Een geweldig fenomeen in Podhale. "Harten gaan meteen sterker kloppen"

Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
Lech
Berichten: 4959
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Een geweldig fenomeen in Podhale. "Harten gaan meteen sterker kloppen"

Bericht door Lech » ma dec 19, 2022 6:21 am

Een geweldig fenomeen in Podhale. "Harten gaan meteen sterker kloppen"
Afbeelding
De natuur kan genieten. Een perfect voorbeeld is het fenomeen dat Patryk Sarka vastlegde in een unieke foto. De kans om zo'n frame vast te leggen is uiterst zeldzaam.

Het weer moedigde je al enkele dagen niet aan om het huis te verlaten. Het ijzige en besneeuwde weer vormde echter geen obstakel voor Patryk Sarka, die samen met zijn vriend besloot om in winterkleren foto's te maken van het nachtelijke Tatragebergte. Geen van hen had echter verwacht dat ze foto's zouden gaan maken in de open lucht in Zakopianka, toen de maanhalo van 22° voor hun ogen verscheen.

Halo 22° vereeuwigd in Podhale. Dit is een uiterst zeldzaam fenomeen
Halo 22° is een van de optische fenomenen met betrekking tot de breking van licht. Het verschijnt als een cirkel met een hoekstraal van 22 ° rond de zon, hoewel het af en toe ook rond de maan te zien is. Lichtstralen worden meestal gebroken in ijskristallen in de atmosfeer van de aarde.

Het is ook vermeldenswaard dat het halo-effect het vaakst wordt waargenomen bij lage temperaturen. In de nacht van 13 op 14 december, toen dit fenomeen zich voordeed in Podhale, schommelde de temperatuur rond -30 ℃. De mist die zich over het gebied verspreidde, maakte het maken van de foto er ook niet makkelijker op.

– Ik geef eerlijk toe dat ik al zo'n zeven jaar bergen en landschappen fotografeer, maar tot nu toe ben ik dit fenomeen nog niet tegengekomen bij de Maan. Toevallig zag ik overdag een halo. Dit fenomeen komt vaker voor bij de Zon, omdat die een sterker licht heeft. Aan de andere kant schijnt de maan met gereflecteerd licht, en een halo met zijn deelname is zeldzaam - gaf Patryk Sarka toe.
Afbeelding
Een uniek fenomeen in Zakopianka. "Harten gaan meteen sterker kloppen"
De auteur gaf ons ook wat meer details over de omstandigheden waarin de foto werd genomen. Het bleek niet eenvoudig om het fenomeen vast te leggen, niet alleen vanwege de lage temperatuur en het gebrek aan licht, maar ook vanwege het ontbreken van een plek om de auto te stoppen.

– We gingen met een vriend voor nachtopnamen in het Tatragebergte. Toen we in Zakopianka waren, zagen we de opkomende maan door het raam en na een tijdje verscheen dit fenomeen. De situatie was zo interessant dat we de auto nergens konden parkeren. We reden nog wat verder om te stoppen, maar ontdekten dat de halo verdwenen was. Daarom moesten we ons omdraaien en dit specifieke punt opnieuw zoeken - vertelde de fotograaf ons.

“Het halo-effect was maar op één plek zichtbaar. Boven en onder was er een waas die het hele fenomeen verduisterde, voegde hij eraan toe.

Patryk Sarka verborg niet dat toen hij de ongewoon verlichte lucht zag, hij onmiddellijk zijn plannen veranderde. – Toen we het zagen, ging ons hart meteen sneller kloppen en moesten we stoppen, hoewel de bestemming anders was. We wilden dieper de bergen in, maar we konden het niet laten om dit uitzicht te fotograferen - gaf hij toe.

Toen we eenmaal de juiste plek hadden gevonden en de auto hadden geparkeerd, was het noodzakelijk om de apparatuur correct in te stellen. De foto werd 13 seconden belicht. Hiervoor werd de camera (in dit geval een Canon 7D mark II met een 14 mm Samayang-lens) op een statief geplaatst. Anders zou het onmogelijk zijn om een ​​onscherpe foto te krijgen. Bij een dergelijke procedure moest de fotograaf ook oppassen dat hij niet per ongeluk tegen het statief stoot. Bij -30℃ was het niet makkelijk.

Fotografie is meer dan alleen de keuze van apparatuur
Mensen die bekend zijn met fotografie merken misschien dat Samayang-lenzen niet altijd een goede reputatie genieten. Voor Patrick vormen ze echter geen belemmering. Integendeel, apparatuur is volgens hem niet het belangrijkste in de fotografie.

- Ik heb geen complexen, want met zulke "medium-professionele" apparatuur kun je hele mooie effecten krijgen, en uiteindelijk is dit moment in de fotografie het belangrijkst, een moment dat nooit meer zal gebeuren - legde hij uit. Kijkend naar de door hem gemaakte foto, is het onmogelijk om het niet eens te zijn met deze mening.



https://podroze.wprost.pl/11007619/nies ... cniej.html

Plaats reactie