Viking, de keizer van het bos van Białowieża. Bizons zijn niet haar enige schat

Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
Lech
Berichten: 4952
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Viking, de keizer van het bos van Białowieża. Bizons zijn niet haar enige schat

Bericht door Lech » wo mar 08, 2023 6:20 am

Viking, de keizer van het bos van Białowieża. Bizons zijn niet haar enige schat
Afbeelding
De bizon is een icoon van het Białowieża-bos en een symbool van het Białowieża National Park. Tegenwoordig hebben we in Polen het grootste aantal Adam Mickiewicz noemde in "Pan Tadeusz" de Europese bizon onder de "imperatorbossen" - naast de oeros, uitgestorven in de 17e eeuw, en de beer. Toen de dichter deze woorden schreef, nam het aantal bizons in het Białowieża-woud echter al af. Aan het begin van de 19e eeuw telde het iets meer dan 1.800 inwoners. individuen terugvallen tot slechts 700 aan het begin van de twintigste eeuw.

De laatste Europese bizon in het bos van Białowieża stierf waarschijnlijk in april 1919. Het was een koe gedood door een stroper. Eerder werden in het Białowieża-woud aan het einde van de Eerste Wereldoorlog bizons afgeslacht door het terugtrekkende Duitse leger, partizanen en stropers.

Na de Grote Oorlog stond de hele ondersoort van de laaglandbizon, want die leefde in het Białowieża-woud, al op het punt te overleven. Slechts een paar exemplaren blijven in dierentuinen en particuliere boerderijen. In deze dramatische situatie riep de Poolse wetenschapper Jan Sztolcman in mei 1923 op het International Congress of Nature Conservation in Parijs op tot het redden van de soort en presenteerde hij een Pools plan gebaseerd op de ervaring van de American Bison Society.

Het resultaat van de toespraak en oproep van Sztolcman was de oprichting van de International Society for the Protection of European Bison. Het bracht 16 landen samen, maar vanaf het begin speelden Polen en Duitsland de eerste viool. Het doel van de organisatie was om de bizonpopulatie te vergroten en over zoveel mogelijk boerderijen te verspreiden.
Afbeelding
De eerste Europese bizons, hoewel alleen op de boerderij, kwamen in 1929 naar het bos van Białowieża: de zussen Biserta en Biskaya en de stier Borusse. Laatstgenoemde was een afstammeling van Kaukasus, een bizon van de Kaukasische ondersoort, terwijl de Polen de laaglandbizon wilden herstellen, die hier vroeger van nature voorkwam. Daarom werd in 1935 een andere stier, Björnson, uit Stockholm geïmporteerd. Helaas brak er een gevecht uit tussen de mannetjes en stierf Björnson als gevolg van de confrontatie. Hij werd in 1936 vervangen door de driejarige Plisch, meegebracht uit Pszczyna. Zijn dochter was een Pool, de eerste Europese bizon die in Białowieża werd geboren sinds de start van het soortherstelprogramma.

Is er "te veel" bizons?
Na de Tweede Wereldoorlog verdeelden de regelingen van de grootmachten het Białowieża-woud in Poolse en Wit-Russische (toen: Sovjet) delen. In ons land was er een fokkerij die bestond uit 17 Europese bizons, waarvan het aantal snel begon te groeien.

De eerste Europese bizons in het bos van Białowieża werden in 1952 vrijgelaten: twee jonge stieren, Pomruk en Popas. In totaal zijn er in de jaren 1952-1966 38 Europese wisenten uitgezet. Het eerste kalf in het wild werd geboren in het bos van Białowieża in 1957. Aan het begin van de jaren 70 waren er meer dan 200 bizons en toen begon het ruimen van deze dieren, ingegeven door de wens om de populatie in goede conditie te houden.

Tegenwoordig zijn er ongeveer 1,6 duizend bizons in het Białowieża-bos - aan de Poolse en Wit-Russische kant.

- Dit aantal lijkt misschien hoog, maar er waren zoveel bizons, en zelfs meer, in het Białowieża-woud in het midden van de negentiende eeuw. Dit betekent dat we het maximum van deze populatie nog niet hebben bereikt - zegt "Wyborcza" prof. Rafał Kowalczyk van het Zoogdieronderzoeksinstituut van de Poolse Academie van Wetenschappen in Białowieża.


- Toen in de jaren 70 van de vorige eeuw in het bos van Białowieża de bevolking meer dan 200 individuen bedroeg, begon een ongerechtvaardigde vermindering van het aantal bizons door te schieten. Tegenwoordig zijn het er drie keer zoveel, en het aantal conflicten lijkt sindsdien niet significant te zijn toegenomen. Dit betekent dat dergelijke aantallen sociaal aanvaardbaar zijn en de toeristische aantrekkelijkheid van dit gebied beïnvloeden - voegt de wetenschapper eraan toe.

De beroemdste bizon
Tot nu toe was de Viking de beroemdste bizon uit het bos van Białowieża . Hij werd geboren in 1996, maar begon de aandacht te trekken rond 2008, toen hij voor het eerst verscheen in Teremiski.

"Zijn spreidende hoorns deden mensen denken aan Vikinghelmen. Ze waren zo krachtig dat ze meteen de aandacht trokken. Niet alleen mensen, maar ook andere bizons. De Viking was een magnifiek mannetje, maar het waren de hoorns die de meeste van zijn rivalen uit zijn manier" - schreef prof. Rafał Kowalczyk in het boekje geïllustreerd door Agata Łuksza "Wiking. Żubr hoe heet het!"
Afbeelding
De Viking- bizonfoto. Adam Wajrak

De Viking was niet bang voor mensen. Ze kwamen dicht bij hem, zelfs te dichtbij, gelukkig heeft de bizon nooit iemand pijn gedaan. Toeristen kwamen speciaal voor hem naar Teremiski, ook natuurfotografen waren dol op hem.

De Viking stierf in januari 2017 een natuurlijke dood, als een oude, twintig jaar oude bizon-methusal. “Hij heeft ons iets geleerd door zijn dood. Toen de discussie over het commercieel afschieten van bizons, omdat ze te oud zijn en ongeschikt om mee te fokken, door Polen raasde, liet hij zien dat ook zij het recht zouden moeten hebben om op hun eigen voorwaarden te sterven, schreef Adam Wajrak in Wyborcza. geen enkele bizon heeft zoveel gedaan om de relatie tussen mens en bizon te verbeteren als Viking" - voegde hij eraan toe op Facebook.

Toekomstige uitdagingen
In feite was de natuurlijke dood van de Viking een uitdaging voor degenen die beweerden dat het aantal bizons in het Białowieża-woud gereguleerd moest worden door te schieten. prof. Kowalczyk benadrukte dat in gerechtvaardigde gevallen het lijden van het dier moet worden bekort, bijvoorbeeld wanneer het breekt als gevolg van een ongeval. Maar ze mogen niet worden gedood alleen omdat ze oud zijn, in slechte staat verkeren of zich niet meer voortplanten.

“Wiking heeft ons laten zien dat elk dier een sterke wil heeft om te leven en dat voorbarige oordelen onterecht zijn. Elk jaar sterven er tientallen, misschien wel honderden, bizons, wilde zwijnen, herten, reeën, lynxen en wolven in het Woud. En het is een natuurwet van de natuur" - betoogde prof. Kowalczyk.
Afbeelding
Foto gemaakt op 28 december 2008. 'Dit is waarschijnlijk mijn eerste foto van een Viking' - zegt Adam Wajrak. Adam Wajrak


Volgens prof. Kowalczyk, de uitdagingen met betrekking tot bizons in het bos van Białowieża zijn al jaren niet veranderd. 'We hebben nog steeds een verstandig, op wetenschap gebaseerd beheer van deze soort nodig. We hebben al successen op dit gebied, omdat bijvoorbeeld bizons niet meer worden weggejaagd, gepakt of zelfs gedood als ze naar open gebieden gaan - zegt de wetenschapper.

Voorlichting over deze soort is ook nodig om schadelijke stereotypen te bestrijden dat er te veel bizons zijn, dat ze gevaarlijk zijn of dat ze enorme schade aanrichten. Maar ook hoe je je moet gedragen als je dit machtige dier ontmoet. - Het gevaarlijkste voor de Europese bizon is het opbouwen van een negatief imago, waardoor de acceptatie van deze soort afneemt - zegt prof. Kowalczyk.

***

>>> Europese bizons zijn niet de enige schatten van het bos van Białowieża. Als je haar van dichtbij wilt leren kennen, nodigen we onze abonnees uit voor een gezamenlijke wandeling met Adam Wajrak , die plaatsvindt op 25 maart. Samen gaan we kijken hoe het Woud omgaat met klimaatverandering, wat zijn versnippering doet, welke voorspellingen over de schorskever uitkwamen en welke een mythe bleken te zijn. We nodigen je uit.

https://wyborcza.pl/7,177851,29536345,i ... 1-L.2.duzy

Plaats reactie