Gdansk, parel aan de oostkust

Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Lech » do jan 21, 2016 6:33 am

inspiration When in Gdansk
Posted by Jeroen | 20 januari 2016

Vanaf Groningen Airport Eelde -met je koffertje achterop de fiets prima te doen- zijn er momenteel twee opties voor een city trip: Londen en Gdańsk. Naar beide vlieg je goedkoop, maar Gdańsk is in tegenstelling tot Londen ook ter plekke low budget. Deze Poolse Hanzestad behoort met havenstad Gdynia en badplaats Sopot, een soort van Scheveningen aan de Oostzee, tot de grootse agglomeraties van Polen. Gedrieën noemen ze zich Trójmiasto, of wel Driestad. Er wonen ruim 1 miljoen mensen. Een bezoek aan Driestad is absoluut de moeite waard, in dit blog focussen we ons allereerst op Gdańsk.
#1 Gdansk old town
Afbeelding

Het historisch centrum van Gdansk is prachtig…..gereconstrueerd. Na WOII lag de stad grotendeels in puin lag, maar met gebruik van veelal de oorspronkelijke bouwmaterialen is het centrum in oude glorie hersteld. De baksteen architectuur en trap- en klokgevels van veel woonhuizen geven de stad een Nederlands tintje.
De hoofdstraat -Dlugi Targ- is een echte flaneerstraat. Je vindt er vooral restaurants en cafes, maar weinig winkels. Bij BobbyBurger een Poolse hamburgerketen op nr.74 eet je geweldige burgers.
Polen is een religieus land, Rooms Katholiek wel te verstaan. Niet te missen: de Heilige Maria kerk die plek biedt aan 25.000, het is de grootste bakstenen basiliek van Europa. Van binnen overigens mooier dan van buiten. In de top van de kerktoren word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad en haven.

#2 Mariacka Street
Afbeelding

Mooiste straat van Polen: Mariacka. Pure romantiek.
Amber Alert! Gdansk is het epicentrum van het ‘Baltische Goud': amber. Je struikelt in deze straat bijkans over de glazen vitrines en juweliers die de gele en oranjekleurige stenen verkopen.

#3 Drukarnia
Afbeelding
Adres: Mariacka 36 in Gdansk
Facebook: /drukarnia
Instagram: @drukarniacafe
Tumblr: #drukarniacafe

Onze favoriet in de straat, de prachtige koffiebar Drukarnia, op nr. 36. Lees ons blog nog maar eens terug.
Drukarnia, gevestigd in een oude drukkerij, verkoopt prachtige posters met je favoriete koffie als print.

#4 promenade aan de Motlawa
Afbeelding
Afbeelding
De Kraanpoort uit 1444 is het symbool van Gdansk en ligt aan de promenade langs de Motlawa rivier.
In de zomermaanden kun je een Water Tram nemen naar Sopot, Gdynia, Hel en de Westerplatte, waar in 1939 de Tweede Wereldoorlog begon.
Afbeelding
Adres: Piwna 5/6 in Gdansk
Facebook: /RetroGdansk
Web: retro.gda.pl

Knus bruinig retro koffiehuis, vol vintage meubelen en bijpassende receptuur. Met taartjes gebaseerd op recepten uit de jaren ’30. Probeer de ‘Ugly Cake’.
Uitgebreide koffie- en theekaart. Kun je uren zitten (wifi werkt goed).

#6 Hala Targowa
Afbeelding
Afbeelding

Voor architectuur liefhebbers: de smeedijzeren ‘stations’ architectuur van deze markthal dateert uit 1896 en werd in 2015 gerestaureerd.
Binnen slagers, bakkers en te negeren kledingwinkeltjes. Buiten verkopen kraampjes groenten en fruit. Aan de achterkant een aantal eigenaardige bloemenwinkels.

#7 fenomeen Milkbar: Mleczny Turystyczny

Afbeelding
Afbeelding
Adres: Szeroka 8/10 in Gdansk
Web: barturystyczny.pl

Typisch Pools verschijnsel: Bar Mleczny, een melkbar. In communistische tijden werden deze ‘kantines’ door de overheid gefinancieerd, tegenwoordig zijn ze geprivatiseerd. Geen culinaire hoogstandjes, maar spotgoedkoop, simpel en stevig Pools voedsel.

#8 Oliwa Do Ognia, pizza
Afbeelding
Adres: Garncarska 16 in Gdansk
Facebook: /oliwadoognia

Druk bezochte pizzeria in minimalistische stijl. Best pizza in Gdansk?
Garncarska herbergt meer leuks, zoals Surfburger aan de overkant op nr.30.

[img]#9%20cinema%20cafe:%20W%20Starym%20Kadrze[/img]
Afbeelding
Adres: Grobla I 3/4 in Gdansk
Facebook: /WStarymKadzre
Instagram: @wstarymkadrze
Web: wstarymkadrze.pl

Hidden Gem. Uniek, origineel huiskamer cafe.
Een beetje weggestopt is de 12-zits bioscoop achterin. Drie maal daags (14, 17 en 20 uur) worden hier (internationale) films getoond met steeds een ander thema.

#10 meer Gdańsk
Afbeelding

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door bertvaneck » do jan 21, 2016 6:46 am

Lech goeden morgen bedankt voor deze mooie bijdragen groet Bert 6qq 6qq 7qq

Plievo
Berichten: 2944
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Plievo » di jan 26, 2016 6:27 am

Een stedentrip in de Poolse kuststad Gdansk
Een spotgoedkope Hanzestad met historie, strand en heerlijk eten


Misschien herken je het: je wil een weekendje weg, maar je banksaldo laat even wat te wensen over. Toch erop uit? Laat populaire en prijzige steden als Rome en Parijs even voor wat ze zijn en laat je inspireren door de Oost-Europese landen. Mijn keuze viel op een stedentrip Gdansk. Gdansk? Wat is daar te doen? Genoeg, zo ontdekte ik!

REISTIPS GDANSK
Een stedentrip Gdansk, waarom?


Gdansk is een oude Hanzestad aan de Poolse noordkust met een lange geschiedenis. De pakhuizen, grachtenpanden en silo’s ademen historie en doen terugdenken aan de bloeitijd van deze havenstad. De laatste paar jaar kent de stad opnieuw een bloei en heeft het alles in huis voor een verrassend weekendje weg! Fijne stranden, hippe mensen, spotgoedkope restaurants en fotogenieke gebouwen. Een stad met een heerlijk sfeertje, niet zo groot en ideaal te belopen. Vul je dagen met koffie drinken, taartjes eten, foto’s schieten en lopen, lopen, lopen. Trek je comfortabele schoenen aan en ontdek te voet het schilderachtige Gdansk!



Afbeelding

Sovjet met een Holland tintje


Veel mensen verwachten in een Poolse stad betonnen wijken met grauwe Sovjetflats. Toegegeven, de buitenwijken maken deze verwachtingen wel waar. Treurige appartementencomplexen met graffiti als enige kleur. Maar wat je hier ziet verschilt 180 graden met de lieflijke binnenstad van Gdansk.

Als je omhoog kijkt waan je je in het Amsterdam van de vorige eeuw

Het historische centrum is een bonte verzameling van architectonische hoogstandjes, geplaveide straatjes en authentiek ogende pleinen en straten. Ogend inderdaad, want het centrum werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels in puin gelegd. Alle glorie werd later keurig gerestaureerd en als je omhoog kijkt, weet je niet beter dan dat je in het Amsterdam van de vorige eeuw loopt. Niet zo vreemd dat de bouwstijl een Nederlands-Vlaams tintje heeft, want door de intensieve handel in de Middeleeuwen hebben de Nederlanders en Vlamingen de handen aardig laten wapperen in Gdansk. 


Afbeelding
Zwerven in het stadshart


Ulica Długa is het hart van het historische centrum. Aan deze lange straat en de straten eromheen vind je de belangrijkste highlights die je tijdens je stedentrip Gdansk wil zien. De hoofdstraat begint aan de westkant bij de fraaie Gouden Poort en verbreedt zich aan de oostkant tot de Długi Targ, letterlijk de Lange Markt. Met de fris gekleurde panden, de Neptunusfontein, straatartiesten en de gezellige cafés is deze markt met recht een highlight. Neem de tijd, strijk neer op een terrasje en bekijk op je dooie gemakje de koopmanshuizen en de voorbij struinende mensen. Kijk ook zeker omhoog voor de prachtige gevels!


Museumfanaten kunnen ook hun hart ophalen rond de hoofdstraat: geschiedenis, scheepvaart of amber? Kies maar uit! Voor een museum met een uitzicht ga je naar het Archeologisch Museum of het Historisch Museum in het Raadhuis. In beide musea kun je de toren beklimmen en lonkt een prachtig uitzicht over bakstenen kerken en eindeloze rode daken afgewisseld met blauwe rivieren. Loop als je uitgekeken bent de Długi Targ in oostelijke richting uit, op naar de Groene Poort. Aan de andere kant van de poort sta je plots in oog met de Motlawa rivier. 

Afbeelding
Als de avond valt

Eindig je wandeling ’s avonds over de kade van de Motlawa rivier. Op de linkeroever vind je een Middeleeuwse kraan waarmee vroeger goederen gelost en geladen werden. Een enorme houten constructie en hét symbool van de stad. Je kunt de kraan beklimmen en een kijkje nemen in het naastgelegen museum. Rond de rivier zijn meer musea, als ook oude koopmanshuizen, restaurants en een handjevol schepen voor anker. Slenter over de promenade langs vele boetiekjes, kunstexpo’s of ga uit eten in een van de elegante eetgelegenheden aan het water. Aanrader tijdens een zomerse stedentrip Gdansk: vanaf de kade kun je het pontje naar de overkant of de veerdienst naar de Westerplatte nemen. Op dit fraaie schiereiland heeft zich in het verleden heel wat afgespeeld.

Stad aan zee
Een ligging aan zee geeft een stedentripje altijd wat extra’s. Zo ook bij Gdansk. Voor dit uitstapje moet je de benenwagen even verruilen voor de trein of tram. Gdansk ligt aan zee maar vanwege de havens is er is niet overal strand. Het grootste zandstrand van Gdansk is Stogi Plaza, dat je gemakkelijk bereikt met tram 3. De trein brengt je vanaf het Centraal Station in 20 minuten naar Sopot, een kustplaatsje aan de rand van Gdansk. Sopot is van oudsher een kuuroord maar vandaag de dag een bruisende badplaats waar je toegang hebt tot een kilometerslang zandstrand, vele winkels en knusse cafés. In de zomer ontketent een waar feestseizoen en kun je urenlang heerlijk terrassen aan de boulevard. Plan je je stedentrip Gdansk in de winter? Ook dan geen gebrek aan vermaak! Schaats rondjes over de ijsbaan die direct naast het strand gelegen is en geniet van de frisse zeelucht tijdens een ommetje op de langste houten pier van Europa.
Afbeelding
Eten voor een habbekrats


Voor een habbekrats je buik rond eten, dat klinkt goed toch? Door heel Gdansk kom je talloze restaurants tegen met ruime keuze in verschillende keukens. Van joekels van hamburgers tot trendy Thaise curry’s. Uiteraard staan typische Poolse maaltijden met aardappelen, kool en vlees ook op het menu. In de zogenaamde milkbars, een communistisch overblijfseltje, scoor je al een Poolse maaltijd voor een paar złoty’s. In de hoofdstraat of juist in een achteraf straatje, eigenlijk stap je overal voor een bescheiden bedrag verzadigd de deur weer uit!


http://www.stopandstare.nl/een-stedentrip-gdansk/

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door bertvaneck » di jan 26, 2016 6:52 am

Goeden morgen Johan je hebt weer je best gedaan bedankt voor je bijdragen groet Bert 6qq 6qq 7qq

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Lech » di jan 26, 2016 11:53 am

Naast Krakow zijn Gdansk, Warschau en Wroclaw ook steden die zeker in de top 10 mooiste steden van Europa een plekje verdienen :)

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door bertvaneck » di jan 26, 2016 12:04 pm

Lech ben dat met je eens maar onze Stad is ook mooi Bydgoszcz 6qq 6qq

Plievo
Berichten: 2944
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Plievo » di jan 26, 2016 6:45 pm

Maak eens een topic over jouw stad aan en plaats een paar foto`s Bert. :)

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door bertvaneck » di jan 26, 2016 7:03 pm

Johan daar ontbreekt mijn het aan kennis ik ben geen krek op dit gebied 5qw

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Lech » ma feb 22, 2016 7:09 am

Gdansk: een stad met vele facetten

Na een heleboel kerst- en verjaardagsfeestjes vertrokken we op 26 december midden in de nacht naar Gdansk. We kwamen pas de avond ervoor te weten dat we om 3h30 moesten opstaan om onze vlucht te halen en werden bruusk uit de illusie gehaald dat we konden uitslapen op tweede kerstdag. Dat heb je wel vaker met een warhoofd zoals mij… misschien moet ik me toch maar eens aan goede voornemens wagen.

Na wat geknikkebol op de vlucht voelde ik me topfit om Gdansk in te duiken. Tot mijn grote verbazing verstond ik aardig wat Pools, aangezien dit net zoals het Russisch tot de Slavische talen hoort. Ook in Montenegro & Bosnië kon ik aardig uit de voeten met mijn kennis van het Russisch. Dan is al dat zwoegen toch niet voor niets geweest

Afbeelding
Gdansk is een erg fascinerende stad. Je vindt er troosteloze Sovjetwijken, hippe koffiebars, historische gebouwen en kleurrijke huisjes gewoon naast elkaar. Zo’n stad met een rauw randje, kan ons altijd wel boeien.

Afbeelding

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door bertvaneck » ma feb 22, 2016 11:25 am

Lech dat klop mijn schoonzuster en haar man hebben daar jaren gewoond het was echt een lust om daar te zijn 6qq 6qq

Plievo
Berichten: 2944
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Plievo » di feb 23, 2016 9:26 am

En vanaf Eelde ben je er snel en goedkoop met Wizzair

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door bertvaneck » di feb 23, 2016 9:39 am

Johan dat hebt ik gezien maar wij zitten nu met mijn schoonmoeder daar hebben wij ons handen vol aan 5qw 5qw maar we zullen maar denken de Heren God ziet wat wij doen ....

Plievo
Berichten: 2944
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Plievo » za jun 11, 2016 1:12 pm

Pivo en pastelkleuren in Gdansk

Afbeelding

Gdansk omarmt je als je binnenkomt. De Poolse stad, op nog geen anderhalf uur vliegen vanaf Groningen Airport Eelde, is warm en gezellig. De ideale stedentrip om even bij te tanken.

Pastelkleuren, op alle gebouwen. Ze stralen iets zachts uit, alsof ze je verwelkomen. Gdansk is niet het grauwe Oostblok-beton. Door de statige herenhuizen met allerhande geveltjes en grote waterspuwers wanen toeristen zich volgens sommigen in Amsterdam. Maar wie 's lands hoofdstad kent, ziet meer verschillen dan gelijkenissen.

Afbeelding

Houd er rekening mee dat je een tijd moet doorgeven wanneer je terug wil met de boot. Westerplatte en haar geschiedenis bekijken? Reken dan tenminste een stop van twee uur. Bij de opstapplaats van de boot staat een biertentje met een groot terras, mocht je tijd over hebben.

Onderweg op het water vertelt een gids over de geschiedenis van de stad. Indrukwekkend is de haven, waar je wel het echte Oostblokgevoel bekruipt. Oude ijzeren kranen, de meesten vaal en verroest. Fabrieken die niet meer in gebruik lijken te zijn, maar waar als je dichterbij komt, nog volop beweging is.

De haven is ook het beginpunt van de Poolse solidariteitsbeweging onder Lech Walesa, tegen het communistische Rusland. Die begon met een decemberstaking op de Leninwerf in 1970. Een bezoek aan Gdansk kan dus niet zonder een bezoek aan het museum Europejskie Centrum Solidarnosci, het museum over de beweging.

Pivo en prima eten

Bij terugkeer lonken de vele terrasjes langs het water of in de straten. Gdansk is relatief goedkoop, maar kent vanwege het toerisme geen extreem lage prijzen. Bier - pivo - is het meest gedronken drankje, gebruikelijk geserveerd als halve liter. Al in de vroege ochtend bestellen de eerste mannen, maar ook wel degelijk vrouwen, hun eerste halve liter. En dat gaat tot laat in de avond door.

Ook het eten is prima in Gdansk. Naast regionale specialiteiten als dumplings en eend, zijn de menukaarten vooral gevuld met Europese gerechten of Italiaanse kost. Ontbijten buiten het hotel kan niet overal, maar er zijn voldoende mogelijkheden. Lunchen kennen de Polen niet echt, dus naar een sandwich of een tosti moet je als toerist op zoek. Hamburgers, pizza's en salades ten overvloede.


Afbeelding


Slenterstad

Gdansk is een slenterstad. Stukje lopen en dan op het terras neerploffen. Het kent geen imposante bezienswaardigheden als Londen en Parijs. Hoewel gebouwen oud zijn, wordt een deel anno 2016 volop gemoderniseerd. Geen overspoeling van toeristen, maar altijd een vrij tafeltje. Het is niet heel hip, maar zeker niet oubollig. Gdansk is een stad om bij te tanken.






Danzig

Gdansk kwam relatief ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. Destijds een vrije stad, Danzig, met goede banden met de Duitsers. Veel oude gebouwen bleven bewaard en markeren vandaag de dag de highlights van de stad. De Groene Poort, Dlugi Targ, aan de hoofdstraat Dlugi en haar grote plein. De St. Mariakerk, naar verluidt de grootste bakstenen kerk ter wereld, waar vanuit haar toren het uitzicht over de stad fenomenaal is. De pakhuizen aan het water van rivier de Stara Motlawa, met in het midden de grootste, van baksteen en zwartgeschilderd hout.

Even verderop, bij de monding van de Stara Motlawa, werd wel een hevige strijd gevoerd. Het begin van de Tweede Wereldoorlog werd gemarkeerd door de inval van Westerplatte. Een groot monument, op de kop van het schiereiland, herinnert daar nog aan.

Piratenboot

Wie langs de oever van de Stara Motlawa struint, ontkomt niet aan een van de twee piratenboten die Gdansk iedere dag aandoen te bekijken. De toeristenboot (je kunt ook kiezen voor de goedkopere pondjes), brengt je via de haven naar Westerplatte, waar behalve het monument, een paar kapotgeschoten gebouwen en grote informatieborden over de inval niets meer staat.


Afbeelding

bertvaneck
Berichten: 16423
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door bertvaneck » za jun 11, 2016 2:09 pm

Johan bedankt voor deze mooie foto's groet Bert 6qq 6qq 7qq

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Lech » za jun 11, 2016 10:13 pm

Dat tochtje met het piratenschip ken ik niet. Toch maar en onthouden. :)

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Lech » ma nov 28, 2016 6:01 am

Rondreis langs Poolse bierlokalen
Afbeelding

Met de Driesteden Biertoer biedt Polen sinds kort een kijkje achter de schermen van ambachtelijke brouwerijen. In de steden Gdańsk, Gdynia en Sopot kunnen in totaal acht lokalen worden bezocht, waar ook nog eens traditioneel gebrouwen bier wordt geschonken.

De Craft Beer Trail, zoals de route officieel heet, is naast leerzaam natuurlijk vooral lekker, althans voor bierliefhebbers. Iedere geïnteresseerde ontvangt een gids met een beschrijving van de brouwerijen, die tijdens de toer worden bezocht. In die gids kom je bovendien van alles en nog wat te weten over het brouwen van de goudgele drank, al in de middeleeuwen. En ten slotte: in de gids kun je stempels verzamelen. Iedereen die een in de gids vermeld lokaal bezoekt en een pul bier drinkt, ontvangt een stempel in de gids. Bij voldoende stempels zijn aantrekkelijke prijzen te winnen, zoals onderleggers, flesopeners en T-shirts.

Op de lijst van de Craft Beer Trail staan de volgende acht lokalen:
Eliksir Gdańsk
Hotel Brovarnia Gdańsk
Browar Piwna Gdańsk
Pub Browar Spółdzielczy Gdańsk
Browar Trójmiejski Lubrow Gdańsk en Sopot
Browar Miejski Sopot
Browar Hopkins Gdynia

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Lech » ma feb 06, 2017 6:14 am

Pracht en praal in Poolse havenstad Gdańsk
Geschreven door Yvette Mulder
Afbeelding
Pracht en praal in Poolse havenstad Gdańsk

Je hoort nog niemand over een citytrip naar Gdańsk (zeg: Gdansjk), de havenstad in Noord-Polen. Maar deze veelzijdige bestemming biedt een historisch stadslandschap, gezellige restaurants en een indringend en tastbaar verleden.

In Gdańsk dwaal je door eeuwenoude straatjes in een uitbundig versierd stadscentrum. Langs immense kerken en herenhuizen in barokstijl, waarop klok- en trapgeveltjes prijken, zoals in de straat Ulica Piwna. Bewonder de gargoyles in de vorm van dierenkoppen, die dienen als waterafvoer in de mooiste straat van Gdańsk: de Mariacka. Het vele gietijzer en de goed vertegenwoordigde Baltische bouwstijl (ronde vormen, bladgoud en pastelkleuren) geven de stad een sierlijke uitstraling, met als hoogtepunt de Długi Targ (het hoofdplein van Gdańsk, spreek uit als Dwoegie Tark). Tel daar de haven bij op en je kijkt je ogen uit in deze oude stad.

Afbeelding

Maar wacht, dit stadscentrum is helemaal niet zo oud als het lijkt! Van Gdańsk was na het Russische bombardement van 1945 minder over dan van Rotterdam. Maar anders dan in onze havenstad herbouwden de Gdańskenaren hun stad minutieus volgens oude plattegronden. Zo kan het dat de stad eeuwenoud oogt, maar op de gevels recente jaartallen prijken als 1956.

Tip van Reisbijbel: "Je leert meer over de stad en haar bewogen geschiedenis met een gratis stadstour, dagelijks om 10.30 uur (van november tot maart niet op maandag, dinsdag en donderdag en in de zomer dagelijks ook om 3.30 uur). Reserveer een plekje via Free Walking Tour. "


Zeehandel en amber

Er is van alles te doen in Gdańsk. Ga bijvoorbeeld languit liggen op een matje in het stadhuis aan de hoofdstraat Długa. Het is de perfecte manier om het zwaar geornamenteerde plafond in de raadzaal te bekijken. Bij de kassa vraag je een gids die de betekenis van de symbolische schilderijen uitlegt. Met een combiticket bezoek je ook het naastgelegen Artushof. In deze oude ontmoetingsplaats van de elite dansen modelschepen in de lucht en steekt een bontgekleurde ceramieke kachel 12 meter omhoog.

Afbeelding

Echte schepen spot je in de oude haven, zoals de met houtsnijwerk versierde tweemaster. Steek bij de Groene Poort (van een Nederlandse architect uit de Gouden Eeuw!) de rivier over voor een goed uitzicht op de kleurige huisjes langs het water en de beroemde Middeleeuwse kraan. Hier vind je ook het Maritiem Museum, waar je alles leert over de haven van Danzig: de succesvolle hanzestad, die tot de Tweede Oorlog werd bewoond door een Duitssprekende bevolking. Pas sinds 1945 is de stad namelijk Pools en heet zij Gdańsk.

Voor een mooi uitzicht over de stad beklim je de 400 houten treden van de Mariakerk of wandel naar het uitzichtspunt achter het centraal station, waar ook een informatiepunt is met uitleg over de stad. Passeer door de tunnel het spoor en ga dan rechtsaf de heuvel op.

Afbeelding

Tip van Reisbijbel:"Gdańsk claimt het mooiste amber van Polen te hebben en de stad is dan ook begeven van de amberwinkels. Laat je niet kisten en vraag bij aankoop om een bewijs van echtheid. Bij twijfel trek je de winkel na bij het Tourist Information Point. Als referentie: voor oorknopjes beginnen de prijzen bij 30 euro, terwijl grotere stukken zoals armbanden al gauw 200 euro of meer kosten."


Tafelen voor een prikje

Voor gezellige restaurants zit je in Gdańsk goed. Dineer bijvoorbeeld in Gdanski Bowke aan de rivier de Stara Motława (de oude Mottlau): fenomenaal eten met live muziek in het weekend. Voor een eindeloze wijnkaart zit je goed bij Piwna 47 op het gelijknamige adres naast de Mariakerk. De extravagante sommelier voorziet je van levendig wijnadvies. Probeer bijvoorbeeld eens een zoete ijswijn van in halfbevroren toestand geperste druiven. Beide restaurants zijn top-notch voor lokale standaarden, maar het duurste hoofdgerecht kost nog geen 15 euro en de sfeer is informeel. Wel slim om even te reserveren via http://gdanskibowke.com/ en http://www.piwna47.pl/.

Lunch voor een paar euro met typisch Poolse gerechten bij Bar Tourystyczny aan de Szeroka 8/10. Wereldberoemd in Gdańsk en daarom kun je in hoogtijdagen op een lange rij rekenen. Laat je niet afschrikken: de rij gaat snel en het eten is het wachten waard. Trek in een écht goede kop koffie? Duik het Drukarnia Café in op Mariacka36, een door de drukpers geïnspireerde hippe tent met dito inrichting.

Afbeelding

Tip van Reisbijbel: "Reis je met kinderen, download dan de i-Leo app (Android en iOS) voor een leuke speurtocht door het oude centrum van Gdańsk. Scan de bronzen leeuwenbeeldjes, het icoon van de stad, en er start een video die ze alles leert over de belangrijke plekken en gebeurtenissen in de stad!"

Afbeelding

Uitstapjes buiten het stadscentrum

Voor wat rust ga je met goed weer naar de dorpse buitenwijk Oliwa, waar het goed picnikken is in het natuurlijk aangelegde park met watervallen. Je bent er binnen 15 minuten met de trein vanaf het centraal station voor omgerekend 70 cent. Twintig minuten verder stap je uit in Sopot. Deze hippe zusterstad heeft de langste houten pier van Europa en een wat sjieke uitstraling door haar verleden als elitekuuroord. Nog steeds biedt Sopot de beste stranden en hipste mensen van Polen en de bars zijn tot in de vroege uurtjes open.

Ga ook eens naar Zaspa. Op het eerste oog een saaie buitenwijk met blokkerige sovjetflats, tot je de murals ontdekt die de kopse kanten van de flats sieren. 58 in totaal: goed voor een paar uurtjes in de buitenlucht. De bekendste mural dateert al uit 1997 en toont paus Johannes Paulus II, die Zaspa bezocht in 1987, uniek in de anti-religieuze sovjettijd. De overige politiek geladen murals leer je ontcijferen tijdens de streetart tour. Gratis drie keer per week via het Tourist Information Point op het hoofdplein Długi Targ (check http://muralegdanskzaspa.pl/tours).

Voor een serieuze uitstap neem je de bus naar Westerplatte, waar in 1939 de Duitsers Polen binnenvielen en daarmee de Tweede Wereldoorlog aftrapten. Ook de Russen betwistten hier de stad in 1945. Er zijn bunkers en een museum, waar je over deze belangrijke gebeurtenissen leert. Neem bus 105 uit Gdansk of ga met waterbus F5.

Hoe kom je in Gdańsk?

Voor een paar tientjes vlieg je met WizzAir van Eindhoven naar Gdańsk. Vermijd het hoogseizoen, dan kan het erg druk zijn. Ook eten en overnachten is heel betaalbaar. Je slaapt buiten het hoogseizoen al voor 40 euro per nacht in een sfeervol hotel middenin het stadshart, zoals het kasteelachtige Gotyka Hotel in het oudste woonhuis van Gdańsk aan de mooie Mariacka straat. Het stadscentrum is compact en bezoek je het beste te voet. Maar naar alle bezienswaardigheden buiten het centrum leiden goede fietspaden, zoals naar het ambervormige voetbalstadion (Lechia Gdańsk is hard op weg kampioen 2017 van Polen te worden!), Westerplatte en Oliwa. Toch zijn er weinig huurfietswinkels, hiervoor kun je het beste bij hotels terecht.


http://www.reisbijbel.com/reportages/pr ... tad-gdansk

Plievo
Berichten: 2944
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Plievo » wo feb 08, 2017 6:52 pm

Deze maand gaan wij met vrienden weer naar deze stad, ik zal kijken of ik een paar leuke foto`s kan maken en plaatsen.

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Lech » do feb 16, 2017 6:16 am

Polen Gdańsk derde in Europese Beste bestemmingen competitie
2017/02/15 00:13
De noordelijke Poolse Baltische haven van Gdansk is de derde in de Europese Best Destinations 2017 competitie.
Afbeelding
Gdańsk. Foto: pixabay.com

Porto, een stad aan de kust in het noordwesten van Portugal bekend voor de productie van portwijn, werd verkozen tot top bestemming, gevolgd door Italië van Milaan.

"Dit is een enorme eer," vertelde Gdańsk burgemeester Pawel Adamowicz, hij werd door de gdansk.naszemiasto.pl website als volgt geciteerd.
"Het is de moeite waard eraan te worden herinnerd dat Gdańsk de enige Poolse stad was die meedeed en nam deel aan de poll voor de eerste keer," voegde hij eraan toe.
Twintig geselecteerde bestemmingen streden om de titel van beste Europese bestemming en online stemmen duurde drie weken.

Europese Beste bestemmingen is een toeristische organisatie gevestigd in Brussel, opgericht om de cultuur en het toerisme in Europa te bevorderen.
6qq

Plievo
Berichten: 2944
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Gdansk, parel aan de oostkust

Bericht door Plievo » do feb 16, 2017 6:24 pm

Links van de kraan, zie foto in artikel hierboven, is een leuk restaurant waar wij al een paar keer hebben gedineerd.
Mocht je in deze stad zijn, probeer dit restaurant maar een keer, trppetje op naar de ingang.

Plaats reactie