Pagina 1 van 1

Auschwitz

Geplaatst: ma feb 27, 2017 6:09 am
door Lech
De helse schoonheid van Auschwitz
Afbeelding
Op de verkoolde ruïnes van wat eens de binnenste cirkel van de hel was, rust een verwelkte roos. Treurwilgen omarmen liefdevol de voormalige posten van de kampbewakers. Eindeloze rijen barakken herhalen zich tot zover het oog reikt.
Afbeelding
Een vrolijk zonnetje heet ons welkom bij de grootste toeristische attractie van Polen, we zijn in Auschwitz.

En Birkenau is de verbeterde versie van het eerste Auschwitz kamp. Dit tweede kamp werd gebouwd op een steenworp afstand van het beruchte concentratiekamp, om de enorme druk hierop te verminderen.

Op het Birkenau terrein staan: vier crematoria, een een ontvangstruimte bij het spoor en honderden andere gebouwen, waarvan de meeste barakken voor de gevangenen waren. Elke keet had ‘plaats’ voor 550 personen, dat was een derde van de ruimte die de gevangen in andere nazi-concentratiekampen kregen. Dit werd later opgehoogd tot 744 gevangenen per barak (bron Wikipedia).
Afbeelding
Birkenau

De Nazi’s hebben zes miljoen joden vermoord tijdens de tweede wereldoorlog. Bijna de helft van de slachtoffers was van Poolse afkomst. In Auschwitz en Birkenau samen hebben meer dan een miljoen mensen hun leven verloren, en dan met name in de laatste twee jaar van de oorlog. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar laten we zeggen dat ongeveer duizend mensen per dag werden vermoord tijdens die periode.

Ik herhaal dat getal nog maar eens een keer.

Duizend doden per dag.

De schaal van een dergelijke onderneming is haast onvoorstelbaar. Stel je voor dat je je elke dag van duizend lijken moet ontdoen. En dat niet één of twee dagen, nee elke dag van het jaar, jaren achter elkaar. Een operatie die alleen mogelijk is als je Lucifer aan het hoofd zet van een bedrijf dat georganiseerd is met Duitse efficiëntie. Terwijl ik nadenk over de onmenselijkheid van een dergelijke klus, maken een paar Joodse meisjes een selfie op het spoor waar ooit hun geloofsgenoten als menselijk afval uit de trein gezet werden.

Ik vraag me af wat ik hier doe tijdens mijn vakantie. Is het echt nodig om dit te zien? Wat nog belangrijker is, moet ik willen dat mijn kinderen deze inferno van binnenuit bezichtigen?
Afbeelding
De belangrijkste bezienswaardigheid in Polen

Ik ben bepaald niet de enige die dit kamp bezoekt. Meer dan een miljoen mensen van over de hele wereld bezoeken het Auschwitz Museum jaarlijks. Ik begrijp de noodzaak voor degenen die tweede of derde generatie slachtoffers van de genocide zijn: familieleden van de vermoorde Joden, Roma, gehandicapten en anderen die hun leven verloren hebben tijdens de oorlog. Maar voor mij, een doorsnee vrouw uit Nederland, voelt dit bezoek aan als ramptoerisme.

Natuurlijk het historisch besef is belangrijk. Aan de andere kant, dat heb ik geloof ik toch wel meegekregen op school, uit boeken en films. Stiekem ben ik opgelucht dat we er niet in slagen om tickets te krijgen voor de belangrijkste attractie: het Auschwitz museum, de plek waar je je echt in een helse griezelshow waant. De collectie bestaat uit o.a. foto’s, persoonlijke bezittingen van de gevangenen zoals door hen gemaakte kunst, kleding, protheses, brillen, gehoorapparaten en SS ornamenten, medische apparatuur en spullen uit de gaskamers.

Als kind heb ik al eens een concentratiekamp in Duitsland bezocht, ik geloof Dachau. Een ervaring die ik nooit ben vergeten.
Afbeelding

Bezoek aan Auschwitz & Birkenau

Een bezoek aan Auschwitz heeft dus wat planning nodig wegens de grote toeloop. Om tickets te krijgen voor het museum moet je zorgen dat je ´s morgens zo vroeg mogelijk in de rij staat. Bij het entreekaartje krijg je een tijdstip toegewezen wanneer je het gebouw mag binnengaan. Als je te laat in de rij aansluit zijn de kaarten voor de dag al op. Om zeker te zijn dat je naar binnen mag, kun je de toegangsbewijzen reserveren via het internet.


Toegang tot Birkenau is gratis. Hier zijn geen wachtrijen en tickets zijn niet nodig.

Openingstijden

Het museum is het hele jaar door geopend, zeven dagen per week, met uitzondering van 1 januari, 25 december, en Paaszondag. Je kunt het bezoeken op de volgende tijdstippen:

8:00-02:00 december
8:00-03:00 januari, november
8:00-16:00 februari
8:00-05:00 PM maart, oktober
8:00-18:00 april, mei, september
8:00-19:00 juni, juli, augustus

https://stefaniavanlieshout.com/2016/10 ... en-bezoek/

Re: Auschwitz

Geplaatst: di mar 21, 2017 6:06 am
door Lech
Een site waar veel informatie te vinden is over deze verschroeide plek op aarde: http://historiek.net/thema/auschwitz/

Re: Auschwitz

Geplaatst: wo mei 09, 2018 5:00 am
door Lech

Een bezoek aan Auschwitz

Afbeelding

Als klein meisje was ik altijd erg onder de indruk van de verhalen die mijn opa vertelde over de oorlog. Een bezoek aan Krakau was voor mij dan ook niet compleet zonder Auschwitz. Tussen maart 1940 en 27 januari 1945 zijn hier 1.100.000 mensen omgebracht. Tot op de dag van vandaag is het mogelijk Auschwitz I en Auschwitz II ( Birkenau) te bezoeken en met eigen ogen te zien waar deze gruwelijkheden zich hebben afgespeeld.
Afbeelding
Auschwitz wachtpoort

Vervoer

De plaats Auschwitz ligt op circa anderhalf uur rijden van Krakau en je kunt er rustig een dag voor uittrekken om een bezoek te brengen aan Auschwitz I en Birkenau. Je kan een tour boeken vanuit Krakau, een lokale bus nemen of met eigen vervoer gaan. Neem je de lokale bus dan kan je ter plekke vervoer te regelen tussen de twee concentratiekampen.

Openingstijden en toegangsprijs

Auschwitz is iedere dag vanaf 9 uur geopend. Wil je zelf rondlopen en een bezoek brengen aan de barakken, zorg dan dat je voor 10uur binnen bent, anders moet je verplicht mee in een groepsrondleiding. De toegang is gratis. Het onderhoud van de voormalige kampen is helaas erg kostbaar. Een gift kan je achter laten in een giftenpot bij de uitgang.

Lunch

Wil je alle indrukken op je in laten werken en tussen de middag lunchen, dat kan in het restaurant van Auschwitz I. Poolse vrouwen gehuld in grote witte schorten bereiden hier simpele maar lekkere gerechten als braadworst met aardappel puree, aardappel rösti of een van de bekende Poolse soepen, zoals mijn favoriete soep de krupnik.
Afbeelding
Auschwitz 1


Auschwitz I

Auschwitz 1 is bekend om de toegangspoort met de tekst ‘Arbeit macht frei’. Als je de toegangspoort bent gepasseerd zie je al snel de tientallen barakken. Barakken waar Joden, zigeuners en kinderen gevangen werden genomen, gemarteld en zelfs ter dood werden gebracht. In verschillende barakken kan je een tentoonstelling bezoeken, vooral de barakken 5,6,7 en 11 zijn erg indrukwekkend. Het bewijs van de misdaden en het kampleven van een gevangenen zijn hier goed zichtbaar. In Barak nr. 21 is een expositie te zien van de Nederlandse bezetting. Foto’s en films tonen het dagelijks leven van de joden tijdens de WOII in Nederland. De gaskamer met crematorium bevindt zich net buiten het kamp.

Birkenau

In Birkenau is de bekende trainrails te vinden waarop de anderhalf miljoen mensen binnenkwamen in het kamp. Ter nagedachtenis aan de misdaden leggen de Joodse mensen volgens traditie een kiezelsteen neer langs de trainrails om de slachtoffers te herdenken.

Aan het einde van de WOII hebben de Duitsers al het bewijs van de concentratiekampen proberen te vernietigen. Maar nog steeds is in Birkenau goed zichtbaar in welke mensonterende omstandigheden de gevangen moesten leven. Zo kan je hier slaapbarakken bezoeken, maar ook de restanten zien van de gaskamers. Het gebouw de Sauna toont hoe de gevangen werden gedesinfecteerd, onthaard, hun onderarm werd getatoeëerd en kampkleding werd uitgereikt.
Afbeelding