Ontdek de prachtige Poolse voetbalsteden

Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
Plievo
Berichten: 2945
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Ontdek de prachtige Poolse voetbalsteden

Bericht door Plievo » vr jun 08, 2012 2:15 pm

Ontdek de prachtige Poolse voetbalsteden


Afbeelding
Dat Stare Miasto, de oude binnenstad van de Poolse hoofdstad, Unesco-werelderfgoed werd, is een mirakel: na een opstand tegen de Duitse bezetter liet Hitler de stad met de grond gelijkmaken. Daar merk je niks meer van in de smalle straten. Het oude centrum werd in recordtempo heropgebouwd, vaak met de oorspronkelijke stenen. Vandaag is het een van de topbezienswaardigheden van Polen. Een beklijvend museum herdenkt de Opstand. Nog een hoogtepunt is de Koninklijke Route, die begint aan de Oude Stad en verbindt verscheidene paleizen en parken. Niet te missen is het Tazienki Park, de groene long van Warschau. Je vindt er een groot monument van Chopin - hier geboren en getogen -, 's zomers zijn er openluchtconcerten én er zijn een amfitheater, een orangerie en meerdere classicistische paleizen.

Ten westen van de oude binnenstad verrees na de Tweede Wereldoorlog een tweede centrum met tal van Amerikaanse ketens. Toch kan de stad haar communistische verleden niet verbergen: het Paleis van Cultuur en Kunst in pure stalinistische stijl steekt hoog boven de stad uit. Het is zowat het symbool van het naoorlogse Warschau. Steek de rivier de Wisla over naar de wijk Praga met tal van leuke winkels en restaurants. In de oude stad eet je in restaurant Rycerska typische Poolse keuken in een dito interieur. (www.restauracjarycerska.eu).

Tip: Het gebouw van de universitaire bibliotheek naast rivier de Wisla. Het dak herbergt een prachtige zilverwilgtuin. Gratis en met prachtig uitzicht over de rivier, de stad en het stadion.

Vlaamse sporen in GDANSK
In het noorden van Polen, op enkele kilometer van de Oostzee, ligt de stad Gdansk, die niet ongeschonden uit de tweede wereldoorlog kwam. Dankzij Poolse restaurateurs is deze vroegere Hanzestad nu een pareltje met een prachtig oud centrum. Hier vind je de grootste middeleeuwse kraan en grootste bakstenen kerk ter wereld en het Ambermuseum in de zogenaamde Gouden Poort. "Amber of barnsteen is een fossiele hars, afkomstig van een bepaalde soort naaldboom die hier veel voorkomt", legt gids Eliza uit. Gdansk heeft heel wat banden met België en Nederland. Zo herinneren de Langestraat en het Lange Plein aan de handelsrelaties met de Nederlanden.
Afbeelding
Het stadhuis met ranke toren en de veelkleurige trapgevelhuizen zouden niet misstaan in Amsterdam. Het Holland Huis - nu een hotel - was ooit de officieuze ambassade van de Noordelijke Nederlanden. Aan het water is de Groene Poort duidelijk gebaseerd op het stadhuis van Antwerpen en ook het Arsenaal draagt Vlaamse sporen. In de Groene Poort houdt Lech Walesa kantoor. De ex-president begon zijn carrière als elektricien op de scheepswerven. De stad heeft een interessant museum, gewijd aan de Poolse vakbond Solidarnosc. Ook de overdekte markt die door het bedrijf van Gustave Eiffel werd gebouwd, is een bezoek waard.

Uitwaaien kan in de nabijgelegen kustplaats Sopot, waar een Franse arts in 1823 heilzame bronnen vond. Sopot groeide uit tot een geliefd kuuroord, compleet met kuurcentra en grote hotels in elegante grand-époquestijl. Sopot heeft ook de langste houten pier van Europa: hij strekt zich meer dan 500 meter uit in zee en heeft constant onderhoud nodig waardoor je moet betalen om erop te kunnen. Sopot is trouwens hét uitgaanscentrum van Gdansk: hier vind je tientallen restaurants, cafés, bars en disco's. Poolse recepten met een moderne touch, heel vriendelijk personeel en een gezellig modern interieur zijn de succesingrediënten van restaurant Kreska (www.restauracjakreska.pl).

Tip: Iets buiten het centrum, maar goed bereikbaar met het openbaar vervoer, ligt de wijk Oliwa. Een bezoek aan de kathedraal van de Cisterciënzers met het prachtige orgel als pronkstuk mag je zeker niet overslaan. Het is een van de grootste orgels ter wereld en elke middag om 12 uur krijg je hier een miniconcert. Let ook op de bewegende engeltjes bij het orgel die onder meer trompet spelen.

WROCLAW: 79 kerken
Wroclaw werd gesticht in het jaar 1000, het is de vierde grootste stad van Polen en Culturele Hoofdstad van Europa in 2016. De stad heeft inderdaad heel wat te bieden. We beginnen op de Markt, omringd door kleurrijke, heropgebouwde, middeleeuwse huizen en gedomineerd door een prachtig raadhuis. Dat werd tussen 1343 en 1528 gebouwd en later van een indrukwekkend astronomisch uurwerk voorzien.
Afbeelding
Wanneer we door de stad slenteren, valt ons het gigantische aantal kerken op. "Het zijn er welgeteld 79", lacht onze gids. "En dan is er ook nog één synagoge." Tussen de kerken door neemt ze ons mee naar een van de bijzonderste bezienswaardigheden van de stad: de Universiteit met de Aula Leopoldina. Een barok meesterwerk, fraai versierd met goud, fresco's en beeldhouwwerken. Een bombastisch maar indrukwekkend geheel. We wandelen verder langs de rivier de Odra en passeren de neogotische markthal, een prachtig gebouw dat opvalt dankzij zijn rode kleur en zijn afmetingen. In het midden van rivier liggen verscheidene eilanden, verbonden door bruggen. Wroclaw wordt daarom het Venetië van het Oosten genoemd.

We steken de rivier over naar het Domeiland - nu geen eiland meer. Blikvanger is de gigantische Johannes-De-Doperkathedraal, een gotisch meesterwerk waarvan de torens bijna overal in de stad zichtbaar zijn. Een beetje buiten het centrum ligt de Eeuwfeesthal, een evenementenhal met een koepel van 65 meter doorsnede uit 1913 die door haar vooruitstrevende architectuur op de lijst van het werelderfgoed prijkt. In de kelder van het stadhuis kan je eten in het oudste restaurant van Europa, waar heerlijke Poolse specialiteiten worden geserveerd. Het interieur is zeer bijzonder, loop er zeker even binnen, ook als je er niet komt eten (www.strona.piwnicaswidnicka.com).

Tip: In Wroclaw zijn heel wat beeldjes van kabouters te vinden, die intussen uitgegroeid zijn tot een symbool van de stad. Ze hangen soms in de lantaarns, verstoppen zich achter een gebouw, proberen een steen weg te rollen. Leuk voor kinderen én volwassenen om naar op zoek te gaan.

Belgische bieren in POZNAN
Ook Poznan heeft serieus te lijden gehad onder de verwoesting tijdens beide wereldoorlogen, maar ook hier werd het historische centrum netjes gerestaureerd. "In het oude centrum herken je nog duidelijk het middeleeuwse, rechthoekige stratenpatroon waarbij de straten op het marktplein uitkomen of evenwijdig eraan lopen", vertelt onze gids Stanislaw. Ook hier weer hebben de gevels van de huizen verschillende kleuren en staat in het midden een indrukwekkend renaissancistisch raadhuis. "Zorg dat je hier om 12 uur bent, want dan komen boven de klok twee geiten tevoorschijn die elkaars hoofd stoten. Geiten zijn nu zowat het symbool van Poznan", vervolgt hij.
Afbeelding
Vlakbij bezoeken we de Jezuïetenkerk met een prachtige trompe l'oeil in de koepel. Ook tal van andere kerken bepalen het uitzicht van de stad, in het bijzonder de Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal op Domeiland. Binnenin valt de hoogte op en vooral de Gouden Kapel met zijn echt gouden wandbekleding is de moeite waard. Shoppingcentrum Van een heel andere orde is de oude brouwerij in het nieuwere stadsgedeelte. De Stary Browar werd omgebouwd tot een shoppingcentrum, waar shops prima samengaan met kunst en de resten van de brouwerij. Een bijzonder stukje moderne architectuur!

Van hieruit neemt onze gids ons mee naar het keizerlijk kasteel dat begin 20ste eeuw werd gebouwd, nu het Paleis van Cultuur. Je kan hier gratis binnenwandelen en hebt vanop het grote terras aan de achterkant een weids uitzicht over de stad en het vlakbij gelegen Monument voor de Opstand van Poznan. Afsluiten kan in het enige Belgische biercafé van Polen, Kriek Belgian Pub & Café vlak bij het marktplein. Je kan er kiezen uit meer dan 170 Belgische bieren. Eten in een brouwerij kan bij Brovaria op het Marktplein, tussen de inox biervaten. De keuken is verzorgd en de drankenkaart uitgebreid (www.brovaria.pl).

Tip: Weinig geweten is dat Polen bekend is voor zijn jazzmuziek. In Poznan zijn enkele gezellige jazzclubs met een interessante affiche. Blue Note Jazzclub is een aanrader (www.bluenote. poznan.pl).

HOTELS
Warschau: Hyatt Regency Warsaw is een luxueus hotel, op enkele minuten rijden van het oude stadscentrum en op wandelafstand van het Lazienki Park. ± 97 euro per nacht met heel uitgebreid ontbijt. (www.warsaw.regency.hyatt.com)
Gdansk: Hotel Artus is een driesterren designhotel in het oude centrum, vlak bij het stadhuis. Ideale ligging, kleurrijke kamers en een leuke bar-restaurant met geregeld optredens. ± 75 euro per nacht met ontbijt. (www.hotelartusgdansk.com)
Wroclaw: Op enkele minuten wandelen van de markt en vlak bij het Domeiland bevindt zich het luxueuze Radisson Blu hotel. Superontbijt, gratis wifi, fitness en sauna! ± 110 euro per nacht met ontbijt. (www.radissonblu.com/hotel-wroclaw)
Poznan:Hotel Kolegiacki is een van de nieuwste hotels van de stad in een prachtig gerestaureerd gebouw. Vlak bij het marktplein en op wandelafstand van Domeiland. ± 63 euro per nacht met ontbijt. (www.hotelkolegiacki.pl)

PRAKTISCH
ERHEEN: Warschau is vlot bereikbaar dankzij rechtstreekse vluchten van LOT Polish Airlines (www.lot.com), drie keer per dag op weekdagen en twee keer per dag in het weekend vanuit Brussel. Vluchttijd: ± 1.45 uur. Ticket heen en terug vanaf 99 euro. Tussen de steden zijn er frequente vluchten met lowcost EuroLOT. Ryanair vliegt op Wroclaw (www.ryanair.com).
BESTE PERIODE: onze zomer (droger dan bij ons, ± 25 °C), maar mijd de voetbalgekte van 8 juni tot 1 juli, tenzij als voetballiefhebber. STEDEN COMBINEREN: het gebrekkige wegennetwerk én de trage spoorwegen zijn een heikel punt. Sommige wegen werden speciaal voor het EK (her)aangelegd, maar de meeste zullen niet op tijd klaar zijn. Je bent het snelste met het vliegtuig.
MUNT: 1 euro = ± 4 PLN. Wisselen doe je beter niet op de luchthaven, wel in een van de wisselkantoren in de stad. Geld afhalen geen probleem. Eten en drinken is in Polen merkelijk goedkoper dan in België. Voor 25 euro per persoon kan je zelfs op de meest toeristische plekken zeer uitgebreid dineren. Ook qua elektronica kan je in Polen zaakjes doen. Kleding is dan weer duurder dan bij ons.


http://www.hln.be/hln/nl/2/Reizen/artic ... eden.dhtml

Plaats reactie