Donald J. Trump ✔ @realDonaldTrump What good is NATO if Ge

Al wat niet met Polen te maken heeft mag hier geplaatst worden
bertvaneck
Berichten: 16607
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Donald J. Trump ✔ @realDonaldTrump What good is NATO if Ge

Bericht door bertvaneck » wo jul 11, 2018 7:17 pm

Trump wil 4 procentnorm voor NAVO
Door RUUD MIKKERS

Updated 16 min geleden
2 uur geleden in BUITENLAND


BRUSSEL - De Amerikaanse president Donald Trump heeft op de NAVO-top aangedrongen op hogere defensie-uitgaven dan in 2014 is afgesproken. Trump wil dat lidstaten van het bondgenootschap 4 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan defensie. En niet pas vanaf 2024, maar onmiddellijk moeten alle NAVO-landen 2 procent van hun nationale rijkdom aan defensie spenderen.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump
What good is NATO if Germany is paying Russia billions of dollars for gas and energy? Why are there only 5 out of 29 countries that have met their commitment? The U.S. is paying for Europe’s protection, then loses billions on Trade. Must pay 2% of GDP IMMEDIATELY, not by 2025.

7:07 PM - Jul 11, 2018
43.7K
22.8K people are talking about this
Twitter Ads info and privacy

De Amerikaan maakte van zijn hart – zoals te verwachten viel – geen moordkuil op dag 1 van de NAVO-top in Brussel. Premier Rutte, die nooit bekend stond als een warm voorstander van meer geld voor de krijgsmacht, is inmiddels om. Het kabinet gaat zo snel mogelijk kijken of er ruimte is voor extra investeringen, maar dit jaar is nog te vroeg.

Beweging naar boven
Volgens Rutte zal Nederland haar beloften nakomen. In 2014 spraken de NAVO-leden in Wales af om binnen tien jaar toe te groeien naar 2 procent van het bbp dat moet worden besteed aan defensie. Dat betekent volgens Rutte níet dat Nederland de 2 procent ook gaat halen, maar dat slechts de beweging naar boven moet worden ingezet.

Op dit moment schommelt Nederland rond de 1,3 procent. Er wordt 9 miljard euro aan de krijgsmacht gespendeerd, maar daar zou dus jaarlijks nog zo’n 6 miljard euro bovenop kunnen komen.

Onorthodox
„We zullen de komende jaren kijken naar verdere stappen die we kunnen zetten”, aldus Rutte. Hij gaf Trump groot gelijk dat die zo hamert op hogere defensie-uitgaven. De Amerikaan speelt het spel onorthodox en hard. „Zoals bekend brengt hij zijn eigen stijl mee. Nou prima”, vond Rutte. „Wat de uitgaven betreft heeft hij een serieus probleem te pakken. Hij heeft absoluut gelijk.”

Maar onmiddellijk 2 procent aftikken is volgens hem onmogelijk. Eerst moeten zorgvuldig projecten uitgekozen worden waar extra geld naar toe zou moeten.

Op scherp
Maar Trump zou Trump niet zijn als hij de boel nog niet wat verder op scherp zou zetten. Hij pleitte achter gesloten deuren volgens een verklaring van het Witte Huis voor het verder optrekken van de defensieuitgaven naar 4 procent van het bbp, een percentage dat zelfs de VS nu niet haalt.

Zover zal het allemaal niet komen, aangezien de meeste landen de komende jaren zullen moeten worstelen om de 2 procent te halen. Acht van de 29 NAVO-leden kunnen daar dit jaar aan voldoen.

D

Plaats reactie