PyeongChang 2018

Alle berichten m.b.t. de Olympische Spelen mogen hier gepost worden
Plaats reactie
Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

PyeongChang 2018

Bericht door Lech » di jan 30, 2018 6:03 am

De Polen verwachten goud op de schans en niets minder
By Eurosport


Wat schaatsen is voor de Nederlanders, is schansspringen voor de Polen. Bij de wereldbekerwedstrijden in Zakopane puilde het stadion uit met tienduizenden uitzinnige Poolse fans. En die verwachtten maar één ding. Winst voor een landgenoot, net als over een paar weken op de Olympische Spelen.

In het Poolse wintersportoord liep het zondag even anders. Dawid Kubacki leverde een kleurloze wedstrijd af, Vierschansentoernee-winnaar Kamil Stoch verprutste zijn eerste poging en miste de finale, en leider Stefan Hula kon bij de laatste sprong de druk niet aan. In plaats van een gigantisch Pools volksfeest, kon uiteindelijk de Sloveense delegatie de champagne ontkurken. Anze Semenic boekte zijn allereerste overwinning in de World Cup en Peter Prevc, tweevoudig olympisch medaillewinnaar in Sotsji, eindigde voor het eerst dit seizoen op het podium.


Wind

Nu waren de omstandigheden op de Wielka Krokiew-schans niet bepaald ideaal te noemen. De wind speelde een grote rol en had z'n invloed op de uitslag. Semenic profiteerde optimaal. Hij stond na de eerste doorgang vijfde, maar knalde met een sprong van 137,5 meter in de tweede ronde verrassend naar de toppositie.

Voor het weekend in Zakopane was Semenic bepaald geen hoogvlieger. Zijn beste resultaat in het wereldbekercircuit tot dusver was een negende plek en verder stond Semenic vooral bekend vanwege zijn lange lijf. De 24-jarige Sloveen is met zijn 1.87 meter zowat een reus in de schanswereld die gedomineerd wordt door kleine gedrongen ventjes.

Medaillekansen

Ondanks zijn mooie resultaat in Zakopane wordt Semenic in PyeongChang nauwelijks medaillekansen toegedicht. Daarvoor zijn toch de Polen favoriet. Natuurlijk in het individuele veld, maar vooral ook in de landenwedstrijd. Het viertal Stoch, Kubacki, Hula en Maciej Kot won zaterdag voor eigen publiek wel de landenwedstrijd. Mede dankzij de fenomenale sprong van Stoch die met 141,5 meter het schansrecord verbeterde.

Teamwedstrijd, normale schans en grote schans. De Polen hebben straks drie kansen op goud op de Winterspelen. Minimaal één moet er verzilverd worden wil het land tevreden zijn. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet in het huidige veld van topspringers. De lijst met kanshebbers is lang, de concurrentie groot. De Duitsers hebben Richard Freitag en Andreas Wellinger. De Noren Anders Fannemel en Daniel Andre Tande. En dan zijn er nog genoeg Oostenrijkers, Zwitsers, Slovenen en Japanners die ook wel wat meters kunnen springen.

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: PyeongChang 2018

Bericht door Lech » di feb 06, 2018 6:09 am

Skispringen Polen's 'grote hoop' in de Olympische Winterspelen: PM
05.02.2018 11:01
Skispringers zijn de "grote hoop" van Polen in de naderende Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea, zei premier Mateusz Morawiecki maandag.
Afbeelding
Poolse skispringers Dawid Kubacki, Kamil Stoch (voorgrond), Maciej Kot en Stefan Hula ontmoetten PM Mateusz Morawiecki op maandag.

"U bent onze grote hoop", vertelde Morawiecki skispringers tijdens een vergadering op het kantoor van de premier.

"Je bent de trots van het hele land. Ik heb altijd spijt gehad dat Polen, een land met 40 miljoen mensen ... niet zo'n succes heeft geboekt [op andere gebieden] als bij skispringen. Hartelijk dank voor je geweldige inzet, "voegde Morawiecki toe.

Later op maandag brachten Poolse skispringers en kunstschaatsers hun Olympische eed tijdens een ceremonie in Warschau.

De Pyeongchang-spellen starten op vrijdag, met de eerste schansspringen medailles een dag later.

De beste skispringers van het land zijn in goede vorm, hebben commentatoren gezegd.

De Poolse Kamil Stoch won op zondag de wereldbeker in het skispringen na een tweede plaats op een wedstrijd in Willingen, Duitsland.

Stoch, tweevoudig winnaar van de Olympische Winterspelen in Sochi en de winnaar van het prestigieuze Four Hills-toernooi, verzamelde een speciale "Willingen 5" -bonus van 25.000 euro voor de uitvoering van de vijf beste sprongen van het weekend.

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: PyeongChang 2018

Bericht door Lech » ma feb 12, 2018 6:05 am

Olympische Winterspelen Dag 2: Geen medailles voor Polen
11.02.2018 18:08
Polen deden zondag mee aan biathlon-, rodelen- en schaatsevenementen op de Olympische Spelen in Pyeongchang, maar slaagden er niet in om podiumplaatsen te bemachtigen.
AfbeeldingGrzegorz Guzik. Foto: EPA / FILIP SINGER.

In de tien kilometer lange biathlon-sprint van de heren eindigde de Poolse Grzegorz Guzik op een 59e plaats met een tijd van 25: 52.2 en Andrzej Nędza-Kubiniec werd 67e met 25: 59.2.

De Duitser Arnd Peiffer won de gouden medaille met een tijd van 23: 38.8, terwijl Michal Krcmar van de Tsjechische Republiek minder dan vijf seconden achterbleef om zilver te winnen en Dominik Windisch uit Italië won brons met een tijd minder dan acht seconden langzamer dan Peiffer.

In de herenduits voor heren, de Maciej Kurowski van Polen, werd 19e met een cumulatieve tijd van 3: 12.613.
Afbeelding
Maciej Kurowski. Foto: EPA / DIEGO AZUBEL

De Oostenrijker David Gleirscher pakte het goud met een cumulatief resultaat van 3: 10.702, terwijl Chris Mazdzer van de Verenigde Staten het zilver pakte met 3: 10.728, en de Duitser Johannes Ludwig werd derde met 3: 10.932.

In schaatskraai kwam de Poolse Adrian Wielgat als laatste op de 22e plek op de 5.000 meter heren, met een tijd van 6: 31.71, 21.95 seconden achter op de eerste plaats.
Afbeelding
Adrian Wielgat. Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ.


Sven Kramer won het goud met een tijd van 6: 09.76, gevolgd door de Canadese Ted-Jan Bloemen, die eindigde met een tijd van 6: 11.616 en de Noor Sverre Lunde Pedersen werd derde met een tijd van 6: 11.618. (Vb / pk)

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: PyeongChang 2018

Bericht door Lech » wo feb 14, 2018 6:06 am

Waar Nederland als een speer gaat in het medailleklassement staat Polen nog steeds op 0 medailles.
Gisteren was ook een dag van de achterhoede, als je Poolse sporters wilde zien finishen.

Meedoen is toch belangrijker dan winnen? ;)


http://thenews.pl/1/5/Artykul/349066,Wi ... -for-Poles

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: PyeongChang 2018

Bericht door Lech » vr feb 16, 2018 6:02 am

Een 4 / 5/ 6 plaats zijn tot nu toe de beste resultaten voor de Poolse atleten op deze Spelen.
Wanneer vieren wij de 1e medaille voor Polen?

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: PyeongChang 2018

Bericht door Lech » do feb 22, 2018 6:05 am

Polen, Slowakije bieden aan de co-host van de Olympische Winterspelen te worden?
21.02.2018 12:25
Afbeelding
Polen en Slowakije zouden moeten overwegen om gezamenlijk de Olympische Winterspelen te organiseren, zei een hoge Poolse functionaris volgens de onet.pl nieuwswebsite.


De voorzitter van het Poolse parlement, Marek Kuchciński, zei dat de resultaten van de landen in Pyeongchang - met één gouden en één bronzen medaille voor Polen en één gouden en twee zilveren medailles voor Slowakije - een terugkeer naar gesprekken over een gezamenlijke Olympische bod, onet.pl gemeld.

Kuchciński werd door onet.pl geciteerd omdat de voorbereiding op de Olympische Winterspelen een gelegenheid zou zijn om samen "sport- en toerisme-infrastructuur te bouwen en uit te breiden".

De voorzitter van het parlement van de Slowaakse uniciteit, Andrej Danko, zei dat de landen in staat zouden zijn Olympische Winterspelen te organiseren, volgens onet.pl.

In 2013 hadden Polen en Slowakije gepland om gezamenlijk de Olympische Winterspelen van 2022 te organiseren, maar Kraków trok later zijn bod om als gaststad te dienen in.

Kuchciński was maandag en dinsdag in Slowakije.
Tijdens zijn bezoek aan Bratislava ontmoet Kuchciński ook de Slowaakse president Andrej Kiska en premier Robert Fico. (Aba / pk)

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: PyeongChang 2018

Bericht door Lech » ma feb 26, 2018 5:29 am

Olympische Winterspelen eindigen, Polen neemt twee medailles mee naar huis
25.02.2018 16:14
Bobslee-concurrent Mateusz Luty droeg de Poolse vlag tijdens de slotceremonie van de Olympische Winterspelen Pyeongchang op zondag.
Afbeelding
Polish atleten op zondag tijdens de slotceremonie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Foto: EPA / CHRISTIAN BRUNA

Polen won twee medailles in Zuid-Korea, waardoor het 20e werd in de medailletabel. De Poolse skispringende ster Kamil Stoch won het heren grote schans-evenement, terwijl Polen het brons pakte in de herenkampioenschappen skispringen.

Andrzej Kraśnicki, voorzitter van het Poolse Olympische Comité, zei: "Persoonlijk denk ik dat aan het minimum [vereiste] is voldaan."

Hij voegde eraan toe: "De concurrenten hebben ons land niet in gevaar gebracht, ze hebben zichzelf niet in gevaar gebracht. Ik weet dat ze alles hebben gegeven en dat we meer verwachten, is een andere kwestie. '

Meer dan 16 dagen deden meer dan 2.900 atleten uit 92 landen mee aan 102 evenementen in Zuid-Korea. Noorwegen eindigde bovenaan de medailletafel met 39 medailles, waaronder 14 gouden munten.

Vooruitlopend op de Spelen, noemden Poolse functionarissen skispringen als de grootste kans op een Olympische medaille in Zuid-Korea.

Minister van Sport en Toerisme Witold Bańka zei dat het realistisch was om te verwachten dat Poolse atleten twee tot drie medailles uit Pyeongchang mee naar huis zouden nemen.

Polen won zes medailles, vier gouden, een zilveren en een bronzen, tijdens de vorige Olympische Winterspelen in Sochi, Rusland, in 2014, de beste Olympische Winterspelen in Polen.

Vier jaar eerder in Vancouver, Canada, heeft Polen ook zes medailles gewonnen: één goud, drie zilveren en twee brons.

Plaats reactie