Streetfood
Er is meer in Pools eten dan wodka en dumplings. Met zijn afhankelijkheid van lokale ingrediënten zoals aardappelen, komkommers, bieten, paddenstoelen, boekweit en appels, weerspiegelt de Poolse keuken de lange agrarische traditie van het land.
Hier is de low-down van Polen's meest verleidelijke straatvoedsel, de beste regionale specialiteiten, voedsel dat je zelf kunt eten, en een aantal gerechten die je misschien niet durft te proberen …
Regionale lekkernijen
Er zijn regionale specialiteiten in het hele land - zoetwatervisgerechten in het noorden, aromatische eendenpreparaten in Wielkopolska, grote dumplings die kluski in Silezië worden genoemd en vaak worden geserveerd met spek (kluski śląskie ze słoniną) - maar nergens zijn specialiteiten zo goed gedefinieerd als in de Podhale-regio aan de voet van de Tatra. Enkele van de dingen die u hier kunt proberen, zijn kwaśnica (zuurkoolsoep), placki po góralsku (aardappelpannenkoekjes met goulash) en de vele soorten oscypki (gerookte schapenkaas) die in langwerpige vormen met opvallende stempels op de schil komen.
straatvoedsel
Als het op straatvoedsel aankomt, zijn er een aantal unieke Poolse snacks om onderweg te proeven. Wandel tijdens het wandelen door de ulica naar het volgende:
Zapiekanki: de straat snack naar keuze, 'Poolse pizza' is een open-faced baguette gegarneerd met gesmolten kaas, gehakte champignons en ketchup en het beste (of enige) gegeten na een zware nacht in de stad.
Naleśniki: altijd perfect, dit zijn pannenkoeken gevuld met fruit of kwark en gegarneerd met een reep jam, poedersuiker en een klodder zure room.
Obwarzanek: een onweerstaanbare kruising tussen een krakeling en een bagel gegarneerd met maanzaad, sesam of zout. Inheems in Krakau maar af en toe elders gevonden.
Oscypek: gerookte highlander-schapenkaas, meestal te vinden in berggebieden ten zuiden van Krakau. Geserveerd gegrild en geserveerd met żurawiny (cranberry jam).
Lody: het Poolse woord voor ijs is misschien het enige woord dat je mee naar huis neemt. Oké, dus ijs is niet inheems in Polen, maar het is goedkoop en een traktatie en Polen kunnen er geen genoeg van krijgen.
Wild voedsel
Polen hebben altijd geprofiteerd van het wilde voedsel dat groeit in velden en bossen. Een favoriet tijdverdrijf is het verzamelen van paddenstoelen en bessen, die hun weg vinden naar gerechten op een unieke Poolse manier.
De Poolse zomer levert frambozen, bramen en bosbessen op en deze nationale schatten worden meestal gegoten over pannenkoeken of gevuld in pierogi (dumplings). En koele, vochtige vroege ochtenden in de herfst zijn perfect voor het plukken van paddenstoelen, die worden gebruikt in soepen, als vulling voor gebak en in sauzen.
Bieten zijn ook een hoofdbestanddeel van de Poolse keuken en de koude winters brengen een hernieuwde waardering voor deze vaak over het hoofd gezien rode wortel. Rode bietensoep is een geliefd onderdeel van de traditionele kerstavondmaaltijd.
https://dut.newsmarttraveller.com/poland-foodies-354395
Streetfood
Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
Terug naar “Poolse steden, kust, bergen, natuur en Points of interests”
Ga naar
- Toerisme
- ↳ Reisverhalen en fotoverslagen
- ↳ Hoe reizen (trein, auto, bus, fiets, vliegtuig, liften, ….) en Poolse wegen
- ↳ Poolse steden, kust, bergen, natuur en Points of interests
- ↳ Overnachtingen (hotels, pensions, camping, etc..)
- Sport
- ↳ Voetbal
- ↳ Tour de Pologne
- ↳ Overige sporten
- ↳ Olympische Spelen
- ↳ Voetbal EK en WK
- Hulp aan Polen
- ↳ Verenigingen en stichtingen
- Wonen, werken en studeren in Polen
- ↳ Wonen en onroerend goed
- ↳ Werken
- ↳ Studeren
- ↳ Business
- ↳ Vertalen
- Geschiedenis en Cultuur
- ↳ Geschiedenis
- ↳ Cultuur
- Poolse media
- ↳ Poolse politiek
- ↳ Nieuws uit de Poolse media
- ↳ Pools nieuws uit buitenlandse media
- Leuk en aardig
- ↳ Moppentrommel
- ↳ Stel jezelf voor
- ↳ Vragen en mededelingen
- ↳ Handleidingen
- ↳ Interessante informatie
- ↳ Poolse programma`s, films, theater, etc in Nederland en België
- ↳ Reisverhalen en fotoverslagen
- ↳ Interessante links
- ↳ Overig wereldnieuws