Kraków

Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » do jan 18, 2018 6:13 am

Kraków-kasteel ontving 1,4 miljoen bezoekers in 2017
17.01.2018 10:38
Het Koninklijk Kasteel op de Wawel-heuvel in Krakau trok vorig jaar meer dan 1,4 miljoen bezoekers, ongeveer 50.000 meer dan in 2016.
Afbeelding
De Wawel-heuvel en het koninklijke kasteel in Krakau. Foto: Wikimedia Commons / Taxiarchos228 (CC BY 3.0) .Wawel Hill en het koninklijk kasteel in Krakau. Foto: Wikimedia Commons / Taxiarchos228 (CC BY 3.0).

De voormalige residentie van Poolse koningen, nu de thuisbasis van een prachtige kunstcollectie, is lange tijd een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Polen geweest.

Volgens het persbureau van het kasteel is het aantal buitenlandse toeristen gestaag gestegen, ook in de herfst- en wintermaanden, voornamelijk uit Italië, Spanje, Frankrijk, Rusland en Oekraïne.

Het Renaissance-kasteel in Pieskowa Skała, ten noorden van Krakau, een onderdeel van het Koninklijk Kasteel in Krakau, had 140.000 bezoekers in 2017.

http://thenews.pl/1/11/Artykul/344700,K ... rs-in-2017

Plievo
Berichten: 2615
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Kraków

Bericht door Plievo » do jan 18, 2018 7:47 pm

In de LIDL krant staat nu een leuk reisje naar Krakow met bezoek aan Auschwitz voor een schappelijk prijsje.

Plievo
Berichten: 2615
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Kraków

Bericht door Plievo » ma mar 19, 2018 8:07 pm

Zo vier je Pasen in Krakau


Chocolade eitjes, boterlammetjes en paashazen? Nooit van gehoord. In Polen staat Pasen volledig in het teken van indrukwekkende kerkbezoeken. In Krakau puilen de vele katholieke kerken op de Paasdagen uit van de mensen, terwijl verderop in de straten soms weinig te beleven valt. Ben je tijdens de paasdagen in Krakau, dan komen deze tips vast van pas.
Afbeelding

Eerste Paasdag: veel gesloten deuren

In Polen neemt het katholieke geloof een belangrijke rol in en net als Kerst is Pasen een belangrijke periode. Het wordt vrijwel zonder uitzondering thuis gevierd, met familie. Ook de kerken puilen op dit soort dagen letterlijk uit van de mensen. In de stad zijn diverse bijeenkomsten, rituelen en processies om het religieuze feest luister bij te zetten. Studenten, de grootste inwonersgroep, vertrekken vrijwel allemaal naar hun familie ergens anders in Polen. Dat betekent dus dat het een stuk stiller is in de stad. Ook de grote bezienswaardigheden, zoals Auschwitz, de zoutmijnen van Wieliczka en de populaire musea, zijn op Eerste Paasdag dicht. Datzelfde geldt voor de kleinere restaurants of die buiten het centrum.

En dan nu het goede nieuws. De afgelopen jaren blijven meer en meer horecagelegenheden het hele paasweekeinde open. Je zult dus, zeker in het centrum, iets gezelligs kunnen vinden voor een hapje en een drankje. Op Stille Zaterdag (de dag voor Pasen) en Tweede Paasdag zijn de grote musea in de stad open, zoals Schindler’s Factory of Rynek Underground. Ook kun je dan verschillende tours doen in Krakau en omgeving.

Kerkdiensten en processies

Pasen is een unieke kans om getuige te zijn van enkele mooie Poolse gebruiken. Of je nu gelovig bent of niet: een kerkdienst bezoeken op eerste Paasdag is een hele ervaring in Polen. De meest bijzondere vindt plaats even buiten de stad, in het eeuwenoude pelgrimsoord van Kalwaria Zebrzydowska. Maar ook in de stad zelf zijn vrijwel de hele dag (en nacht) kerkdiensten waar je het Poolse paasgevoel kunt krijgen.

Op tweede Paasmaandag kan het zijn dat je op straat ineens een plens water in je gezicht krijgt. Vervelend, maar dat hoort allemaal bij het oude Slavische gebruik van Śmigus Dyngus. Als iemand je nat spat, wenst diegene je geluk toe of – voor vrouwen – spoedig een geschikte huwelijkspartner. Dat je het even weet.

Afbeelding

Bezoek een Middeleeuwse markt

Een gezelliger alternatief dan water gooien is de Emaus paasmarkt bij het klooster in Salwator, even buiten het centrum van de stad. Deze markt speciaal voor Pasen is op Tweede Paasdag. Op de dinsdag na Pasen is het leuk om naar Kopiec Krakusa te gaan. De vermeende grafheuvel van de legendarische koning Krak is al sinds de hele vroege Middeleeuwen het toneel van een jaarlijkse markt en festival. Vroeger lieten ridders daar hun vechtkunsten zien om boze geesten te verdrijven. Nu doen ze dat ter lering ende vermaek van het toegestroomde publiek. Tussen de Middeleeuwse knokpartijen door kun je traditionele hapjes en drankjes proberen, kijken naar demonstraties van oude ambachten of simpelweg genieten van het uitzicht dat de heuvel biedt over de stad Krakau.

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » di mar 20, 2018 6:39 am

In Polen staat Pasen volledig in het teken van indrukwekkende kerkbezoeken. In Krakau puilen de vele katholieke kerken op de Paasdagen uit van de mensen, terwijl verderop in de straten soms weinig te beleven valt.

Als niet katholiek heb ik met deze momenten wel eens op straat gewandeld, afgezien de geluiden uit de kerk hoor je niets, en de straten zij ganz leeg.
Totdat de kerkdienst zijn einde nadert en de kinderen met water gaan klaarstaan... :D

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » ma mei 14, 2018 5:08 am

Krakau, de stad van 500 kerken

Afbeelding
Op zoek naar een leuke weekendtrip, Krakau heeft alle ingrediënten. Hier volgen een altijd must sees in en rondom Krakau.

Kasteel van Wawel, het koninklijk paleis

Op de oever van de Wisla ligt het Koninklijk paleis Wawel. Tot het einde van de 17e eeuw was dit de Koninklijke residentie. Vandaag de dag kan je een bezoek brengen aan een prachtige kathedraal, voormalige vertrekken van de koning en de grafkelder. De toegang tot Wawel is gratis. Wil je de kathedraal of één van de Koninklijke vertrekken bezoeken , dan moet je een ticket kopen bij één van de kassa’s.

Afbeelding

Rynek Główny, de Grote Markt

Met 40.000 m² is het centrale plein van Krakau één van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa. Op en rondom het plein bevinden zich diverse bezienswaardigheden als de Mariakerk, Adalbertkerk, Raadhuistoren en de Sukiennice (Lakenhal). Het is een toeristische trekpleister en je kan dan ook niet om de vele cafés en restaurants heen of de koetsiers die je graag Krakau willen laten zien.

Afbeelding

Kazimierz, de Joodse wijk

Tot de 20e eeuw was Kazimierz veilig terrein voor de Joden uit heel Europa. In WO II is de wijk echter grotendeels uitgeroeid. Als je nu door Kazimierz loopt kan je je hier weinig van voorstellen. Gezellige terrasjes, goede restaurants en boetiekjes vormen het straatbeeld van deze hippe wijk. Je kan hier heerlijk rondslenteren of neerstrijken op één van de vele terrasjes. En als je denkt, de wijk komt mij bekend voor, de film Schindler’s List is hier grotendeels opgenomen.

Afbeelding

Het museum van Schindler’s List

Wie heeft de film Schindler’s List niet gezien? Deze emaillefabriek werd van 1939 tot 1944 gerund door Oskar Schindler. De voormalige fabriek van Schindler is nu omgevormd tot een uniek museum dat het verhaal vertelt van de stad Krakau vanaf de jaren 1939 tot 1946. Een absolute aanrader waar je op een interactieve manier meer leert over de Duitse bezitting en de razzia’s die in de getto’s hebben plaatsgevonden.

Wieliczka, de zoutmijnen

Op circa een half uur rijden van Krakau bevinden zich de zoutmijnen. Op 327 meter diepte ligt een gangenstelsel van maar liefst 300 km, waar zich kerken, kapellen en zoutmeren bevinden. In een tour kan je in een paar uur tijd een kijkje nemen in de grotten die voornamelijk bekend zijn om de zoutwinning. Als je goed om je heen kijkt kan je aan de plafonds en muren nog zout zien. Vergeet niet om in de souvenirwinkel voor een paar zloty badzout te kopen.

Afbeelding

Nova Huta

De voormalige communistische plaats Nova Huta ligt op een half uur rijden. De leukste manier om Nova Huta te bezoeken is in een Trabant. Wil je meer weten over Nova Huta of informatie over het huren van een Trabant, lees dan Nova Huta, een bezoek aan het voormalig Oostblok.

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » wo sep 12, 2018 6:57 am

8 Europese steden die je dit najaar móét bezoeken

Afbeelding
De historische sfeer in Krakau bereikt in de herfst een hoogtepunt (Foto: Jacek Dylag, Unsplash)

1. Krakau


Krakau staat bekend als de onofficiële culturele hoofdstad van Polen, en het historische sfeertje beleeft een hoogtepunt tijdens het herfstseizoen. De architectuur in het middeleeuwse centrum staat er het mooiste bij in het gouden licht van de herfstzon, en het geeloranje gebladerte maakt een wandeling langs de Wawel-heuvel en de oever van de Wisła-rivier extra betoverend.

Voor de andere steden: http://www.msn.com/nl-nl/lifestyle/reiz ... ocid=ientp

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » wo nov 07, 2018 5:58 am

Krakau zet zich in 2019 culinair op de kaart

Afbeelding

Krakau mag zich een jaar lang de eerste Gastronomische Hoofdstad van Europa noemen. In de titelrace voor 2019, georganiseerd door de Europese Gastronomische Academie, liet de stad in het zuidoosten van Polen de Portugese hoofdstad Lissabon achter zich.

Als culinaire Europese hoofdstad zet Krakau volgend jaar een aantal grote culinaire evenementen op poten. Daarnaast zijn er uiteraard de jaarlijkse events rond eten, zoals het pierogi-festival of het obwarzanki-festival, dat draait om de typische ronde broodjes die op elke hoek van de straat worden verkocht.
Maak een stedentrip naar Krakau

Daarnaast komt er in 2019 een aantal grote internationale culinaire feesten en bijeenkomsten van top-chefs. Ook wordt in de tweede stad van Polen uitgebreid aandacht besteed aan traditionele recepten en bereidingswijzen, zoals de recepten van het koninklijk hof, gerechten van de Krakause bourgeoisie of de culinaria van de Krakause academische wereld. Er komen ook culinaire wandelingen en ook (eeuwenoud) street food wordt in de stad aan de Wisla onder de aandacht van het publiek gebracht.

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » wo nov 14, 2018 5:44 am

Krakau: schatkist van Polen
Vanwege z’n vele torens draagt Krakau ook de naam ‘Schaakbord van Polen’. Ook in werkelijkheid waren er koningen die zeker hebben bijgedragen aan de pracht en praal van de stad. Naast imposante paleizen en kathedralen verkennen we fietsend de smalle straatjes die met hun ‘Weense’ eet- en koffiehuizen net zulke juwelen tonen als de statige bouwwerken op de imposante pleinen.Parels in de kroon

Ooit was het de voormalige hoofdstad van Polen en thuisbasis van menig koning. Nu schitteren aan de kroon van Krakau juwelen van musea, galerijen, bioscopen en culturele instellingen. Maar de parel in die kroon vormen toch wel die meer dan zesduizend historische plekjes die met elkaar getuigen van ruim duizend jaar Poolse geschiedenis.

In veel van de historische huizen en kelders bevinden zich nu gemoedelijke en soms zelfs hippe cafés waar kunstenaars, studenten en bezoekers elkaar ontmoeten. De waardevolle architectuur van de oude stad, die sinds 1275 niet is veranderd, staat al decennia op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Maar het is niet alleen de historische binnenstad die de bezoeker naar Krakau voert, ook de scheppingen van al die kunstenaars die door de koningen van destijds naar het toenmalige hof werden gelokt. Ook hun kunstwerken én de nationale monumenten, zoals het Slot op de Wawelberg, vormen de schatkist van het hedendaagse Krakau.

Welvarend en elitair
Fietsend door eeuwenoude stad vinden we achter elke straathoek een nieuw juweel. Als handelsplaats ontstaan op een kruispunt van oude wegen die naar Rome en Constantinopel leidden, ontwikkelde Krakau zich tot de eerste hoofdstad van Polen. En wat voor een stad. Hij lijkt op het kleine broertje van Praag en is zonder twijfel de mooiste stad van het land: welvarend, westers en elitair. Al eeuwen. In de oude koningsstad lieten Italiaanse architecten karakteristieke renaissancegebouwen verrijzen. Uit heel Europa kwamen geleerden hier studeren. En ook politiek gezien liep Krakau voorop; al in de 16e eeuw mocht de adel zijn koning kiezen. Daarmee ontstond de eerste democratie in Europa.

Weens karakter
Dankzij dat elitaire karakter wist Krakau in de Tweede Wereldoorlog als enige stad in Polen zijn historische binnenstad te behouden. De nazi Hans Franke voerde toen het bevel over Polen, zetelde in Krakau en was een groot bewonderaar van de stad. Dat behoedde Krakau voor vernietiging. We bezoeken nu dé blikvanger van de stad; het flamboyante plein Rynek Glówny. Een andere aandachtstrekker is de Wawelheuvel met het koninklijk paleis en de kathedraal waar koningen werden gekroond en begraven. Terwijl we al fietsend de geschiedenis ontrafelen, valt het op dat Krakau ook een enigszins Weens karakter heeft. De smalle straten en intieme pleintjes tonen gezellige koffiehuizen en authentieke restaurants waar we graag even aanschuiven om bij te komen van de opgedane indrukken.

Duister verleden
Ondanks al die pracht en praal kleeft aan Krakau ook een sinister verleden. Buiten de stad ligt het voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Met een gids bezoeken we het kamp waar zeker 1,1 miljoen mensen naar binnen gingen om er nooit meer uit te komen. Op 1.200 joden na. De Poolse ondernemer Oskar Schindler zette aanvankelijk joodse mensen in als goedkope arbeidskrachten voor zijn Deutsche Emaillewaren Fabrik. Toen hij zag hoe de nazi’s joden behandelden, besloot hij in 1944 met al zijn verdiende geld 1.200 mensen vrij te kopen. Dat aantal lijkt niet veel, maar inmiddels zijn er meer dan zevenduizend nazaten. Zo speelde in de guurte van Auschwitz ook een van de mooiste geschiedenissen van diezelfde oorlog af.

Imposante kerstmarkt
Vanaf begin november krijgt op de Grote Markt een van de grootste kerstmarkten van Europa gestalte. Om alvast in de winterstemming te komen, doen we die ook nog aan.

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » do jan 17, 2019 6:04 am

15 X Wat je moet doen als je in Kraków bent
Afbeelding

Regelmatig ontvang ik berichtjes wat je echt moet doen als je naar Kraków (Polen) gaat. Een stedentrip maken naar Krakau is echt een aanrader, de stad zit vol bezienswaardigheden, hotspots, heerlijke restaurants en mooie plekken die je gezien moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan kathedraal Wawel, zoutmijn Wieliczka en de Grote Markt (Rynek Glowny). Ook moet je écht een obwarzanek (pretzel / bagel) eten als je in Kraków bent! Dat is een absolute guilty pleasure van mij, net als het eten van soep in brood bij restaurant Pod Sloncem (op de Grote Markt tegenover de Lakenhal). Omdat mijn familie in Kraków woont, zijn wij regelmatig in deze Poolse stad te vinden. Ik ken Krakow inmiddels door en door, want ik kom er al mijn hele leven. Daarom deel ik graag mijn tips en favoriete plekken om jouw stedentrip onvergetelijk te maken. Geniet van de inspiratie en zet op jouw lijstje wat je echt niet wil missen!

Het Koninklijke kasteel van Wawel is voor veel bezoekers het hoogtepunt van de stedentrip. De heuvel met het sprookjesachtige kasteel en prachtige kathedraal, vormt het hart van het Poolse Krakau. Kasteel Wawel is een UNESCO-bezienswaardigheid en je kijkt er je ogen uit. En heb je smok Wawelski al ontmoet? Dit is de draak van Wawel. De legende van de draak van Wawel neemt je mee naar het begin van de stad Krakau. De grot waar de draak geleefd zou hebben, de Smocza Jama, is nog steeds te bezoeken via een ingang op de Wawelheuvel. Bij de uitgang staat een bronzen beeld als herinnering aan de draak. Het beeld spuwt nog steeds regelmatig vuur.

Zoutmijn Wieliczka is een fantastisch uitje die niet mag ontbreken tijdens jouw stedentrip naar Kraków. Heb je een dagdeel over, dan kan ik je zeker aanraden om hier naartoe te gaan. De Wieliczka-zoutmijn ligt in het plaatsje Wieliczka nabij Krakow en je kunt bijvoorbeeld per bus of taxi naar dit plaatsje toe. Bij Galeria Krakowska staan bussen die je kunt pakken om naar de zoutmijn af te reizen op een betaalbare manier. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld en onder de grond loop je door een indrukwekkend gangenstelsel. Alles is van zout, zelfs de gigantische kapel en de mooie meren die je tegenkomt tijdens de rondleiding. De zoutmijn bij Krakau staat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als je in Kraków bent, wil je misschien ook een bezoek brengen aan de indrukwekkende concentratiekampen Auschwitz-Birkenau. Reis terug naar de donkere dagen van de Holocaust met een bezoek aan deze historische plekken. Luister naar een gids om nog meer over deze vreselijke geschiedenis te horen en bekijk de beruchte poort met ‘Arbeit Macht Frei’. Ga naar de barakken, waar de gevangenen verbleven en breng een laatste eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust van de Nazi’s bij de klaagmuur. Hou er rekening mee dat deze dag een emotionele lading heeft en het bezoek veel indruk kan maken.

Wanneer je in Kraków bent, bewonder je al snel de Grote Markt waar ook de Lakenhal staat. Hier kan je gezellig typisch Poolse souvenirs kopen. We kochten er recent lekker warme pantoffels voor onze zoon Lucas. Bekijk ook zeker de Mariakerk, met haar twee ongelijke torens rijst deze kerk uit boven de stad. Elk uur gaat er een klein raampje open vanaf de hoogste toren en hoor je de Hejnal. Met een trompet wordt deze melodie gecreëerd en de Hejnal is al eeuwenlang te horen in het centrum van Krakow. In de Mariakerk staat het altaar van Veit Stoss. Dit altaar in combinatie met immense glas-in-lood ramen, het indrukwekkende plafond en de schilderijen zorgen ervoor dat de Mariakerk een bezienswaardigheid is die je niet mag missen.

Ik maakte afgelopen weekend mijn eerste ritje met een paardenkoets door het centrum van Kraków en het zorgde voor een ontzettend leuk perspectief. De stad vanaf een koets bewonderen is echt een aanrader!

Fashionista’s opgelet: in Galeria Krakowska kan je onwijs goed shoppen. Je treft er uiteenlopende beauty-, fashion- , interieur- elektronica winkels. Met meer dan 250 winkels is het shoppen al snel een succes!

Geniet van mijn favoriete Poolse gerecht: heerlijke soep in brood. Je kunt het bijvoorbeeld eten op het mooie terras van restaurant Pod Sloncem met uitzicht op de Grote Markt. Jordy en ik zitten hier graag in de avond met een lekker drankje en een spelletje, terwijl we genieten van het nu. Het is er betaalbaar en ontzettend lekker.
Hou je van pizza’s? Dan is restaurant Cyclop echt de moeite waard om naartoe te gaan voor een fantastische maaltijd. Het restaurant bevindt zich op loopafstand van de markt, waardoor je dus ook zo weer in het centrum bent.

Het eten van een obwarzanek (pretzelki) als je op Rynek Glowny (de Grote Markt van Kraków) bent mag niet ontbreken tijdens jouw vakantie. Dit is een typisch tussendoortje wat zowel de toeristen als de lokale bewoners graag eten. Je betaalt er tussen de 1 en de 2 zloty voor (in Polen betaal je niet in euro’s, maar in zloty) en dat maakt deze obwarzanki een goedkope lekkernij. Een obwarzanek kan je kopen op elke hoek van de straat in het centrum van de stad. Ze zijn opvallend rond en voorzien van sesam, maanzaad of zout. Eet smakelijk! Wist je dat je ook een workshop kunt volgen om zelf een obwarzanek te maken? In het interactive museum of Obwarzanek kan je een goedkope workshop boeken waarin je in een uur tijd zelf deze lekkernij maakt en je steekt ondertussen ook wat op van de ontstaansgeschiedenis. Bakkers klaar? Bakken maar!
Ben je fan van Harry Potter? In Kraków is er een Harry Potter café in een verstopte kelder! Het is knus, maar onwijs leuk om er even een kijkje te nemen wanneer je in het centrum bent. Je kunt er onder andere heerlijke boterbier drinken! De ingang van het café is te herkennen aan de uil…

Hou je van zwemmen? Dan is een bezoek aan het aquapark Park Wodny Krakow echt de moeite waard. Geniet van de glijbanen, de sauna’s, de bubbelbaden en nog veel meer waterpret in dit waterparadijs. Deze plek is een zeker een aanrader voor liefhebbers van glijbanen. Veel plezier!

Ben je graag buiten en ontdek je Kraków in de zomer, dan zijn de botanische tuinen van Kraków erg interessant. Een gratis activiteit is het wandelen door Park Jordana waar je in de zomer kinderen enthousiast ziet spelen en in de winter wordt er gesleed van de heuvels. Ook de dierentuin van Kraków is een fantastische activiteit die je bijvoorbeeld als gezin goed kunt ondernemen. Ook het Poolse Luchtmacht Museum is indrukwekkend om te bezoeken. Dit museum staat op het vliegveld Rakowice-Czyzny, één van de oudste militaire vliegvelden van Europa. Het museum heeft een zeer grote collectie van (vooroorlogse, oorlogs en naoorlogse) vliegtuigen, motoren en andere belangrijke onderdelen.

Het Nationaal Museum in Krakau heeft de grootste en meest waardevolle verzameling werken van Stanisław Wyspiański (1869-1907) verzameld – een van de belangrijkste, originele en gewaardeerde kunstenaars uit het einde van de 19e en 20e eeuw, die behoort tot kunstenaars zoals Klimt, Mucha en Gaudi; de tentoonstelling bestaat uit ongeveer 900 werken. Hou je van een cultureel uitstapje, dan is dit museum een must visit wanneer je deze stedentrip maakt.

Wil je meer weten over de Poolse keuken? Lees dan het artikel waarin ik je meer vertel over traditionele en typisch Poolse gerechten.
En ga je voor het eerst op vakantie naar Polen? Dan komen deze handige woorden en zinnen Pools goed van pas. Goede reis of zoals ze in het Pools zeggen: Dobrej podrozy!

Ik hoop dat je hebt genoten van bovenstaande tips! Mocht je meer willen weten, stuur gerust een berichtje via de mail of Instagram zodat ik je kan informeren over meer activiteiten. Ik wens je een onvergetelijke stedentrip toe vol mooie herinneringen die je gaat maken in Polen. Veel plezier en goede reis!


https://www.bydagmarvalerie.nl/travel-3 ... akow-bent/

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » wo feb 13, 2019 6:07 am

Heb je het over het maken van een stedentrip met vrienden, dan gaat het vaak over welbekende steden als Parijs, Barcelona of Berlijn. Iedereen die naar Krakau is geweest, weet echter dondersgoed dat de tweede stad van Polen ook in dat lijstje voor zou moeten komen. Je kan in Krakau dagen verdwalen tussen de mooiste bouwwerken, de stad is gevuld met de tofste streetart, een goed glas bier kost er bijna geen geld en wil je liever de natuur induiken dan kan dat hier ook beter dan je vooraf misschien denkt. Met deze fotoserie willen we je bewijzen dat Krakau echt hoger op jouw citytrip-wishlist thuis hoort!

Een citytrip naar Krakau in foto’s

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

[img]https://www.wearetravellers.nl/wp-content/uploads/Krakau-tips-PlacNowy-768x511.jpg[img][/img][/img]

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » ma nov 11, 2019 5:37 am

12 redenen waarom je nu naar Krakau wil

Afbeelding

Om maar even meteen met de deur in huis te vallen: Krakau is heel leuk. Zo leuk zelfs, dat het voor het derde jaar op rij als beste bestemming voor een citytrip is gekozen. Dit onderzoek wordt elk jaar uitgevoerd door Which? en in dit onderzoek houden ze rekening met de toeristische attracties, de hotspots qua eten en drinken, winkelen en de kwaliteit van de accommodaties. En daaruit kwam Krakau dus als winnaar. Tja, eerlijk? Ik had ‘m niet zien aankomen. Dat het een aanrader is, oké, die snap ik, maar nummer één? M’n aandacht is in ieder geval getrokken door deze Oost-Europese stad. Grappig: Parijs en Rome staan dus niet in de top 10. ‘Ons’ Amsterdam wel, op plaats numero vijf. Nummer twee en drie is voor Sevilla en Valencia. Die steden kennen we inmiddels wel, dus check hier de leukste tips voor Krakau: waar je wilt eten, slapen en drinken voor ieder budget.


3 keer bezienswaardigheden in Krakau


1. Rynek Główny.

Dit is hét plein van Krakau en één van de grootste marktpleinen ter wereld (letterlijk vertaald betekent het ook ‘grote markt’). Een behoorlijke oppervlakte dus: zo’n 40.000 vierkante meter. Alle straten van het oude centrum komen uit op dit plein dus het is wat dat betreft ook het middelpunt van de stad. In de zomer vind je hier veel terrasjes en gezelligheid, ook zijn er vaak evenementen en festivals op de Rynek Główny. Je merkt misschien niet meteen op dat het zo’n groot plein is, het wordt namelijk gesplitst door de lakenhal. Breng sowieso een bezoekje aan restaurant Wierzynek, ook al is het maar voor een drankje.

2. Auschwitz.

Op zo’n zeventig kilometer van de stad vandaan vind je dit voormalige concentratiekamp. Misschien niet een heel opbeurend uitje, wel intens indrukwekkend en een must-visit. Je kan een volledig verzorgde tour boeken, inclusief gids en vervoer naar Auschwitz óf je huurt een auto en gaat op eigen gelegenheid; ga in dat geval vroeg zodat je de drukte voor bent. Goed om te weten: de toegang is gratis, maar je moet wel online reserveren, dit kan maximaal dertien maanden van tevoren.

3. Bezoek de Wieliczka-zoutmijn.

Deze zoutmijn ligt in het dorpje Wieliczka, vlak naast Krakau. Het is één van de grootste zoutmijnen ter wereld (ongeveer 300 kilometer lang) en heel indrukwekkend. Als je nou denkt dat een zoutmijn saai en stoffig is, think again. Je zit ongeveer 350 meter onder de grond en het ziet er bijna sprookjesachtig uit. Als je nou niet zo lang hebt in Krakau, dan kun je deze zoutmijnen ook combineren met Auschwitz in één dagtrip.


3 keer hotspots in Krakau voor eten

1. Plac Nowy 1.

Lekker makkelijk, de naam hier is gewoon het adres. Het is een heel toffe hotspot, met bakstenen muren en overall een beetje een industriële look. Er zijn drie verdiepingen, waar de benedenetage het restaurant is, de bovenetage voor feestjes en – save the best for last – beneden kan je borrelen en bowlen. Hoe leuk is dat (ik hóu dus van bowlen)? De menukaart staat er vol met Europese gerechten, van Italiaanse pasta’s tot dumplings en seafood. Voor ieder wat wils dus, hij is namelijk écht uitgebreid. En ook nog eens heel betaalbaar.

2. Pod Norenami.

Een heel fijne combi: Aziatisch en vegetarisch of sommige gerechten zijn zelfs vegan. Superleuk interieur, behoorlijk hip en heel mooie gerechtjes. Het prettige van Krakau is dat het, in tegenstelling tot veel andere Europese steden, allemaal nog zo betaalbaar is. Wel even reserveren, want het is een erg populaire spot voor zowel lunch als avondeten.

3. Starka.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je een bezoekje aan Polen brengt zonder écht Pools gegeten te hebben. En tja, áls je dat doet, dan doe je dat hier. Fine dining op de Poolse manier. Nu moet ik zeggen dat de Poolse keuken op zich niet heel experimenteel is en vooral erg toegankelijk, dus ook als je niet een avontuurlijke eter bent zit je hier goed. De absolute aanrader is wel natuurlijk de Poolse pierogi, en ja hoor, die staat hier ook op het menu. Vegetarisch of met vlees: allebei zó lekker.

3 keer hotspots in Krakau voor drinken

1. Forum Przestrzenie.

Heel fijn terras (voor in de zomer), maar binnen is het er ook goed vertoeven. Ze hebben een simpele menukaart met bijvoorbeeld een burger die prima is, maar de meeste komen toch om een biertje of een cocktail te drinken. En dat kan tot laat: ze zijn elke dag tot twee uur ’s nachts open. Ook overdag zit het trouwens vaak vol. Toegegeven: het is een beetje een hipsterbar, maar wel een heel leuke met kleine prijsjes. Dus als je budget wil doen maar wel die cocktail, dan zit je hier goed.

2. Movida.

De keuze qua cocktails is hier reuze. Classics als de Margarita, maar ook wat spannender creaties staan er op het menu. En mocht je nou niks lekker vinden op de cocktailkaart (die kans lijkt me redelijk klein), dan kun je altijd aan de barmannen vragen om iets voor je te improviseren. Ze hebben ook verschillende barbites, want een liquid dinner met deze cocktails lijkt me een beetje gevaarlijk…

3. Sababa.

Een cocktailbar zoals-ie moet zijn, als je het mij vraagt. Sowieso zijn de cocktails echte kunstwerkjes, maar de hele bar en het interieur is ook zó tof. Een mix van modern met klassieke elementen, niet te groot en heel sfeervol – een soort speakeasy. Check goed het adres, want van de buitenkant zul je Sababa niet herkennen.

3 keer hotels in Krakau waar je wilt overnachten

1. Hotel 17 Rooms.

Goedkope en heel ruime kamers en ze kosten je gemiddeld zo’n €44 per nacht. Dit hotel zit iets buiten het centrum, maar dat is heel goed te doen. Zeker als je naar Krakau gaat met een klein(er) budget is dit een heel goede optie. Zeker voor deze prijs waar je eerder een ieniemienie kamertje voor zou verwachten en uiteindelijk een kamer krijgt die groter is dan de gemiddelde Amsterdamse studio. Ook het ontbijt is heel goed te doen trouwens, en er is een dakterras.

2. Metropolitan Boutique Hotel.

Middenin het centrum, en wordt als één van de drie beste hotels van het land genoemd. Nou, dan moet het wel goed zitten, toch? Dat klopt inderdaad. Dit hotel heeft heel grote kamers, een fijn ontbijt, geen geluidsoverlast (het hotel zit in een doodlopend straatje) en binnen vijftien minuten lopen zit je op de Grote Markt. En te leuk: als je vroeg moet uitchecken vanwege je vlucht, kun je een ontbijtpakketje meekrijgen voor on the road. Kijk, dát is nou eens service.

3. The Bonerowski Palace.

Over-the-top luxe vijfsterrenhotel, maar dan met Poolse prijzen. Nou echt, die liggen stukken lager dan de prijzen in Nederland. Dus ja, wanneer je het je aan niks wil laten ontbreken tijdens je verblijf in Krakau is dit waar je wilt slapen. Die bédden. Ik zou er het liefst nooit meer uit komen. En een wijntje in de hotelbar met wat jazz op de achtergrond… Yes, please.

https://amayzine.com/nl/2019/12-redenen ... rakau-wil/

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » vr dec 20, 2019 6:14 am

12 redenen waarom je nu naar Krakau wil
Om maar even meteen met de deur in huis te vallen: Krakau is heel leuk. Zo leuk zelfs, dat het voor het derde jaar op rij als beste bestemming voor een citytrip is gekozen.Dit onderzoek wordt elk jaar uitgevoerd door Which? en in dit onderzoek houden ze rekening met de toeristische attracties, de hotspots qua eten en drinken, winkelen en de kwaliteit van de accommodaties. En daaruit kwam Krakau dus als winnaar. Tja, eerlijk? Ik had ‘m niet zien aankomen. Dat het een aanrader is, oké, die snap ik, maar nummer één? M’n aandacht is in ieder geval getrokken door deze Oost-Europese stad. Grappig: Parijs en Rome staan dus niet in de top 10. ‘Ons’ Amsterdam wel, op plaats numero vijf. Nummer twee en drie is voor Sevilla en Valencia. Die steden kennen we inmiddels wel, dus check hier de leukste tips voor Krakau: waar je wilt eten, slapen en drinken voor ieder budget.

Afbeelding
Rynek Główny.

Dit is hét plein van Krakau en één van de grootste marktpleinen ter wereld (letterlijk vertaald betekent het ook ‘grote markt’). Een behoorlijke oppervlakte dus: zo’n 40.000 vierkante meter. Alle straten van het oude centrum komen uit op dit plein dus het is wat dat betreft ook het middelpunt van de stad. In de zomer vind je hier veel terrasjes en gezelligheid, ook zijn er vaak evenementen en festivals op de Rynek Główny. Je merkt misschien niet meteen op dat het zo’n groot plein is, het wordt namelijk gesplitst door de lakenhal. Breng sowieso een bezoekje aan restaurant Wierzynek, ook al is het maar voor een drankje.Auschwitz.

Op zo’n zeventig kilometer van de stad vandaan vind je dit voormalige concentratiekamp. Misschien niet een heel opbeurend uitje, wel intens indrukwekkend en een must-visit. Je kan een volledig verzorgde tour boeken, inclusief gids en vervoer naar Auschwitz óf je huurt een auto en gaat op eigen gelegenheid; ga in dat geval vroeg zodat je de drukte voor bent. Goed om te weten: de toegang is gratis, maar je moet wel online reserveren, dit kan maximaal dertien maanden van tevoren.Bezoek de Wieliczka-zoutmijn.

Deze zoutmijn ligt in het dorpje Wieliczka, vlak naast Krakau. Het is één van de grootste zoutmijnen ter wereld (ongeveer 300 kilometer lang) en heel indrukwekkend. Als je nou denkt dat een zoutmijn saai en stoffig is, think again. Je zit ongeveer 350 meter onder de grond en het ziet er bijna sprookjesachtig uit. Als je nou niet zo lang hebt in Krakau, dan kun je deze zoutmijnen ook combineren met Auschwitz in één dagtrip.

Afbeelding

Plac Nowy 1.

Lekker makkelijk, de naam hier is gewoon het adres. Het is een heel toffe hotspot, met bakstenen muren en overall een beetje een industriële look. Er zijn drie verdiepingen, waar de benedenetage het restaurant is, de bovenetage voor feestjes en – save the best for last – beneden kan je borrelen en bowlen. Hoe leuk is dat (ik hóu dus van bowlen)? De menukaart staat er vol met Europese gerechten, van Italiaanse pasta’s tot dumplings en seafood. Voor ieder wat wils dus, hij is namelijk écht uitgebreid. En ook nog eens heel betaalbaar.

Plac Nowy 1Pod Norenami.

Een heel fijne combi: Aziatisch en vegetarisch of sommige gerechten zijn zelfs vegan. Superleuk interieur, behoorlijk hip en heel mooie gerechtjes. Het prettige van Krakau is dat het, in tegenstelling tot veel andere Europese steden, allemaal nog zo betaalbaar is. Wel even reserveren, want het is een erg populaire spot voor zowel lunch als avondeten.

Krupnicza 6Starka.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je een bezoekje aan Polen brengt zonder écht Pools gegeten te hebben. En tja, áls je dat doet, dan doe je dat hier. Fine dining op de Poolse manier. Nu moet ik zeggen dat de Poolse keuken op zich niet heel experimenteel is en vooral erg toegankelijk, dus ook als je niet een avontuurlijke eter bent zit je hier goed. De absolute aanrader is wel natuurlijk de Poolse pierogi, en ja hoor, die staat hier ook op het menu. Vegetarisch of met vlees: allebei zó lekker.

Józefa 14
Forum Przestrzenie.

Heel fijn terras (voor in de zomer), maar binnen is het er ook goed vertoeven. Ze hebben een simpele menukaart met bijvoorbeeld een burger die prima is, maar de meeste komen toch om een biertje of een cocktail te drinken. En dat kan tot laat: ze zijn elke dag tot twee uur ’s nachts open. Ook overdag zit het trouwens vaak vol. Toegegeven: het is een beetje een hipsterbar, maar wel een heel leuke met kleine prijsjes. Dus als je budget wil doen maar wel die cocktail, dan zit je hier goed.

Marii Konopnickiej 28Movida.

De keuze qua cocktails is hier reuze. Classics als de Margarita, maar ook wat spannender creaties staan er op het menu. En mocht je nou niks lekker vinden op de cocktailkaart (die kans lijkt me redelijk klein), dan kun je altijd aan de barmannen vragen om iets voor je te improviseren. Ze hebben ook verschillende barbites, want een liquid dinner met deze cocktails lijkt me een beetje gevaarlijk…

Mikołajska 9Sababa.

Een cocktailbar zoals-ie moet zijn, als je het mij vraagt. Sowieso zijn de cocktails echte kunstwerkjes, maar de hele bar en het interieur is ook zó tof. Een mix van modern met klassieke elementen, niet te groot en heel sfeervol – een soort speakeasy. Check goed het adres, want van de buitenkant zul je Sababa niet herkennen.

Szeroka 2


3 keer hotels in Krakau waar je wilt overnachten

Hotel 17 Rooms.

Goedkope en heel ruime kamers en ze kosten je gemiddeld zo’n €44 per nacht. Dit hotel zit iets buiten het centrum, maar dat is heel goed te doen. Zeker als je naar Krakau gaat met een klein(er) budget is dit een heel goede optie. Zeker voor deze prijs waar je eerder een ieniemienie kamertje voor zou verwachten en uiteindelijk een kamer krijgt die groter is dan de gemiddelde Amsterdamse studio. Ook het ontbijt is heel goed te doen trouwens, en er is een dakterras.

Focha 40Metropolitan Boutique Hotel.

Middenin het centrum, en wordt als één van de drie beste hotels van het land genoemd. Nou, dan moet het wel goed zitten, toch? Dat klopt inderdaad. Dit hotel heeft heel grote kamers, een fijn ontbijt, geen geluidsoverlast (het hotel zit in een doodlopend straatje) en binnen vijftien minuten lopen zit je op de Grote Markt. En te leuk: als je vroeg moet uitchecken vanwege je vlucht, kun je een ontbijtpakketje meekrijgen voor on the road. Kijk, dát is nou eens service.

Joselewicza 19

https://franska.nl/12-redenen-waarom-je ... rakau-wil/

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » ma apr 20, 2020 6:24 am

Krakau in de top 10 trending bestemmingen van TripAdvisor voor 2020
25 februari 2020 | ZAKEN, CULTUUR, SAMENLEVING | 0 REACTIES
Afbeelding
Krakau in de top 10 trending bestemmingen van TripAdvisor voor 2020
De Poolse stad Krakau is gekozen als een van de top 10 'trending bestemmingen' ter wereld voor 2020 in de jaarlijkse Travellers 'Choice Awards van TripAdvisor, die zijn gebaseerd op beoordelingen en beoordelingen door gebruikers van de website.

TripAdvisor merkt op dat de door UNESCO beschermde middeleeuwse binnenstad van Krakau 'een schat aan geschiedenis en architectuur biedt' en ook 'een Europees centrum van gastronomisch erfgoed is geworden'.

De prijs bevestigt de groeiende internationale reputatie van Krakau als toeristische trekpleister. Vorig jaar werd de stad door leden van de Britse consumentenvereniging Welke gekozen als beste stedentripbestemming van Europa? voor het derde jaar op rij.

Kraków ontving in 2019 iets meer dan 14 miljoen bezoekers, volgens de gemeentelijke autoriteiten. Dat was een half miljoen meer dan vorig jaar.

Het merendeel van de bezoekers - bijna 11 miljoen - kwam van elders in Polen. Maar groeiende aantallen komen uit het buitenland. Van de 3,3 miljoen buitenlandse bezoekers vorig jaar kwamen de grootste aantallen uit Duitsland en het VK (elk 14%), gevolgd door Italië (12%), Frankrijk (11%) en Spanje (10%).

De meest populaire toeristische attracties waren het Wawel-kasteel, de voormalige zetel van Poolse vorsten; Het middeleeuwse marktplein van Krakau en de lakenhalle; evenals Kazimierz, de voormalige Joodse wijk van de stad.

De nabijgelegen bestemmingen van de Wieliczka-zoutmijn (een andere UNESCO-werelderfgoedlocatie), het voormalige kamp Auschwitz-Birkenau, het bergresort Zakopane en Wadowice, de geboorteplaats van de Poolse paus Johannes Paulus II, waren ook veel voorkomende dagtochten voor bezoekers van Krakau.

Hoewel het door bezoekers uitgegeven geld - 7,5 miljard zloty in 2019 - de stad een welkome boost geeft, heeft de groei van het toerisme ook voor uitdagingen gezorgd.

Zoals we eerder meldden, heeft het toenemende aantal bezoekers - en de enorme groei van bedrijven om hen van dienst te zijn, waaronder kortetermijnverhuurbedrijven zoals Airbnb - ertoe geleid dat sommige Krakoviërs hebben geklaagd over de "touristification" van het stadscentrum, waarvan zij zeggen dat het zijn vroegere sfeer verloor.


https://notesfrompoland.com/2020/02/25/ ... -for-2020/

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » di jul 07, 2020 4:52 am

Nog een leuk verhaal over Krakow: https://citytripeuropa.be/stad/krakau/

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » ma nov 09, 2020 5:55 am

Doen in Krakau, een mooie stad met een rijke historie
9 JANUARI 2020

DOOR
PUCK VAN BEURDEN
Knusse straten, een statig Koninklijk Paleis, fijne lokale restaurants en sierlijke gebouwen. De Poolse stad Krakau is niet alleen heel mooi, maar heeft ook een rijke historie die tot leven komt in de verschillende wijken. Het is het dan zeker waard om een reisje die kant op te maken. Wat je allemaal kunt doen in Krakau? Wij delen wat van onze tips.

Dit kun je doen tijdens je trip naar Krakau
Krakau in Polen is een perfecte stad voor een weekendje weg. De stad is preciesgroot genoeg om je er een dag of twee te kunnen vermaken. Neem je drie dagen de tijd, dan kun je écht alles bekijken. Maar waar te beginnen in deze Poolse parel?

De Joodse buurt
Het centrale punt van Krakau is de Grote Markt (Rynek Glówny), een van de grootste middeleeuwse pleinen van Nederland. Het is ook een van de knuste pleinen, met alle paleizen, kerken en prachtige oude woningen die eromheen staan. Sierlijkheid ten top, dat is de Grote Markt. Een beetje Parijs in Polen. En, lekker makkelijk: vanaf dit centrale punt loop je overal in no time naartoe. Waar je dan naartoe moet lopen?

Wil je naar meer bestemmingen in Oost-Europa? Misschien is een stedentrip naar Praag iets voor jou.

De Joodse buurt, bijvoorbeeld. Een wijk met een heleboel charme, waar er weinig andere reizigers te vinden zijn en je dus heerlijk uren kunt rondslenteren tussen de locals. Nog een tip: de Joodse buurt is perfect voor wie ’s avonds op zoek is naar gezelligheid. Er zitten hier allerlei leuke restaurants verstopt, waar vooral Poolse gerechten worden geserveerd. Daar moet je van houden (de Poolse keuken is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Franse), maar er zijn zeker genoeg heerlijke gerechten om te proeven.

Probeer bijvoorbeeld eens Bigos, een stoofpot die wordt geserveerd in een kom van deeg. Daar lik je letterlijk je vingers bij af. Een lekkere versie van dit gerecht staat op de kaart bij Pod Wawelem Kompania Kuflowa (inderdaad, een hele mond vol) in de Joodse buurt.
Afbeelding

Zie het hele verhaal: https://www.triptalk.nl/polen/krakau/doen-in-krakau/

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » vr nov 20, 2020 7:15 am

Krakau, een stad van uitersten

Als er een stad in Polen is die een citytrip cultstatus heeft verworven, is het wel Krakau. En toegegeven, deze stad heeft het ook gewoon allemaal. Of je de stad nou bezoekt voor de architectuur, winkels, geschiedenis of het uitgebreide restaurantaanbod, je zult er zeker van zijn dat je je in Krakau niet snel zal vervelen.

Afbeelding

Marktplein als bruisend stadshart
Zoals meerdere historische steden in Polen, kent ook Krakau een prachtig uitgestrekt marktplein. Niet vreemd dat deze plek dan ook het bruisende hart van het oude centrum vormt. De pastelkleurige gebouwen die de markt sieren zijn veelal restaurants en bars waar je voor een luttel bedrag uitgebreid kunt eten en drinken. Ook de winkeltjes, grotendeels met toeristische snuisterijen, grossieren in het aanbod. Grote ketens zal je hier echter niet aantreffen, daarvoor zal je toch echt naar de shopping malls aan de randen van de stad moeten gaan.

Vanaf het marktplein draal je zo door de kleine straatjes van het oude stadscentrum. Het voelt toch echt een beetje alsof je hier regelrecht terug de tijd in gaat. Dat de historische elementen in ere worden bewaard blijkt ook wel wanneer ieder uur trompetgeschal vanaf de hoogste toren van St. Mary’s Church klinkt. De melodie, die slechts uit vijf noten bestaat en dagelijks live op de radio te horen is, stopt abrupt. Volgens de legende is dat omdat het origineel tijdens de Mongoolse invasie van de stad gestopt werd door een pijl die de trompetter in zijn keel raakte. Ongeacht of het waar is of niet, het is sowieso op het hele uur de moeite waard om naar de bovenste luikjes van de kerk op het marktplein te kijken.


Lees het hele verhaal met prachtige foto`s hier: https://www.reishonger.nl/reistips/krak ... uitersten/

Lech
Berichten: 3812
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Kraków

Bericht door Lech » ma mar 01, 2021 6:09 am

Krakau is uitgeroepen tot de vijfde groenste stad ter wereld, maar lokale activisten zijn sceptisch
26 FEB 2021 | SAMENLEVING | 0 REACTIES


Krakau is een van de groenste steden ter wereld, volgens een nieuwe internationale ranglijst die het gebruik van stedelijke ruimte analyseert.

De Husqvarna Urban Green Space Index (HUGSI), die satellietbeeldgegevens omzet in verschillende groene ruimtestatistieken, plaatste Krakau op de vijfde plaats in de ranglijst van 155 steden wereldwijd. Vooruit liepen alleen Charlotte, NC (VS), Durban (Zuid-Afrika), Vilnius (Litouwen) en Dortmund (Duitsland).

De burgemeester van Krakau verklaarde tevreden te zijn over het feit dat het stadsbeleid werd gewaardeerd. Maar sommige gemeenteraadsleden en milieuactivisten waren sceptisch over de index, met het argument dat Krakau de afgelopen jaren overontwikkeld is en dat veel van de groene ruimte ontoegankelijk is.


Uit de ranglijst bleek dat 57% van de stedelijke ruimte van Krakau groen is, met 37% bomen en 20% gras. Elke bewoner heeft gemiddeld 207 m² vrije ruimte, vergeleken met minder dan 135 m² in de hoofdstad van Polen, Warschau.

Wrocław en Warschau, de enige andere Poolse steden die werden geanalyseerd, namen respectievelijk de 22e en 23e plaats in, met een totaalscore van meer dan 5 punten lager dan Krakau's 76,92 van de 100.

De belangrijkste groene ruimte van Krakau is Błonia Park, dat met 48 hectare een van Europa's grootste weilanden in het stadscentrum is. Het gebied is bekend geworden vanwege de massa's die daar zijn gegeven door elk van de laatste drie pausen.

Afbeelding

Het aangrenzende Jordan Park was een van de eerste openbaar toegankelijke tuinen in zijn soort in Europa. De oude binnenstad van Krakau, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, wordt ook omgeven door Planty, een reeks van 30 tuinen die de route volgen van de voormalige verdedigingsmuren van de stad.

Veel van de groene ruimte in Krakau is echter in privébezit, met name door de kerk. De stad is ook synoniem geweest met het luchtvervuilingsprobleem van Polen, hoewel het baanbrekende inspanningen heeft geleverd om het aan te pakken en verbeteringen heeft opgemerkt sinds het verbranden van kolen en hout.

Jacek Majchrowski, Kraków’s mayor for almost two decades, welcomed the city’s high place in the ranking. “This is our joint great success, as many beautiful cities from the whole of Europe are below us,” he said. “It confirms my view that the path on which Kraków is developing is the right one.”

“We are very pleased by this high place in the ranking for the level of greenery in the city…which in a sense confirms the research the city has carried out,” added Piotr Kempf, director of the city’s parks and greenery department.

“Of course, we remember…that these are not only [green] areas accessible to residents, but also for example monastery gardens,” said Kempf. “But we are pleased that despite the intensive development that Kraków has been undergoing, we still have a lot of green space.”

Afbeelding

However, Łukasz Maślona, a city councillor representing the Kraków for Residents group, said that although “the statistical data might look good from space, when we come down to Earth, the situation doesn’t look so good

“Since 2015, an area corresponding to 275 football pitches has been built on in the city centre,” Masłona added. Another councillor, Michał Drewnicki from the Law and Justice (PiS) party, agreed that the real story is less rosy.

“While Kraków still has green spaces, the trend is to simply destroy the majority or a large part of these places friendly to residents,” he told Gazeta Krakowska. “The ranking might show the past state, but the future does not look so bright.”

Afbeelding

Mariusz Waszkiewicz of the Kraków-based Society for the Protection of Nature said that it would be worth analysing how much of the city’s green spaces are on private land.

“It will probably turn out that most belong to private individuals and residents cannot use them,” he said. “The statistics would be terrible and there would be nothing to boast about then.”

Kraków is one of 16 candidates – including four from Poland – bidding to be named the European Green Capital for 2023, having placed fifth in the competition for 2022.

Qualifying for the shortlist “was a signal that the initiatives we are undertaking aiming to improve residents’ quality of life are the type of long-term strategy that contemporary cities should follow”, said Kempf.https://notesfrompoland.com/2021/02/26/ ... sceptical/

Plaats reactie