Poznan! (Met tussendoortjes)

Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » zo nov 30, 2014 5:29 pm

Welkom!

Geboren en getogen ben ik in België, al ben ik van Zeeuws-Nederlandse ( hoewel weinig tot niet merkbaar) en Poolse afkomst. Door dat laatste kom ik sinds mijn geboorte elke 3/4 maanden in Poznań, de stad van mijn moeder. Graag deel ik in deze draad wat foto's van mijn bezoeken om de toch wel mooie stad te tonen. Om het wat interessanter te maken komt er ook de nodige achtergrondinformatie bij. Het eerste bezoek wat ik zal delen is van augustus 2011. Het zijn selecties, want alles zou uiteraard te veel van het goede zijn. Ook komen er ook andere steden aan bod die ik bezocht op een daguitstap.

De West-Poolse stad Poznań heeft ruwweg 550.000 inwoners en is de 5de grootste stad van Polen. Het is een van de oudste steden van het land en was zelfs in de 10de/11de eeuw kort de hoofdstad. De eerste twee koningen liggen tevens in de kathedraal begraven, wat dan ook weer eerste van het katholieke land is. Bij de Poolse delingen kwam Poznań in het Pruisische Rijk te liggen. Enkele jaren lag het in het Napoleontische Hertogdom Warschau tot het weer van de Duitsers werd. Posen, zoals de stad toen heette, werd uitgebreid in Pruisische stijl en er kwam een groot bombastisch stadsgedeelte dat de overheersing van de Duitsers compleet moest maken. Het laatst gebouwde kasteel van de Europa is hier te vinden, speciaal opgetrokken voor de Keizer.

De Duitsers bouwden een van de grootste fortensysteem van Europa rondom de stad, die immers moest gelden als laatste bolwerk voor Berlijn tegen de Russen.

Toen de Duitsers de Eerste Wereldoorlog verloren in 1918, kwam Polen weer stilaan op de kaart, mede door figuren zoals Józef Piłsudski. Terwijl in Warschau en andere plaatsen de eerste onafhankelijkheidsfeesten uitbraken, was het in Poznań enkel nog wat onrustig met betogingen en politieke handelingen. Op 26 december passeerde de grote Poolse pianist en onafhankelijkheidsstrijder Ignacy Paderewski de stad op weg naar Warschau. Vanuit het statige Hotel Bazar sprak hij de menigte toe om zich te verzetten. Een dag later grepen de Polen de wapens, waaronder mijn overgrootvader, en namen ze strategische posities over in de stad. De gevechten duurden door tot 16 februari 1919 toen een verdrag in Trier werd getekend waarbij de Duitsers de stad opgaven. Poznań werd na 126 jaar weer Pools.

Na deze gebeurtenissen vertrokken vele Duitsers van de minderheid weer uit de stad. Tegen 1930 noemde slechts 5% van de bevolking zich nog Duits. De stad kende ook een joodse bevolking. Poznań was al eeuwen een handelsstad, en onder de Duitse tijd een industriestad, en bleef dat ook onder het Interbellum tot nu toe. De grootste jaarbeurs van Polen, nu nog steeds, begon in de jaren 20. Onder andere de VN-klimaattop van 2008 vond in de gebouwen van de beurs plaats in 2008. De organisatie van de beurs organiseerde ook de klimaattop van Warschau in 2013 en is door de VN gevraagd om andere toppen ook te organiseren.

Tussen 1939-1945 was de stad bezet door de Nazi's. 100.000 Polen werden uit de stad gegooid, waarvan 10% omkwam. Het eerste Duitse concentratiekamp van Polen werd al in oktober 1939 in het fort VII van de stad opgericht. In dezelfde maand vergasten de Duitsers hier al voor de eerste keer burgers. In totaal zouden 20.000 Polen in het fort gedood worden. Poznań zelf werd onderdeel van het Rijk en werd sterk germaniseerd. Op het citadel van de stad liggen de Geallieerde soldaten die geëxecuteerd werden na de beroemde Great Escape, onder wie een Belg. Ook is er een Brits legerkerkhof.

In februari 1945 werd de stad bevrijd door het Sovjet leger. Hoewel de stad zelf relatief snel werd ingenomen, duurden de gevechten om de grote citadel dagen. De Sovjets dwongen ook burgers om deze aan te vallen. Hierbij sneuvelde mijn grootvader. Hij ligt nog steeds op de citadel, die nu één groot park is, begraven. Een groot Sovjet kerkhof is er ook. 16.000 soldaten kwamen om tijdens de gevechten.

In totaal werd 50% van het stadscentrum vernietigd en 20% van de buitenwijken. Voor Poolse begrippen vrij weinig.

In de jaren na de oorlog werd de stad voor het grootste deel heropgebouwd. Helaas keerde de stad tot nog toe nog niet terug naar de rivier Warta, aangezien de stadsdelen naast de rivier er het ergst aan toe waren. Samen met een Nederlands bedrijf zal de stad in de volgende decennia weer terug naar het water groeien.

In juni 1956 vond in de stad het eerste protest tegen het nieuwe bewind plaats in Polen, het begin van velen en ook een van de aanleidingen tot de opstand in Hongarije. Terwijl de betogers vanuit de grote staalfabrieken naar de overheidsgebouwen in de stad marcheerden en brood eisten, rolden de tanks door de straten. 57 mensen werden doodgeschoten door het leger.

Gelukkig is de stad, zoals het land, al 25 jaar vrij. Poznań is een van de rijkste steden van Polen met de laagste werkloosheid van het land (3-4%). Het is vooral een handels- en industriestad. Ook is het, door de goede ligging tussen Berlijn en Warschau, een van de logistieke centra van het land. Helaas ligt het op kantoorgebied nog wat achter op andere Poolse steden. De stad wordt in Polen vaak als een van de meest Westerse gezien. Het is ook een liberaal bolwerk. Het motto van Poznan luidt dan ook: 'Eastern energy, Western style.' In 2012 was Poznan een van de gaststeden voor het EK.

De proloog is gedaan, de achtergrondinformatie gegeven... Op naar een eerste fotografische kennismaking met de stad! :)

Augustus 2011

1. De Oude Markt van de stad, de derde grootste van Polen en aangelegd in 1253. Je vindt er gebouwen in allerlei stijlen.

Afbeelding

2. Ulanen in de stad! De cavalerie is altijd speciaal geweest voor het land. Denk maar aan de Husaren. Trotse optochten met de Ulanen vinden dus nog vaak plaats.

Afbeelding

3. Elke dag om 12 uur staat een heuse mensenmassa met hoofden omhoog voor het stadhuis te wachten. Er komen dan namelijk twee geiten uit een luikje bij de klok die een twaalftal keer tegen elkaar aanstoten. De legende vertelt dat er bij een heus bal op het stadhuis in de 16de eeuw vlees te kort was. De kok moest vlees zoeken en vond twee geitjes. Deze vluchtten echter de toren op. De gouverneur die op dat moment arriveerde, keek zijn ogen uit toen hij helemaal bovenaan de twee dieren tegen elkaar zag vechten. Hij liet ze dan ook vereeuwigen in het klokmechanisme. En zo vochtten de mechanische geiten tussen 1551 en 1675 tegen elkaar op de toren, tot een blikseminslag het mechanisme vernietigde. Pas in 1913 kwamen ze nog terug en vechten ze nog steeds. De echte geiten werden trouwens niet opgegeten, maar teruggeven aan de eigenaar. De dieren werden ook het symbool van de stad.

Afbeelding

(Een video ervan: https://www.youtube.com/watch?v=drNLSbGyvAk )

4. Het winkelcentrum Stary Browar, in 2008 verkozen tot het mooiste middelgrote winkelcentrum ter wereld. Een oude brouwerij, wat ook de letterlijke vertaling is, werd omgetoverd tot een prachtig winkelcentrum. Enkele jaren later werd dit ook uitgebreid met een modern stuk, dat hier op de foto zichtbaar is. Het is in handen van de vrouw van de rijkste man van het land.

Afbeelding

5. Het oude en oorspronkelijke deel van Stary Browar.

Afbeelding

6. Het eerder vernoemde Keizerlijk Kasteel van Poznan. Gebouwd in 1912 voor de keizer.

Afbeelding

7. Most Teatralny - de Theaterbrug. Een van de bruggen die de binnenstad verbinden met de westelijke Wijk Jeżyce.

Afbeelding

8. Naast een Belgische Frituur, Bestfrit, van een Belgische ondernemer, hoef ik sinds een aantal jaar de goede smaak van Belgisch bier ook niet meer te missen.

9. Afbeelding

10. De Ulanen op weg naar de slag.

Afbeelding

11. In Centraal- en Oost-Europa leeft geschiedenis sterk, vooral in Polen. Historische reconstructies zijn dan ook groots en populair. Vooral die van de Poolse overwinningen dan. De onderstaande beeld een slag uit de Pools-Sovjet oorlog van 1919-1921, die door Polen gewonnen werd.

Afbeelding

12.

Afbeelding

13. Twee Renault tanks werden gereconstrueerd voor de film 'Slag om Warschau 1920'. Een jaar later vonden Poolse soldaten in Afghanistan een oude Poolse Renault tank die nog ooit door de Sovjets was buitgemaakt in 1920 en later aan de Afghanen als cadeau werd gegeven. Deze tank is nu gerestaureerd en staat in Warschau. Als cadeau van de Afghanen.

Afbeelding

14. Het Barokke paleis van de Działyński familie op de Oude Markt stamt uit 1773-1776. De familie zelf bracht bisschoppen, gouverneurs, parlementsvoorzitters, ... voort.

Afbeelding

15. Het interieur van de Fara basiliek van Poznan. Zeker een van de meest opmerkelijke Barokkerken van het land. Het gebouw stamt uit het einde van de 18de eeuw. De Duitsers hebben het interieur leeggeroofd tijdens de oorlog en de kerk als magazijn gebruikt. Na de oorlog werd hij weer heropgebouwd en enkele jaren geleden weer helemaal gerenoveerd.

Afbeelding

16. Het moderne Poznan. De twee torens van circa 90 m zullen binnenkort twee grote broers van 110 m krijgen.

Afbeelding

17. Neptunus op de Grote markt. In elke hoek staat een fontein.

Afbeelding

18. Het prachtige oude stadhuis zelf! Het gebouw werd in Renaissance stijl rond 1555 opgericht naar een ontwerp van de Italiaanse architect Quadro. Er zijn portretten van Poolse koningen, Romeinse schrijvers en Griekse filosofen. Het gebouw is van binnen en van buiten rijk gedecoreerd, naar voorbeelden van Pompeii, met Latijnse teksten die rechters moesten helpen, met de wapenschilden van Polen-Litouwen, de Sforza's en de Habsburgers, ... Het gebouw is vrij intact gebleven tijdens de oorlog.

Afbeelding

19. De Fara basiliek uit foto 15 aan de buitenkant.

Afbeelding

20. Het monument voor de opstand van juni 1956, waarover sprake was in de inleiding. Later zijn de data van de verschillende opstanden en stakingen, waar telkens tientallen doden vielen, aangevuld. De vlag van het Vaticaan kom je ook overal in het land tegen, zoals men kan zien.

Afbeelding

21. Ernaast staat een monument voor de grote Poolse dichter Adam Mickiewicz. Achteraan is de opera van de stad zichtbaar.

Afbeelding

22. Toen stond er ook tijdelijk een tank voor het museum van de opstand van '56. Zoals op de achtergrond merkbaar is, bestaat een deel van de tramvloot uit dezelfde Combino's zoals in Amsterdam.

Afbeelding

December 2011

23. De straat van de Fara basiliek in de avond.

Afbeelding

24. Het Keizerlijk Paleis verlicht. Overigens was voor de oorlog de toren iets anders met nog een spits erboven. Deze is na de oorlog niet meer terug gezet.

Afbeelding

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » zo nov 30, 2014 5:30 pm

November 2011

11 november is de Poolse Onafhankelijkheidsdag. Op dezelfde dag in 1918 riep Józef Piłsudski de onafhankelijkheid uit nadat het land iets meer dan 120 jaar door de drie grootmachten Pruisen, Oostenrijk-Hongarije en Rusland was verdeeld.

25. Een kanon wordt klaargezet op het Vrijheidsplein in de stad.

Afbeelding

26. Soldaten verkopen posters.

Afbeelding

27. Feestelijkheden op het plein.

Afbeelding

28. Met de op achtergrond de 'Arkadia', een gebouw uit 1802-04 met een van de vele theaters in de stad en de boekhandelketen Empik.

Afbeelding

29. Een deel van de parade.

Afbeelding

30. Op dezelfde dag viert men niet alleen de Onafhankelijkheid, maar ook het feest van de Heilige Sint-Maarten, die de patroonheilige is van de stad.

Afbeelding

31. Geen betere plaats om dat te vieren dan op de Sint-Maartenstraat. Op de achtergrond de Alfa gebouwen, 5 gebouwen uit 1965-72 met hotels, banken, winkels, ...

Afbeelding

32. Bamberki! De zogenaamde Bambrzy of in het Duits Bamberger waren Duitse die uit Bamberg naar dorpen rond Poznan trokken in de 18de eeuw. In totaal 500-900. Ze integreerden snel, leerden de Poolse taal en er ontstonden gemengde huwelijken. Hun naam werd al snel een benaming voor de mensen in die dorpen, waarvan er sommige nu een onderdeel van de stad zijn. Na de val van het communisme werd deze cultuur weer populairder en is er een jaarlijks festival.

Afbeelding

33. De wacht van Sint-Maarten.

Afbeelding

34. Sint-Maarten, ofwel Martinus van Tours, leefde in de 4de eeuw. Hij was bisschop van Tours en verspreidde het christendom in Gallië.

Afbeelding

35. Opstandelingen uit 1918.

Afbeelding

36. Alweer Ulanen op de Oude Markt.

Afbeelding

37. De avond wordt altijd afgesloten met vuurwerk.

Afbeelding

38. En nog als bonus, op de weg terug naar huis, de Jezus van Swiebodzin. Met 36 m was dit de hoogste Jezus ter wereld. In Peru is er weer een van een metertje meer.

Afbeelding

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » zo nov 30, 2014 5:30 pm

April 2012

39. Ik werd blijkbaar in de gaten gehouden...

Afbeelding

40. Het EK van juni kwam duidelijk dichtbij. Hier de Poznanstraat in Jezyce, het Westelijke deel van de stad.

Afbeelding

41. De kathedraal. Ooit stond op dezelfde plek de eerste van Polen, waarvan de funderingen bewaard zijn gebleven. Het gebouw zelf is vele male, verwoest, de laatste keer in de oorlog, en werd nadien herbouwd in de huidige vorm.

Afbeelding

42. Het nieuwe treinstation toen nog in aanbouw.

Afbeelding

43. Het stadion van Lech Poznan. Als enige van de 4 in Polen niet nieuw gebouwd op een andere plek, maar gemoderniseerd. Het was niet het mooiste van het toernooi...

Afbeelding

44. De Oude Markt alweer.

Afbeelding

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » zo nov 30, 2014 5:31 pm

Augustus 2012

45. De Fontein van de Vrijheid op het Vrijheidsplein.

Afbeelding

46. Een nieuwe toevoeging aan het financieel centrum van de stad.

Afbeelding

47. Een kantoorgebouw net buiten de stadswijken, dichter bij de luchthaven, met onder andere het hoofdkwartier van Man Polen.

Afbeelding

48. Het oude stadhuis in de avond.

Afbeelding

49. Het moderne stuk van het winkelcentrum Stary Browar aan de buitenkant.

Afbeelding

50. Het treinstation en de aanvliegroute voor de luchthaven.

Afbeelding

51. Zicht vanuit het Keizerlijk Paleis op het Collegium Minus van de Adam Mickiewicz Universiteit, gebouwd in 1909.

Afbeelding

52. Het hoofdgebouw van de Economische Universiteit. Gebouwd in 1929-32.

Afbeelding

53. De fonteinen voor deze universiteit en voor de Opera, met ook de kruizen voor de verschillende opstanden tegen het communisme.

Afbeelding

54. Een Harley Davidson bijeenkomst. Het donkere gebouw is het Nationaal Museum, dat o.a. een mooie verzameling Hollandse en Vlaamse meesters bezit. Dit jaar werd het nog bezocht door Willem Alexander en Maxima. Het andere gebouw is het Hotel Bazar, waaruit Paderewski zijn speech gaf (zie inleiding).

Afbeelding

55. De straat van de Fara waar het altijd aangenaam vertoeven is.

Afbeelding

56. Een kerk een paar straten van de Oude Markt.

Afbeelding

57. De vertrekterminal van de luchthaven.

Afbeelding

58. Interieur van de Franciscanenkerk.

Afbeelding

59. Het keizerlijke kwartier, met de pompeuze gebouwen gebouwd door de Duitsers.

Afbeelding

60. Het Centraal Station vanbinnen.

Afbeelding

61. Tegenover het station is er wat hoogbouw.

Afbeelding

62. 'Kamienica's (de Poolse benaming voor een residentieel gebouw uit baksteen of steen met meer dan twee verdiepingen) in het binnencentrum.

Afbeelding

63. Het pas 'gereconstrueerde' Koninklijke Kasteel van Poznan. De enige koning die in Poznan geboren werd, Przemysł II, had hier ooit zijn residentie. in de 13de eeuw. Ooit het grootste van het koninkrijk, tot het in de 16de eeuw afbrandde. Het werd later herbouw en weer vernietigd door de Zweden, de Russen, de Nazi's, ... Sinds 2010 is men het aan het herbouwen. Al is de echte vorm van hoe het ooit was onzeker.

Afbeelding

64. De buitenkant van het controversiële winkelcentrum 'Galeria MM' in het centrum.

Afbeelding

Plievo
Berichten: 2945
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door Plievo » zo nov 30, 2014 7:03 pm

Hoi JanVL,

Dank je voor de prachtige reportage van Poznan, de stad waar ik al sinds halverwege de 80-er jaren kom.
En toch weer nieuwe dingen ontdekt: de Ulanen. Hier had ik nog nooit van gehoord.

Plievo

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door Lech » ma dec 01, 2014 5:47 am

JanVL,

Dank je voor de prachtige foto-reportage 6qq
Schitterend, de historische foto`s zijn geweldig om te zien. Zoiets heb ik in Polen nog nooit mogen beleven.

Lech

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » wo dec 03, 2014 4:36 pm

Oktober/november 2012

65. Een van de zijstraten van de Oude Markt.

Afbeelding

66. De Fara basiliek aan de achterkant, alsook het nieuwe stadhuis.

Afbeelding

67. Paderewskistraat en de zijkant van het Hotel Bazar, thans een van de duurste winkelstraten van Polen.

Afbeelding

68. Allerheiligen.

Afbeelding

69. Het winkelcentrum achter het Centraal Station in aanbouw.

Afbeelding

70. Graven van de inwoners van Poznan die in februari 1945 gedwongen de citadel mee moesten bestormen en sneuvelden.

Afbeelding

71. Het Britse oorlogskerkhof met piloten en de geëxecuteerden van The Great Escape. Tevens op de Citadel.

Afbeelding

72. Sovjetgraven van de bevrijders van de stad.

Afbeelding

73. De Theaterbrug die de overgang vormt van het binnencentrum naar de wijk Jezyce.

Afbeelding

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » wo dec 03, 2014 4:37 pm

April 2013

74. Het controversiële winkelcentrum Galeria MM in het centrum.

Afbeelding

75. En van de zijkant.

Afbeelding

76. Naast Belgische frieten en Belgisch bier, moet ik Belgische pralines ook niet meer missen!

Afbeelding

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » wo dec 03, 2014 4:37 pm

Augustus 2013

Łódź is met een goede 715.000 inwoners de 3de grootste stad van Polen. Maar het is tegelijkertijd ook een van de meest verwaarloosde steden, aangezien de vele textielindustrie in de stad stilaan verdwenen is. Maar de laatste jaren wordt er enorm in geïnvesteerd en stilaan wordt de stad weer fraaier. De stad ligt dichtbij Warschau en werd door de vele textielindustrie het 'Manchester van Polen' genoemd.

De stad werd voor het eerst als dorp ergens in de 14de eeuw vernoemd. Eeuwenlang was het ook niet meer dan dat. Vanaf 1815 maakte het deel uit van het Russische rijk. 10 jaar later begon de stad enorm hard te groeien en trokken migranten uit Zuid-Duitsland, Silezië, Portugal, Engeland, Frankrijk, ... in grote getallen naar de stad. Tegen 1839 was in de door Rusland bezette stad wel 78% van de inwoners Duitstalig. Door de vele migranten en de groei van de grote fabriek werd Łódź het grootste textielcentrum van het Russische Rijk, toen nog deel van Congres-Polen, dat nog wat meer autonomie kende. Tussen 1823-1873 verdubbelde de bevolking elke 10 jaar.

Tegen het einde van de 19de eeuw kende de stad meer dan 300.000 inwoners, waarvan ongeveer 30% Joden. De stad kende dan ook zeer vele rijke Joodse industriëlen. Thans ligt nog steeds het grootste Joodse kerkhof van Europa in de stad.

In 1914 was het een van de meest dichtbevolkte industriële steden ter wereld. 4 jaar lang werd de stad bezet door de Duitsers tot het weer een onderdeel werd van het onafhankelijk Polen. Het had wel 40% van haar bevolking verloren door ziektes, oorlog en de vlucht van de Duitse bevolking.

Tijdens het Interbellum groeide de stad niet meer zo hard. De economische crisis kwam hard aan bij de textielbedrijven. De stad van 604.000 inwoners bestond toen uit 59% Polen, 32% Joden en 9% Duitsers.

Op 8 september 1939 viel de stad alweer in Duitse handen. 200.000 Joden kwamen in het ghetto van Congres-Polen terecht. Concentratiekampen werden opgetrokken rondom de stad. 190.000 Joden uit de stad zouden door de Duitsers gedood worden. Enkel 10.000 overleefden het. In januari werd de stad onder de voet gelopen door het Rode Leger. De Duitsers hadden geen tijd om de fabrieken op te blazen.

Na de oorlog kende de stad 300.000 inwoners, maar groeide weer snel door Poolse vluchtelingen die uit het door de Sovjet-Unie geannexeerde Oost-Polen werden gegooid. Aangezien Warschau in puin lag, was de stad 3 jaar lang het bestuurscentrum van het land. De grote fabrieken werden genationaliseerd waardoor de rijke families alles verloren.

Na de val van het communisme werd alles weer geprivatiseerd. De stad kent nog vele moeilijkheden. Tienduizenden hebben de stad verlaten. Maar stilaan worden de grote fabrieken gerevitaliseerd. Grote bedrijven zoals Dell vestigen zich in de stad.

Łódź is ook bekend van de filmschool die in 1948 werd opgericht en grote namen zoals Andrzej Wajda, Roman Polanski, Krzysztof Kieślowski, ... die Oscars hebben gewonnen of er genomineerd voor werden.

77. Vele bezoekers beginnen hun bezoek aan de stad in Manufaktura. Deze oude fabrieksgebouwen van de industrieel Izrael Poznanski zijn een van de beste voorbeelden van de enorme vooruitgang die Lodz doormaakt de laatste jaren. Het gehele complex werd omgetoverd tot een van de grootste winkelcentra van Polen met ook nog hotels, kunsthallen, kantoren, ...

Oh, en de parking is er gratis ;).

Afbeelding

78. De stroomtrein die er stond, als monument voor de Poolse dichter Tuwim die een bekend gedicht over een stationnetje heeft geschreven, was ingepakt.

Afbeelding

79. De bewaking.

Afbeelding

80.

Afbeelding

81.

Afbeelding

82. Izrael Poznanski was een van de rijkste industriëlen van de stad. Buiten enorme fabrieken, wou hij ook graag een paleis dat op het Louvre moest lijken. Na de dood werd voor hem een groot mausoleum op de Joodse begraafplaats van de stad gebouwd dat het grootste Joodse graf ter wereld wordt genoemd.

Afbeelding

83. De binnenkoer.

Afbeelding

84. De mooiste kamer is de eetkamer.

Afbeelding

85. De P van Poznanski is overal prominent aanwezig.

Afbeelding

86.

Afbeelding

87. Voor lange tijd was het stadhuis hier ook gevestigd. Nu is het een museum over de stad, de industriëlen van de stad en bekende inwoners ervan. Hier de Emmy en Oscar voor de film over de Pools-Amerikaanse pianist Arthur Rubinstein die uit de stad kwam.

Afbeelding

88. De 'Medal of Freedom' voor Jan Karski, postuum uitgereikt door President Obama. De Poolse verzetsheld Jan Karski gaf aan de geallieerden veel informatie over de Holocaust door. Maar de geallieerden wilden niet naar hem luisteren.

Afbeelding

89. Nogmaals het paleis naast de oude fabrieksgebouwen.

Afbeelding

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » wo dec 03, 2014 4:38 pm

90. Het Vrijheidsplein met de Pinksterkerk, die nog wel een renovatie verdient.

Afbeelding

91. Een eerste stuk van de Piotrkowskastraat, met 4.9km een van de langste winkelstraten van Europa.

Afbeelding

92. Een beeld met de grote industriëlen van de stad.

Afbeelding

93.

Afbeelding

94. Nog steeds Piotrkowska.

Afbeelding

95. Reymont, een belangrijke Poolse schrijver en Nobelprijswinnaar (1924).

Afbeelding

96.

Afbeelding

97. Een 'kleine' tegenstelling.

Afbeelding

98. Muurbeschilderingen, zgn. 'Mural's', die sommige grijze zijmuren wegtoveren zijn enorm populair in het land. 'Łódź' betekent ook boot in het Pools, vandaar de aanwezigheid ervan op de schildering die bekende gebouwen van de stad bevat.

Afbeelding

99. Er wordt volop gerestaureerd.

Afbeelding

100. De Pilsudskilaan die Piotrkowska doorkruist.

Afbeelding

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » wo dec 03, 2014 4:38 pm

101. Het verdere verloop van de straat kent al wat meer communistische (hoog)bouw.

Afbeelding

102. De kathedraal van de stad.

Afbeelding

103. Een oude fabriek die wacht op een tweede leven. In 1987 was de Paus hier nog op bezoek.

Afbeelding

104. Misschien worden het wel lofts zoals hier?

Afbeelding

105. Een van de vele villa's die ooit van de rijke industriëlen waren.

Afbeelding

106. Galeria Lodzka - het winkelcentrum in het eigenste centrum.

Afbeelding

107. Binnenin. Het is al wat ouder; van 2002.

Afbeelding

108. Een van de torens ertegenover.

Afbeelding

109. Verder van de hoofdstraat wacht nog veel op renovatie.

Afbeelding

110. Een gebouw van de beroemde filmschool.

Afbeelding

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » wo dec 03, 2014 4:38 pm

111. De orthodoxe kerk.

Afbeelding

112. Een historisch plaatje omdat het communistische hotel op de achtergrond dezer dagen letterlijk een puinhoop aan het worden is. Dit deel van de stad ondergaat een enorme revitalisatie momenteel. Een enorm ondergronds treinstation wordt er naast gebouwd en er komt nog een groot nieuw stadscentrum rondom.

Afbeelding

113. Een stadspaleisje iets verder.

Afbeelding

114. Nog een gebouw dat wacht op renovatie.

Afbeelding

115. Interessant is de Russische belettering. Van voor 1917? 1939-1941?

Afbeelding

116. Terug in het winkelcentrum Manufaktura.

Afbeelding

117. Het moderne stuk.

Afbeelding

118. Binnenin.

Afbeelding

119.

Afbeelding

120. En het laatste plaatje van Łódź.

Afbeelding

Plievo
Berichten: 2945
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door Plievo » do dec 04, 2014 9:09 pm

Thanx voor de vele foto`s 16qq
Ik heb al eens een wedstrijd in het stadion van Lech Poznan meegemaakt, een draak van een wedstrijd..

Op het vliegveld heb ik ook foto`s gemaakt, er kwam ineens een militair aan die eiste dat ik foto`s ging verwijderen. In mijn onschuld had ik ook foto`s van de incheckbalie gemaakt. Dat mocht niet dus niet 3q

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door Lech » vr dec 05, 2014 6:28 am

De laatste keer dat ik in Lodz was dacht ik, hier kom ik niet weer.
Nu ik deze foto`s bekijk stel ik mijn mening bij, het is prachtig geworden!

De nieuwe winkelcentra lijken allemaal behoorlijk op elkaar.
Zelf dompel ik mij liever in de sfeer van de straatjes er net buiten waar je af en toe nog verrassende winkeltjes tegen komt.

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » di dec 09, 2014 8:04 pm

Ciechocinek is een van de vele spa-steden van het land en een van de bekendste. Zelf telt het 10.000 inwoners, maar er is een meervoud van toeristen. Allemaal komen ze voor het grote gradeerwerk, dat zout wint, en waarvan de lucht en damp helend en gezond zou zijn. Er is ook een bron met mineraalwater alsook vele sanatoria, parken, ...

Het stadje is al bekend van rond 1065, maar groeide pas echt in de 16de en 17de eeuw toen onder andere Nederlandse migranten in de stad kwamen en de gebieden rondom gecultiveerd werden. Tijdens de Poolse delingen van 1791-1793 begon men de geneeskundige bronnen te ontdekken. Pas 30 jaar kwamen de eerste kleine sanatoria. De eerste gradeertorens werden in de tweede helft van die eeuw gebouwd. De rest werd verder uitgebouwd.

Tijdens de oorlog gooiden de Duitsers de plaatselijke bevolking in grote getallen eruit en vermoorden ze de meeste van de 700 Joden. Aanvankelijk gebruikten de Duitsers de sanatoria, maar aan het einde van de oorlog raakten ze in verval.

Vanaf 1955 investeerden de communistische autoriteiten veel in de stad en bouwden er een ziekenhuis, 21 sanatoria, een preventorium, huizen, ... Ciechocinek werd een populaire plaats voor korte vakanties van de arbeiders.

121. Een van de drie lange gradeerwerken.

Afbeelding

122. Nummer twee.

Afbeelding

123. Nummer drie bovenaan.

Afbeelding

124. In totaal is het complex 1740 meter lang.

Afbeelding

125. Het centrum.

Afbeelding

126. Een van de parken.

Afbeelding

127.

Afbeelding

128.

Afbeelding

129.

Afbeelding

130.

Afbeelding

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » di dec 09, 2014 8:05 pm

Juli/augustus 2013

131. Een zomerse dag op het Vrijheidsplein.

Afbeelding

132. Het nachtleven bruist.

Afbeelding

133. De opera.

Afbeelding

134. Smurfendag!

Afbeelding

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » di dec 09, 2014 8:05 pm

December 2013

135. Kerstmarkt op de Oude Markt.

Afbeelding

136. De Eco-kerstboom, gemaakt van plastiek flessen.

Afbeelding

137. Galeria MM vanbinnen.

Afbeelding

138. Poznan City Center - het winkelcentrum aan het station.

Afbeelding

139. Hetzelfde binnenin.

Afbeelding

140. De winkels zijn er... heel lang open.

Afbeelding

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » di dec 09, 2014 8:06 pm

Poznan en de omliggende provincie lag tussen 1795-1918 in Duitsland, tot het de Eerste Wereldoorlog verloor. Zoals bekend was de heroprichting van een onafhankelijk Polen een van de 14 punten van het plan van de Amerikaanse president Wilson. Maar tussen het Verdrag van Brest-Litovsk (1918) en het Verdrag van Versailles (1920) was er nog geen duidelijke regeling over de grenzen van Polen. De 'Provinz Posen' met de stad Poznan, die een meerderheid (60%) van Polen kende, was nog niet zeker waar het te komen zou liggen.

Begin november 1918, toen Keizer Wilhelm abdiceerde, werden in de stad en omstreken voorbereidingen getroffen voor een opstand tegen de Duitsers.

In de avond van 27 december kwam de grote Poolse pianist Ignacy Paderewski, die ook als diplomaat optrad voor een onafhankelijk Polen, naar Poznan per trein. (Een jaar later zou hij premier worden van de nieuwe Poolse staat). Hij was eerder in Gdansk met een passagiersschip aangekomen. De Duitsers probeerden tevergeefs met verschillende provocaties Paderewski naar Warschau te sturen, maar het lukte hem toch in Poznan aan te komen.

De Duitsers doofden alle straatverlichting, waarop de Polen met fakkels de straten verlichtten. Massa's kwamen op straat om de grote patriot te begroeten. Duitse officieren werden weggeduwd. De bescheiden aankomst kreeg een enorm groots karakter. Op het station begroette Paderewski iedereen en men zong samen het Poolse volkslied alsook andere patriottistische liederen.

Paderewski trok naar het Hotel Bazar en gaf van daaruit een grote, patriottistische speech. Wat daarop zou volgen, komt in de volgende post aan bod :).

Al bijna 20 jaar komt er een stoomtrein op dezelfde avond aan in Poznan, waarmee de jaarlijkse feestelijkheden omtrent de opstand van start gaan.

141. Iedereen wacht in het Keizerlijk station, ooit gebouwd voor de enkele aankomsten van de Duitse Keizer.

Afbeelding

142. De trein komt.

Afbeelding

143. Paderewski is er uit.

Afbeelding

144.

Afbeelding

145. Patriottistische liederen worden gezongen.

Afbeelding

Paderewski zelf ging na zijn politieke carrière terug de muziek in in 1922 en bleef in patriottistische organisaties actief. Toen de Duitsers in 1940 Polen binnenvielen, verhuisde hij naar Londen om de Poolse regering in ballingschap bij te staan. In september 1940 ging hij ondanks zijn zwakke gezondheid naar de VS om voor Polen te lobbyen en leningen voor de Poolse soldaten in het westen te krijgen. In juni 1941 stierf hij aan een longontsteking in Manhattan, 81 jaar oud. Hij werd in Arlington bij Washington begraven. In 1992, in het nieuwe vrije Polen, werd hij overgebracht naar Warschau en begraven in de Johanneskathedraal.

JanVL
Berichten: 36
Lid geworden op: zo nov 30, 2014 3:08 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door JanVL » di dec 09, 2014 8:06 pm

Na de speech van Paderewski bleven de mensen op straat. Poolse, Amerikaanse, Franse en Britse vlaggen werden buiten gehangen. De Duitsers konden er niet bepaald mee lachen en organiseerden marsen door de straten van Poznan de dag daarop, 27 december 1918. De vlaggen van de geallieerden werden afgetrokken.

Even later vielen de eerste Duitse geschoten bij de bank. Ook de slaapkamer van Paderewski in het Hotel Bazar, die geveld was door de Spaanse griep, werd onder vuur genomen. Toen onderhandelingen niets uithaalden, greep de Poolse burgerwacht rond 17 uur de wapens en begon terug te schieten. Bij de aanval op het politiegebouw sneuvelde de eerste opstandeling, de 31-jarige Franciszek Ratajczak, naar wie een van de hoofdstraten in het centrum is genoemd. Tegen de avond was het gebouw in Poolse handen.

Terwijl in Poznan geschoten werd, ging het bericht rond in de provincie naar lokale bevelhebbers: 'Wacht niet langer!' Weldra grepen de Polen in andere plaatsen ook de wapens. Een dag later waren de citadel, forten en het arsenaal van Poznan in Poolse handen. In de volgende weken viel dorp na dorp en stad na stad in de handen van de opstandelingen.

Al 2 dagen later, op 29 december, kwam een delegatie van de Pruisische regering naar de stad. Ze weigerden de Duisters uit te leveren die begonnen te schieten, maar moesten wel overgaan tot het terugtrekken van het Duitse 6de regiment van de grenadieren.

Op 6 januari vielen de Polen het vliegveld van Poznan aan, waar nog 250 Duitse soldaten zaten. Tientallen vliegtuigen werden buitgemaakt. De Poolse luchtmacht was geboren. De Duitsers probeerden het vliegveld te bombarderen, maar dit mislukte. Op 9 januari 1919 bombardeerde voor de eerste keer een Pools vliegtuig Duitsland door bommen op het vliegveld van Frankfurt te gooien.

Vanaf 9 januari nam het Poolse Volkscomité, dat sinds 1916 bestond, de politieke macht van de provincie over. De gevechten bleven uitdijen. In de Poolse regering van Paderewski kwamen twee ministers uit de nog opstandige provincie vandaan.

Op 18 januari 1919 begonnen de vredesgesprekken in Versailles. De Poolse delegatie eiste dat de Duitsers de wapens in het oosten zouden doen zwijgen. 11 dagen later eiste de delegatie dat de provincie bij het nieuwe Polen zou gevoegd worden. Begin februari begonnen er vredesgesprekken in Berlijn terwijl weer een Duitse tegenaanval werd afgeslagen. De Duitsers eisten in Berlijn echter dat de opstand gedaan zou zijn, de provincie Duits zou blijven en er schadevergoeding werd betaald. De opstandelingen weigerden uiteraard.

De wapenstilstand van 11 november 1918 werd verlengd in februari. Onder druk van Frankrijk was deze ook van kracht op de 'Provinz Posen'. Dankzij Frankrijk werd het leger van Groot-Polen ook als geallieerd leger beschouwd. De geallieerden stuurden ook in maart een delegatie naar Poznan voor gesprekken tussen de Duitsers en Polen. De Duitsers verlieten echter de gesprekken. De Fransen beloofden militaire steun aan Polen indien de Duitsers het bestand verbraken.

Op 23 maart 1919 waren er verkiezingen, waarbij de Polen 65.8% van de stemmen wonnen, de Duitsers 28.1%. De lokale besturen werden gepoloniseerd. In april werden de Duitse opschriften in de provincies weggehaald en Poolse straatnamen gegeven. Het Pools werd de bestuurstaal. De Duitsers bleven hun legers concentreren aan de grens van de provincie. Af en toe kwam het tot kleine gevechten.

Maar op 28 juni 1919 werd het Vedrag van Versailles ondertekend. Hiermee kwam Poznan en de provincie in Polen te liggen. De Duitsers stroomden weg en in juli werd de grens met het vrije Polen afgebroken.

17 januari 1920 was de Provincie Poznan na decennia weer een deel van Polen.

De laatste opstandeling overleed in 2005 op 106-jarige leeftijd. Ook mijn overgrootvader nam er deel aan, alsook andere familieleden. De Opstand was een van de 4 succesvolle in Poolse geschiedenis.

Meer dan 2.200 Polen kwamen om. Hoeveel Duitsers de dood vonden is niet geweten.

De opstand wordt ook al jaren herdacht met missen, bloemleggingen alsook reconstructies. Meestal is er een reconstructie op het Vrijheidsplein en de Oude markt, elk jaar weer een beetje anders.

146. Het is nog rustig op de straten. De geallieerde vlaggen hangen op.

Afbeelding

147. Voor de 95-jarige herdenking ging normaal de Poolse president Komorowski aanwezig zijn, maar door een verroken spier of iets dergelijks werd het een videoboodschap aan de stad.

Afbeelding

148. De Duitsers marcheren door de straten.

Afbeelding

149.

Afbeelding

150.

Afbeelding

151. De eerste gevechten vinden plaats.

Afbeelding

152.

Afbeelding

153.

Afbeelding

154.

Afbeelding

155. De Polen winnen.

Afbeelding

156. Ulanen.

Afbeelding

157.

Afbeelding

158. Het Arsenaal. Thans ook het museum over de opstand.

Afbeelding

159. Patrouilles van opstandelingen op straat.

Afbeelding

160. De Duitsers aan het arsenaal in de avond.

Afbeelding

161. Verpleegsters dienen hulp toe aan de eerste gewonden soldaten.

Afbeelding

162. De gevechten worden intenser.

Afbeelding

163.

Afbeelding

164. De Polen rukken op.

Afbeelding

165. Wanneer de Duitsers overwonnen zijn, steken de supporters van Lech Poznan op het hele plein rode vuren aan.

Afbeelding

166. De opstandelingen vieren de overwinning.

Afbeelding

167. Iedereen staat stil en even later zingen de honderden mensen op het plein het Poolse volkslied. Een moment van kippenvel.

Afbeelding

168. Na een opstand heeft ieder wel nood aan een biertje...

Afbeelding

Plievo
Berichten: 2945
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Poznan! (Met tussendoortjes)

Bericht door Plievo » wo dec 10, 2014 6:46 am

Dank je voor wederom een prachtige foto reportage b :D

Ik ben gisteravond laat thuis gekomen en moet er nu weer vandoor, maar ik zal later nog reageren op deze prachtige serie.

Plaats reactie