Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam.Gaswinningslocati

Al wat niet met Polen te maken heeft mag hier geplaatst worden
bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam.Gaswinningslocati

Bericht door bertvaneck » do apr 19, 2018 5:30 am

Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam.Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam. © ANP
Gas komt nu vooral uit buitenland: twaalf procent minder gaswinning in Nederland vorig jaar
Import stijgt nog harder dan productie daalt
Nederland importeerde in 2017 meer gas dan het uit eigen bodem haalde. Dat is voor het eerst. Volgens het CBS daalde de gaswinning met 12 procent tot 1.390 petajoule, het vierde jaar op rij dat de winning daalde. Het gat dat daardoor ontstond werd opgevuld met 17 procent meer importgas, vooral uit Noorwegen: 1.613 petajoule, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Door: Gerard Reijn 19 april 2018, 00:00

https://s.vk.nl/s-a4594354/
Blijf op de hoogte
Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


uwnaam@email.nl
Het totale gasverbruik steeg met 4,4 procent tot 1.299 petajoule. Dat kwam vooral doordat er bij de elektriciteitsproductie minder kolen werden gebruikt, en meer gas.

Het had weinig gescheeld of Nederland was ook netto-importeur van gas geworden. Toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken dacht vijf jaar geleden nog dat dat pas rond 2023 zou gebeuren, maar het lijkt bijna zeker dat die mijlpaal dit jaar al zal worden gehaald. Vorig jaar was de export nog net iets groter dan de import.

Gas komt nu vooral uit buitenland: twaalf procent minder gaswinning in Nederland vorig jaar
©
Sinds het Slochteren-veld in Groningen in 1959 werd aangeboord, is Nederland altijd een geducht aardgasexporteur geweest. De invoer begon pas een beetje omvang te krijgen rond de eeuwwisseling, toen Nederland probeerde wat zuiniger om te springen met zijn gasvoorraad.

Uit de gegevens van het CBS blijkt ook dat Nederland vorig jaar nagenoeg evenveel energie gebruikte als in 2016: 3.150 petajoule. Olie, gas en steenkool leverden 92 procent van die energie, een percentage dat al enkele jaren langzaam stijgt. Die fossiele brandstoffen verdringen niet de duurzame energie (want die groeit flink verder), maar de import van stroom, vooral uit Duitsland. Bovendien liet de kerncentrale van Borssele het vorig jaar twee maanden lang afweten, wat vooral door gascentrales werd opgevangen.

Plaats reactie