Zamek Książ: het mooiste kasteel van Polen

Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
Plaats reactie
Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Zamek Książ: het mooiste kasteel van Polen

Bericht door Lech » di mar 26, 2019 6:31 am

Zamek Książ: het mooiste kasteel van Polen
Afbeelding
Zamek Książ is een van de grootste kastelen in Polen en de grootste in de regio. In het Pools heet het kasteel Zamek Książ. Daarnaast wordt vaak de ‘internationale’ naam Schloss Fürstenstein voor het kasteel gebruikt. Polen kent verschillende mooie kastelen, maar Zamek Książ is misschien wel de meest indrukwekkende die je tegenkomt. In deze blog vind je alles wat je wilt weten over Zamek Książ in Polen.
Afbeelding
Een beetje geschiedenis over Zamek Książ in Polen

Zamek Książ werd aan het einde van de dertiende eeuw gebouwd. Het kasteel diende in de daaropvolgende eeuwen als thuisbasis voor verschillende families van adel, waaronder een paar Pruisische families. Hierdoor kreeg het kasteel ook al snel de naam Schloss Fürstenstein. De verschillende kleuren en stijlen maken het kasteel zeer fotogeniek.

In de Tweede Wereldoorlog kwam het kasteel in de handen van de Duitsers. Zamek Książ zou een kasteel voor Hitler moeten worden. Er werd een doolhof aan tunnels gegraven onder het kasteel, die vandaag de dag nog steeds te bezoeken zijn. Er bestaat een gerucht dat er een geheime gang in deze tunnels is, waar een schat verstopt zou liggen. De Nazi’s zouden het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verstopt hebben, net voordat het kasteel in handen van het Rode Leger kwam. De schat is echter nooit gevonden.
Afbeelding
Een bezoek aan Zamek Książ in Polen

Een ticket voor een bezoek aan Zamek Książ is 35 zloty voor volwassenen. Kinderen, studenten en senioren krijgen korting en betalen 25 zloty. Met dit ticket heb je niet alleen toegang tot het kasteel, maar ook tot de Palmentuin en de kasteelterassen. Je kunt een tour in het kasteel volgen, al worden deze tours alleen in het Pools gegeven. Als je bijvoorbeeld een Engelstalige tour wilt moet je dit van tevoren regelen. Als je de tunnels wilt bezoeken koop je een Książ Underground ticket. Dit ticket is voor een specifiek tijdslot, waardoor je ongeveer 45 minuten in de tunnels bent. Een combiticket voor het kasteel en de tunnels is 49 zloty voor volwassenen.

Bij het kasteel is een bankautomaat, als je bijvoorbeeld geld moet pinnen voor de taxi. Bovendien kun je het ticket voor het kasteel alleen met contant geld of een creditcard (Visa/Mastercard) betalen. Maestro werkt helaas niet.

Houd er rekening mee dat de kasteelterrassen alleen van april tot en met september geopend zijn. Een bezoek aan de terrassen zit in de toegangsprijs inbegrepen.
Afbeelding
Eten en drinken bij Zamek Książ

Er is een restaurant aanwezig bij Zamek Książ, evenals een hotel. Je kunt hier dus prima lunchen en avondeten als je wilt. Maar verder zijn er weinig plekken om wat te eten of te drinken. Ik zou je aanraden om zelf wat mee te nemen vanuit Wroclaw of Swiebodzice. Met name als je gaat wandelen is het fijn als je onderweg wat kunt eten en drinken. In Swiebodzice heb je meerdere supermarkten. Houd er rekening mee dat je in de kleinere supermarkten alleen met contant geld kunt betalen.
Afbeelding
Uitkijkpunten voor het kasteel

Er is een uitkijkpunt bij het kasteel dat wordt aangegeven met bordjes. Als je vanaf het kasteel naar de grote parkeerplaats loopt ga je de goede kant op. Het eerste uitkijkpunt geeft een goede indruk van het kasteel en de omgeving. Daarna kun je eventueel het wandelpad naar beneden volgen, dat is aangegeven met blauw-gele strepen. Hier vind je een tweede uitzichtpunt. Het zicht op het kasteel is minder goed, maar je hebt wel een goed uitzicht op de rivier.
[img]https://www.cornersoftheworld.nl/wp-content/uploads/2019/03/Zamek-Ksiaz-Polen8-1280x1024.jpg[img][/img][/img]
Hoe kom je bij Zamek Książ?
Van Wroclaw naar Swiebodzice

Zamek Książ ligt in het zuiden van Polen, niet ver van de grens met Tsjechië. Je kunt het kasteel het beste vanuit de stad Wroclaw bezoeken. Er gaan georganiseerde tours vanaf Wroclaw naar het kasteel. Wil je liever zelfstandig het kasteel bezoeken? Een paar keer per dag gaat er een trein van Wroclaw Glowny naar het dorp Swiebodzice. De treinrit kost 18 zloty en duurt ongeveer 40 minuten. Ik zou je aanraden om de trein van 10.19 uur te nemen.

Tip als je terug naar Wroclaw gaat: soms zit er niemand bij de ticketbalie in het treinstation van Swiebodzice. Als je terug naar Wroclaw wilt gaan kun je het ticket daarom ook in de trein kopen. In de trein van 14.50 uur was het mogelijk om een ticket (met cash) te kopen bij de conducteur of bij de automaat (met cash of pin). Deze trein is iets goedkoper omdat er meer haltes zijn: 14,60 zloty. De treinreis duurt ongeveer een uur.
Afbeelding


https://www.cornersoftheworld.nl/zamek- ... eel-polen/

Plievo
Berichten: 2528
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Zamek Książ: het mooiste kasteel van Polen

Bericht door Plievo » di mar 26, 2019 5:30 pm

De website van het kasteel https://www.ksiaz.walbrzych.pl

Plaats reactie