Wroclaw

Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
Plaats reactie
Plievo
Berichten: 2528
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Wroclaw

Bericht door Plievo » zo dec 27, 2015 7:02 am

Tips voor culturele hoofdstad Wroclaw
Afbeelding
26 december 2015 – De Poolse stad Wroclaw is in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa, samen met het Spaanse San Sebastian. Het hele jaar door is er van alles te beleven op het gebied van beeldende kunst, zang, theater, muziek, dans, film en architectuur. Op het programma staan liefst duizend culturele evenementen en festiviteiten. Hier hebben we vijf hoogtepunten op een rij gezet, als je wilt afreizen naar het monumentale Wroclaw in het zuidwesten van Polen.


Spirits of Wroclaw

In het meestal koude begin van 2016 vindt de aftrap plaats van het culturele jaar. Van 15 tot en met 17 januari moet je in de stad zijn voor het openingsweekend, onder de titel Spirits of Wroclaw. Er staan deze drie dagen al meteen meer dan honderd evenementen in de agenda. Het hoogtepunt is de spectaculaire show Awakening op zondag 17 januari, waarbij vier parades van acteurs, kunstenaars, artiesten, dansers, muzikanten en inwoners samenkomen op het centrale marktplein Rynek. Het plein ondergaat een complete metamorfose en wordt meegenomen in het muzikale en visuele schouwspel. Het is bedacht door Chris Baldwin, uit wiens brein ook de openingsshow van de Olympische Spelen in Londen is ontsproten.

Jazz on the Odra Festival

Jazz aan de Oder is een van de grootste, oudste en meest toonaangevende jazzfestivals van Europa (sinds 1964). In het jaar dat Wroclaw de culturele hoofdstad is, wordt daar nog eens extra mee uitgepakt. In april is de stad één groot jazzpodium, met vele concerten van Poolse, Europese en wereldberoemde jazzmuzikanten langs de rivier de Oder, op drijvende podia en in de oude binnenstad. Er is ook een jazzparade, er zijn jamsessies in clubs en pubs en je kunt tentoonstellingen bezoeken rond jazz in kunst en fotografie. Van 14 tot en met 20 april.


Bike Days in WroclawBike Days
Afbeelding
De Bike Days moeten ons, als Nederlanders, aanspreken. Van 3 tot en met 5 juni staat Wroclaw in het teken van fietsen, fietsen en nog eens fietsen. Er is een festival met films over fietsen in Polen en andere landen in de wereld. Er zijn tentoonstellingen over de geschiedenis van de fiets en de fietscultuur. Je kunt fietsworkshops volgen en uiteraard meedoen aan een fietstocht door de stad. Meer informatie: www.bikedays.pl


Pan Tadeusz Museum

Op 24 april 2016 gaan de deuren open van het Pan Tadeusz Museum. Het is vernoemd naar het gelijknamige epische gedicht van de Poolse dichter en schrijver Adam Mickiewicz uit 1834, dat door velen als de mooiste poëzie in de Europese literatuur wordt beschouwd. In het museum is uiteraard het manuscript te zien van Pan Tadeusz, maar vinden ook tentoonstellingen en evenementen plaats rond de Poolse literatuur. Vanaf de opening van het museum is Wroclaw ook meteen een jaar lang Unesco’s boekenhoofdstad van de wereld. Het bevindt zich in het Ossolineum. Website: www.ossolineum.pl


Wroclaw bruggenBridge Builders
Afbeelding
Wroclaw ligt op twaalf eilanden die verbonden zijn met 112 bruggen (net zoals zoveel andere steden is deze stad ook een soort Venetië, in dit geval van de Balkan). Het is dus een logische keuze dat de bruggen een rol spelen in het culturele jaar. Op 20 juni zullen jonge kunstenaars, acteurs en theatermakers 26 bruggen transformeren tot openluchtpodia, concertzalen, openluchtbioscopen, ateliers en openluchtfotografie. Op de bruggen kun je dan terecht voor film, dans, drama, literatuur, concerten en talloze andere optredens en happenings. De bruggen van Wroclaw spelen overigens ook een belangrijke rol tijdens het festival Flow op 11 juni. Samen met parken en gebouwen vormen de bruggen een groot openluchtpodium waar het verhaal wordt verteld van de bouw, vernietiging en herbouw van Wroclaw in de 20e eeuw.

Voor het complete programma van Wroclaw Culturele Hoofdstad van Europa 2016 kun je kijken op de officiële website: www.wroclaw2016.pl

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Lech » do jan 14, 2016 8:50 am

Ontdek Wroclaw, culturele hoofdstad van Europa in 2016

13/01/16 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:17

De Poolse stad Wroclaw, ook bekend onder de Duitse naam Breslau, is dit jaar samen met het Spaanse San Sebastian Culturele Hoofdstad van Europa. Maak kennis met deze mooie stad die dankzij de ligging op twaalf eilandjes wel 'het Venetië van het Noorden' wordt genoemd.

249Keer gedeeld

1/23

Wroclaw - © Epa

Wroclaw - © Epa

Wroclaw, misschien beter bekend onder de Duitse naam Breslau, is de vierde grootste stad van Polen en de hoofdstad van Neder-Silesië. De stad ligt aan de rivier de Oder verspreid over 12 eilandjes en het wordt daarom wel 'het Venetië van het Noorden' genoemd.

Je vindt er meer dan 100 bruggen, waaronder de Grunwaldzkibrug, een hangbrug van 116 meter lang uit 1910, die hét symbool van Wroclaw is geworden. Een andere brug, de Tumskibrug uit de 12e eeuw, verbindt het nieuwere deel met Ostrów Tumski (Kathedraleneiland), het oudste deel van de stad.

Op het Kathedraleneiland staan veel mooie kerken en de bewoners zijn hoofdzakelijk geestelijken en nonnen. Zeker 's avonds, wanneer de straatjes verlicht worden door gaslantaarns, hangt er een sacrale, rustige sfeer. Ook in de vele parken die de stad rijk is, is het rustig toeven.

Heel anders is het op het Marktplein (Rynek), één van de grootste pleinen van Europa en het levendige hart van de stad. De evenementen die hier in de open lucht plaatsvinden zijn ondertussen uitgegroeid tot een ware traditie.

Wat moet je zien?

Rynek(Marktplein)

Wroclaw is aangelegd in de vorm van een schaakbord en dit plein vormt er het levendige middelpunt van. Het is één van de grootste marktpleinen in Polen (3,7 hectare) en wordt omringd door historische, kleurige gebouwen uit verschillende eeuwen met namen als 'het huis onder de gouden zon' (Pod Zlotym Sloncem) en 'het griffioenhuis' (Pod Gryfami).

Het plein is tegenwoordig helemaal ingesteld op toerisme, wat te merken is aan de restaurants, cafeetjes, musea, reisbureaus en boekhandels die nu in de oude gebouwen gevestigd zijn. In het midden staat het prachtige, oude raadhuis.

Ratusz(Raadhuis)

Het raadhuis was oorspronkelijk niet meer dan een eenvoudig bouwwerk van slechts één verdieping, maar tussen 1290 en het begin van de 17e eeuw werd het in verschillende fasen uitgebreid tot één van de mooiste raadhuizen van Europa. De stijl is die van de late gotiek met invloeden uit diverse landen.

Wroclaw was destijds een belangrijk handelscentrum en het raadhuis weerspiegelt die functie. Twee burgerzalen in het midden van het gebouw werden dan ook niet alleen gebruikt voor bijeenkomsten van de stadsbestuurders, maar ook voor markten.

Het interieur is zeer goed bewaard gebleven en het historische museum, dat er nu in gevestigd is, moet je dan ook zeker bezoeken. Aan de zijkant bevindt zich de ingang naar het in de kelder gevestigde gasthuis Piwnica Swidnica. Dit bestaat al sinds de 13e eeuw en is genoemd naar het bekende bier uit Swidnica.

Universiteit van Wroclaw

Dit is één van de oudste universiteiten van Europa en na de universiteit van Krakau de oudste van Polen. Al in 1505 waren er plannen om de universiteit te stichten, maar door hevige tegenstand uit Krakau is het er uiteindelijk pas in 1702 van gekomen. In 2002 vierde de universiteit zijn 300-jarig bestaan.

Het universiteitsterrein ligt op een mooie locatie langs de Oder en heeft de vorm van een driehoek met talrijke historische gebouwen, zoals de prachtige aula (Aula Leopoldinum) in barokstijl met unieke beelden en beschilderingen en de Universiteitskerk met zeer bijzondere fresco's.

De universiteitsbibliotheek is de trotse bezitter van enkele met de hand geschreven boeken, waaronder de oorspronkelijke editie van de Poolse heldensaga, de Pan Tadeusz van Mickiewicz.

Wyspa Piasek (Zandeiland)

Dit eilandje in het noordoosten van de stad is voor de helft begroeid en in het midden bevindt zich een aantal historische gebouwen. Het belangrijkste monument is de kerk Maria-op-het-Zand uit de 14e eeuw. Het van oorsprong barokke interieur van de kerk is volledig vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarvoor in de plaats zijn gotische ornamenten afkomstig uit diverse musea gekomen.

Naast deze kerk bevindt zich een voormalig Augustijner klooster, maar tegenwoordig biedt het plaats aan de Silesische collectie van de Universiteitsbibliotheek. Op de zuidpunt van het eilandje staan tenslotte nog twee oude molens, bekend als Maria i Feliks.

Ostrow Tumski (Kathedraleneiland)

Het Ostrow Tumski (de Wieg van Wroclaw) wordt door twee beschilderde bruggen, die eruit zien alsof ze thuishoren in de dierentuin, verbonden met het Wyspa Piasek. Zoals de naam al zegt, kan je hier kerk na kerk bezichtigen, maar liefst vijf op rij.

De belangrijkste zijn de kathedraal van Sint Jan de Doper uit de 12e eeuw, de Sint Martinuskerk en de Heilige Kruiskerk beide uit de 14e eeuw. Deze laatste is nogal bijzonder omdat ze bestaat uit twee niveaus die ieder een andere katholieke rite uitbeelden. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Ook als je niet zo kerkelijk bent, is dit een mooie plaats om te rond te wandelen, in het bijzonder door de Botanische tuin, één van de oudste van Europa. Op het hele eiland hangt een rustige, serene sfeer, die nog versterkt wordt door de vele geestelijken en nonnen die je er tegenkomt. De authentieke gaslantaarns die 's avonds voor de verlichting zorgen creëren een hele speciale sfeer.

Panorama van Raclawice

Voor dit immense doek van 120 meter lang en 15 meter hoog is speciaal een rond gebouw ontworpen. Het beeldt de veldslag bij Raclawice (1791) uit waarbij de Polen onder leiding van Tadeusz Ko?ciuszko de Russen versloegen.

Het is in 1894 gemaakt door een groep vooraanstaande schilders waaronder Jan Styka en Wojciech Kossak. Het is enorm knap gemaakt en wanneer je ervoor staat heb je het gevoel midden in de strijd te staan.

Nationaal Museum

Het Nationaal Museum, op de oever van de Oder, werd tussen 1883 en 1886 door F. Endell in Noordelijke-Renaissance stijl ontworpen. Het was oorspronkelijk bedoeld als regeringsgebouw, maar sinds 1948 kan je er Silesische kunst uit de 12e tot en met de 19e eeuw alsmede werken van bekende Poolse schilders als Jan Matejko, Jacek Malczewski en Witkacy bewonderen.

Park Szczytnicki

Dit is het mooiste park in Wroclaw met als pronkstuk de Hala Ludowa, een reusachtige zaal die in 1913 ter ere van de honderdjarige gedenkdag van de bevrijding van Wroclaw van Napoleon werd gebouwd. Het is gemaakt van beton en heeft de vorm van een koepel met een omvang van 130 meter. De zaal wordt tegenwoordig gebruikt voor tentoonstellingen en motorsportevenementen.

Andere bijzondere werken in het park zijn de speeltuin (ontworpen door Le Corbusier), een amfitheater, een Japanse tuin met pagode, een houten kerk afkomstig uit Kedzierzyn in Boven-Silesië, een kunstmatig meer en natuurlijk honderden verschillende bomen en struiken, waaronder enkele eiken van meer dan 600 jaar oud. Aan de overkant van de straat ligt de grootste dierentuin van Polen.

Plievo
Berichten: 2528
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Plievo » do jan 14, 2016 8:34 pm

Verleden jaar ben ik er geweest en ik mag wel zeggen, een geweldige stad om te bezoeken.
Het marktplein is fantastisch, de bars en restaurant positief verrassend. 1qq

Plievo
Berichten: 2528
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Plievo » vr jan 15, 2016 8:23 pm

Reis af naar de culturele hoofdstad van 2016: Wrocław!
Afbeelding
Vrots-love overwint
In een harde competitie tussen onder andere Warschau en Gdansk is Wrocław terecht als winnaar uit de bus gekomen. Een van de mooiste steden van Polen zet dit jaar meer dan duizend culturele evenementen op in de categorieën film, muziek, theater, opera, architectuur en kunst. Dit gebeurt natuurlijk onder de treffende benaming ‘Vrots-love’, want één ding is zeker: je gaat houden van deze stad!

Spaces for Beauty in Wrocław
Zo vindt hier dit jaar de uitreiking van de Europese Film Awards plaats, waarbij je eerder bekroonde films vanaf oktober al kunt zien en kom je een 25-jarige geschiedenis tegen van Europa’s en Wrocław’s beste architectuur. De goede ligging van de stad heeft vroeger namelijk voor veel invloeden van buitenaf gezorgd, waardoor je nu zowel gotische kerken als barokke paleizen tegenkomt. Het motto van de hoofdstad Spaces for Beauty valt hierbij dan ook goed op zijn plek.
Afbeelding
Kom en laat je verrassen
Daarbij kom je beauty tegen in de theaterstukken van de grootste meesters als Tadashi Suzuki, het klassieke spel van het Washington National Symphony Orchestra en in de exposities van diverse musea die gewijd zijn aan de grootste Europese schilders. Mocht het allemaal te cultureel voor je worden, dan weet Wrocław je wel te verrassen met zijn heerlijke eten in de stadstuin van Bułka z Masłem en de Markthal.

Ongetwijfeld gaan we nog veel van deze bijzondere Poolse stad horen, want een parel als Wrocław verdient dat voor de volle honderd procent!

Tekst: Lynn Zomer
Afbeeldingen: Bianca van der Ham - CityZapper

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Lech » ma mar 07, 2016 6:13 am

Wroclaw: de Europese Culturele Hoofdstad van 2016

Wroclaw, één van de mooiste Poolse steden, bekend van zijn uitzonderlijk mooie gotische monumenten, is uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad 2016. Het magische Wroclaw bestaat uit twaalf eilanden, die verbonden zijn door middel van een systeem van bruggen, en staat tevens bekend als kabouterstad.

Verspreid door heel Wroclaw vind je meer dan 163 standbeelden van kabouters. Hoewel het allemaal heel commercieel en toeristisch klinkt, is de achterliggende gedachte van deze wezens veel diepgaander. Gedurende het communisme was de oppositiegroep het Oranje Alternatief actief in Wroclaw en andere Poolse steden.

Het symbool van deze oppositiegroep was de kabouter, een non-politiek figuur met een ludieke maar serieuze ondertoon. Ter ere hiervan is in 2001 een standbeeld van een dwerg opgericht en werd dit het officiële symbool van de stad. In de jaren die daarop volgden kreeg de stad er steeds meer bij. Op de volgende vier plekken kun je zeker een paar van deze kleine wezentjes spotten:
Afbeelding
1. Marktplein en stadhuis (Globe button kabouter)
Het marktplein van Wroclaw behoort tot een van de grootste oude markten in Polen. In 1240 werd het marktplein gebouwd met karakteristieke houten huizen aan de rand ervan. Het plein is prachtig om te zien en bied je een aanzicht van verschillende stijlen. Hier vind je de kabouter Globe button, een van de meest bekende kabouters van Wroclaw. Hij ligt uitgestrekt op een groot bord in de buurt van het Pizza Hut restaurant op het marktplein.
Afbeelding
2. Jatki (Butcher kabouter)
Het straatje Jatki is niet langer dan één blok, maar toch is dit een van de beroemdste bezienswaardigheden van Wroclaw. Naast dat je hier mooie plaatjes kunt schieten, heeft deze straat een bijzondere geschiedenis. Vroeger was Jatki namelijk het gebied waar de slagers van Wroclaw huisden. Tegenwoordig zijn de slagerijen vervangen door galerijen of winkels. Je vindt hier de kabouter Butcher, die graag met je op de foto wilt.
Afbeelding
3 . Tumski Brug (Lamplighter kabouter)
Je zal er tijdens je reis door Wroclaw ongetwijfeld een keer tegenaan lopen: een grote, turkoois stalen brug die de gebieden Ostrów Tumski en Wyspa Piaskowa verbindt. Deze brug is zeer populair onder (verliefde) koppels. Lamplighter is een kabouter die op een gaslantaarn op de brug woont. Hij zorgt ervoor dat dit deel van de stad mooi is verlicht en werpt een blik op de kussende koppels.
Afbeelding
4. Botanische tuin (Botanist kabouter)
Voor degene die tijdens hun bezoek aan Wroclaw even aan de drukte willen ontsnappen, is er de botanische tuin. Deze tuin is gevestigd aan de noordkant van de kathedraal in het centrum van de stad. Het terrein bezit een grote diversiteit aan planten, aquariums en sculpturen. Daarnaast heeft het een plantenwinkel en café, en een grote vijver met pittoreske bruggetjes. Hier vind je de kabouter Botanist met zijn saxofoon, die hier geniet van zijn jazzmuziek en de stilte.

Tekst: Naomi de Groot
Beeld v.b.n.b.: Flickr Maciek Lulko, Wikipedia, Flickr plusLoinQueLaNuitEtLeJour, Flickr Edgar Jiménez

Plievo
Berichten: 2528
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Plievo » ma mar 07, 2016 7:42 pm

Probeer eens de gehele kabouterroute te lopen :D

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Lech » di jun 21, 2016 12:44 pm

Weekendtrip: Wroclaw. Culturele stad van 2016!
8 juni 2016

Polen is bij ons Nederlanders vooral bekend als onderdeel van het ‘Oostblok’. Tegenwoordig kleeft hier gelukkig geen grijs/grauw imago meer aan, want niets is minder waar. Polen is kleurrijk, vol van cultuur en traditie en bezit een economie die zich in een razend tempo ontwikkelt. Krakau en Warschau zijn de bij Nederlanders bekende steden, maar dit weekend bezocht ik een andere stad. Het zuidelijk gelegen Wrocław (spreek uit als vro-tswaf). Een stad die, in navolging van Rotterdam, dit jaar is uitgeroepen tot Europese culturele hoofdstad!

Niet alleen draagt de stad deze titel, het is ook nog eens de locatie van de Wereldspelen in 2017. Genoeg reden om de stad een bezoekje te brengen dus.

Hoe kom je er?

Wizzair vliegt om de dag vanaf Eindhoven naar Wroclaw voor een prijs vanaf €29,-. De vliegtijd bedraagt zo’n anderhalf uur en het vliegveld ligt op 10 km afstand van het centrum. Taxi’s rijden je erheen vanaf €15,-, maar er vertrekken ook regelmatig bussen naar het centrum.

Met welke valuta betaal je in Polen?

In Polen betaal je met de złoty (spreek uit als zwoti). Op dit moment (juni ’16) is de koers makkelijk uit te rekenen door het bedrag door 4 te delen. Zo kom je ongeveer uit op de prijs in Euro’s.

Wat is er te doen?

Genoeg! Omdat de stad dit jaar de titel ‘Europse culturele hoofdstad van 2016’ heeft gekregen, vinden er dagelijks activiteiten plaats. Het centrum van Wrocław bestaat uit een groot marktplein, met het oude stadhuis in het midden. Deze maand vindt ‘Europa op de vork’ er plaats, wat staat voor talloze eetstands en muziek. Denk aan een soort foodfestival met typisch Poolse snacks:-)

Daarnaast is een wandeling langs de Oder ook zeker de moeite waard. De stad is gelegen aan deze rivier en er zijn talloze fiets/wandelpaden te vinden die je langs de mooiste plekken leiden. 1 van de vele kerkjes bijvoorbeeld. Af en toe heb je het idee dat je niet in Polen, maar in Italië bent.

Een bezoek aan de dierentuin (grootste in Polen) is ook zeker een aanrader, er wonen zo’n 110o dieren(!).

Ook kenmerkend aan Wrocław: de ruim 300 stenen kabouters die door de jaren heen in de stad zijn geplaatst. De 1e kabouter stond er in 2001 en inmiddels hebben bedrijven, kantoren en overheidsinstellingen er verschillende kabouters bij geplaatst.

Afbeelding
Welke gerechten moet je proeven?

Mijn schoonmoeder is Poolse van afkomst en dankzij haar heb ik enkele jaren geleden kennis mogen maken met de Poolse keuken. En die is zeer uitgebreid, maar ook heel vega-vriendelijk! Mijn favoriet is met stip ‘Pierogi’. Pierogi zijn een soort dumplings met verschillende vullingen. Ze zijn enigszins vergelijkbaar met ravioli, maar zijn groter en halvemaanvormig.

Daarnaast is een bezoek aan de bakker zeker een aanrader. Kies dan voor ‘Ponczek‘. Een soort puddingbroodje met een jam-vulling. Vergelijkbaar met een Berliner bol, maar veel minder zoet. Als je er toch bent, koop dan ook direct een stuk brood. Het Poolse brood heeft alleen maar een beetje boter nodig, zo smaakvol is het.


Afbeelding
http://budgetmeisje.nl/weekendtrip-wroc ... -van-2016/

Plievo
Berichten: 2528
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Plievo » wo sep 07, 2016 6:42 pm

Wrocław: Pokémon Go avant la lettre

Afbeelding

Je ziet ze de laatste weken overal: de Pokémonjagers. Een bizar fenomeen dat me toch wat nieuwsgierig maakt. Zowel jonge als oude mensen die gefascineerd door de stad lopen op zoek naar fantasiewezentjes.

Pikachu of kabouters

Pokémon Go ga ik wijselijk toch maar aan me voorbij laten gaan. (Ik ken mezelf: ik zou veel te fanatiek worden) Toch denk ik te weten hoe het jagen op Pikachu, Squirtle en soortgenoten aanvoelt. Tijdens onze reis in Polen hebben we immers ook op fantasiewezentjes gejaagd. Niet op pokémonfiguurtjes, maar wel op schattige kabouters!

De eerste Poolse stad die we deze zomer bezochten was Wrocław. Onze eerste kennismaking met Polen en meteen een serieuze aanrader! Wrocław voelt aan als een schattig stadje maar heeft toch meer dan 500 000 inwoners.

Ontdek Wrocław op een leuke en verrassende manier!

Wrocław was voor ons eerder een tussenstop op weg naar Krakau. We logeerden er slechts één nacht maar wilden uiteraard wel zoveel mogelijk van de stad ontdekken. Het levendige marktplein, de rust van Ostrów Tumski en de Japanse Tuin. Met 110 bruggen over de Oder en een twaalftal eilandjes is Wrocław het “Poolse Venetië”.
Wondermooi.

Een stad ontdekken in anderhalve dag is niet evident. Wat je daarbij mogelijk kan helpen zijn de kabouters van Wrocław . Kriskras doorheen de hele stad staan beeldjes van kabouters (hoe dat ontstaan is kan je op deze Wikipediapagina lezen). Zoek de kabouters en je ontdekt de stad op een verrassende en originele manier. Een plan met daarop alle kabouters kan je kopen bij de toeristische dienst van de stad (deze vind je op de markt).


http://krasnale.pl/en/

Plievo
Berichten: 2528
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Plievo » za okt 08, 2016 7:14 am

Een tip van een lid van een ander forum die ik kreeg toegestuurd met het verzoek om hier te plaatsen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


De Sky Tower is het hoogste gebouw van Polen en staat in de stad Wrocław.
Het gebouw heeft een hoogte van 212 meter en inclusief de antenne een hoogte van 258 meter.
De Sky Tower heeft 55 verdiepingen, waarvan vier verdiepingen zich ondergronds bevinden.
In het gebouw bevinden zich 38 liften.
Op de 49e verdieping is er een openbaar toegankelijke uitkijkpunt.

Afbeelding
Afbeelding

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Lech » wo nov 02, 2016 6:14 am

Citytrip: Wroclaw
21 oktober 2016

‘Waar gaan we naartoe? Wrooklauw?!’ Dat was eigenlijk mijn eerste reactie toen ik hoorde wat onze reisbestemming zou zijn. Via Vakantieveilingen won ik een verrassings-stedentrip van verrassingstickets.nl (net zoiets als Surprise me). Je geeft de datum door wanneer je wilt vetrekken en hoort een weekje later waar de reis naartoe gaat. In ons geval dus Wroclaw, Polen. Je spreekt het trouwens uit als ‘Wrotsj-waf’ (ja, ik heb het Pools ook niet bedacht). Kijk snel mee want het is echt meer dan de moeite waard!
Afbeelding
Goed, Wrotsj-waf dus. We moesten eerst heel hard lachen want je hebt natuurlijk tienduizend bestemmingen waar je heen zou kunnen gaan. En wij kregen wel weer een of andere Takkatoeka stad. Maar mijn vooroordelen waren veel te vroeg en onterecht. Want wàt is Wroclaw prachtig!
Afbeelding
Ik zal eerst even wat basis info vertellen zodat je je er een beetje wat bij kan voorstellen. Wroclaw ligt in het zuidwesten van Polen, gelegen aan de rivier de Oder. De stad telt zo’n zeshonderdduizend inwoners, waarmee het de vierde stad van Polen is. En wat wel heel grappig is, is dat het dit jaar de Culturele hoofdstad van Europa is. Vanaf Eindhoven airport vlieg je in ongeveer anderhalf uur naar Wroclaw.
Afbeelding
Wroclaw heeft ontzettend veel te bieden. Het zit er vooral vol met historische gebouwen en ontzettend veel musea. Maar ook als je er wilt winkelen kan je er goed terecht. Ze hebben twee enorme winkelcentra (zo goed als) in het centrum. Galeria Dominikanska en Renoma. Met de bekendere winkels zoals Zara en H&M.
Afbeelding
Wij zaten met ons hotel ongeveer een kwartiertje lopen van het centrum af. We sliepen in een Ibis hotel en alles was heel erg netjes en schoon. Het leek wel net vernieuwd of gerenoveerd want alles zag er echt super uit!
Afbeelding
Afbeelding
Zoals je misschien wel weet zeggen ze vaak dat Polen lekker goedkoop is. Met het eten en drinken is dit ook zeker waar. Voor minder dan €40,- hadden Chris en ik samen heerlijk gegeten. Daar zit dan per persoon een voorgerecht, hoofdgerecht en twee keer drinken bij in. Nou daar kan je helemaal niks van zeggen toch? Dit bord met fruit (mijn ontbijt) kostte bijvoorbeeld nog geen €5,-.
Afbeelding
Ze betalen in Polen nog met zloty’s en dus nog niet met euro’s. €1.- is ongeveer 4,30 zloty. Gelukkig kan je (bijna) overal wel pinnen dus dit is verder geen probleem. Toch is het wel handig om wat zloty’s op zak te hebben voor bijvoorbeeld een taxi. Kleding en make-up is niet echt goedkoper (helaas).
Afbeelding
Afbeelding
Maar wat moet je nou echt doen als je Wroclaw gaat bezoeken? Ik zou zeker lekker rond gaan wandelen in het centrum en genieten van alle sprookjesachtige gebouwen. Het is er echt prachtig! Ik zag namelijk wel dat ze gekleurde panden hadden op Google, maar ik dacht dit zal wel gewoon een rijtje huizen zijn en dat was het dan. Nou in tegendeel! Overal waar je loopt zijn deze prachtig gekleurde panden te bewonderen.
Afbeelding
Afbeelding
Verder kan je de welbekende kabouters van Wroclaw ook niet over het hoofd zien. Deze kleine mannetjes zijn verspreid door de hele stad en als je goed zoekt zou je er een heleboel moeten kunnen vinden. Wij hebben er bijna 100 (!) gevonden (en allemaal op de foto ;-)). Er zouden er inmiddels meer dan 250 (!!!) moeten zijn.
Afbeelding
Afbeelding
De zoektocht naar deze kabouters is alleen al superleuk omdat je op heel veel verschillende plekken terecht komt. Ze zijn trouwens niet zo groot, ik denk maximaal zo’n 30 cm. Bij de VVV kan je zelfs een echte kabouter-tour doen of een kabouter-plattegrond kopen!
Afbeelding
Afbeelding
Heb ik je al een beetje overtuigd dat Wroclaw echt de moeite waard is? Ik hoop het wel! Wat ook leuk is om te bezoeken is ‘Hala Targowa’. Een heel groot, oud (naar mijn idee) kerkgebouw waar binnenin helemaal een markt gebouwd is. Leuk om even doorheen te lopen en misschien wat lekkers te halen!
Afbeelding
Afbeelding
Wij hebben het echt heel erg naar onze zin gehad in Wroclaw en het heeft me echt verbaasd. Polen klinkt in mijn oren niet echt heel mooi en sprookjesachtig, maar Wroclaw heeft echt het tegendeel bewezen.

Ben jij wel eens in Wroclaw geweest?

Love, Lisanne https://glamtheday.wordpress.com/2016/1 ... #more-8035

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Lech » do feb 23, 2017 6:21 am

Wroclaw in het spoor van kabouters
Afbeelding
Wrocław is een middelgrote stad in het zuidwesten van Polen, aan de rivier de Oder. Door Boheemse, Oostenrijkse en Pruisische invloeden heeft de plaats een unieke architectonische en culturele make-up. De stad is opgemaakt in zuurstokkleurtjes.

De gemeente heeft 12 eilanden, 130 bruggen en verschillende parken. De hanzestad staat ook wel bekend onder de naam Breslau. In 1945 werd de naam officieel veranderd naar Wrocław.

De stad heeft behalve een bijzonder kleurenpalet, ook een opmerkelijke etnische minderheid, namelijk kabouters! Op het moment van schrijven telt de gemeente honderden van deze immigraten. De populatie is nog steeds groeiende.

De eerste kabouter vestigde zich hier in 2001. Het mannetje werd geholpen door het Poolse ´Oranje Alternatief´. Deze ludieke verzetsbeweging werd opgericht in het communistische tijdperk. De beweging voerde een kabouter als symbool. In 2008 kwamen de eerste vrouwelijke kabouters naar Wroclaw. De mythologische wezentjes hebben zich inmiddels over de hele stad verspreid. Hun komst wordt nu gesponsord door commerciële organisaties en de lokale overheid.
Afbeelding
Afbeelding

De immigranten zijn weliswaar extreem klein, maar ze moeten toch gewoon aan het werk. Ze zijn o.a. argonaut, kunstenaar, alpinist of bankier van beroep. Ze worden door de autochtonen goed in de gaten gehouden. Er is zelfs een online kaboutermeldpunt, waar elke immigrant geregistreerd wordt met zijn locatie, beroep en saillante details over zijn leven. Hmm, over privacy gesproken!

Ze zijn echter niet geheel machteloos overgeleverd aan de welwillendheid van toeristen en de lokale bevolking. Je schijnt ze goed te moeten behandelen anders kunnen ze zich gedragen als kwelgeest en dat wil je natuurlijk niet. Dus tijdens onze speurtocht door de stad zwaaien we naar ze.

Stare Miasto

Begin je zoektocht op de grote markt, Stare Miasto. Dit is het hart van de stad. De gebouwen hebben de kleur van zuurstokken en huisvesten voornamelijk restaurants met terrasjes.

Let vooral op het gemeentehuis. Een staaltje middeleeuwse bouwkunst dat bijna twee eeuwen (1327–1504) duurde om te voltooien. Op de gevel van het voormalige stadhuis prijkt een astronomische klok uit het jaar 1580. In het gebouw zit een museum waar regionale kunst tentoongesteld staat.
Afbeelding
[img]https://stefaniavanlieshout.com/wp-content/uploads/2017/02/Wroclaw-stadhuis.jpg[img][img][/img][/img][/img]
St. Elisabethkerk

De Sint Elisabethkerk is een gotische kerk. Beklim de 300-plus treden van de toren voor een geweldig uitzicht over Wroclaw. Kabouters kun je hier alleen spotten als je de trotse eigenaar bent van haviksogen.
Afbeelding
Afbeelding
Botanische tuinen

De stad heeft verscheidene parken langs de rivier. Het park Juliusza Słowackiego ligt in het centrum. De tuinen zijn bijna zes hectaren groot. Behalve kabouters zijn er allerlei andere attracties in de buurt, zoals het nationale Muzeum Narodowe, met een van de grootste kunstcollecties van het land.

Verder ligt in het park een imposant oorlogsmonument. Dit kunstwerk bestaat uit een beeld van een engel die neerkijkt op een rouwende vrouw met in haar armen het lichaam van een geliefde.

Het monument werd opgericht ter nagedachtenis van het bloedbad bij Katyn. In de lente van 1940 werden bij dit plaatsje naar schatting 22.000 Poolse intellectuelen en officieren door de Sovjet-geheime dienst vermoord. Met de eliminatie van de intellectuele bovenlaag van de Poolse bevolking hoopte Stalin eventueel verzet tegen het communisme in de kiem te smoren.

Op enkele meters van het monument vind je het net zo bloedige Panorama Raclawice.
Afbeelding
Panorama Racławice

Het Parorama van Raclawize is een rond schilderij van de strijd om de Poolse onafhankelijkheid. Deze slag werd geleverd bij de plaats Racławice, op 4 april 1794, tussen het Poolse en het Russische leger. De Polen wonnen, maar het was allemaal voor niets: maanden later werden ze verpletterd door het tsaristische leger.

Het ronde doek (zoals het Nederlandse panorama Mesdag) meet 15 bij 114 meter.

Tickets kun je aan de kassa kopen. Let wel in het hoogseizoen zijn er lange wachttijden, aangezien er maar 85 personen tegelijkertijd toegelaten worden. Via de website van het Panorama van Raclawize kun je voorafgaand aan het bezoek tickets online kopen, dat is wel zo gemakkelijk.

Op enkele meters van het monument vind je het net zo bloedige Panorama Raclawice.
Afbeelding
Ostrów Tumski of Kathedraal eiland

Het idyllisch kathedraaleiland is een must voor liefhebbers van gotische architectuur. Dit is het oudste gedeelte van de stad. Het ´eiland´ heeft een enorme concentratie van religieuze gebouwen, het Wroclaw bisdom is eigenaar van de meeste panden.

Tegenwoordig is Ostrów Tumski niet meer echt een eiland. Aanhoudende overstromingen leidde er in de 19e eeuw toe dat een van de zijarmen van de rivier gedempt werd. De wijk bereik je via de centrale brug over de rivier.

Vooral Katedralna, is een bijzondere straat, die tot op de dag van vandaag nog steeds door originele gaslampen verlicht wordt. Tijdens de schemering worden deze handmatig ontstoken.

Een opportuun moment om kabouters te spotten.
Afbeelding


https://stefaniavanlieshout.com/2017/02 ... tedentrip/

Plievo
Berichten: 2528
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Plievo » do feb 23, 2017 5:24 pm

Een prachtige stad en die kabouterroute moet ik toch nog een keer lopen :)

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Lech » ma feb 12, 2018 6:09 am

Polen's Wrocław uitgeroepen tot Europese Best bestemming van 2018
09.02.2018 11:23
De zuidwestelijke Poolse stad Wrocław is uitgeroepen tot de Europese Best Bestemming van 2018.
AfbeeldingPhoto: Mizikofsky / pixabay.com / CC0 Creative Commons

Wrocław kwam voor Bilbao in Spanje, Colmar in Frankrijk, Hvar in Kroatië, de Letse hoofdstad Riga, Italië, Milaan en Amsterdam in Nederland.

De burgemeester van Wrocław, Rafał Dutkiewicz, zei: "De overwinning in zo'n prestigieuze wedstrijd is het bewijs dat Wrocław een plaats heeft verdiend tussen de meest aantrekkelijke toeristische bestemmingen van Europa."

In 2016 was Wrocław een Culturele Hoofdstad van Europa.

European Best Destinations is een in Brussel gevestigde toeristische organisatie die cultuur en toerisme in Europa promoot.

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Lech » di mei 15, 2018 5:04 am

Wat te doen in Wroclaw?
Afbeelding
Bij Polen denk je waarschijnlijk als eerste aan Warschau en Krakau. Toch is Wroclaw, de vierde stad van Polen, met recht de onontdekte parel van het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is driekwart van de stad verwoest, maar gelukkig hebben vele restauraties de charme van de oude historische universiteitsstad weer teruggebracht. Wil je de echte sfeer proeven van de stad, dan volgen hier een aantal tips.

De grote markt

Met zijn kleurrijke patriciër huizen, is de Grote Markt het hart van Wroclaw. Hier vind je tientallen cafés en restaurants met gezellige terrassen waar je in de zomermaanden tussen de studenten prima kan genieten van een Pools biertje of typische Poolse lunch. Wil je wat cultuur opsnuiven, neem dan een kijkje in het dertiende-eeuwse raadhuis.

Afbeelding

Ostrów Tumski

Ostrów Tumski, ook wel Dom eiland, is het historische gedeelte van Wroclaw en ligt op ongeveer 15 minuten lopen van de Grote Markt. Dit gedeelte van de stad kan je bereiken via de Dom brug, inmiddels ook wel bekend als de sleutelbrug. Breng je met je geliefde een bezoek aan Wroclaw vergeet dan ook niet jullie liefde te bezegelen met het plaatsen van een slotje aan de brug.

Afbeelding
Op het eiland staan vele kerken en de imposante Kathedraal van Sint Jan de Doper, die ’s avonds heel mooi verlicht is. Voor een uitzicht over Wroclaw is het zeker de moeite waard om de vele trappen van de kathedraal te beklimmen.
Afbeelding

De botanische tuinen

Naast de vele kerken is het op het Dom Eiland ook goed mogelijk om even bij te komen in de Botanische tuin. Deze tuin is 1811 door de universiteit van Wroclaw gesticht en heeft maar liefst 7000 planten! Maar wil je liever een drankje doen op het terras, ga dan naar het cafetaria Chic dat naast het Hotel im. Jana Pawła II ligt.

De universiteit

Wroclaw is een echte universiteitsstad en telt maar liefst 40.000 studenten. Het is zelfs mogelijk een studie tot Neerlandicus volgen. Je moet dan ook niet verbaasd opkijken als je in het Nederlands door een Poolse student wordt aangesproken die graag zijn Nederlands wil oefenen. Wil je de universiteit van binnen zien, dan kan je tegen betaling de rijkelijk versierde Aula Leopoldina in het hoofdgebouw bezoeken. Vergeet na je bezoek aan de universiteit niet een drankje te doen in één van de moderne cafés die in de sfeervolle straten rond de universiteit te vinden zijn.

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Lech » vr mei 18, 2018 5:04 am

De leukste cafe’s van Wroclaw
Afbeelding
Wroclaw kent vele restaurants en cafés. Op de Grote Markt is volop keuze, maar de leukste cafés zijn toch wel te vinden in de straatjes rond de universiteit waar een gezellige sfeer heerst in de cafés en op straat.

Monsieur Café
Heb je zin een goed glas Franse wijn? Ga dan naar Monsieur Café. Maar je kan hier ook terecht voor een heerlijke café au lait of green vitamin shot. Ze hebben ook een uitgebreide lunchkaart, dus als je even genoeg hebt van de zware Poolse korst, dan kan je hier terecht voor een panini sandwich, quich, muffin of croissant.
Adres: Więzienna 31 53-660

Cafetaria Chic
Dit café ligt op het Dom eiland naast de kerk. Je kan hier klassieke Poolse gerechten eten of genieten van een ijsje.Zit je zomers op het terras dan is de kans groot dat je kleine meisjes in schattige witte jurkjes voorbij ziet komen of in jongentjes in een net te groot pak, op weg naar hun commune. Je moet niet verbaasd opkijken als je de ouders op het terras ziet zitten terwijl de kinderen in de kerk zitten.
Adres: Katedralna 6, 50-996
Afbeelding
Tralala café
Voor het lekkerste ijs of kop koffie met een stuk taart terwijl je het gevoel hebt alsof je in een Amerikaanse diner hebt!
Adres: Więzienna 21, Galeria Italiana 50-118

Kontynuacja
Wil je één van de lokale Poolse biertjes proeven? Ga dan naar Kontynuacja. Ze hebben hier 16 verschillende Poolse bieren op de tap. Ben je toch meer van de Heineken, geen probleem dat hebben ze hier ook. Helaas ontbreekt de echte sfeer van een gezellig bier café, maar het bier smaakt er niet minder om.
Adres: ul. Ofiar Oświęcimskich 17
Afbeelding

Sky bar
Ook Wroclaw heeft een Sky bar en wel in het Monopol hotel. Geniet van een drankje in terras dat de sfeer heeft van een Japanse tuin met aan de ene kant een mooi uitzicht over de stad en de andere kant het indrukkende dak van een Gothische kerk.
Adres: Monopol hotel

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Lech » di jun 19, 2018 4:57 am

Wroclaw: het Venetië van Polen
Wroclaw wordt ook wel het ‘Venetië van Polen’ genoemd. Deze naam dankt de stad aan zijn ligging aan de Oder met de vele bruggen en doordat de stad uit meer dan twaalf eilanden bestaat. Dat maakt Wroclaw de perfecte bestemming voor een alternatieve stedentrip, dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden.
Afbeelding
Marktplein
Het middeleeuwse marktplein van Wroclaw is gelegen in het hart van de stad. Dit plein is één van de grootste marktpleinen van Europa en bezit het grootste stadhuis van Polen. Het stadhuis (Ratusz) is gebouwd in een gotische-stijl en is zeker de blikvanger van het marktplein. In het stadhuis vind je een museum, restaurant en er worden concerten gegeven.

Een andere leuke bezienswaardigheid op het plein is de bronzen fontein in de vorm van een Aziatische zwarte beer. Deze fontein is 1,5 meter hoog en weegt maar liefst 270 kilo. Wrijf over de neus van de beer, dat schijnt geluk te brengen!

Brug der Vrijheid
Wist je dat er slechts drie Europese steden meer bruggen hebben dan Wroclaw? Deze steden zijn Venetië, St. Petersburg en Amsterdam. Wroclaw heeft meer dan 120 bruggen die de twaalf eilanden van de stad met elkaar verbinden. De meest bekende brug van de stad is de Grunwaldzki Bridge. Deze brug is de langste in Polen en wordt ook wel gezien als de Brug der Vrijheid. De brug Tumskibridge is ook zeker een bezoekje waard. Verliefde stellen hangen hier sloten aan de brug en gooien de sleutels in de rivier, als teken van hun eeuwige liefde.

St. Johannes de Doper Kathedraal
In Wroclaw vind je ook vele kerken die zeker een kijkje waard zijn. De meest indrukwekkende kerk is de St. Johannes de Doper Kathedraal. Deze kathedraal is gebouwd in 1272 en heeft een hoogte van 98 meter. Het bezit de grootste orgels van heel Polen. Tip: je kunt deze kerk beklimmen en genieten van het prachtige uitzicht over Wroclaw.

Dwergen
De Wroclaw Dwergen zijn kleine beeldjes die voor het eerst in de straten van de stad verschenen in 2001. Ze werden geplaatst om de Oranje Alternatieve Beweging, een ondergrondse protestbeweging, te herdenken. Tegenwoordig zijn er speciale tours langs alle dwergen. Momenteel zijn er meer dan 250 dwergen te vinden in Wroclaw.

bertvaneck
Berichten: 16607
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Wroclaw

Bericht door bertvaneck » di jun 19, 2018 9:34 pm

Dankt Lech voor deze mooie bijdrage vrg Bert 6qq 6qq e082

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Lech » wo jun 20, 2018 5:04 am


De Poolse stad Wroclaw

juni 15, 2018 Harmke Kraak Harmkes Travel Tips, Nieuws

Wroclaw is booming. Hippe jongeren geven een nieuwe vibe aan deze studentenstad. Elk jaar in juni is er een culinair festival dat de keukens van Europa bij elkaar brengt. Initiatiefnemer is de Poolse chef Robert Maklowicz, bekend van tv. Harmke sprak met hem en verkende deze pastelkleurige oude stad.
Afbeelding
Koninklijk paleis annex historisch museum

Historie

Wroclaw (Breslau in het Duits) ligt aan de rivier de Oder en is daardoor van oudsher een handelsstad. De stad behoorde ooit tot het Habsburgse rijk en werd in 1741 door Frederik de Grote van Pruisen ingenomen. De fortificatie die er eens was, bestaat nu niet meer. Na de Tweede Wereldoorlog werd Breslau aan Polen toegekend. In 2016 was Wroclaw de Culturele Hoofdstad van Europa en dat heeft de stad geen windeieren gelegd.
Afbeelding
Baroktuin van het koninklijk paleis

Koninklijk paleis

Wroclaw is een stad van wetenschap en cultuur. Achter het operahuis ligt een enorm plein met niet alleen het geboortehuis van Max Born (1882-1970), die de Nobelprijs voor natuurkunde won, maar ook het koninklijk paleis dat ooit van de Pruisische koning was en nu een fraai historisch museum. Ertegenover ligt een van de modernste gebouwen van Wroclaw: het National Forum of Music. Ertussenin prijkt het Museum of Theatre.
White Stork Synagoge

Een poortje leidt naar een plein met groen terrasje en de White Stork Synagoge. “Deze synagoge heeft wonder boven wonder de Kristallnacht doorstaan,” vertelt een stadsgids. “Er woonden zo veel rijke Duitsers omheen dat de synagoge gespaard bleef.” Elk jaar op 8 november wordt de Kristallnacht in Wroclaw herdacht met een mars door de stad. De synagoge doet tevens dienst als cultureel centrum waar muzikanten uit de hele wereld op afkomen.
Afbeelding
Terras van café Mleczarnia


Universiteit van Wroclaw

Wroclaw is een kleine stad maar herbergt een beroemde universiteit met veel studenten. De universiteit is opgericht tijdens het Habsburgse rijk onder keizer Leopold I. De universiteitsgebouwen zijn in een fraaie barokstijl opgetrokken. De medische faculteit is vermaard. Een van de vele beroemde professoren die er college gaven, is Alzheimer. Voor een panoramisch uitzicht over Wroclaw kun je de ‘wiskundetoren’ bezoeken.

Kabouterbeeldjes

Overal in de stad duiken bronzen beeldjes van kabouters op, meer dan vierhonderd in totaal. De twee kabouters op de markt die een grote bol proberen te verplaatsen waren de allereerste. Sisyfus heet dit beeld, omdat het om een onmogelijke opdracht gaat. De kabouters komen voort uit het Oranje Alternatief: een studentenbeweging die zich afzette tegen het communisme en de solidariteitsbeweging van Lech Walesa steunde.
[img]https://verkeersbureaus.info/wp-content/uploads/2018/06/6-polen-worclaw-kabouter-oranje-alternatief.jpg[img][/img][/img]
Fotograferende kabouter

Lovers Bridge

De Tumski-brug naar het eilandje Ostrów Tumski staat bekend als de Lovers Bridge. Het eilandje in de Oder-rivier is het oudste deel van Wroclaw. De brug is van onder tot boven behangen met slotjes. Geliefden kussen elkaar op de brug en werpen de kus vervolgens in het water in de hoop dat hun liefde voor eeuwig zal zijn. Er staan veel katholieke kerken op het eiland, daarom wordt het ook wel Little Vatican genoemd.


Food trucks

Wroclaw is een stad van food trucks, het zijn er meer dan vijftig. Op weg van het Novotel naar het station bijvoorbeeld staat een truck met de lekkerste hamburgers. Langs het spoor zijn er hippe bars en restaurantjes. Sla ook bierbrouwerij Mieszczański niet over, op een industrieterrein net buiten het centrum. Behalve bier drinken kun je op dit terrein kookworkshops volgen. Je vindt er een theater en kunstgaleries. www.browar.wroc.pl
Afbeelding
Food truck
Culinair festival

A plate full of Europe is een jaarlijkse culinair festival in juni. De pleinen in de stad staan dan nóg voller met marktkramen dan anders, met producten uit allerlei Europese landen: Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Frankrijk, Spanje, Italië… En dat tegen het decor van de pastelkleurige huizen. Ook is er keramiek uit het naburige plaatsje Bolestawiecka. Dit blauw-met-wit gestippelde aardewerk uit Polen is befaamd. www.ceramika-art.eu
Afbeelding
Culinair festival
Afbeelding
Pools keramiek


Hoe ziet de Poolse keuken eruit?

“Polen heeft een rijkgeschakeerde geschiedenis. Wroclaw ligt in een regio die ooit deel uitmaakte van het Habsburgse rijk en later van Duitsland. Je kunt dus niet spreken van dé nationale keuken. Wat is een nationale keuken? Is dat in Italië de pizza of de gerechten uit Süd-Tirol? Is dat in Nederland stamppot? Of de rijsttafel uit Java? Het festival wil de diversiteit laten zien!”

Waarom bedacht u dit festival?
“Het is een manier tot verbroedering. Samen eten en drinken is de beste manier om elkaar beter te leren kennen en geschillen te slechten.”

U opende het festival met een speech in het Pools en een aperol spritz in de hand…
“Ah je was erbij? Mijn punt is dat het geklaag over de regelgeving uit Brussel te gemakkelijk is. Mensen beseffen niet wat ze hebben. Onder het communisme leefden we in een soort gevangenis. De enige cocktail die toen te krijgen was, heette Father-Mother en bestond uit blauw spul met framboos. Nu we van dat juk bevrijd zijn, kunnen we aperol spritz en andere cocktails drinken zoveel we willen.”

Zijn er ook producten uit Nederland op het festival?
“Stroopwafels en kaas, zonder twijfel, haha.”

Restaurant-tips

Lwia Brama: Een van de beste chefs van Polen staat hier in de keuken: Damian Bildz. Van rundvlees- en vega-soep tot konijn, en van jonge kazen tot tarte tatin.
Afbeelding
Konijn in amandelboter

Mama Manousch Food & Wine: Restaurant midden in het centrum. Ik eet er heerlijke kippenlevertjes met ui en drink er een Chileense Malbec bij. Vriendelijke bediening.
Menu Motto: Het eigentijdse restaurant van de Poolse winnares van Master Chef, Beatę Śniechowską. Asperges, lamsvlees eendenborst, kabeljauw.

Dinner in the Sky

Op het plein Plac Solny kijk ik naar een hijskraam die een tafel met 22 mensen omhoog takelt. Ze gaan tafelen in de lucht. Dinner in the Sky. www.dinnerinthesky.info
Afbeelding

Hoe kom je er?

Ik vloog rechtstreeks met Wizz Air vanaf Eindhoven, in zo’n anderhalf uur.
Met Wizz Air naar Wroclaw
Meer informatie

www.visitwroclaw.eu
www.europeanbestdestination

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Lech » di mar 19, 2019 6:05 am

City Guide Wroclaw
Afbeelding

Heel eerlijk? Ik kende Wroclaw niet. Des te leuker om een stad in Polen te ontdekken die veeeel leuker is dan ik verwacht had! Grappig genoeg zat het vliegtuig vanaf Eindhoven vol, dus Wroclaw is in opkomst. Ik ga je vertellen wat er zo leuk is aan Wroclaw!

Afbeelding

Wroclaw spreek je uit als vrotswaf. Tot 1945 hoorde de stad bij Duitsland, en werd de naam Breslau gebruikt. De naam Breslau kom je nog steeds tegen, op bijvoorbeeld Google Maps. De Poolse stad ligt in de regio Neder-Silezië ligt in het oosten van Polen, tegen de grenzen van Tsjechië en Duitsland. Wroclaw is een Hanzestad, hier kruisten vroeger twee belangrijke handelsroutes. Het is nu de vierde stad van Polen.

Afbeelding
Afbeelding

Op het centrale plein Rynek vind je overal schattig gekleurde gebouwen. Groen, blauw, oranje, roze, geel: alle mintkleuren zijn aanwezig. Ik kon er geen genoeg van krijgen, en maakte hier veel foto’s. Op dit plein vind je ook het Ratusz, het gemeentehuis van Wroclaw. Er is één gebouw wat ontzettend uit de toon valt, je ziet deze nog net uiterst links op de foto direct boven deze tekst. Dit gebouw is een Duitse bank, gebouwd tijdens de bezetting. De grote fontein zorgt bij hoge temperaturen voor de nodige verkoeling.
’s Avonds was het erg druk op dit centrale plein, de terrasjes zaten vol. Maar ook als je wat minder van de drukte houdt, zijn er gezellige straatjes wat verder weg van het plein.

De man die de lichtjes aan steekt

Toen we de Tumski Bridge op de foto aan het zetten waren, spotten we een man die handmatig de lantaarns aan stak. Hoe gaaf!! Onze gids vertelde ons dat dit dagelijks gebeurt bij 103 gaslantaarns. Zijn alle lampen aan, dan worden deze ook weer handmatig gedoofd door dezelfde man.

Afbeelding
Afbeelding

De stad met de vele bruggen


Wroclaw wordt het Venetië van Polen genoemd, vanwege de vele bruggen. In ons rondje door de stad troffen we er niet onwijs veel, maar de groene Tumski Bridge met de slotjes is wel een mooi exemplaar. Ondanks al dat water in de stad worden er echter niet echt boottochtjes aangeboden. Dat lijkt me juist leuk, een mooie toevoeging voor de stad!

Afbeelding

Kabouters tellen

In Wroclaw zijn tientallen kabouterbeeldjes te vinden. Het eerste beeld werd in 2001 geplaatst door de ludieke verzetsbeweging Oranje Alternatief, die de kabouter als symbool had. Sindsdien zijn er steeds meer beeldjes in de stad verschenen. Veel kabouters zijn geplaatst door en bij bedrijven en kantoren, zoals restaurants, de luchthaven, het bureau bevolkingsregister en de universiteit. In 2013 stonden er al meer dan 250 kabouters.

[img]https://www.marcellamolenaar.nl/wp-content/uploads/2015/09/IMG_4365.jpg[img][/img][/img]


Hippe hotspots met heerlijk eten

Wroclaw heeft verrassend veel leuke hotspots met heerlijk eten. We spotten een hele rits veelbelovende hotspots, en die zet ik graag voor je op een rij:

Bij Wartburger eet je de lekkerste burgers
Bar Vega biedt je de lekkerste maaltijden zonder vlees
Bovenop Hotel Monopol is de geweldige Sky Bar. Zicht op het centrum krijg je niet echt, wel een heerlijke plek om te loungen
Bij KRVN bar drink je een goede cocktail in de gezellige bar
Een lekkere bagel eet je bij Central Café
Local food bij een hip restaurant vind je bij Szynkarnia
Een goddelijke maaltijdsalade op een fijn terrasje at ik bij Le Chef. Inclusief vers geperst sapje en patatas bravas was ik nog geen €12 kwijt. Like!

Afbeelding

En er is nog veel meer leuks in Wroclaw!

Ik was op persreis in Polen, en naast Wroclaw ging ik ook de regio Neder-Silezië verkennen. Zodoende heb ik (helaas!) niet alles van de stad kunnen zien. Maar er is nog veel meer leuks in en om de stad! Zo is er de gave dierentuin Ogród Zoolgiczny, is de Uniwersytet Wroclawski prachtig, is er mooie natuur in Ogród Japonski w Parku Szczytnickim en Ogród Botaniczny, kan je bij EK Stadion Miejski een kijkje nemen en is de Opera Wroclawska veelbelovend.

Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Wroclaw

Bericht door Lech » ma apr 01, 2019 5:36 am

Hotspots: waar kun je lekker én goedkoop eten in Wroclaw in Polen?
29/03/19By JessicaPosted in Corners, Europa, Polen

Ik had verwacht dat er op de menukaart in Polen alleen maar vleesgerechten zouden staan. Maar dat valt reuze mee! Wroclaw in Polen heeft verrassend veel leuke koffietentjes en plekken waar je vegetarisch én veganistisch kunt eten. Ik zet een paar van mijn favoriete hotspots in Wroclaw voor jullie op een rijtje.
Eten in Wroclaw in Polen, waar moet je zijn?

1. Poolse dumplings bij Pierogarnia Momos

Je kunt eigenlijk niet naar Polen en géén pierogi proberen. Wat zijn pierogi? De beste omschrijving is een Poolse dumpling. Deze dumplings worden meestal gevuld met vlees en/of groenten. Je komt ze in veel Poolse restaurants tegen, maar ik zou je aanraden om naar Pierogarnia Momos in Wroclaw te gaan.

Bij Pierogarnia Momos heb je een ruime keuze aan dumplings: zelfs ik als vegetariër kreeg er stress van. Er zijn dumplings met vlees, maar ook vegetarische en veganistische opties. De Poolse trots is de dumpling gevuld met aardappelen en kwark. Zelf vond ik de dumplings met ingrediënten zoals avocado, spinazie, champignons en linzen erg lekker. Ze hebben zelfs dumplings met zoetigheid, zoals kersen en appel! Je kunt de dumplings per 5 of 10 stuks bestellen. 10 stuks kosten 13 – 22 zloty, afhankelijk van de vulling. Ik vond 10 stuks méér dan genoeg, maar voor grote eters is een portie van 15 misschien beter.

Het restaurant is niet erg groot: slechts 6 tafels. De keuken is deels open, waardoor je praktisch kunt zien hoe jouw dumplings klaargemaakt worden. Nadeel vond ik wel dat alles met plastic werd geserveerd: plastic borden, bestek en zelfs bekers. Maar voor de rest is dit een erg leuke plek om de lekkere Poolse dumplings te proeven!
Afbeelding
2. Lekkere taartjes en koffie bij het kleurrijke Bez Lukru
Een van mijn favoriete hotspots in Wroclaw is zeker Bez Lukru. Het is zelfs een van de leukste koffiezaken die ik in Polen tegen ben gekomen. Lekker kleurrijke meubelen en versieringen op de muur. Bovendien is er een prettige, ontspannen sfeer en is het personeel erg vriendelijk. Bij Bez Lukru bestaat de menukaart vooral uit soepen, salades en hummus. Ook vind je veel vegetarische opties. En de taarten zijn zelfs veganistisch! Een taartje kost zo’n 15 zloty. De prijzen voor andere maaltijden variëren van 8 tot 26 zloty.
Afbeelding
3. Goede ontbijtplek vlak bij het stadsplein: Central Café

Door de centrale ligging vond ik Central Café een erg fijne plek om te werken en koffie te drinken. Ze hebben erg goede koffie, lekkere muffins en bagels voor prima prijzen. Bovendien klappen meer mensen hier hun laptop open, dus het is een prima plek als je werk wilt afronden. De koffiezaak is leuk ingericht en er zijn verschillende soorten plekken waar je kunt zitten. Het kan in het weekend ’s ochtends vrij druk zijn: in Wroclaw gaan de koffiezaken namelijk niet allemaal vroeg open. Central Café gelukkig wel. Een prima plek voor ontbijt, lunch of te werken!

4. Vlak bij het treinstation: Etno Café Wroclaw 101

In Wroclaw vind je verschillende koffiezaken van Etno. Etno Café Wroclaw 101 zit schuin tegenover het treinstation. Een fijne plek voor een ontbijt, een lunch of een kop koffie als je nog met de trein gaat reizen (of juist net arriveert).

De menukaart is alleen in het Pools, maar de medewerkers kunnen alles vertalen en helpen met jouw keuze. De koffiezaak is leuk ingericht en doet me denken aan Coffeelab, een van mijn favoriete koffiezaken in Den Bosch. Ik vond de prijzen van de maaltijden prima: 15-17 zloty. De menukaart bestaat vooral uit broodjes, focaccia’s en pannenkoeken. Voor de koffie betaal je wel wat meer dan in andere koffiezaken: 11-14 zloty. Maar ik moet wel toegeven dat de koffiekoppen behoorlijk groot zijn.
Afbeelding
5. Hotspot voor veganisten: The Root

Een ideale plek voor reizigers die veganistisch willen eten is The Root. Er is weinig (of beter gezegd: geen) ruimte om hier te zitten; het is meer een afhaalrestaurant. Maar ze hebben hier wel lekkere opties voor fijne prijzen. Zo had ik zelf 6 stuks veganistische jalopeños sushi voor 8 zloty: minder dan €2 euro. Maar er zijn ook grotere maaltijden zoals falafel met hummus voor 15-16 zloty. Jammer genoeg is de menukaart alleen in het Pools, maar de gerechten spreken eigenlijk allemaal wel voor zich en anders helpen de medewerkers je wel.
Afbeelding
6. Sfeervol lunchen bij The Vinyl Cafe

Een andere leuke plek om koffie te drinken of wat te eten is The Vinyl Cafe. Ben je een liefhebber van oude muziekplaten? Dan moet je hier zeker een keer naar binnen lopen. Als je van goede koffie houdt overigens ook. The Vinyl Cafe is erg sfeervol en retro ingericht. De indeling van de tafels vind ik wat minder, aangezien je bijna altijd in ‘het gangpad’ zit. Sommige dagen was het hier zelfs zo druk dat ik alleen in m’n eentje een tafeltje kon vinden om wat koffie te drinken. Met name op drukke dagen zit ik hier liever niet met mijn laptop.
https://www.cornersoftheworld.nl/hotspo ... law-polen/

Plaats reactie