Ajax loot Legia Warschau

Plaats reactie
Plievo
Berichten: 2553
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Ajax loot Legia Warschau

Bericht door Plievo » ma dec 12, 2016 6:32 pm

Ajax loot Legia Warschau
Vandaag, 13:20
Afbeelding
Ajax stuit in de tweede ronde van de Europa League net als twee jaar geleden op Legia Warschau.

Ook toen waren de Polen de eerste tegenstander na de winterstop van de Amsterdammers, die toen niet veel moeite hadden om verder te bekeren. Thuis werd het 1-0, terwijl Ajax in Polen met 3-0 te sterk was.
Doelpuntrijk

Legia Warschau verloor dit seizoen in de groepsfase van de Champions League met 8-4 van Borussia Dortmund. Het duel in Duitsland werd de meest doelpuntrijke wedstrijd ooit in het kampioenenbal.

Het resulteerde in nóg een (negatief) record voor de Polen. Legia kreeg in zes wedstrijden 24 goals tegen. Nog nooit moest een ploeg zo vaak vissen in de groepsfase van de Champions League. Bij Legia speelt Vitesse-huurling Valeri Qazaishvili.

Lech
Berichten: 3549
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Ajax loot Legia Warschau

Bericht door Lech » wo feb 15, 2017 6:08 am

Analyse Legia Warschau: kansen op de linkerflank
Afbeelding
Door @ikbensjimmie

Legia Warschau is voor Ajax geen onbekende tegenstander. Immers speelden de twee ploegen nog tegen elkaar in de knock-out fase van de Europa League in 2015. Toen was Ajax over twee wedstrijden de sterkere ploeg. Maar aan die ontmoeting mogen we geen conclusies voor het heden verbinden. Beide teams hebben in de tussentijd namelijk een hoop veranderingen doorgevoerd.

Even terug naar 2015

Van de twee teams die toen aan de aftrap stonden, zijn er nog maar acht spelers over die nu ook bij een van de teams onder contract staan. Bij Legia Warschau zijn dat Rzeźniczak, Broź, Jodłowiec, Guilherme en Kucharczyk. Bij Ajax zijn alleen nog Klaassen, Veltman en Viergever nog basisspelers tegenwoordig. De rest heeft elders onderdak gevonden of zijn op het tweede plan beland. Ondertussen hebben zowel Legia als Ajax ook een nieuwe coach. Bij Legia is het zelfs zo dat er in de tussentijd al drie andere trainers met de scepter gezwaaid hebben.
Bijna 1000 voetbalartikelen in de SALE!
De coach

Nadat Besnik Hasi, ex-Anderlecht, na een hele slechte seizoensstart het veld moest ruimen (Legia werd vernederd tegen Borussia Dortmund en men stond bijna onderaan in de Ekstraklasse) werd uiteindelijk de ex-speler Jacek Magiera aangesteld. Dit was best wel een gewaagde keuze, hij had in die tijd nog vrij weinig ervaring als hoofdtrainer. Wel kende hij de club door en door, want behalve ex-speler is hij ook zeven jaar assistent-coach bij Legia geweest. Deze zet bleek uiteindelijk het gewenste effect op te leveren. Het is een vrij open trainer qua communicatie. Hierdoor weten de spelers waar ze aan toe zijn. In het veld laat Magiera zijn spelers vaak de vrijheid hebben al resulteert dat niet in vloeiend voetbal maar vooral in een compact hecht team.

Het team

Legia Warschau speelt over het algemeen in de 4-2-3-1 formatie. Het is een vrij stugge ploeg die het voornamelijk van het fysiek moet hebben. De verdediging zal zeker in de eerste wedstrijd vrij gehavend zijn. Vaste basisspeler Rzeźniczak is nog geblesseerd en in de winterstop is de rechtsback Bereszynsk verkocht aan Sampdoria. Daar is wel een vervanger voor gehaald, echter mag Jedrzejczyk niet meer voor Legia uitkomen in Europa. Hij heeft dit jaar namelijk al voor FC Krasnodar in de Europa League gespeeld. Een bekende naam is de EK held van Polen, Pazdan. Op EURO2016 was hij de uitblinker in het gelijkspel tegen Duitsland. Mede daardoor bereikte Polen voor het eerst de knock-out fase van het Europees Kampioenschap.

Op het middenveld staan vooral mannetjesputters. Het is niet verwonderlijk dat Vitesse-huurling Vako Qazaishvili geen basisplaats weet te bemachtigen. Hij past namelijk totaal niet in de profielschets die Magiera voor ogen heeft op het middenveld. Sterkhouder op het middenveld is Vadis Odjidja-Ofoe. Ooit een groot talent bij Anderlecht en na vele jaren Club Brugge uiteindelijk via Engeland in Polen terecht gekomen. In zijn eerste seizoen speelt hij bijna alles.
Een speler die twee jaar geleden tegen Ajax ook al van de partij was, is de Braziliaan Guilherme. Hij stond toen als linksback in de basis, maar is eigenlijk een middenvelder. De verwachting is ook dat hij tegen Ajax op het middenveld zal spelen. Verder is er nog de behendige dribbelaar Radovic. Daarvan wordt verwacht dat hij veelvuldig van positie met Odjidja-Ofoe gaat wisselen.

Voorin heeft Legia Warschau in de winterstop de nodige mutaties ondergaan. Uitblinker en topscoorder Nikolics tekende een mooi contract in de MLS bij Chicago Fire. En zijn compagnon Prijović is inmiddels speler van PAOK Saloniki in Griekenland. Legia Warschau haalde er wel een vervanger voor terug. Dit is voor de volgers van de Eredivisie geen onbekende. De nieuwe spits van Legia Warschau is namelijk Tomas Necid, de Tsjechische ex-PEC Zwolle spits. Echter is dit wel een heel ander type spits dan Nikolics. Waar Nikolics heel erg beweeglijk was, is Necid juist een veel statischere spits. Het feit dat Legia Warschau en Necid aan elkaar moeten wennen moet in het voordeel van Ajax zijn. Echter heeft Necid in de Eredivisie toentertijd laten zien dat het een prima voetballer kan zijn.

De weg naar de Europa League

Legia Warschau begon al vroeg aan het Europees avontuur dit seizoen. Als Pools kampioen stroomden ze tijdens de tweede kwalificatieronde van de Champions League in. Daarin werd de kampioen van Bosnië-Herzegovina (Zrinjski Mostar) opzij gezet. Na vervolgens het Slowaakse Trencin en het Ierse Dundalk uitgeschakeld te hebben kwam Legia in pot 4 van de Champions League loting. Uiteindelijk was de pouleindeling een van de zwaarste die Legia kon treffen. Europese grootmachten als Real Madrid en Borussia Dortmund zaten in dezelfde poule, net als Sporting Portugal. Legia had in feite in deze poule niets te verliezen. Tegen Borussia Dortmund leed Legia twee zware nederlagen, waarvan vooral de 8-4 een bestseller op YouTube is. Maar tegen Real Madrid en Sporting Portugal werden wel punten gehaald. Zowel de 3-3 tegen Real als de 1-0 overwinning tegen Sporting Portugal zijn hoogtepunten van dit seizoen. Doordat ze uiteindelijk voor Sporting Portugal eindigde mocht Legia doorstromen naar de knock-out fase van de Europa League waar Ajax nu dus de tegenstanders is.

De fans

Waar Ajax de vorige keer uit bij Warschau in een leeg stadion moest spelen (Legia werd gestraft voor ongeregeldheden tegen Lokeren) zullen de fans van Legia nu voor een heksenketel gaan zorgen. Ze staan bekend om de fanatieke acties zowel in als buiten het stadion. Het is dan ook niet zelden dat de club wordt gestraft na ongeregeldheden. Dit publiek kan in goede tijden als twaalfde man fungeren voor Legia, echter kan het publiek zich ook tegen de ploeg keren. Het is aan Ajax om de heksenketel om te toveren in een stiltecoupe.

Waar liggen de kansen voor Ajax?

Legia zal in de thuiswedstrijd nog steeds redelijk compact willen spelen en op power Ajax willen overrompelen. Als Ajax het baltempo hoog laat gaan en goed pressie gaat spelen, dan heeft Legia te weinig kwaliteit om er snel onderuit te kunnen voetballen. Echter is het een ploeg die wel op karakter kan spelen. De kansen voor Ajax zullen vooral op de linkerflank liggen. Bij Legia zal niet de vaste rechtsback spelen en de vervanger is echt een klasse minder. Als Sinkgraven weer goed op durft te komen, is dit een sleutel naar succes. Verder moet Ajax zich niet uit de tent laten lokken, niet door de vijandige sfeer en niet door de tegenstander op het veld. Legia is qua leeftijdsopbouw in de selectie ook wat meer ervaren. Maar naar verwachting zal kwaliteit het uiteindelijk van ervaring gaan winnen. Helemaal omdat Legia ook nog wat sterkhouders mist.

Plaats reactie