Een kijkje in kuuroord Szczawno Zdrój in Polen

Al uw reisverhalen, fotoverslagen m.b.t. Polen mogen hier geplaatst worden
Lech
Berichten: 3547
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Een kijkje in kuuroord Szczawno Zdrój in Polen

Bericht door Lech » di mei 01, 2018 5:00 am

Een kijkje in kuuroord Szczawno Zdrój in Polen
Geschreven door Sandra van Bijsterveld
02/04/2018

Op de allerlaatste dag van onze kampeervakantie in Polen was er één plek in de buurt van onze camping waar ik nog even een kijkje wilde nemen: Szczawno Zdrój. (Alleen jammer dat het me nog steeds niet lukt om te onthouden hoe je die naam schrijft, laat staan uitspreekt.) Ik had gelezen dat dit een kuuroord was en dat maakte me, na bezoekjes aan kuuroorden in Tsjechië en Hongarije, nieuwsgierig. We lieten de kinderen even achter bij het zwembad en brachten samen een bliksembezoek.


Naar Bad Salzbrunn voor je luchtwegen

De bronnen van Szczawno Zdrój waren al in de 16 eeuw bekend, maar vanaf 1815 was Obersalzbrunn officieel een kuuroord: Bad Salzbrunn. Vooral als je last had van je luchtwegen, zou je hier aan het goede adres zijn.
Afbeelding

Verschillende bronnen

Een beetje aarzelend stappen we het kuurgebouw binnen. We betalen een kleine toegangsprijs en nog een paar dubbeltjes extra voor een plastic bekertje en een rietje. Achter de kassa hangen borden met informatie over de precieze samenstelling van het water uit de verschillende bronnen.
Afbeelding

Zelf tappen uit de kraantjes

Dit komt ons bekend voor uit Tsjechië. Op verschillende plaatsen in het gebouw staan kraantjes, waar je zelf je bekertje kunt vullen. Ook is er een winkeltje met bekers en flessen. Er zijn best wel wat mensen die het water komen drinken.

Afbeelding

Hier en daar zijn zithoeken ingericht waar je je water rustig kunt opdrinken. Eén trapje naar beneden treffen we nog een bron en op de bovenverdieping is een zitgedeelte en een fototentoonstelling.

Afbeelding
Kuurpromenade

Vanaf de eerste verdieping kunnen we ook alvast uitkijken over de kuurpromenade uit 1830. Het zijn niet de minsten die hier ooit flaneerden: in 1838 brachten de Russische tsaar Nicolaas I en zijn vrouw Alexandra Fjodorovna een bezoek aan het kuuroord.
Afbeelding
Wandelen door het park

Wij maken ons eigen wandelingetje door de kuurpromenade en het aangrenzende park, waar onder andere een muziektent en een kunstmatige waterval te vinden zijn.

Afbeelding

Vanuit het park lopen we zo het bijbehorende plaatsje in, waar we even een uitgebreide theewinkel binnen stappen. Ook krijgen we enorme spijt dat we de kinderen op de camping hebben gelaten, want we treffen een terras met een vitrine vol met heerlijke ijssmaken. Zo te zien dan, want we vinden het zielig voor de kinderen om dat zonder hen te proeven. Ben je dus in de buurt, ga dan zeker even naar Szczawno Zdrój voor een bekertje water en een ijscoupe.

Plaats reactie