Dag 1 Poznan

Al uw reisverhalen, fotoverslagen m.b.t. Polen mogen hier geplaatst worden
Plaats reactie
Plievo
Berichten: 2553
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Dag 1 Poznan

Bericht door Plievo » di aug 21, 2018 7:48 am

Met onze hartelijke dank aan http://www.slakopreis.nl - Camperreizen door Europa en Amerika

Poznan
Dag 1

Onze eerste echte stop na anderhalve dag rijden door Duitsland en een eerste overnachting, kort na de grens, is Poznan.

Poznan is een studentenstad en een handelsstad en beide achtergronden zorgen voor een levendig centrum. Het is dan ook alles behalve uitgestorven op het Grote Marktplein op deze zonnige zondag. Dat enorme Marktplein mag er zijn. Aan vier kanten wordt het omzoomd door fraaie hoge herenhuizen, in vele pastelkleuren. De gevels lijken soms veel op die van Hollandse herenhuizen in Amsterdam, Haarlem en Delft. Middelpunt op het plein is het mooie stadhuis. Helaas zijn we net te laat om precies om 12 uur bij de klokkentoren twee bokjes te zien, die 12 keer met de poten tegen elkaar slaan. Die bokjes zien we overigens nog wel terug in een beeldengroepje. De diertjes zijn het symbool van de stad sinds in 1511 twee bokjes wisten te ontsnappen aan een feestdis, waar ze als gebraad zouden dienen bij een groot inhuldigingsbanket.


Afbeelding

Afbeelding
Stadhuis
Afbeelding

Er is nog meer moois te zien in het compacte centrum van de stad. We vergapen ons aan de rijkelijk versierde Franciscanerkerk en aan de roze parochiekerk. Later wandelen we ook nog naar de kathedraal van de H.Petrus en H.Paulus. Het is wel duidelijk: aan kerken ontkom je niet in dit vroom katholieke land.

Afbeelding
Roze kapel in de Franciskanerkerk

Afbeelding
Altaar in de Franciscanerkerk

Afbeelding
Kathedraal

Net als de Polen zelf, strijken ook wij neer op een van de vele terrassen op de Grote Markt. Wij komen terecht bij Bovaria. Dat blijkt geen slechte keus, want dit Hotel/Restaurant herbergt ook nog een brouwerij, waar het eigen bier wordt gebrouwen. Het smaakte best!
Afbeelding
Het centrum van Poznan is heel gezellig en mooi maar niet groot. In een halve dag hebben we het wel bekeken.

Parkeren: We parkeren de camper op een parkeerterrein achter het Grand Theatre in de straat Wieniawskiego. Er staan parkeermeters maar die zijn op zondag buiten gebruik. Op weekdagen 2 tot 3 Zloty per uur, te betalen met muntjes. Van de parkeerplaats ga je bij het Grand Theatre/Operahuis linksaf en wandel je in een kwartier naar de grote Markt. Daarvandaan is heet ook weer een kwartier naar de kathedraal op het kathedraaleiland.

Na ons bezoek aan het centrum rijden we naar de overnachtingsplaats, campercamping Wojorch Szczeponski in Biskupin, een stukje ten Noorden van Poznan.

Lech
Berichten: 3548
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Dag 1 Poznan

Bericht door Lech » wo aug 22, 2018 4:47 am

De Franciskanerkerk had ik nog niet eerder van binnen gezien, ziet er prachtig uit.

Plaats reactie