Hoe worden wij bij de neus genomen .

Plaats reactie
bertvaneck
Berichten: 16607
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Hoe worden wij bij de neus genomen .

Bericht door bertvaneck » za jun 16, 2018 3:32 pm

Meer verboden bestrijdingsmiddelen bij bio-eieren
De afgelopen jaren zijn bij veel biologische eierbedrijven op veel grotere schaal verboden bestrijdingsmiddelen gebruikt dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit inspectierapporten van de Zwolse controle-instantie Skal, die voedselwaakhond foodwatch heeft verkregen op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Redactie 16-06-18, 16:26 Laatste update: 16:27
Bij ruim zestig biologische eierbedrijven zijn meer dan vijftien soorten ontsmettings- en bestrijdingsmiddelen gebruikt die niet zijn toegestaan.

,,Wij schrikken hiervan. We hebben sterk de indruk dat Skal haar controlerende taak niet goed uitvoert. De consument is hiervan de dupe'', zegt de waakhond. aquu aquu c0321

bertvaneck
Berichten: 16607
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Hoe worden wij bij de neus genomen .

Bericht door bertvaneck » ma jun 18, 2018 1:50 pm

'Biologische pluimveebedrijven gebruikten verboden middelen'
Nieuws 16-06-2018 2 reacties Print dit artikel
'Biologische pluimveebedrijven gebruikten verboden middelen'

De afgelopen jaren zijn bij veel biologische eierbedrijven op veel grotere schaal verboden bestrijdingsmiddelen gebruikt dan eerder werd aangenomen. Bij ruim zestig biologische eierbedrijven zijn meer dan vijftien soorten ontsmettings- en bestrijdingsmiddelen gebruikt die niet zijn toegestaan.

Het gaat om andere middelen dan het omstreden insecticide fipronil dat in 2017 werd aangetroffen bij een aantal bedrijven. Dat blijkt uit inspectierapporten van de controle-instantie Skal, die voedselwaakhond foodwatch heeft verkregen op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

'Wij schrikken hiervan. We hebben sterk de indruk dat Skal haar controlerende taak niet goed uitvoert. De consument is hiervan de dupe', zegt de waakhond. 'Als je bewust kiest voor een duurder maar duurzamer biologisch product, moet je er van uit kunnen gaan dat je krijgt waarvoor je betaalt. Als de controle niet verbetert, is het wachten op een volgend voedselschandaal.'

Inspecteurs hebben gefaald
Het gebruik van de verboden middelen kwam pas in 2017 aan het licht bij de herinspectie van de bedrijven die met fipronil besmet waren geweest. Bij de reguliere inspecties voorafgaand aan de fipronilcrisis werden deze middelen bijna nooit door Skal opgemerkt, aldus foodwatch. 'Het lijkt erop dat de reguliere inspecties voor de fipronilcrisis nogal oppervlakkig waren. De inspecteurs hebben gefaald. Ze kwamen op alle bedrijven en hadden dit moeten opmerken', stelt onderzoeker Corinne Cornelisse van foodwatch.

Vorig jaar werd bekend dat het bedrijf Chickfriend fipronil gebruikte als bestrijdingsmiddel tegen bloedluis. Het onderzoeksrapport naar deze affaire verschijnt 25 juni.

De aanwezigheid van het giftige fipronil in de eieren leidde vorig jaar tot de sluiting van honderden pluimveebedrijven, met tientallen miljoenen euro’s schade tot gevolg.

Bron: ANP aquu aquu

Lech
Berichten: 3379
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Hoe worden wij bij de neus genomen .

Bericht door Lech » di jun 19, 2018 4:55 am

BIOLOGISCH = HEEL (BIO)LOGISCH

Plaats reactie