Koopkracht 2018 te scheef voor PvdA

Al wat niet met Polen te maken heeft mag hier geplaatst worden
bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Koopkracht 2018 te scheef voor PvdA

Bericht door bertvaneck » za aug 19, 2017 6:45 am

Koopkracht 2018 te scheef voor PvdA



Het kabinet moet iets doen aan de magere koopkrachtstijging die uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden volgend jaar boven het hoofd hangt, vindt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Hij kondigde dat vrijdag aan na de eerste ministerraad na het zomerreces.

Voor minimuminkomens onder 175% van het wettelijk minimumloon, uitkeringsgerechtigden en aow'ers dreigt volgend jaar de nullijn. De stijging van hun koopkracht blijft steken tussen 0% en 0,2%, berekende het Centraal Planbureau deze week. De hoogste inkomens (meer dan vijf keer het minimumloon) gaan er juist het meest op vooruit van iedereen, met een stijging van 1,1%. 'Dat is toch zuur', aldus Dijsselbloem.

Hij krijgt bijval van partijgenoot Henk Nijboer, de financieel woordvoerder in de Kamer. 'Het plaatje is nu helemaal scheef en niet rechtvaardig.' Volgens hem is dat een gebruikelijk beeld als de economie opveert, maar hij wil coalitiepartner VVD houden aan het regeerakkoord dat voorschrijft dat het beeld evenwichtig moet zijn.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei vrijdag dat overal over valt te praten zolang het binnen de formatie wordt afgestemd. 'Als rekening wordt gehouden met de formatie komen we niet in een rare positie terecht en zijn we altijd bereid om realistisch te praten'.

Dijsselbloem ziet oplossingen

Het demissionaire kabinet begint monter aan zijn laatste begroting. Hoewel die 'beleidsarm' moet zijn, leek er een laatste controverse te ontstaan over de lerarensalarissen. Maar de kou lijkt uit de lucht. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde het vrijdag voor aanvang van de eerste ministerraad sinds de zomervakantie 'een relatief klein probleem', dat net als andere knelpunten 'zeker op te lossen is'.


Lees ook

Wordt Rutte II langst zittende kabinet of klapt het uiteen om lerarenlonen?

Eerder dreigde PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher het kabinet-Rutte II op de valreep te laten struikelen als de lerarensalarissen in het basisonderwijs niet extra zouden worden verhoogd. VVD’er Halbe Zijlstra meende dat Asscher de kwestie onnodig op scherp zette.

Iets te opgewonden

Volgens Dijsselbloem was de sfeer rond het onderwerp 'iets te opgewonden' geworden en zijn er 'iets te grote woorden gebruikt'. Maar de lucht lijkt inmiddels opgeklaard rond de kwestie, was zijn inschatting. 'Ik doe niet aan dreigementen', zo zei hij erbij, waarmee hij impliciet afstand nam van zijn partijleider.

Zijn VVD-collega Henk Kamp van Economische Zaken viel hem bij. 'We komen er altijd uit'. Dijsselbloem zei dat dat mogelijk gebeurt in goed overleg met CDA, D66 en ChristenUnie die nu een nieuw kabinet proberen te formeren.

Volgens Dijsselbloem kan de ultieme consequentie nog steeds zijn dat de PvdA uit het kabinet stapt, maar ook in de woorden van Zijlstra las hij inhoudelijk vooral sympathie voor het plan om ze in 2018 al op te trekken. 'Nu we weer gewoon kunnen ademhalen gaat er er vooral om: wat is er nodig en wat kost het?'

Begrotingsmarathon

De ministerraad begint dinsdag aan de begrotingsbehandeling waarvoor drie dagen zijn gereserveerd. Behalve over de salarissen en de koopkracht zijn er ook nog andere problemen, zei Dijsselbloem. Zo is er nog is een tekort van €450 mln op de onderwijsbegroting.

'Ik ga proberen die op te lossen en tot nu toe lukt dat elk jaar', aldus de minister. Geld is op zichzelf niet het probleem, zei hij. Maar hij waarschuwde dat hij wil vasthouden aan begrotingsdiscipline omdat de schuld volgens hem niet laag genoeg is om een nieuwe crisis het hoofd te bieden. 'We zijn zeer kwetsbaar.

Plaats reactie