Op de fiets ooievaars spotten in Oost-Polen

Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
Plaats reactie
Lech
Berichten: 3442
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Op de fiets ooievaars spotten in Oost-Polen

Bericht door Lech » vr jul 19, 2019 4:50 am

Op de fiets ooievaars spotten in Oost-Polen
Afbeelding

n Europa mag je Polen gerust het toevluchtsoord van de witte ooievaar noemen. Van de 160.000 ooievaarsparen die de wereld rijk is, trekt jaarlijks zeker een kwart naar dat land. En van die naar schatting 41.000 stelletjes strijkt een belangrijk deel neer in de oostelijke provincie Podlaskie, tegen de grens met Litouwen en Wit-Rusland. En daar zijn ze te bewonderen langs een bijzondere fietsroute.

De Podlaskie Ooievaarsroute is met een lengte van 412,5 kilometer de langste aangemerkte fietsroute door de provincie Podlaskie. Dankzij informatieborden kunnen belangstellenden meer te weten komen over de leefomgeving en gewoontes van de witte ooievaar en over plaatsen en bezienswaardigheden langs de route.

De Ooievaarsroute voert langs de meest waardevolle natuurgebieden van Polen én van die van Europa. De route verbindt de mooiste plekjes in de provincie Podlaskie, waaronder vier nationale parken: Białowieski (het oudste nationale park in Polen, ingeschreven op de Unesco Werelderfgoedlijst); Narwiański (ook wel genoemd het Poolse Amazonegebied); Biebrzański (het grootste nationale park van Polen, een reservaat voor elanden en een paradijs voor vogelkenners) en Wigierski (een verzameling meren die een van de meeste interessante en mooiste landschappen vormt in het land).

De Ooievaarsroute behoort tot het netwerk van de groene routes in Polen. Deze greenways zijn routes met culturele erfgoed en natuur, langs rivieren, natuurroutes en spoorwegen. Het zijn fietsroutes, wandelroutes, paardenroutes, waterroutes en andere routes voor niet gemotoriseerd verkeer. Groene routes verbinden regio’s, toeristische attracties en lokale initiatieven ter ondersteuning van duurzaam toerisme en recreatie en stimuleren een gezonde en actieve levensstijl. Ze verbeteren de kwaliteit van het leven en het milieu en ze zorgen voor een stimulans van de lokale economie met respect voor de natuur, landschap en cultuur.

https://www.puuropreis.nl/nieuws/14867- ... oost-polen

Plievo
Berichten: 2528
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Op de fiets ooievaars spotten in Oost-Polen

Bericht door Plievo » vr jul 19, 2019 9:44 am

Ik heb enkele jaren geleden een tocht gemaakt langs de noord en noord oost deel van Polen.
Prachtig al die ooievaarsnesten die overal goed bevolkt zijn.

Plaats reactie