Op stap in de Poolse stad Lodz

Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
Plaats reactie
Plievo
Berichten: 2528
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Op stap in de Poolse stad Lodz

Bericht door Plievo » do feb 02, 2012 6:36 am

Op stap in de Poolse stad Lodz
Afbeelding

Een stedentrip door Polen voert me van Lodz naar Torun, en de hoofdstad Warschau. In elke stad op mijn route heeft het zware oorlogsverleden zijn sporen nagelaten. Dat heeft hun levenslust en creativiteit alvast niet getemperd, want de Poolse steden zijn in volle bloei. Lodz is daar geen uitzondering op.

Eerste ontmoeting in Manufaktura
De eerste plek die ik ontdek in Lodz is de Manufaktura. Dat kan ook niet anders, het is de ontmoetingsplaats bij uitstek van de stad. Dit was vroeger een textielfabriek waar honderden arbeiders zich dagelijks uitsloofden voor een schamel loon. Dankzij de nodige Europese subsidies werd deze historische site volledig opgefrist en omgetoverd tot een soort ontspanningscentrum met verschillende cafeetjes, restaurants, winkels, een fitnesscentrum en zelfs een bioscoop. Het leuke is dat site terug werd opgebouwd, volledig volgens hoe ze er vroeger uitzag.

Creativiteit troef
Als ik Lodz met één woord zou moeten omschrijven, dan zou ik kiezen voor ‘creatief’. Deze stad is de bakermat van heel wat schoonheid, zowel in textiel als in film en muziek. Hun vermaarde filmschool leverde bijvoorbeeld een aantal Oscarwinnende regisseurs af. Zo doen deze Poolse regisseurs, Andrzej Wajda en Roman Polanski, misschien een belletje rinkelen. Wie herinnert zich niet de sterke en ontroerende film ‘The Pianist’ van de hand van Polanski? Geen wonder dat Lodz naast een filmschool ook over eigen filmmuseum beschikt.

Industrieel verleden
De gids vertelt laconiek dat je in Lodz altijd een fabriek of een paleis zult zien, waar je je ook bevindt in de stad. Dat blijkt te kloppen. De stad was vroeger namelijk in handen van twee grote industriëlen, Poznanski en Scheibler. En zij lieten slechts die twee zaken construeren, wat het uitzicht van de stad grotendeels heeft bepaald. In het voornaamste paleis van Poznanski ervaar je hoe groot hun rijkdom wel moet geweest zijn.

De rijkdom en het arbeidersbestaan
De grootse fabrieksdomeinen waren de thuis en werkplaats van talloze gezinnen. Uitbuiting en een hoog sterftecijfer waren toen zeer normaal. In het textielmuseum zie je de verschillende machines waar vroeger mee gewerkt werd. Als de gids ze allemaal tegelijk doet werken, ervaren we een hels en bijna ondraaglijk lawaai. Niet te geloven dat zovele mensen dat dag in dag uit moesten verdragen. Het contrast met de rijkdom in de paleizen kan niet groter zijn.

Panoramazwembad in uniek kunsthotel
Overnachten doe ik in een voormalige textielfabriek. Tenminste eentje waar je nu een ultramodern kunsthotel in terugvindt. Het is eerst en vooral uniek omdat het verleden en heden moeiteloos weet te combineren. De oorspronkelijk structuur werd hersteld, behouden en onbedekt gelaten. Zo kun je in de grote hal nog het balkengewelf bewonderen. Evenzeer de moeite waard is het magnifieke design van dit hotel en de parel is onbetwistbaar het strakke zwembad op de top, waar je geniet van een uitzicht over de hele stad.http://www.zita.be/lifestyle/reizen/167 ... -lodz.html

Plievo
Berichten: 2528
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Op stap in de Poolse stad Lodz

Bericht door Plievo » do dec 08, 2016 7:02 pm

Nog zo'n Poolse parel
Vet en industrieel Łódź!

Zaterdag 26 november 2016

Natuurlijk ken je Warschau en Krakau. Maar ken je Łódź al? Deze kleurrijke Poolse parel wil je echt ontdekken. Een indrukwekkende geschiedenis. Moderne industriële sfeer. En hele vette street art. Zeker een stedentripje waard dus!

INDUSTRIE
Łódź ligt in het midden van Polen. En heeft veel oude industriële gebouwen. Loodsen en fabrieken zijn nu veranderd in leuke restaurantjes en cafés.
Afbeelding
VERLEDEN
Net als in veel andere Poolse steden. Is de Tweede Wereld Oorlog ook hier nog voelbaar. De Joodse begraafplaats is aangrijpend. En de gedenkstenen heel indrukwekkend.
Afbeelding
STREET ART
Maar ondanks het heftige verleden. Wordt de stad steeds populairder. Veel creatieve jongeren komen naar Łódź. En maken daar de meest geweldige street art.
Afbeelding
STATION
Heel vet is ook het nieuwe tramstation. Super modern en kleurrijk.
Afbeelding
SHOPPEN
Shoppen? Ook dat kan hier! Op de Piotrkowska Street kijk je je ogen uit.
Afbeelding
WINKELEN
Nog niet uitgewinkeld? Ga dan naar de Manufaktura. Snuif wat cultuur in deze oude textielfabriek. Terwijl je de leukste koopjes scoort.
Afbeelding
PALEIS
Een gebouw dat je niet wil overslaan in Łódź: het Paleis van Izrael Poznanski. Nu is dit een museum over de stad.
Afbeelding
KERK
Check ook zeker de kleurrijke Orthodox Alexander Nevsky’s Cathedral. Mooi en heel leuk!
Afbeelding
LICHTJES
Geweldig is het jaarlijkse Light Move Festival. De hele stad vol met gezelligheid. En de meest mooie en vette lichtshows!
Afbeelding


http://3opreis.bnn.nl/nieuws/nog-zon-poolse-parel

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Op stap in de Poolse stad Lodz

Bericht door Lech » vr dec 15, 2017 6:32 am

Lodz: het onbekende Poolse kleine broertje van Berlijn

Naast Warschau en Krakau klinkt Lodz onbekend. Vreemd, want de 3de grootste stad van Polen heeft een toeristisch potentieel om U tegen te zeggen. Oude fabrieksgebouwen omgetoverd tot hippe buurten geven Lodz een sfeer die Reisreporter Katy eerder ervaarde. Daarom doopte ze de stad om tot: ‘klein broertje van Berlijn’!
Afbeelding
Hipster heaven
Lodz is een stad van veel gezichten. En het opvallendste is toch wel dat van een alternatieve hipster. Mijn eerste ontmoeting met dit gezicht is tijdens een wandeling door OFF. Het postindustriële complex herbergt eigentijdse boetiekjes, gezellige bars en moderne fotostudio’s. De gids vertelt me dat enthousiaste jongeren in 2010 het potentieel van deze verwaarloosde fabrieksgebouwen zagen. Het zijn deze jonge artiesten waaraan Lodz dit eigenzinnige, maar vooral enorm aantrekkelijke plekje te danken heeft.
Afbeelding


Zie het gehele verhaal met foto`s op: https://reisreporter.be/2017/11/lodz-he ... jNrozciHIU

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Op stap in de Poolse stad Lodz

Bericht door Lech » ma apr 02, 2018 2:21 pm

The Independent is enthousiast over de Poolse stad Łódź
01.04.2018 12:38
De Britse website The Independent heeft de stad Łódź, centraal Polen, aanbevolen als een van de topbestemmingen in het weekend. Het spoort bezoekers aan om "een van de coolste Europese steden te ontdekken waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord."
Afbeelding

De website schrijft dat de stad, een industriële krachtcentrale uit de 19e eeuw die na de Tweede Wereldoorlog in een dip raakte, ingrijpende veranderingen heeft ondergaan.

"Vervallen gebouwen worden getransformeerd met muurschilderingen. Textielmolens zijn nu dorpen met hotels, boetieks, restaurants en buitenbars. Schitterend, want het trekt meer zaken aan dan vakantiegangers, vluchten en hoteltarieven zijn lager in het weekend; Łódź is een echt koopje. '

The Independent somt het neorenaissance Grand Hotel van de stad op, de Walk of Fame met stoepsterren voor beroemdheden als pianist Arthur Rubinstein en filmregisseur Roman Polański, het Museum of Modern Art en het winkel-, eet- en amusementscomplex Manufaktura als belangrijkste attracties van de stad .

http://thenews.pl/1/10/Artykul/356743,T ... ty-of-Lodz

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Op stap in de Poolse stad Lodz

Bericht door Lech » di feb 12, 2019 5:25 am

Tweede beste bestemming ter wereld volgens Lonely Planet

De grootste en beroemdste reisgids ter wereld zoekt jaarlijks naar de meest interessante toeristische plekken. Na de zuidelijke Nijlvallei in Egypte komt het Poolse Lodz op de tweede plaats, nog voor de Great Smokey Mountains National Park in de USA. Het Vakantiesalon sloot de deuren, een gelegenheid om deze nog niet ontdekte wereldbestemming in de kijker te plaatsen. Wij gingen ter plaatse en waren verbaasd over wat deze stad te bieden heeft. Verlaat de toeristisch plat getreden paden, reizen is ondernemen en ontdekken.

Ideaal om de verplaatsing met de wagen te ondernemen, het Poolse wegennet is in zeer goede staat. Met het vliegtuig is er de rechtstreekse verbinding vanuit België naar Warschau Chopin Airport. De reiziger kan kiezen om vanuit de luchthaven Chopin naar Warschau Centraal Station te sporen en van daaruit met de trein in 1.30 uur naar Lodz te reizen aan 10 tot 15 euro enkele reis. Dan komt men aan in het gloednieuwe Fabryczna station midden de stad. Met de bus van de maatschappij MODLIN die vanuit de luchthaven Chopin vertrekt en zonder tussenstop naar Lodz rijdt kan ook, duurtijd 2 uur en kostprijs 9 euro. Het busstation bevindt zich niet zo ver van Lodz-centrum. Met de taxi reizen is niet zo duur Taxi 400400 of Taxi Plus zijn aan te bevelen voor hun correcte prijzen. Er zijn voldoende logies voorhanden in Lodz, wij namen onze intrek in Novotel een viersterrenhotel. Vooral in de weekends liggen de prijzen lager, er is altijd mogelijkheid tot direct onderhandelen als je weet dat verschillende boekingssites aan deze hotels commissielonen vragen gaande van 13 % tot 20 %. Het hotel is toeristisch uitstekend gelegen op 200 meter van de beroemde Piotrkowska straat, de bijna 5 kilometer lange verkeersvrije wandelstraat in rechte lijn. Ook niet te versmaden, het jaarlijkse Lichtfestival van Lodz.
Afbeelding
Afbeelding
Lodz spreek je uit als “woetj”, in het Pools wordt de doorstreepte “L” uitgesproken als “W”.Het is nauwelijks te geloven dat de stad die in het jaar 1820 een onooglijk plaatsje was met amper 800 inwoners, nu meer dan 700.000 inwoners telt. Het werd een textielstad met faam, in een licht golvend landschap met hoogteverschillen van iets meer dan 100 meter. De 21 kleine riviertjes die gekanaliseerd door de stad lopen waren noodzakelijk bij de textielverwerking. Na het invoeren van de Cockerill weefgetouwen ontstonden honderden textiel werkplaatsen verspreid over de stad. De textielnijverheid blijft nauw verbonden aan de familie Scheibler afkomstig uit Monschau. Deze familie vestigde zich rond 1852 definitief in de stad.
Afbeelding
n 1920 stelden ze 14.000 personen te werk in hun fabrieken. Met Solidarnosc en Lech Walesa vanaf 1980 tot 1989 en de val van de Muur, kwam er een definitief einde aan het communisme in Polen. Het communisme verschafte wel voldoende middelen om in leven te blijven, maar ook niets meer. Een Barbiepop en een doos Legoblokjes aankopen voor de kinderen stond gelijk met een maandloon. De Poolse bevolking en industrie was onvoldoende voorbereid op deze plotse ommezwaai naar vrijheid en democratie en de goedkope import uit het Verre Oosten. Dit veroorzaakte een echte crisis in de textielsector, met als gevolg dat in 1996 de laatste textielfabriek failliet ging. In de periode 1996-2000 heerste er 35 % procent werkloosheid en leegstand van alle fabriekspanden, met totale verloedering tot gevolg.
Afbeelding
Lodz bleef niet bij de pakken zitten en ondernam actie door op zoek te gaan naar buitenlandse bedrijven die zich in de leegstaande gebouwen wilden vestigen. Tegelijk gaven ze hun werklozen de mogelijkheid om deze gebouwen te restaureren. Ze zochten naar een middel om de troosteloze stad op te knappen en nodigden kunstenaars en ambachtslieden uit om de stad een andere aanblik te geven. Het resultaat is verbluffend, het werd een aangename levendige stad. Kunstenaars allerhande vestigden er zich en de stad bloeide als nooit tevoren.
Afbeelding
Vlakbij Novotel bevindt zich Galeria Lodzka een prachtige winkelgalerij met 165 gespecialiseerde detailhandels, aangenaam om te wandelen en kennis te maken met de Poolse way of life. Met winkels die dagelijks toegankelijk zijn van 9.30 uur tot 21 uur, op zondag van 10 uur tot 20 uur. Raad of informatie nodig, behulpzame inwoners staan je graag in het Engels te woord. Bij de oudere bevolking lukt dit niet zo best, die moesten indertijd Russisch leren als tweede taal. Je ziet er op de brede boulevards evenveel westerse wagens rijden als in België. Elegant geklede dames flaneren er voor de chicste boetieks en de iedereen lijkt er evenveel verslaafd aan zijn smartphone zoals in België.
Afbeelding
Een stad verken je te voet, best aangenaam zoals in Lodz ongestoord wandelend op de brede verkeersvrije laan Piotrkowska. Af en toe klinkt er wel bel gerinkel, riksja’s met vooraan twee personen vorderen langzaam laverend tussen de wandelaars. Geen motoren, de traptechniek dient om dit praktische vervoermiddel voort te bewegen. Te voet of per riksja, het aanblik van een verscheidenheid aan bouwstijlen en allerhande kleine handelszaken maken het tot een echte belevenis. Nauwelijks vijf kilometer doorheen het centrum van de stad met tal van rustpunten, neem er de tijd voor. Bewonder een verscheidenheid aan gebouwen in ecclesiastische stijl, Renaissance en zelfs Art Nouveau. Zin in een snelle hap, geen probleem voor 2,50 euro schaf je een Big Mac aan. Een voortreffelijk Pools biertje kost je maximum 2 euro, al is het wel een halve liter. Wandelt men vanaf Pilsudskiego waar Novotel ligt richting zuiden op de Piotrkowskastraat dan komt men 800 meter verder aan de rechterkant een heus Frietkot tegen met het trotse opschrift Frytki Belgijskie. De uitbater draait bovenop de goudgele frieten een echte klad Belgische mayonaise.
Afbeelding

Neem Piotrkowska in de andere richting noordwaarts vanuit Novotel en 200 meter verder aan de rechterkant tref je een boerenmarktje waar groenten, fruit, honing en jam te koop zijn. Daarachter ligt het sympathieke OFF Piotrkowska met zijn kunstenaars, knusse bars en kleinschalige verkoopstandjes met allerhande kunstvoorwerpen. Wat verder aan nummer 107 in Bloom Boutique presenteren plaatselijke ontwerpers unieke door hen zelf vervaardigde kleding. Eethuisjes vindt je wat verder met voedselspecialiteiten uit verschillende landen. Sla dan links “6Sierpnia 1/3” in en 20 meter verder zie je Narodowa waar ze meer Belgische bieren in assortiment hebben dan in veel befaamde Belgische herbergen. De Walk of Fame met verwijzingen naar befaamde sterren van het witte doek waaronder Roman Polanski, zijn wat verder op Piotrkowska in de stoeptegels verwerkt. Arthur Rubinstein werd er in brons vereeuwigd zittend achter zijn piano. Dan heb je al ruim meer dan 2 kilometer volkomen veilig door deze verkeersvrije straat gewandeld om even links in Roza’s passage de kunstig met spiegelscherven bewerkte gevels te bewonderen. Wandel verder tot aan het park en links zie je de gebouwen opdoemen van de Manufaktura.

Manufaktura en omgeving moet je zeker bezoeken. Niet alleen voor de vele interessante winkeltjes. In en rond Manufaktura zijn er 3 musea. Op wandel naar Manufaktura wat verder dan de bronzen Rubinstein maar nog voor Roza’s passage, loont het de moeite om de zijstraat Wieckowskiego in te slaan en op nummer 36 het museum voor hedendaagse en experimentele kunst te bezoeken. Voor Wetenschap en technologie moet je in de omgeving van het ultramodern Fabryczna station zijn.
Afbeelding
De twee naast elkaar gelegen centra dompelen je werkelijk onder in de wereld van wetenschap en techniek. Overal kom je met wat kennis van het Engels terecht. Het Cinématografie museum herbergt een omvangrijke collectie van voorwerpen en is gevestigd in een voormalig paleis dat toebehoorde aan de textielbaronnen Scheibler. Dan hebben we het nog niet gehad over de Tweede Wereldoorlog en het leed dat de Polen en Joodse Polen overkwam. Het getto van Lodz en de vele herinneringen dompelen je onder in de verschrikkingen die zich ruim 75 jaar geleden voordeden. Lodz schenkt er ook veel aandacht aan.

Arthur Rubinstein

Deze pianolegende werd in 1887 in Lodz geboren en overleed in 1982 in het Zwitserse Genève. Arthur Rubinstein reisde heel Europa rond en had in 1904 een ontmoeting met de componisten Ravel en Saint-Saëns. Na de tweede wereldoorlog liet Rubinstein zich in 1946 tot Amerikaans staatsburger naturaliseren. De jood Rubinstein weigerde om na de Tweede Wereldoorlog ook nog maar een voet te zetten in Duitsland uit protest tegen het moorddadig naziregime. In 1928 componeerde Ravel het Boleroballet voor de Oekraïnse Ida Rubinstein een indertijd wel vrijgevochten mooie jonge dame.

In de lente, zomer en herfst kent Polen met zijn overwegend landklimaat zeer aangename temperaturen. Reden dat steeds meer Belgen een bezoek brengen aan dit veilige moderne land. De Poolse Dienst voor Toerisme aan de Renaissancelaan 20/bus 25 in 1000 Brussel verschaft alle informatie over bezoeken aan Polen. Telefoon 02-7400620. Kijk ook op www.polen.travel/nl.be . Deze dienst verstrekt interessante onafhankelijke informatie. Meer commercieel gericht is de website www.inyourpocket.com

https://www.de-beiaard.be/2019/02/11/tw ... ly-planet/

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Op stap in de Poolse stad Lodz

Bericht door Lech » ma mar 18, 2019 10:43 am

3 redenen om de Poolse stad Łódz te verkennen

Afbeelding
Als Łódz nog niet op je radar was verschenen, komt dat binnenkort wel. Het is zijn imago als saaie, postindustriële stad van zich af aan het schudden en maakt van zijn industrieverleden een deugd. Ooit vervallen bakstenen textielfabrieken worden opgeknapt en de kolossale ruimtes worden omgetoverd tot stijlvolle hotels, galerieën en zaken waar je cocktails met bizongraswodka en de nieuwste soorten speciaalbier kunt proeven (voordat je je ticket koopt is het handig om de naam van de stad een paar keer te oefenen om niet voor paal te staan: het klinkt ongeveer als “woetsj”).

1. Je kunt met een tokkelbaan naar een stadsstrand zweven

Je kunt met een tokkelbaan naar een stadsstrand zweven... tussen de daken van Manufaktura, het grootste vernieuwingsproject van Polen. De fabrieksgebouwen van textielmagnaat Izrael Poznański zijn omgebouwd tot een kunstcentrum en een winkelgalerij. Buiten zit een strandbar op het zand. manufaktura.com

2. Je kunt lokaal speciaalbier drinken

Bij brouwerij en café Piwoteka, gerund door drie gepassioneerde jonge mannen die het evangelie van lokale brouwsels verspreiden. Er is een wisselend aanbod van speciale biersmaken, zoals honing of kokos. Ze hebben zelfs geëxperimenteerd met haringsmaak. piwotekanarodowa.pl

3. Je kunt de nacht doorbrengen in een voormalige katoenfabriek

Waar het stikt van het streetfood de bars en muziekpodia. OFF Piotrkowska is een verzameling charmant vervallen gebouwen rondom een verstopte binnenplaats. Het is een bijzondere plek om iets te eten of drinken in het licht van de vroege avond. offpiotrkowska.com

http://www.msn.com/nl-nl/lifestyle/reiz ... ocid=ientp

Plaats reactie