Polen aan het werk in Nederland

Gebruikersavatar
Wilhelmus Johannes
Berichten: 2047
Lid geworden op: di aug 30, 2011 7:21 pm

Re: Polen aan het werk in Nederland

Bericht door Wilhelmus Johannes » wo nov 30, 2011 3:47 pm

Henk Verweij je bent een kanjer,ik ga dit artikel doormailen.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Hoge boete voor werken met Poolse plukkers

Bericht door bertvaneck » do dec 01, 2011 4:22 pm

Hoge boete voor werken met Poolse plukkers
donderdag 01 december 2011 | 08:04

Tekstgrootte
AMMERZODEN - Champignonkweker Riverchamp in Ammerzoden moet een boete van 128.000 euro betalen omdat in 2006 op het bedrijf aan de Gaardenweg zestien Poolse plukkers werden betrapt, die geen werkvergunning hadden. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State, waar Riverchamp vorige maand naar toe stapte vanwege een geschil met minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De champignonkweker zegt dat de Polen in dienst waren van het Poolse bedrijf Inter Oost, dat voor Riverchamp de champignons zou komen oogsten.

De Raad van State leidt echter uit de manier van werken af dat de Polen direct onder toezicht vielen van Riverchamp. Er is volgens de hoogste bestuursrechtbank geen sprake van zogeheten grensoverschrijdende dienstverlening, waarbij buitenlandse bedrijven met eigen personeel in dienst heel grote klussen aannemen.

Inter Oost heeft alleen maar personeel ter beschikking gesteld dat onder gezag viel van Riverchamp, en in die constructie waren werkvergunningen vereist, zegt de Raad van State.

Sinds 2008 hebben Polen geen werkvergunning meer nodig.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Minister opent jacht op foute uitzendbureaus Van onze parlem

Bericht door bertvaneck » do dec 01, 2011 4:24 pm

Minister opent jacht op foute uitzendbureaus Van onze parlementaire redactie
DEN HAAG - Een speciaal team gaat malafide uitzendbureaus aanpakken. Verdachte bedrijven komen op een zwarte lijst.


Eerder dit jaar tijdens een beurs georganiseerd door vakbond CNV Hout en Bouw werden Polen geinformeerd over hun rechten, plichten en het vinden van werk via bonafide uitzendbureaus. Foto: Erik van 't Woud



Dat heeft minister Kamp (Sociale Zaken) bekendgemaakt, die ook een landelijk meldpunt in het leven roept. "We onderzoeken alle mogelijkheden die er zijn om malafide ondernemers het leven zuur te maken", aldus Kamp. "Waar mogelijk worden bestanden van organisaties gekoppeld en gegevens uitgewisseld, nationaal en internationaal."

Het team van inspecteurs en rechercheurs gaat aan de slag bij de nieuwe Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarin vanaf 1 januari de Arbeidsinspectie en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst opgaan. De inspectie zal niet alleen samenwerken met diverse Nederlandse instanties, maar ook met de autoriteiten in het buitenland.

Gebruikersavatar
Wilhelmus Johannes
Berichten: 2047
Lid geworden op: di aug 30, 2011 7:21 pm

Re: Minister opent jacht op foute uitzendbureaus Van onze pa

Bericht door Wilhelmus Johannes » do dec 01, 2011 5:21 pm

Zou tijd worden Henkie.

bertvaneck
Berichten: 14266
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Meerderheid komt nog steeds uit Polen© ThinkStock

Bericht door bertvaneck » vr dec 02, 2011 6:10 pm

Meerderheid komt nog steeds uit Polen© ThinkStock
Het aantal buitenlanders dat in Nederland komt werken neemt de komende jaren sterk toe. Nu zijn het er circa 200.000, in 2015 is dat naar verwachting opgelopen tot 300.000. Dat blijkt uit onderzoek onder leden van uitzendkoepel ABU die buitenlands personeel bemiddelen.

De overgrote meerderheid van de buitenlandse werknemers (79 procent) komt nog steeds uit Polen. Maar hun aandeel is wel gedaald, want in 2010 was het nog 91 procent. Inmiddels komen er wat meer Tsjechen, Letten en Slowaken.

Ondanks de hoge werkloosheid in landen als Spanje en Griekenland, komen er daarvandaan maar weinig mensen naar Nederland om hier te werken, is de ervaring van de ABU-leden. Via hen komen ruim 48.000 arbeidsmigranten uit diverse landen naar Nederland. Vooral in de metaal en de voedingsindustrie verwachten zij meer vraag naar meer buitenlands personeel.

Gemiddeld blijven de buitenlandse werknemers 14 maanden in Nederland, een stuk langer dan in 2010, toen het nog 9 maanden was. Ongeveer twee derde wordt gehuisvest door of via de uitzendorganisatie. De anderen zorgen zelf voor onderdak. De uitzendkoepel pleit voor meer tijdelijke woonruimte voor de groeiende groep buitenlandse werknemers.

De ABU biedt de uitkomsten van het onderzoek vandaag aan CDA-Kamerlid Ger Koopmans aan. (ANP/Redactie)

Plaats reactie