Historie ronde van Polen

Plievo
Berichten: 2945
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Historie ronde van Polen

Bericht door Plievo » di jun 30, 2015 10:40 am

De Ronde van Polen 2015 gaat van start op zondag 2 augustus. De slotrit wordt verreden op zaterdag 8 augustus. Hoe zien het rittenschema en het parcours van deze World Tour-wedstrijd eruit? Door welke zender wordt de Ronde van Polen live op tv uitgezonden? Welke teams staan op de startlijst van de Ronde van Polen? Hoe is de geschiedenis van deze Poolse rittenkoers verlopen?

Historie van de Ronde van PolenIn 1928 vond de eerste editie van de Ronde van Polen plaats. Deze koers werd indertijd georganiseerd door de krant Przeglad Sportowy en een wielerclub uit Warschau. In de begintijd was deze ronde geen groot succes. De wedstrijd kon voor de Tweede Wereldoorlog vaker niet dan wel worden georganiseerd.

In 1947 werd de Ronde van Polen nieuw leven ingeblazen, door een samenwerking van onder meer de uitgeverij Czytelnik en de Poolse wielerbond. De wedstrijd kreeg zo een sterkere en stabielere organisatie. De Ronde van Polen groeide op den duur uit tot een prestigieuze koers voor amateurs. Toch bleef de Ronde van Polen in die amateurtijd wel altijd in de schaduw staan van een andere Oost-Europese koers: de Vredeskoers (die rittenwedstrijd werd indertijd beschouwd als de Tour de France van het Oostblok).

Val van het IJzeren Gordijn: grote wijzigingen 
Sinds eind jaren tachtig is er veel gebeurd. Het IJzeren Gordijn viel. Oost-Europese topsrenners konden eindelijk massaal prof worden. Binnen de wielerwereld verdween ook de strikte scheiding tussen profs en amateurs. De organisatoren van de Oost-Europese topkoersen moesten inspelen op al die veranderingen. De organisatoren van de Ronde van Polen deden dat duidelijk beter dan de organisatie van de Vredeskoers. De Ronde van Polen groeide op den duur uit tot de belangrijkste Oost-Europese wedstrijd en werd een vast onderdeel van de UCI World Tour. Met de Vredeskoers ging het daarentegen bergafwaarts en op den duur verdween deze ooit zo prestigieuze koers zelfs van de kalender.

Czeslaw Lang
De grote man achter de grote groei van de Ronde van Polen is Czeslaw Lang. Hij was in het verleden zelf een coureur. Ronde 1980 behoorde hij tot de beste renners uit Polen. Twee keer won hij een medaille op het WK ploegentijdrit. Ook won hij Olympisch zilver op de wegrit van 1980 in Moskou. In datzelfde jaar won hij het eindklassement van de Ronde van Polen. Jarenlang moest Lang onder het communistische regime verplicht 'staatsamateur' blijven. Uiteindelijk kreeg hij toch nog de kans om profwielrenner te worden. In de profrangen was hij echter minder succesvol dan bij de amateurs, al behaalde Lang nog wel enige mooie prestaties bij de profs, waaronder zeges in de prologen van de Ronde van Romandië en Tirreno-Adriatico.

Na zijn actieve wielercarrière raakte Lang betrokken bij de organisatie van de Ronde van Polen. Sinds 1993 leidde hij de organisatie. Onder zijn leiding groeide de wedstrijd uit, van een amateurronde, naar de grootste profwielerwedstrijd van Oost-Europa.

Erelijst Ronde van Polen
Feliks Wiecek was in 1928 de winnaar van de eerste editie van de Ronde van Polen. Drie renners slaagden erin om deze etappekoers drie keer te winnen: Marian Wieckowski in 1954, 1955 en 1956, Andrzej Mierzejewski in 1982, 1984 en 1988, en Dariusz Baranowski in 1991, 1992 en 1993. Recente winnaar van de 'Tour de Pologne' zijn Daniel martin (2010), Peter Sagan (2011), Moreno Moser (2012), Pieter Weening (2013) en Rafal Majka (2014).

Parcours en rittenschema Ronde van Polen 2015De Ronde van Polen 2015 gaat van start met drie relatief vlakke etappes. Daarna volgen er drie ritten die door het middengebergte gaan. Op papier lijkt de etappe van vrijdag 7 augustus de zwaarste en belangrijkste rit door het middengebergte te zijn van deze Ronde van Polen. Deze etappe finisht bergop. De Ronde van Polen 2015 wordt op zaterdag 8 augustus afgesloten met een tijdrit.

Rittenschema Ronde van Polen 2015
zondag 2 augustus: Warsaw - Warsaw, 122 km (76 mi)maandag 3 augustus: Czestochowa - Dabrowa Górnicza, 146 kmdinsdag 4 augustus: Zawiercie - Katowice, 166 kmwoensdag 5 augustus: Jaworzno - Nowy Sacz, 220 kmdonderdag 6 augustus: Nowy Sacz - Zakopane, 223 kmvrijdag 7 augustus: Bukowina Terma Hotel Spa - Bukowina Tatrzanska, 174 kmzaterdag 8 augustus: Kraków - Kraków, 25 km (tijdrit)
Deelnemers: teamsAlle zeventien UCI World Tour-teams doen mee aan de Ronde van Polen 2015. Daarnaast heeft de organisatie wildcards uitgedeeld aan twee teams: het Procontinentale CCC-Sprandi-Polkowice en de Poolse nationale selectie.

World Tour Teams
Tinkoff – Saxo Bank (Rus)Team Movistar (Spa)Katusha (Rus)TEAMLottoNL Jumbo (Ned)Ettix-QuickStep (Bel)Giant-Alpecin (Dui)Garmin-Cannondale (USA)Orica-GreenEdge (Aus)Sky (UK)Astana (Kaz)AG2R (Fra)Lampre (Ita)FDJ (Fra)Trek (USA)Lotto-Soudal (Bel)BMC (USA)
Wildcards
CCC-Sprandi-PolkowiceNationaal team Polen
Deelnemers: startlijst met rugnummersWelke renners nemen deel aan de Tour de Pologne 2015 en welke rugnummers dragen zij? Zodra de complete deelnemerslijst met rugnummers bekend is, zal die op deze plek worden geplaatst. Ook zal hier t.z.t. als voorbeschouwing een overzicht worden geplaatst van de grote favorieten voor de zege in de Ronde van Polen.

Uitslagen Ronde van Polen 2015T.z.t. zullen op deze plek de uitslagen en tussenstanden van de Ronde van Polen 2015 worden bijgehouden.

Live op tvDe Ronde van Polen 2015 zal live op tv worden uitgezonden door Eurosport. Daarnaast is deze koers ook live op het internet te volgen, onder meer via livestreams op procyclinglive.com. Zodra er meer bekend is over de tijdstippen van de uitzendingen van deze ritten, zal die info hier worden geplaatst.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van Polen 2014In 2014 werd de openingsrit gewonnen door de Wit-Russische sprinter Hutarovich. De tweede rit werd gewonnen door de Tsjech Peter Vakoc. De Nederlander Theo Bos zegevierde in de derde etappe. De BelgJonas Vangenechten won de vierde etappe. Het Poolse toptalent Rafal Majka zegevierde in de twee belangrijkste bergritten van de Ronde van Polen 2014: de 5e en de 6e etappe. De slotrit (een tijdrit) werd gewonnen door de Belg Kristof Vandewalle. Rafal Majka won het eindklassement, voor de Spanjaarden Izagirre en Intxausti. De beste Nederlander in de eindstand was Robert Gesink op de 8e plaats.

Plaats reactie