

Marc Guillet 16-03-17, 11:08 Laatste update: 13:59

Cavusoglu: ,,Nu de verkiezingen voorbij zijn in Nederland zie je dat er geen verschil is tussen de liberalen, de sociaaldemocraten en de fascist Wilders. Ze hebben allemaal dezelfde mentaliteit. Waar gaat het heen? Europa staat op instorten. Ze slepen Europa de afgrond in. Heilige oorlogen zullen binnenkort beginnen in Europa'', aldus de hoofdrolspeler in de diplomatieke ruzie tussen Nederland en Turkije. Hij legde niet nader uit wat hij met zijn uitspraken bedoelde.


Referendum



Cavusoglu wilde tegen de zin van het kabinet naar Nederland om Nederlands-Turkse kiezers voor een Turks referendum toe te spreken. Rutte verbood zijn vliegtuig te landen in Nederland.




De Turkse president Recep Tayyip Erdogan op archiefbeeld.



De Turkse president Recep Tayyip Erdogan op archiefbeeld. © UMIT BEKTAS


VVD


De bewering van de minister dat alle partijen dezelfde mentaliteit hebben als de ‘fascist Wilders’, kan te maken hebben met de grote steun die Rutte geniet onder kiezers van alle partijen voor zijn optreden tegen de Turkse ministers. Ruim acht op de tien kiezers vinden het terecht dat de Nederlandse regering de Turkse ministers niet heeft laten spreken. Ruim negen op de tien vinden, zoals het kabinet, dat Nederland niet moet ‘zwichten’ voor de Turkse dreiging met sancties. Dat bleek uit de slotpeiling van I&O Research vlak voor de verkiezingen.


De VVD blijkt bij de verkiezingen het meest te hebben geprofiteerd van de diplomatieke rel met Turkije.

Gewoon verbreken alle contacten aquu met dit tuig

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » di mar 21, 2017 7:36 am

Dit is de geheime EU-strategie voor scheiding met de Britten

Plan de campagne voor Brexit-onderhandelingen

Nu de Britse premier May de knoop over de Brexit-datum heeft doorgehakt, breekt de tijd aan voor de onderhandelingen. Brussel is er klaar voor. De strategie is bepaald; de Volkskrant hoorde van ingewijden wat die inhoudt.

Door: Marc Peeperkorn 21 maart 2017, 06:00

May Day is daar! Negen maanden nadat de Britten per referendum besloten de Europese Unie te verlaten, legt de Brits premier Theresa May volgende week woensdag het officiële Britse verzoek tot vertrek in Brussel neer. De indringende oproep van de EU-27 destijds - stuur de Brexitbrief 'zo snel als mogelijk' - heeft ze alvast aan haar laars gelapt.

EU-verjaardag


De EU vierde maandag de zestigste verjaardag van de Verklaring van Rome ingetogen. In de hernieuwde verklaring is weinig te zien van Timmermans 'vernietigende storm' die de EU bedreigt - het is niet meer dan een briesje.

Gedraal kan Brussel niet worden verweten. Binnen 48 uur nadat May de Brexitknop indrukt, stuurt EU-president Donald Tusk een ontwerponderhandelingsmandaat naar de regeringsleiders. Het best bewaarde geheim van Brussel, zeggen betrokkenen over dit ontwerp. Slechts zes mensen (onder wie Tusk en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie) hebben het circa tien pagina's tellende stuk in hun tas. Deze 'guidelines' zoals ze in de Brusselse wandelgangen worden genoemd, bepalen het kader voor de posities die de lidstaten tegenover Londen zullen betrekken.

Ze zijn afgelopen negen maanden opgesteld onder leiding van Didier Seeuws, de oud-kabinetschef van voormalig EU-president Herman Van Rompuy, een even bescheiden als briljante EU-ambtenaar. Het ontwerpmandaat begint volgens betrokkenen met een algemeen hoofdstuk waarin wordt benadrukt dat de EU-27 één front vormt en dat toegang tot de interne markt (grote wens van Londen) de acceptatie van de vier vrijheden (vrij verkeer werknemers, kapitaal, goederen, diensten) vereist (gruwel voor Londen).

Het explosiefste onderdeel van de scheidingsakte is de rekening: de financiële verplichtingen uit het verleden die Groot-Brittannië moet nakomen
Cameron (L) en Juncker in Brussel.
Cameron (L) en Juncker in Brussel. © REUTERS

Het tweede hoofdstuk behandelt de principes voor de scheidingsakte. De EU-27 wil dat de circa 3 miljoen in Groot-Brittannië wonende burgers uit andere landen, daar kunnen blijven. Dat ze hun baan en zorg behouden. In ruil daarvoor zal de EU-27 de naar raming 1 miljoen Britten op het Europese vasteland (onder meer aan de Spaanse costa's) met rust laten.

Het explosiefste onderdeel (zeker publicitair) van de scheidingsakte is de rekening: de financiële verplichtingen uit het verleden die Groot-Brittannië moet nakomen. 'De afrekening!', briesen furieuze Britten sinds EU-ambtenaren het bedrag op 60 miljard euro hebben geraamd. Het Britse parlement wappert nu al met eigen juridische adviezen waaruit blijkt dat niet Londen aan Brussel moet betalen maar andersom.

De rekening is politiek en technisch een mijnenveld. Hoe bereken je de pensioenlast van de circa 55 duizend ambtenaren die bij de EU werken? Hoe schat je de waarde van de EU-bezittingen (gebouwen, wagens, wijnvoorraad in EU-restaurants) waaraan Groot-Brittannië heeft bijgedragen? Wat zijn de budgettaire verplichtingen van de EU waaraan Groot-Brittannië zich heeft gecommitteerd?



Erfenis




Omdat Londen het Europees Hof van Justitie niet langer wil erkennen, is een nieuw arbitragehof nodig

Bij dat laatste speelt de erfenis van de Britse oud-premier David Cameron een speciale rol. Diens eis om de EU-begroting voor 2014-2020 te verlagen, resulteerde erin dat de betalingen inderdaad de eerste jaren werden beperkt. In ruil daarvoor gingen de verplichtingen (harde toezeggingen over subsidies die pas later tot betalingen leiden) fors omhoog. Dat wreekt zich nu bij de eindafrekening.

Politiek gevoelig ook is de geschillenregeling voor het (niet ondenkbeeldige) geval er ruzie ontstaat over de uitvoering van de scheidingsakte. Omdat Londen het Europees Hof van Justitie niet langer wil erkennen, is een nieuw arbitragehof nodig. Een andere optie is het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Het derde hoofdstuk van het mandaat handelt over 'het kader van de toekomstige betrekkingen', zoals artikel 50 (de exitclausule in het Europees Verdrag) de nieuwe handelsrelatie omschrijft. De EU-27 benadrukt dat het EU-lidmaatschap moet lonen, ofwel: Groot-Brittannië verliest een deel van zijn huidige handelsvoordelen.



Het ontwerpmandaat rondt af met een hoofdstuk over de beginselen voor de onderhandelingen zelf. 'Loyale samenwerking' is het sleutelwoord, kennelijk wordt dat niet vanzelfsprekend geacht.

Op een speciale top begin mei, zullen de regeringsleiders het onderhandelingsmandaat vastleggen. Betrokkenen verwachten discussie over de rekenmethode voor het opstellen van de rekening. De leiders moeten verder een belangrijke keuze maken in de onderhandelingstactiek: starten de gesprekken over de scheidingsakte en de handelsrelatie tegelijkertijd, opeenvolgend of 'tijgerend', waarbij de scheiding steeds een stap voor ligt op de handelsrelatie?




Haast is geboden,zodra de Brexitklok vanaf volgende week woensdag begint te tikken



Direct nadat de leiders het mandaat goedkeuren, gaat dat naar de Europese Commissie waar eerste onderhandelaar Michel Barnier staat te trappelen van ongeduld. De Commissie werkt de onderhandelingsprincipes uit. Dat zal niet veel tijd kosten, het ontwerpmandaat is in nauw overleg met Juncker en Barnier opgesteld.



Frans-Duitse as



Michel Barnier.
Michel Barnier. © AFP

Sinds zijn benoeming in september heeft de Fransman Barnier alle 27 lidstaten bezocht. Hij weet precies waar de gevoeligheden liggen en waar verdeeldheid binnen de EU27 - de hoop van Londen - dreigt. Barnier en zijn rechterhand Sabine Weyand - een Duitse topambtenaar van de Europese Commissie - hebben op alle beleidsterreinen in kaart gebracht hoe de scheiding zich kan voltrekken en met welke gevolgen. 'Ongekend indrukwekkend', betitelt een betrokken hoge diplomaat het werk van deze Frans-Duitse as.

Haast is geboden, weet Barnier. Zodra de Brexitklok vanaf volgende week woensdag begint te tikken, resteren Groot-Brittannië en de EU-27 twee jaar om de scheiding en een nieuwe handelsrelatie uit te onderhandelen. Een megaontvlechting na 44 jaar Brits EU-lidmaatschap. De luchtige campagnetaal destijds van de Brexiteers - paar maanden praten, dan zijn we eruit - is volledig verstomd.

Als het aan Barnier ligt, beginnen de onderhandelingen nog in mei. Zijn doel is afronding ervan volgend najaar zodat de lidstaten en het Europese parlement de scheidingsakte van Groot-Brittannië vóór de Europese verkiezingen van mei 2019 hebben goedgekeurd. Betrokkenen gaan ervan uit dat de gesprekken in Brussel plaatsvinden waarbij Barnier en zijn Britse tegenpool David Davis hun moerstaal zullen spreken. De tolken zijn al ingeroosterd.




Niemand hoopt op een harde clash maar de straatvechtersreputatie van Davis stelt niet gerust



Niemand hoopt op een harde clash maar de straatvechtersreputatie van Davis stelt niet gerust. Brusselse diplomaten onderstrepen dat Weyand en haar tegenspeler Oliver Robbins een flink deel van het werk zullen verrichten. De verwachtingen over Weyand zijn hoog: 'Ze zal de Britten alle hoeken van de kamer laten zien', zegt een diplomaat die de Duitse goed kent.

Mochten de twee partijen toch met rode koppen en slaande deuren uit elkaar gaan, dan verlaat Groot-Brittannië de EU zonder akkoord. 'Laat me duidelijk zijn: geen deal is beter voor Groot-Brittannië dan een slechte deal', waarschuwde premier May in januari. 'In dat geval wordt het: zie je in Den Haag!' zegt een EU-ambtenaar, verwijzend naar het Gerechtshof. Dan volgt op het vertrek van Groot-Brittannië een juridische veldslag over de rekening die jaren gaat duren.
aquu aquu

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » di mar 21, 2017 7:40 am

Ook België heeft genoeg van Erdogans beschuldigingen: ‘Hij wil nationalisme aanwakkeren’




De Turkse president Recep Tayyip Erdogan jaagt steeds meer Europese landen tegen zich in het harnas. In navolging van Duitsland en Nederland, haalt maandag de Belgische premier Charles Michel fel uit naar Erdogan.

‘Wij laten ons niet intimideren door zijn campagnestrategie,’ zegt Michel maandag, naar aanleiding van beschuldigingen door Turkse media aan het adres van Zuhal Demir (N-VA), de nieuwe staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen, meldt de Belgische krant De Morgen.

Regeringslid beschuldigd van terrorisme

Volgens de aantijgingen zou Demir, geboren in België en van Turks-Koerdische origine, actieve steun verlenen aan de Koerdische PKK, in zowel Turkije als Europa een terreurbeweging.



Lees ook
Merkel is klaar met nazi-uitspraken Erdogan: ‘Stop ermee’2017-03-20 11:20:14 epa05859477 German Chancellor Angela Merkel (C) and the Japanese Prime Minister Shinzo Abe (L) examine a drone at the Intel booth during their opening walkabout at the CeBIT computing trade fair in Hanover, northern Germany, 20 March 2017. Reports state that more than 3.000 exhibitors from 70 countries are showing their products and solutions at the fair which expects to see about 200.000 visitors from 20 to 24 March 2017. EPA/FOCKE STRANGMANN

‘Ik kan (…) niet tolereren dat Turkse media een lid van de Belgische regering beschuldigen van terrorisme,’ aldus Michel. ‘Dit is opruiend en kwetsend.’

Ook opmerkingen over nazisme en Srebrenica kunnen niet

Michel spreekt zich tevens uit over eerdere opmerkingen van Erdogan, waaronder de beschuldiging dat Nederland verantwoordelijk zou zijn voor de massaslachting in Srebrenica in 1995. ‘Walgelijke geschiedvervalsing,’ noemde premier Rutte de opmerkingen al eerder.

‘Het Turkse regime heeft duidelijk gekozen voor polarisatie met Europa. Verwijzingen naar het nazisme of Srebrenica zijn onacceptabel,’ vindt Michel

Volgens Michel wil Erdogan ‘provoceren om nationalistische gevoelens in Turkije aan te wakkeren en zich als slachtoffer op te stellen.’ Hij verwijst naar het Turkse referendum dat in april wordt gehouden. Erdogan zou met dergelijke uitspraken willen scoren onder Turken, zowel in Europa als daarbuiten.



20 mrt 2017


aquu aquu

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » wo mar 29, 2017 6:10 am

Brexit is Brexit, houdt Theresa May stug vol. Achter deze loze kreet gaat een strijd schuil tussen de premier en haar Brexiteers, die als neo-imperialistische waaghalzen de oceanen op willen.



door Patrick van IJzendoorn

28 maart 2017

Medium hh 602405011

Londen, november 2016. Premier Theresa May en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson op weg naar de ontvangst van de president van Colombia
© Andrew Parsons / Camera Press / HH

Een van de wonderlijkste, maar ook meest veelzeggende, Brexit-verhalen van de afgelopen negen maanden ging over een boot. Niet zomaar een boot: de Royal Yacht Britannia. Brexiteers willen de varende speeltuin van de koninklijke familie weer in de vaart brengen, of als dat niet kan, een nieuwe bouwen. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson gaat momenteel met de pet rond bij het bedrijfsleven om de benodigde honderd miljoen pond bijeen te brengen. Zijn bazin Theresa May toont echter amper interesse, zeker niet als het belastinggeld kost. Voor haar betekent Brexit iets heel anders. Welke van de twee visies wint, moet komende jaren blijken.

Met het in stelling brengen van artikel 50 is het makkelijke deel van de Brexit achter de rug. De afgelopen negen maanden waren de huwelijksweken van de Brexiteers. Anders dan bijvoorbeeld Mark Rutte had voorspeld is de economie na 23 juni niet ingestort, is er kort na de overwinning een stabiele regering aangetreden en is er geen burgeroorlog uitgebroken. The Bank of England moest zelfs terugkomen op haar sombere voorspellingen. De koersdaling van het pond, het meest zichtbare gevolg van Brexit, is gunstig gebleken voor de export. Graag wordt gewezen op investeringen van Amerikaanse internetondernemingen, Chinese bouwbedrijven en Indiase staalreuzen.

Door al dat goede nieuws is voor een meerderheid van de Britten het gelijk bewezen van de bekende historicus A.J.P. Taylor, die eens beweerde dat ‘het volk bij grote vraagstukken altijd de juiste beslissing neemt’. Die beslissing was om het vasteland, Brussel althans, de rug toe te keren en de wijde wereld in te trekken, zoals John Lennon op een dag de Beatles besloot te verlaten. Het was een churchilliaanse keuze. De oorlogspremier zei ooit dat zijn landgenoten bij een keus tussen Europa en de open zeeën altijd voor het laatste zouden moeten kiezen. Britten, aldus deze grootvader des vaderlands, horen bij Europa, maar maken er niet echt deel van uit.

Na het referendum leek de voornaamste strijd te gaan tussen zij die voor een softe Brexit zijn (het Noorwegen- of Zwitserland-model) en zij die een harde breuk voorstaan. Al snel werd duidelijk dat de regering-May afstevende op dat laatste, dit nadat vanuit Brussel en Berlijn duidelijk was geworden dat lidmaatschap van de gemeenschappelijke markt niet gepaard kan gaan met immigratiebeperking. Inmiddels is gebleken dat niet elke harde Brexiteer dezelfde is. Er is nu een scheidslijn ontstaan tussen internationalisten die strijden voor een open Brexit en nationalisten die een gesloten Brexit beogen; zij die de nadruk leggen op Global Britain en zij die Great-Britain als prioriteit hebben.

Deze scheiding loopt dwars door de Conservatieve regering heen, met May en Johnson als vertegenwoordigers van beide stromingen. De twee plagen elkaar voortdurend. Bij een vragenuurtje noemde ze hem een keer ‘a FFS, a fine foreign secretary’. Meestal staat die afkorting voor ‘for fuck’s sake’. Enkele weken later maakte Johnson, tijdens een kerstreceptie, een grap over de ‘Lederhosen’ van zijn bazin, doelend op de leren broek waarmee ze had geposeerd.

Achter de plagerijen schuilt een cultuurverschil. Johnson is de kosmopoliet: nazaat van een Duitse prins, een Russische dichter en een Turkse minister, geboren in New York, opgegroeid in Brussel, en enfant terrible van de grootstedelijke elite. May is de pastoorsdochter, devoot, gedisciplineerd en provinciaals. Hij is geïnspireerd door Churchill, de avontuurlijke zoon van het wereldrijk. Zij door Joseph Chamberlain, de progressieve politicus die als burgemeester van Birmingham veel heeft gedaan om de gewone burgers aldaar een beter bestaan te bieden, alvorens hij minister van Koloniale Zaken werd en op aandrang van Churchill de Tweede Boerenoorlog begon.

Johnson maakte een grap over de ‘Lederhosen’ van May, zijn bazin, doelend op de leren broek waarmee ze had geposeerd

De verschillen tussen de twee werden zichtbaar tijdens het partijcongres in Birmingham. Johnson ontvouwde in een geestige toespraak zijn visie op Global Britain, waarbij het land een baken moet zijn in een wereld waar steeds meer landen zich tegen vrijhandel keren en kiezen voor semi-despotische leiders. In haar toespraak ging May tekeer tegen de bevoorrechte elite, tegen de aasgierkapitalisten en tegen de wereldburgers, ‘de burgers van nergens’. Het had een rede van Gordon Brown kunnen zijn. Haar opvolgster op Binnenlandse Zaken was een dag eerder met het omstreden idee gekomen om bedrijven met veel immigranten aan de schandpaal te nagelen.

Waar Theresa May, politiek getraumatiseerd door haar zesjarig verblijf op Binnenlandse Zaken, zich vooral richt op het beperken van migratiestromen zien Boris Johnson en de romantisch ingestelde collega’s Brexit als een kans om van het Verenigd Koninkrijk weer een wereldmacht te maken. De EU is een vorm van traumaverwerking, waarbij ‘dit nooit meer’ als credo geldt. Geen concentratiekampen meer, geen kolonelsregimes en IJzeren Gordijnen. Vooruit kijken is het devies. De Britten hebben een geheel eigen trauma aan de twintigste eeuw overgehouden: het verlies van een wereldrijk, waarna het Gemenebest ook nog werd ingeruild voor een Europese Economische Gemeenschap.

De Brexiteers koesteren het gevoel dat het eiland eigenlijk te groot is voor het protectionistische Europese machtsblok, een gevoel dat mede is ingegeven door de economische successen, de grandioze Olympische Spelen van 2012 en het Diamanten Jubileum van de vorstin in dezelfde zomer. Eind vorig jaar gaf Johnson een speech in Bahrein waar hij het imperialisme van weleer beschreef als een vroege vorm van globalisering. Opvallend was de werktitel van de toespraak: ‘Groot-Brittannië is weer terug ten Oosten van Suez’. Deze referentie aan de strijd om het Suez-kanaal, in 1956, zegt veel. Indertijd maakten de Amerikanen duidelijk dat zij, en niet langer de Britten, de baas zijn.

In Brexit-kringen heerst de overtuiging dat het land zich heeft weten te ontworstelen aan de ketenen van de EU, ketenen die voor een deel illusionair zijn. Er zijn weinig landen die zich nauwkeuriger aan de Brusselse richtlijnen hebben gehouden – fair play – dan de Britten, voorzover ze geen opt-out hadden bedongen. Bevrijd kunnen ze de zeeën op, op zoek naar nieuwe markten, na het lidmaatschap van ’s werelds grootste interne markt te hebben opgezegd. Het land moet weer een maritieme natie worden in de geest van Francis Drake en Horatio Nelson, met meer ruimte voor de eigen vissers ook. Met deze visie in het achterhoofd is de obsessie met dat jacht te begrijpen. De boot sluit aan bij de neo-imperiale visie van de Brexiteers, door rijksambtenaren ironisch Empire 2.0 genoemd. Toekomstige defensiecontracten of handelsakkoorden met landen als India, Ghana en Columbia zullen aan boord worden getekend. Welk staatshoofd wil niet in het gezelschap van koningin Elizabeth of kroonprins Charles verkeren? Of desnoods van prins Andrew, de encyclopedieverkoper onder de Windsors? Dit staat bekend als het uitoefenen van ‘zachte macht’. Terwijl de Brexiteers in hogere ‘Rule Britannia, Britannia rules the waves’-sferen verkeren, kijken sceptici meewarig toe, spottend suggererend om de boot meteen ook maar uit te rusten met een boegbeeld van Boris.

May, die zich tijdens de referendumcampagne agnostisch had opgesteld, heeft de stem voor Brexit geïnterpreteerd als een stem voor verandering en minder immigratie. Immers, veel stemmen kwamen uit achtergestelde gebieden, wat de Amerikanen fly-over country noemen en David Goodhart in zijn jongste boek ‘somewhere’. May ziet een verdeeld land, verdeeld onder meer door de radicale politiek van de vrouw met wie ze alleen uiterlijk overeenkomsten heeft: Margaret Thatcher, Terwijl de thatcherianen onder de Brexiteers de revolutie van de IJzeren Dame willen afmaken – het liefst een Singapore in de Noordzee – wil May de Tories omdopen tot de nieuwe arbeiderspartij.

De Reborn-Brexiteer May wil een industriële politiek (een term die veertig jaar terug voor het laatst is geuit door Labour-politicus Tony Benn), werknemers in raden van bestuur en autochtone sandwichmakers bij Pret-a-Manger. Sociale mobiliteit gaat haar aan het hart. Ze probeert een economie te creëren die ‘voor iedereen werkt’, eentje die niet langer afhankelijk is van de financiële districten in Londen met de bankiers uit ‘nowhere’, maar waarin er meer spullen worden gemaakt en de arbeidsproductiviteit omhoog gaat. Dat laatste is belangrijk omdat het slagen van Brexit alleen mogelijk is als de exportsector in omvang toeneemt. Nu drijft het te veel op consumptie, import en goedkoop krediet.

In The Times schreef Michael Gove onlangs dat het eiland met May zijn eerste katholieke premier heeft, waarbij de oud-minister niet alleen doelde op de openbaring dat May aan het vasten is in de aanloop naar Pasen. ‘Het sociale denken binnen het katholicisme legt de nadruk op het cultiveren van de deugd, meer dan het idee van vrijheid en vergaren van welvaart als doel van de mensheid. Het valt op hoezeer de retoriek van de premier dit geloof weerspiegelt.’ Op haar streven naar een eerlijker samenleving rust ook de zegen van de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. Deze beweerde dat Brexit een kans biedt om het land grondig te veranderen, de welvaart eerlijker te verspreiden.

In de Brexit-visie van ‘Moeder Theresa’ moet het Verenigd Koninkrijk – al dan niet gereduceerd tot Engeland en Wales – gelijker en socialer worden. Iets Europeser, eigenlijk, maar met minder Europeanen.
6qq 6qq aquu ben blij dat zei er uit gaan

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Politiek cafe

Bericht door bertvaneck » wo mar 29, 2017 6:29 am

Uur U voor brexit nadert: zoekt May weer de confrontatie?

De Britse regering komt woensdag met haar officiële verzoek om uit de EU te treden. Er is veel conflictstof, maar gezond verstand kan ook gaan zegevieren



Waarom zijn de Britten toch zo optimistisch dat er een goede deal valt te slepen uit de brexit? 'Kijk nou eens wie de onderhandelingen gaan voeren', zei het Lagerhuislid Douglas Carswell, toen hij vorige week in Brussel deelnam aan een discussie over het Britse vertrek uit de Europese Unie.

‘Als je Guy Verhofstadt en Nigel Farage aan de onderhandelingstafel zet, is de kans op een overeenkomst nul. Maar het gaat hier om onderhandelingen tussen de regeringsleiders van 27 EU-landen en de Britse regering. Pragmatisme en gezond verstand zullen dan zegevieren.’

Voor de goede orde: Verhofstadt is de man die voor het Europees Parlement de onderhandelingen in de gaten gaat houden. Farage was jarenlang zijn politieke tegenstrever en leider van Ukip, de anti-EU-partij waar Carswell zaterdag afscheid van heeft genomen omdat de brexit nu echt in gang wordt gezet.


De Britse premier Theresa May zet woensdag de officiële stap die de EU en haar regering waarschijnlijk eind mei of begin juni aan de onderhandelingstafel zullen brengen. Haar EU-ambassadeur Tim Barrow levert dan bij de Europese Raad een brief in waarmee de Britten artikel 50 van het EU-verdrag activeren. Daarmee hebben beide partijen twee jaar de tijd om over een onnoemelijk aantal scheidingskwesties een akkoord te bereiken.

Belangrijk is de toon die May aanslaat in de brief. In januari trapte zij in Brussel op behoorlijk wat tenen met een dreigement om het economische model van het Verenigd Koninkrijk drastisch om te gooien als zij op een muur van vijandigheid zou stuiten. Oftewel: de Britten zouden dan kunnen proberen om de economie op het Europese vasteland te ondermijnen door bedrijven met lage belastingtarieven en minder regulering te lokken.



Horrorscenario

Nog altijd lijkt de Britse regering bereid de confrontatie te zoeken. Herhaaldelijk is de afgelopen weken gezegd dat 'geen deal beter is dan een slechte deal'. Volgens de minister van buitenlandse zaken Boris Johnson is het zelfs 'geen enkel probleem' als zijn land moet terugvallen op afspraken binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

De hoofdonderhandelaar van de EU, Michel Barnier, schetste vorige week echter een horrorscenario waarbij rijen vrachtwagens bij Dover komen te staan, omdat zij op nieuwe douaneformaliteiten en controles stuiten. Het Britse vliegverkeer naar het Europese vasteland kan ontwricht raken bij gebrek aan een luchtvaartakkoord en Britse kerncentrales blijven mogelijk verstoken van brandstof, omdat de Britten ook uit de Europese gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) treden.

Geen straf

Barnier was ook verzoenend. De EU is er niet op uit om de Britten te straffen, zo benadrukte hij in een toespraak in Brussel. Daarnaast wil hij transparant handelen. Deze onderhandelingen zouden niet in het geheim moeten worden gevoerd, zo stelde de Fransman. Burgers moeten in zijn ogen de waarheid kennen als ze besluiten de EU verlaten.

Zijn baas Jean-Claude Juncker, de veelal bij de Britten verguisde voorzitter van de Europese Commissie, deed mee aan een charmeoffensief. Hij nodigde de BBC uit voor een interview, waarin hij zei dat de EU 'niet in een vijandige stemming' verkeert. Ook lunchte Juncker met de Financial Times, een ontmoeting die opviel door het staatsmanschap dat de Luxemburgse oud-premier wilde uitstralen.

Financiële afrekening

Conflictstof is er echter nog voldoende, bijvoorbeeld over de rekening die de Britse overheid moet betalen voor het vertrek uit de EU. Het gaat dan om financiële verplichtingen die de EU is aangegaan met het Verenigd Koninkrijk als lid. Juncker bevestigde vorige week dat die rekening ongeveer €60 mrd zal bedragen, een bedrag waar de brexiteers in de Britse regering steil van achterover vallen. Brits verzet zal er zijn tegen bijdrages aan de pensioenen voor (goed verdienende) EU-ambtenaren en verplichtingen die er nog zouden zijn na de uittreding in april 2019.

Een ander gevoelig twistpunt is de positie van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en omgekeerd. 'Het garanderen van hun rechten als Europese burgers, voor de lange termijn, is vanaf de start van de onderhandelingen een absolute prioriteit', aldus Barnier. May roept al maanden dat er een einde moet komen aan de onzekerheid voor de bijna drie miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en de ruim een miljoen Britten in andere EU-landen. Maar een oplossing is nog niet in zicht. De getroffen burgers dreigen daarmee onderdeel te worden van het onderhandelingsspel in de komende maanden.





Verhouding met Merkel

'Barnier staat neutraal in deze kwestie', zegt een hoge EU-functionaris. ‘Er moet iets mis zijn gegaan tussen May en Merkel’, zo verwijst hij naar een bezoek dat de Britse premier vorig jaar bracht aan de Duitse bondskanselier. Onduidelijk is of Angela Merkel echt dwars heeft gelegen bij een akkoord, maar het spel was in januari in ieder geval op de wagen, toen May zei dat 'een of twee' regeringsleiders een oplossing blokkeerden voor de toekomstige rechten van de betrokken EU-burgers.

De schijnbaar moeizame verhouding met Merkel legt een zwakte van May bloot. Zij investeert niet zoals haar voorganger David Cameron in warme contacten met haar EU-collega's. Dat kan haar parten gaan spelen als de regeringsleiders aan het einde van de rit gezamenlijk belangrijke knopen moeten doorhakken. Anderzijds is er aan beide zijden echt reden voor pragmatisme: de economische en politieke belangen zijn te groot om aan te sturen op een harde breuk.



Onderhandelingen

Druk diplomatiek verkeer

Meer dan negen maanden na het referendum over het Britse EU-lidmaatschap is het dan eindelijk zover: de Britten dienen het officiële verzoek in om na 44 jaar te scheiden van hun partners op het Europese vasteland.


Michel Barnier

Michel Barnier

Foto: HH

Kunnen daarmee ook de onderhandelingen beginnen? Dat niet. Eerst moeten de lidstaten van de EU overeenstemming bereiken over het mandaat voor hun hoofdonderhandelaar, de Fransman MichelBarnier.

DonaldTusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft beloofd binnen 48 uur na de notificatie van de Britten ontwerprichtsnoeren voor de onderhandelingen naar de lidstaten te sturen. Daarna volgt een maand van veel overleg, tussen diplomaten, ministers en uiteindelijk op 29 april ook de regeringsleiders van de 27 landen die overblijven na een brexit.

In mei gaat het diplomatieke verkeer verder en wordt naar verwachting half mei het onderhandelingsmandaat afgehamerd. Maar dat zou ook iets later kunnen zijn. Betrokkenen denken nu dat de onderhandelingen met de Britten eind mei of begin juni kunnen beginnen.

Ontmoeten beide partijen elkaar voor die tijd helemaal niet? Jawel. Ze kunnen alvast praktische afspraken maken, over de wijze waarop de onderhandelingen gaan plaatsvinden, in welke taal en met welke teams. Een ding is zeker: de plaats van handeling is Brussel.

Het is waarschijnlijk dat Barnier zijn Britse tegenstrever DavidDavis ook snel ontmoet. Beide heren kennen elkaar overigens goed, in de jaren negentig waren ze als minister van Europese zaken betrokken bij de voorbereidingen voor het verdrag van Amsterdam.

Plaats reactie