Misstanden ’rotte appels’ kunnen ondernemers kwijt bij meldp

Al wat niet met Polen te maken heeft mag hier geplaatst worden
bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Misstanden ’rotte appels’ kunnen ondernemers kwijt bij meldp

Bericht door bertvaneck » do jun 28, 2018 3:42 am

Misstanden ’rotte appels’ kunnen ondernemers kwijt bij meldpunt

Marktkooplieden pakken agressie en criminaliteit aan
Door ROY KLOPPER

6 min geleden in BINNENLAND


ZEEWOLDE - Marktkooplieden zetten zelf een meldpunt op waarbij ze agressie en criminaliteit in hun eigen branche kunnen melden.

„Vroeger was er solidariteit, je hielp elkaar. Nu zijn er veel onbekende jonge gastjes die zich bedienen van gooi-en-smijtwerk”, zegt de Leidse groente- en fruitverkoopster Sandy van Weerlee (49).
„Vroeger was er solidariteit, je hielp elkaar. Nu zijn er veel onbekende jonge gastjes die zich bedienen van gooi-en-smijtwerk”, zegt de Leidse groente- en fruitverkoopster Sandy van Weerlee (49).Ⓒ HIELCO KUIPERS
De Centrale Vereniging Ambulante Handel (CVAH), de koepel van marktondernemers, heeft de helpdesk ’Veilig op de markt’ geopend. Hierbij kunnen kooplieden onder meer terecht met vragen over verdachte zaken en meldingen van ’rotte appels’ in de kramen. Het preventieproject is opgezet in nauwe samenwerking met het ministerie van Justitie, dat ook meebetaalt aan deze criminaliteitspreventie.


Malafide
Volgens CVAH-voorzitter Henk Achterhuis signaleren marktkooplieden tot hun leedwezen steeds vaker malafide praktijken, ook door collega’s. „Wij kunnen ons niet onttrekken aan deze tendens, die ook in de detailhandel en eigenlijk in de hele samenleving te zien is”, aldus de voorman.

Exacte cijfers heeft hij niet, maar uit het aantal hulpvragen en meldingen bij het centrale kantoor blijkt dat er veel zorgen leven. „Soms wordt koopwaar verkocht waarvan je bijna met zekerheid kunt zeggen dat het van diefstal afkomstig is. Dan weer lijkt er overduidelijk sprake van witwassen van bijvoorbeeld drugsgeld”, aldus Achterhuis.

Marktlieden die vermoedens van misstanden melden, vallen nu nog vaak tussen wal en schip, zo bemerkt de ambulante branche. „Gemeentelijke controleurs zeggen vaak dat het een politiezaak is. Bij justitie krijgen onze leden juist te horen dat een melding te klein is om een onderzoek te starten. Door de nauwe samenwerking met het ministerie van Justitie worden meldingen voortaan serieus genomen”, aldus Achterhuis.

Dat de vergunningen voor standplaatsen doorgaans op naam staan, deert de criminelen amper, zo signaleert de CVAH: „Ze weten precies als de zaken wat minder gaan en betalen de in nood verkerende licentiehouder grof geld om op zijn vergunning aan de slag te gaan.” De problemen komen ook van buiten de branche: „Leden ontvangen soms vals geld, er zijn zakkenrollers actief en soms is sprake van verbale agressie”, zo meldt de voorzitter, die de indruk heeft dat de daders vaak rondreizen door heel Nederland.

Sfeer
Die indruk deelt de Leidse groente- en fruitverkoopster Sandy van Weerlee (49). Ze staat al 28 jaar op de markt in haar stad en heeft de sfeer zien veranderen: „Vroeger was er solidariteit, je hielp elkaar. Nu zijn er veel onbekende jonge gastjes die zich bedienen van ’gooi-en-smijtwerk’: kwalitatief beroerde waar aanbieden voor een bodemprijs. Velen staan hier echt niet om omzet te draaien. Alleen op deze kleine woensdagmarkt staan al vijf olijvenkramen. En als je dan ziet in wat voor auto’s die gasten rijden, dat verdienen ze echt niet met hun kraam. Vroeger waren er videotheken om geld te witten, nu is het de markt.”

De onderneemster ziet ook andere criminaliteit veranderen: „Zakkenrollers zijn van alle tijden. Maar het is nu niet meer alleen je portemonnee jatten. Klanten leggen even een zonnebril neer om wat appels te pakken en hij is zo maar foetsie. Of de fiets die je even achter je neerzet, die is een halve minuut later verdwenen. Om maar te zwijgen van de duizenden euro’s aan valse biljetten die ik in al die jaren kreeg aangeboden. Maar het blijft een prachtig en gezellig vak. Om dat te behouden, helpt het als we verdachte situaties ergens centraal kunnen melden”, aldus Sandy.

Justitie hoopt dat de nieuwe maatregelen net zo goed uitpakken als een veiligheidsactie uit 2015, die tot doel had de cashbetalingen op de markt te verminderen. „Sindsdien zijn veel CVAH-leden over op pinbetalingen”, aldus zegsman Edmond Messchaert

Plaats reactie