Corona

Info uit de Poolse kranten, t.v., etc. kan hier geplaatst worden.
Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » di apr 21, 2020 4:53 am

Pools homostel deelt regenboogmondkapjes uit

Afbeelding
Echtgenoten Jakub en David zagen gedurende de huidige crisis een kans om twee vliegen in één klap te slaan. Naar aanleiding van een tekort aan beschermingsmiddelen, besloot het Poolse stel regenboogmondkapjes te maken en deze uit te delen: ‘’Veel Poolse mensen noemen ons [LGBT+ mensen] een plaag. Dus we dachten dat als we mensen zouden helpen een echte plaag te overwinnen, ze van gedachten zouden kunnen veranderen.’’

YouTubers Jakub en Dawid Myceck-Kwiecinksi zijn een getrouwd stel uit Polen die tijdens de huidige pandemie een kans zagen om twee problemen in de vorm van een klein maar uiterst betekenisvol gebaar aan te kaarten. Hoewel meer dan een derde van het land zichzelf ‘’LGBT-vrij’’ heeft verklaard, besloten Jakub en David hier met een positieve instelling op in te gaan door 300 regenboogmondkapjes te maken en vervolgens uit te delen op straat. Het stel deed dit in de straten van Gdańsk, Gdynia en Sopot – drie dorpen in het noorden van Polen die samen een ‘tri-city’ vormen.

Volgens de Star Observer zei Jakub: ''In ons land zijn veel LGBT-vrije zones gecreëerd, dus we waren een beetje bang hoe mensen zouden reageren, maar ze werden echt geraakt door ons idee. Ik denk dat ze het echt op prijs stelden dat iemand om hun gezondheid gaf.’’ Dit is tevens terug te zien in hun YouTube video. Hoewel de spanning te snijden is op sommige momenten, laat de video overweldigend positieve reacties zien.

Hoewel de twee YouTubers elkaar in Spanje het jawoord hebben gegeven, wordt hun huwelijk niet wettelijk erkend in Polen. Ook meldde Gay Star News in 2018 dat Jakub zijn droombaan als Tv-presentator bij de nationale omroep TVP was verloren wegens zijn geaardheid. Eén dag nadat hij met zijn partner een nieuwe video had geüpload op zijn kanaal, kreeg hij te horen dat zijn contract niet verlengd zou worden. De desbetreffende video bestond uit een zelfgeschreven kerstlied waarin LGBT+ families gevierd worden en werd een onverwachte hit in Polen. Dat Jakub’s homoseksualiteit de reden zou zijn geweest voor zijn ontslag werd overigens ontkend door een woordvoerder van TVP.

https://www.out.tv/nieuws/pools-homoste ... e7bc1732ea

ron
Berichten: 659
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Corona

Bericht door ron » di apr 21, 2020 6:32 am

Lech schreef:
di apr 21, 2020 4:53 am
Het stel deed dit in de straten van Gdańsk, Gdynia en Sopot – drie dorpen in het noorden van Polen die samen een ‘tri-city’ vormen.
Beste auteur van dit artikel: schaam uzelf om Gdansk, Gdynia en Sopot een dorp te noemen! 5qw

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » wo apr 22, 2020 5:43 am

ron schreef:
di apr 21, 2020 6:32 am
Lech schreef:
di apr 21, 2020 4:53 am
Het stel deed dit in de straten van Gdańsk, Gdynia en Sopot – drie dorpen in het noorden van Polen die samen een ‘tri-city’ vormen.
Beste auteur van dit artikel: schaam uzelf om Gdansk, Gdynia en Sopot een dorp te noemen! 5qw
Trimiasto drie dorpen noemen.. grote ogen

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » do apr 23, 2020 5:42 am

De post zwijgt over geïnfecteerde postbodes! Opstand is begonnen!
Afbeelding
We hebben een coronaviruspandemie en de PiS-regering is doof voor de argumenten van tegenstanders van de presidentsverkiezingen op 10 mei. De heersers wilden niet luisteren naar specialisten die bij de peilingen een epidemische catastrofe aankondigden. Nu de autoriteiten hebben gedacht dat er per post kan worden gestemd (d.w.z. op kaarten die door het Poolse postkantoor zijn ontvangen), negeert de partij van Jarosław Kaczyński de klachten van postbodes. Ondertussen heeft Fakt al gemeld dat de volksraadpleging in mei een probleem kan zijn, omdat postvakbondsleden dreigen in opstand te komen! Vandaag blijkt dat het geen loze dreigementen waren. Postbodes stoppen echt met het bezoeken van onze huizen en dozen! Het is niet verwonderlijk dat de president van Poczta Polska in deze sfeer aftrad.

Vakbondsleden uit Poczta Polska voor Fakt over hoe de opstand eruit zal zien

Elke vijfde postbode is al met ziekteverlof. Sommigen van hen hebben last van coronavirus. Anderen protesteren tegen de verkiezingen op 10 mei omdat ze bang zijn voor hun leven en gezondheid.

- We zijn bang voor onze gezondheid en zelfs voor ons leven. Deze correspondentiekeuzes kunnen ons doden, zeggen postbodes op online forums. Al een op de vijf komt niet aan het werk. En als de autoriteiten postverkiezingen opdragen, zal er veel meer verzuim zijn.

President van de Post ontslagen

In verband met de situatie is de huidige president van Poczta Polska vrijdag afgetreden. Przemysław Sypniewski in deze functie werd vervangen door Tomasz Zdzikot, voormalig adjunct-hoofd van het ministerie van Nationale Defensie. Het zal op zijn schouders liggen om eventuele "envelopverkiezingen" te organiseren.

PiS: verkiezingen op tijd

Ondertussen zijn op 10 mei 25.000 mensen misschien bang voor hun gezondheid - zoveel postbodes in Polen. Zij zouden het zijn die de burgerplicht zouden hebben om stemmen in te dienen voor de peilingen. Elke postbode moet ongeveer 1.200 kiezers bezoeken. PiS wil nog steeds dat de presidentsverkiezingen plaatsvinden op de vastgestelde datum, namelijk 10 mei. Daarom stelt hij voor dat Polen in plaats van naar de stembussen te gaan, hun stembiljetten aan postbodes overhandigt. Volgens de heersers zou deze oplossing de kans op infectie minimaliseren: zowel bij kiezers als bij leden van districtscommissies.


Postbodes: we zijn bezorgd over de gezondheid

Dit idee wordt slecht beoordeeld door werknemers van Poczta Polska die stemkaarten van kiezers zullen ontvangen. Postbodes zijn gewoon bezorgd over hun gezondheid. Volgens Rzeczpospolita heeft 20 procent van hen te maken met kinderen, hetzij met ziekteverlof, hetzij in quarantaine.

Sommigen van hen hebben COVID-19. Op 28 maart leverde een coronavirus-test onder meer een positief resultaat op aan een postbode uit Krakau. Er zijn 71 werknemers in quarantaine. De dag voor de infectie werd bevestigd in een postbode van Nowa Huta. Ook postbodes uit de provincie zijn besmet Mazovië of Neder-Silezië.

Volgens TVN24 blijkt uit een openbare post op het forum voor postbodes die op 31 maart is gepost, dat positieve resultaten van coronavirus-tests zijn ontvangen door een medewerker van een postkantoor in Zabrze, een postbode uit Wielowieś bij Gliwice en drie postbodes uit Świdnik. Wat zeggen postbodes erover? - De zaak is duidelijk verdoezeld, het management zwijgt, iedereen doet alsof alles in orde is, alles zwijgt - zeggen ze zachtjes.


De Poolse post zwijgt over besmette postbodes

Informatie over infecties onder postbodes is niet te vinden op de websites van de onderneming. Uit officiële berichten leren we alleen dat "postbodes voorzien zijn van desinfecterende vloeistoffen, maskers, handschoenen".

Virus in letters

In deze situatie willen postbodes het risico niet nemen. Polen bovendien omdat ze bang zijn dat het coronavirus per brief kan worden verzonden. - Als we de peilingen kennen, weten we dat al 80 procent. Polen zijn tegen de verkiezingsdatum op 10 mei. Laten we dus niet vergeten dat postbodes ook Polen zijn die bang zijn voor hun gezondheid - zegt Polska Press Information Agency, voorzitter van het Presidium van de Postal Workers 'Union Sławomir Redmer.

Het hoofd van de vakbond wijst er ook op dat Poczta Polska niet in staat is om alle werknemers beveiligingsmaatregelen te bieden, ondanks de "grote inspanningen en inspanningen van de inkoopdiensten.

- Tegenwoordig werken postbodes met zo'n term dat "ik 1400 deurklinken heb". Ze tellen niet hoeveel mensen, appartementen, klanten ze hebben, hoeveel deurklinken ze hebben. Ze tellen gewoon plaatsen waar ze iets moeten aanraken of iets aanraken - zegt hij.https://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka ... cs&utm_v=2

Plievo
Berichten: 2550
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » do apr 23, 2020 3:03 pm

Het kan nog een mooi zootje worden met de verkiezingen als de postbodes daadwerkelijk staken c028

ron
Berichten: 659
Lid geworden op: di dec 20, 2011 7:29 pm

Re: Corona

Bericht door ron » za apr 25, 2020 5:09 am

Dit geeft weer een andere kijk op de gebeurtenissen. Blijkbaar krijgt iedereen die dit bekijkt het verzoek om de link zoveel mogelijk te delen.
Alleen weet ik even niet zo snel waar ik een nederlandse versie van dit interview kan vinden, daar ben ik te lui voor :)


https://www.facebook.com/Tegoniezobaczy ... /?vh=e&d=n

Plievo
Berichten: 2550
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » ma apr 27, 2020 3:18 pm

Te bedenken dat de postbodes alle deuren bij langs moeten om iedereen persoonlijk de stembrieven af te geven.
Hoe kan je een virus makkelijk verspreiden.. :lol:

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » di apr 28, 2020 4:54 am

Polen's COVID-19-gevallen stijgen tot 11.761, sterfgevallen tot 539: ministerie van Volksgezondheid
27.04.2020 10:05

Een totaal van 11.761 mensen hebben positief getest op de COVID-19-ziekte in Polen, met tot dusver 539 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, zeiden functionarissen maandagochtend.

Het aantal nieuwe virusgevallen is met 144 gestegen ten opzichte van de voorgaande dag, terwijl het dodental volgens de volksgezondheidsautoriteiten met vier was gestegen.

De laatste doden bij de uitbraak van het coronavirus in Polen zijn twee mannen en twee vrouwen van 46 tot 85 jaar, zei het Poolse ministerie van Volksgezondheid in een tweet.

Het voegde eraan toe dat al deze patiënten reeds bestaande medische aandoeningen hadden.

Zondag meldde het Poolse ministerie van Volksgezondheid gedurende de dag 12 doden en 344 nieuwe coronavirusinfecties in het hele land, vergeleken met 30 doden en 381 nieuwe gevallen een dag eerder.

Het ministerie van Volksgezondheid kondigde maandagochtend aan dat 2.759 mensen met een vermoedelijke coronavirusinfectie zich in landelijke ziekenhuizen bevonden, met nog eens 78.878 in quarantaine en 18.693 onder epidemiologisch toezicht.

Ondertussen zijn in het hele land 2.466 mensen hersteld van COVID-19, aldus het ministerie van Volksgezondheid.


https://www.polskieradio.pl/395/7989/Ar ... h-ministry

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » do apr 30, 2020 5:33 am

Polen heropent winkelcentra, kleuterscholen, hotels en musea in “unfreezing” of lockdown
Afbeelding

De Poolse regering heeft aangekondigd dat het land vanaf begin volgende week in de tweede fase van het "vrijmaken" van de coronavirusvergrendeling zal komen. Dit omvat de heropening van winkelcentra, kinderdagverblijven en kleuterscholen, hotels en culturele instellingen.

Polen heeft enkele van de vroegste en strengste lockdown-maatregelen in Europa ingevoerd. Twee weken geleden heeft de regering een plan in vier fasen opgesteld om de beperkingen terug te draaien. Dit begon op 20 april met het versoepelen van de regels voor winkels en kerken, evenals het heropenen van parken en bossen.

Nu begint de tweede fase. Onder de door te voeren wijzigingen zijn:
  • Heropening van hotels vanaf 4 mei
    Heropening van alle winkels in winkelcentra vanaf 4 mei (voorheen waren alleen noodzakelijk geachte winkels open). Winkels mogen één klant per 15 vierkante meter ruimte toelaten. Recreatie- en restaurantgebieden van winkelcentra blijven gesloten
    Gedeeltelijke heropening van culturele instellingen, waaronder bibliotheken, musea en kunstgalerijen, vanaf 4 mei
    Toestemming voor kinderdagverblijven en kleuterscholen om te heropenen vanaf 6 mei (met beslissingen over precies wanneer en hoe dit te doen door individuele instellingen en met een strikt sanitair regime)
Andere aspecten van de lockdown-maatregelen blijven van kracht, waaronder de vereiste om twee meter afstand van anderen in het openbaar te bewaren en de verplichting om gezichten te bedekken. De regering heeft geschetst wat de derde en vierde fase van de ontdooiing zullen inhouden, maar heeft nog niet aangekondigd wanneer ze zullen worden geïmplementeerd.

"De versoepeling van de beperkingen is te wijten aan de noodzaak om de economie opnieuw op te starten", zei premier Mateusz Morawiecki vandaag. Maar de overheid zal 'voorzichtig en flexibel handelen. Soms zullen we beperkingen opheffen, soms moeten we een stap terug doen. Dat is de aard van dit virus. '

Het tempo van verdere ontdooiing zal niet alleen afhangen van de ontwikkeling van de epidemie, zei Morawiecki, maar ook van de "sociale discipline" van het publiek bij het naleven van de huidige beperkingen.

"Ik ben ervan overtuigd dat we door onze verantwoorde acties de hoop op een nieuwe normaliteit, een nieuwe economische realiteit zullen kunnen herstellen", zei de premier. "We zullen het bereiken dankzij discipline - dan zullen we samen het coronavirus verslaan."

De minister van Volksgezondheid, Łukasz Szumowski, sprak naast Morawiecki en bekritiseerde de vele mensen die hij op straat heeft gezien en die hun gezichten niet bedekken. "Dit is geen moed, dit is egoïsme en veronachtzaming die anderen kunnen besmetten", waarschuwde Szumowski.

De premier verzekerde ook dat het Poolse gezondheidssysteem de epidemie goed aankon. Hij zei dat van de 11.000 bedden die klaar zijn om COVID-19-patiënten te ontvangen, momenteel minder dan 30% wordt gebruikt. Hij toonde ook een grafiek die aantoont hoe laag het besmettingspercentage van Polen is vergeleken met andere Europese landen.

Polen heeft vanmorgen 12.415 gevallen van coronavirus geregistreerd, met 606 doden. Volgens Worldometer is het aantal gevallen per miljoen inwoners 328. Dit is te vergelijken met 2.542 in Frankrijk, 2.374 in het VK, 1.909 in Duitsland, 701 in Tsjechië en 604 in Roemenië.

Polen heeft echter ook een van de laagste tarieven voor coronavirus-tests in de EU. Volgens Euractiv heeft het 8.211 tests per miljoen inwoners uitgevoerd, vergeleken met 24.738 in Duitsland, 21.128 in Tsjechië, 11.245 in het VK, 7.813 in Roemenië en 7.103 in Frankrijk.

Tijdens de huidige epidemie zijn zorginstellingen hotspots geworden voor de verspreiding van het coronavirus. Er zijn grote uitbraken geweest in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Medisch personeel vormt ongeveer een zesde van alle geïnfecteerden in Polen.

Sommige artsen, die anoniem spraken vanwege een verbod op openbare verklaringen, hebben erop gewezen dat een gebrek aan apparatuur en slechte procedures verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het virus in zorginstellingen.

Ondanks dat er nog veel afsluitingsmaatregelen van kracht zijn, gaat de Poolse regering nog steeds door met de plannen om de presidentsverkiezingen op zondag 10 mei te houden. Het plan heeft veel kritiek gekregen en de wetgeving voor een stemming per post is nog niet aangenomen, wat betekent dat er twijfels blijven bestaan ​​over hoe en wanneer de verkiezingen precies zullen plaatsvinden.

De premier zei vandaag dat 10 mei nog steeds de geplande datum is, maar hij beschuldigde de door de oppositie gecontroleerde Senaat van het "uitstellen" van de controle op de wetgeving waarbij een stemming per post werd ingevoerd.

Indien nodig kan de verkiezing worden verplaatst naar 17 of 23 mei, aldus Morawiecki. 'We zullen tijdig een besluit nemen', zei de premier elf dagen voordat de verkiezingen zouden plaatsvinden.

https://notesfrompoland.com/2020/04/29/ ... -lockdown/

Plievo
Berichten: 2550
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » do apr 30, 2020 6:01 am

Heropening hotels vanaf 4 mei. Jammer dat er nog niets word gezegd over de quarantaine regels van 14 dagen en of die afgeschaft worden

Plievo
Berichten: 2550
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » za mei 02, 2020 4:10 pm

Afbeelding
Dennis uit Hasselt kan Poolse wielerliefde Julia niet zoenen door de gesloten grens

Het is bijna een jaar geleden dat wielrenner Dennis van der Horst zijn Poolse vriendin Julia tegenkwam. De rondemiss van de Carpathian Couriers Race liet zich niet zomaar strikken, maar inmiddels zijn de twee een paar. Net nu ze elkaar bijna in dezelfde wedstrijd opnieuw zouden treffen worden de twee gescheiden door gesloten grenzen.

Het komt vaker voor dat wielrenners en rondemissen een relatie beginnen. Misschien is Niki Terpstra met zijn Ramona wel het bekendste voorbeeld van de huidige generatie. En ooit strikte Michael Boogerd natuurlijk de Steenwijkse Nerena. Nummers worden vaker gevraagd, en soms uitgewisseld, op of achter het podium. Zeker door de renners die daar dag na dag hun opwachting maken met een leiderstrui.

Van der Horst (22) waagde het er een jaar geleden ook op. ,,Het was niet mijn gewoonte, maar ik vond Julia toch wel erg leuk. Ik kreeg haar nummer en we hielden contact gedurende het seizoen. Het werd echter wel september voordat het tot een relatie leidde.”

Afscheid
Ondertussen was de Poolse schoonheidsspecialiste, die ook nog Engels en Italiaans studeert, al enkele keren in Hasselt op bezoek bij Van der Horst. Hun laatste afscheid was net na de Dorpenomloop van Rucphen op 10 maart. Ze zouden elkaar snel weer zien. Maar daarna werd de wielerkalender leeggehaald en werden ook nog eens de grenzen gesloten, zoals die tussen Duitsland en Polen. ,,We kunnen gewoon de Poolse grens niet over. Als die maatregelen versoepeld worden, gaan we elkaar zeker weer opzoeken. Of bij mij of ik ga deze keer naar haar. Momenteel valt er voor mij toch niets te koersen. Tot 1 september is hier niets te doen, in het buitenland gaan we dezelfde kant op. Misschien dat er daar in juli of augustus nog wedstrijden gereden kunnen worden.”

Van der Horst had ambities voor dit seizoen. De coureur van Metec-TKH had een start in de Ster van Zwolle opgeofferd ten gunste van Olympia’s Tour om daar op een ritzege te mikken, maar die wedstrijd werd als een van de eersten doorgestreept. ,,De dag voordat de eerste besluiten werden genomen, hadden we als team nog de ploegentijdrit van Olympia’s Tour in Hardenberg verkend. Dus we hebben het niet zien aankomen, nee. Ik wilde juist in deze periode in april, mei goed zijn, onder meer in de Carpathian Couriers Race… Maar ook dat zit er niet in.”

Supporter
De eventuele felicitatiezoenen in deze Pools-Slowaakse etappekoers zouden een informeler karakter krijgen, want het model Julia was dit keer niet als rondemiss voorzien. ,,Ze zou waarschijnlijk het commentaar van de Poolse microfonist vertalen voor het publiek en anders zou ze er als supporter staan. Het was iets waar we beiden naar uit keken.”

Maar gelukkig hebben ze de liefde nog, als tenminste de grenzen straks weer open gaan. ,,Tot die tijd is het veel whatsappen en facetimen en toch ook elkaar op de hoogte houden van hoe het hier en daar met het coronavirus gaat. Volgens Julia moet de piek daar nog komen, dus het kan nog even duren voordat we elkaar weer in levende lijve zien.”

Het kan nog even duren voordat we elkaar weer in levende lijve zien

Dennis van der Horst, Wielrenner Metec-TKH


Vanuit Polen laat Julia weten ervan overtuigd te zijn dat hun liefde deze pandemie gaat doorstaan. ,,Het is natuurlijk wel een lastige situatie. We moeten thuis blijven, de grens zit dicht, we hebben dit nooit zien aankomen. Maar we moeten positief blijven, het zal niet voor altijd zijn. We spreken elkaar veel aan de telefoon en sturen berichten, dat helpt al veel. Zeker als één van ons een slechte dag heeft. We zullen zeker weer zo veel mogelijk tijd samen spenderen als dat weer kan, na zo’n lange scheiding. En dan zien we wat de toekomst brengt.”

https://www.destentor.nl/regiosport/den ... oogle.com/

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » wo mei 06, 2020 5:06 am

Poolse hotels, winkelcentra heropenen naarmate het aantal virusmeldingen afneemt
04.05.2020 10:35

Hotels en winkelcentra kunnen maandag worden heropend terwijl Polen naar de volgende fase gaat om de -lokkering van het coronavirus op te heffen.

Culturele locaties zoals musea, kunstgalerijen en bibliotheken mogen ook hun deuren openen voor het publiek, met sociale afstandsmaatregelen.

Aangezien de economie gedeeltelijk heropent, kunnen fysiotherapeuten hun bedrijf vanaf maandag opnieuw opstarten om mensen met revalidatiebehoeften te helpen.

De beperkingen worden opgeheven nadat de Poolse premier Mateusz Morawiecki en de minister van Volksgezondheid Łukasz Szumowski vorige week de tweede fase van de versoepeling van de coronavirusbeperkingen in het land aankondigden.


https://www.polskieradio.pl/395/7989/Ar ... urbs-eased

Plievo
Berichten: 2550
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » wo mei 13, 2020 10:01 am

Poland to keep borders closed for foreigners until June 12


https://www.polskieradio.pl/395/7784/Ar ... il-June-12

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » vr mei 15, 2020 5:00 am

Poolse wetenschappers testen medicijnen tegen coronavirus
14.05.2020 13:00

Poolse wetenschappers starten klinische proeven met geneesmiddelen die de impact van de ziekte van COVID-19 op geïnfecteerde patiënten kunnen verminderen.

Prof. Jacek Kubica van de Nicolaus Copernicus Universiteit in Toruń, noord-centraal Polen, die de proeven uitvoert, zei dat het onderzoek zich richtte op hartmedicijnen die kunnen helpen in de vroege stadia van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Hij voegde eraan toe: "We willen profiteren van de bijwerkingen (van dergelijke medicijnen) om te voorkomen dat het virus de cellen van het lichaam binnendringt en zich in deze cellen vermenigvuldigt."

De medicijnen zullen in de onderzoeken aan meer dan 800 patiënten worden toegediend, meldde het IAR-persbureau van de Poolse omroep Poolse radio.

In totaal hebben 17.469 mensen positief getest op de ziekte van COVID-19 in Polen, met tot dusver 869 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, zeiden functionarissen donderdagochtend.https://www.polskieradio.pl/395/7784/Ar ... irus-drugs

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » ma mei 18, 2020 4:59 am

Kappers en schoonheidssalons gaan maandag weer open
Afbeelding


Vanaf aanstaande maandag (18 mei) kunnen we weer een knipbeurt en een schoonheidsbehandeling boeken. Maar de heropening van kappers en schoonheidssalons zal voorwaardelijk zijn en er zullen strikte sanitaire richtlijnen moeten worden gevolgd. Hoe ziet dit "nieuwe normaal" eruit?

Een deel van de derde stap in het geleidelijk ontdooien van de Poolse economie is het heropenen van schoonheidssalons en kappers. Dat maakte premier Mateusz Morawiecki woensdag bekend tijdens een persconferentie. De bedrijven zullen echter moeten voldoen aan strikte sanitaire voorschriften.

'Afspraken kunnen uitsluitend telefonisch of online worden gemaakt', verklaarde hij

Minister van Volksgezondheid Łukasz Szumowski voegde eraan toe dat, om onnodige blootstelling en overbevolking in de wachtkamers te voorkomen, het ook nodig zal zijn om het aantal mensen in de salons te minimaliseren en een veilige afstand tussen klanten te bewaren.

Het ministerie van Ontwikkeling heeft in samenwerking met de Poolse Unie van cosmetica-industrie gedetailleerde operationele richtlijnen opgesteld.


Hoe ziet het 'nieuwe normaal' eruit?
- Elk bezoek aan een kapper of schoonheidssalon begint met het meten van de temperatuur. Vervolgens wordt aan de klant gevraagd om een ​​korte medische enquête in te vullen en hun persoonlijke bezittingen in een tas in de wachtkamer achter te laten.
- Kappers en schoonheidsspecialisten zijn verplicht beschermende kleding te dragen, waaronder gezichtsmaskers, een veiligheidsbril en gelaatsschermen. Klanten zullen ook regelmatig hun handen moeten desinfecteren en gezichtsmaskers en wegwerphandschoenen moeten dragen.
- Alle oppervlakken in de salons worden regelmatig gedesinfecteerd en gebruikte apparatuur moet wegwerpbaar of gesteriliseerd worden.
- Zowel werknemers als klanten moeten een veilige afstand van 1,5 meter aanhouden. Tijdens het verlenen van de dienst is het werknemers niet toegestaan ​​hun telefoon te gebruiken. Alleen contactloze betalingen worden geaccepteerd.
- We mogen ook niet verwachten dat we koffie of thee krijgen aangeboden; alleen water in wegwerpbekers.
Productmonsters en ... tijdschriften zullen ook uit de wachtkamers verdwijnen.


"Het gaat erom het aantal objecten in de salon te beperken dat je zou kunnen aanraken", legt Justyna Żerańska, wetgevend projectmanager bij de Poolse vakbond van cosmetica-industrie uit. Ze voegt eraan toe dat de reden hiervoor tweeledig is. Het doel is enerzijds om onnodige desinfectiekosten te verminderen. 'De andere reden is puur praktisch: papieren tijdschriften desinfecteren is ronduit onmogelijk', zegt ze.
https://wyborcza.pl/7,173236,25948069,h ... onday.html

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » wo mei 20, 2020 5:30 am

De 103-jarige Pool herstelt van het coronavirus
19.05.2020 10:10

Een 103-jarige Poolse vrouw is hersteld van de ziekte van COVID-19 in een ziekenhuis in het zuiden van het land, hebben artsen aangekondigd.

Teresa Wójcik, die het virus opliep in een verpleeghuis, overleefde de luchtwegaandoening na een verblijf van een maand in een ziekenhuis voor infectieziekten in de Zuid-Poolse stad Kędzierzyn-Koźle, meldt de particuliere omroep Polsat News.

Volgens de website polsatnews.pl wordt aangenomen dat de vrouw de oudste overlevende van het coronavirus in Polen is en een van de oudste mensen ter wereld die herstelt van COVID-19.
Afbeelding


Eerder versloeg een 100-jarige Poolse man het coronavirus na een kuur in een klinisch ziekenhuis van het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken in Warschau.

In totaal hebben 19.080 mensen positief getest op de COVID-19-ziekte in Polen, met tot dusver 941 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, meldden volksgezondheidsfunctionarissen dinsdagochtend.

https://www.polskieradio.pl/395/7989/Ar ... oronavirus

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » vr mei 22, 2020 4:25 am

Coronavirus heeft onze toegang tot medische zorg beperkt. Hier is een overzicht van hoe ziekenhuizen, klinieken en privépraktijken nu werken
Afbeelding
Het National Health Fund heeft aanbevolen aan alle klinieken waarmee het contracten heeft afgesloten om de geplande behandeling te minimaliseren of tijdelijk op te schorten.

Elke derde Pool lijdt aan chronische ziekten en 36% staat onder regelmatig toezicht van artsen. Gemiddeld heeft een huisarts jaarlijks meer dan drieduizend bezoeken. Jaarlijks vinden meer dan 300 miljoen consulten plaats in gespecialiseerde klinieken. Vanwege de epidemie hebben patiënten momenteel beperkte toegang tot medische zorg. Het National Health Fund heeft aanbevolen aan alle klinieken waarmee het overeenkomsten heeft gesloten om de geplande behandeling te minimaliseren of tijdelijk op te schorten. Dit geldt ook voor geplande ziekenhuisverblijven - diagnostische tests, behandeling en chirurgie en therapeutische revalidatie.

Beperkingen zijn ook van toepassing op psychiatrische behandeling, verslavingsbehandeling, tandheelkundige behandeling, specialistisch advies, zoals computertomografie, magnetische resonantiebeeldvorming, PET, gastroscopie, colonoscopie, echografie.

Centralny Szpital Kliniczny przy ul. Wołoskiej w Warszawie zamieniony na jednoimienny szpital dla zakażonych koronawirusem.
Afbeelding
Artsen moeten liegen om patiënten met andere infectieziekten dan SARS-CoV-2 te kunnen behandelen
Het Fonds beveelt ook de schorsing van geplande preventieve vaccinaties aan.

Huisartsen
De klinieken kunnen open blijven, maar de NFZ heeft aanbevolen dat ze waar mogelijk telefonisch advies moeten geven. Tijdens de teleconsultatie kan de arts een e-recept, e-ziekteverlof en een elektronische bestelling voor medische hulpmiddelen afgeven (de patiënt ontvangt na positieve verificatie van de bestelling informatie over het door de e-mail gegenereerde bestelnummer). ZWM-systeem via telefoon, e-mail of sms). Indien nodig worden, op basis van een verwijzing, laboratoriumtesten van bloed en urine uitgevoerd. Momenteel worden deze tests niet besteld voor profylactische doeleinden. Niet elk consult kan telefonisch of via Skype worden uitgevoerd, omdat de patiënt mogelijk een lichamelijk onderzoek nodig heeft. Als het een dringende zaak is en er een bedreiging is voor het leven van de patiënt, is de kliniek verplicht deze te accepteren. Als dat niet het geval is, kunt u uw weigering aan de ombudsman melden door te bellen naar 800 190 590 of door te schrijven naar kancelaria@rpp.gov.pl.

Specialisten
Gespecialiseerde klinieken beperken ook opnames, maar elk op een andere basis. De details worden zo mogelijk het best gecontroleerd op de website van de kliniek. Sommigen van hen geven alleen telefonisch advies, anderen staan ​​bezoeken alleen toe na telefonische afspraak en met vermelding van een specifiek tijdstip van aankomst. In veel centra worden onderzoeken uitgesteld - alleen noodzakelijke en dringende worden uitgevoerd. Sommige klinieken bieden nieuwe afspraken voor onderzoeken, hoewel niemand weet wanneer de situatie weer normaal zal worden, zodat ze kunnen worden hervat.

Ziekenhuisbehandeling
Volgens de aanbeveling van de NFZ hebben veel ziekenhuizen geplande opnames opgeschort en bieden ze alleen levensreddende hulp. Bij geplande behandelingen beoordelen artsen aan de hand van medische documentatie welke behandelingen zij uitstellen en wie volgens het oorspronkelijke schema geopereerd zullen worden. Ziekenhuismedewerkers informeren patiënten telefonisch over nieuwe data. Vanaf begin mei hervatten ziekenhuizen het werk in sommige afdelingen en poliklinieken, maar nog steeds niet allemaal. Sommige afdelingen zijn gesloten vanwege besmetting met het coronavirus of omdat ze zijn omgevormd tot besmettelijke afdelingen.


Afbeelding
De epidemiologische situatie in Polen blijft precair volgens een team van wetenschappers uit Wrocław
De actuele lijst van geschorste ziekenhuizen en afdelingen wordt op hun websites gepubliceerd door de regiokantoren van de NFZ.

Fysiotherapie en revalidatie
Vanaf 4 mei kunt u gebruik maken van de diensten van fysiotherapeuten. Dagelijkse revalidatieafdelingen, revalidatieklinieken en revalidatieafdelingen van ziekenhuizen zijn open, er zijn ook privékantoren. Revalidatie is verplicht met volledige inachtneming van de veiligheidsprocedures ter voorkoming van infecties. Aanbevelingen op dit gebied zijn opgesteld door de Nationale Kamer van Fysiotherapeuten. LET OP: tot nader order hoeft de oorspronkelijke verwijzing niet uiterlijk 14 werkdagen na de datum van inschrijving op de wachtlijst voor de uitkering te zijn bezorgd. De patiënt dient de dienstverrichter de oorspronkelijke verwijzing binnen 21 dagen na het beëindigen van de epidemische toestand te verstrekken, maar uiterlijk op de dag van het verlenen van de op basis van deze verwijzing verleende gezondheidszorg.

Dialyse-stations
Dialyse is een levensreddende procedure. In dialysestations zijn aanvullende hygiënische eisen ingevoerd, maar patiënten mogen ze net als for the epidemie gebruik.

Tandheelkunde
Tandklinieken, die overeenkomsten hebben gesloten met het National Health Fund, worden gevraagd om geplande bezoeken te annuleren - conservatieve behandeling, chirurgische ingrepen. Tandheelkundige klinieken kunnen afspraken maken voor patiënten met acute pijn. Ook is er telefonisch overleg met een tandarts.

Privéklinieken
Hoewel privéklinieken de meeste van hun diensten via de telefoon aanbieden, zijn sommige al ter plaatse beschikbaar. Medicover heeft de arbeidsgeneeskundige onderzoeken hersteld voor werkgevers en werknemers die ze willen afleggen (de regelgeving staat uitstel toe vanwege de pandemie). Tandheelkundige centra zijn open. Er wordt zorg verleend aan zwangere vrouwen. Patiënten die een huisarts of specialist moeten raadplegen, wordt geadviseerd gebruik te maken van de telefonische consultatiedienst. Als er tests zijn besteld, worden patiënten aangemoedigd om contact op te nemen met de arts die de verwijzing per e-mail heeft afgegeven om hem te vragen of de test later kan worden gedaan. Huisbezoeken zijn alleen toegestaan ​​in geval van levensbedreigende aandoeningen of ernstige ziekten die geen verband houden met een coronavirusinfectie. Lux Med raadt patiënten aan om hun bezoek aan de instelling te vervangen door telefonisch advies. Dit geldt voor de meeste medisch specialisten.De beslissing is echter aan de patiënt. Als hij denkt dat hij persoonlijk advies nodig heeft, vindt het bezoek plaats.

Specialistische onderzoeken worden uitgevoerd na voorafgaand telefonisch overleg met een arts.https://wyborcza.pl/7,173236,25964988,c ... -here.html

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » wo mei 27, 2020 5:31 am

Het aantal thuiswerkende Polen verdrievoudigde na een epidemie
27.05.2020 06:50

Het aantal Polen dat vanuit huis werkt, is meer dan verdrievoudigd nadat de coronavirus-epidemie in maart het land trof, zei een expert.

Monika Fedorczuk, een expert bij de Lewiatan-werkgeversorganisatie, zei dat wanneer gegevens voor april en mei beschikbaar komen, dit kan aantonen dat het percentage werknemers dat op afstand werkt, nog verder is gestegen.

Aan het einde van het eerste kwartaal verrichtte 14,2 procent van de beroepsbevolking zijn taken vanuit huis, tegenover 4,3 procent in het voorgaande kwartaal, meldde het staatspersbureau PAP.

Fedorczuk zei dat een van de resultaten van de coronavirusepidemie zou zijn dat telewerken in Polen zou opduiken.

Een totaal van 22.074 mensen is positief getest op de COVID-19-ziekte in Polen, met tot dusver 1.024 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, zeiden functionarissen dinsdagavond.https://www.polskieradio.pl/395/7786/Ar ... idemic-hit

Lech
Berichten: 3544
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Corona

Bericht door Lech » do mei 28, 2020 4:59 am

Afscheid van maskers en hallo tegen sportscholen, zwembaden en bioscopen. Polen komt in de volgende fase van het ontdooien van het sociale leven
Afbeelding
Polen komt in de vierde fase van de heropening van de economie. Afgezien van de afschaffing van de verplichting om maskers op straat te dragen, mogen bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden heropenen. Er zullen geen capaciteitsbeperkingen meer zijn in restaurants, kerken en winkels. Het wordt ook mogelijk om evenementen te organiseren voor maximaal 150 deelnemers.

Tijdens een persconferentie op woensdag, presenteerden premier Mateusz Morawiecki, minister van Volksgezondheid Łukasz Szumowski en minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed Piotr Gliński de vierde fase van de verdediging van het economische en sociale leven.

De regering heeft velen verrast door de aankondiging van een verdergaande opheffing van beperkingen dan eerder werd aangenomen. De implementatie van de wijzigingen is verdeeld in twee fasen - een daarvan zal al op zaterdag 30 mei in werking treden. De rest vindt een week later plaats, op 6 juni.

Geen maskers meer, geen beperkingen in winkels en restaurants
Vanaf zaterdag hoeven mensen in Polen geen maskers meer te dragen, omdat de verplichting om mond en neus te bedekken in openbare ruimtes is afgeschaft.

- Dit zal echter moeten gebeuren in overeenstemming met de regels van sociale afstand, "benadrukte Morawiecki.

De verplichting tot het afdekken van mond en neus blijft echter gelden in het openbaar vervoer en in overdekte openbare ruimtes zoals winkels, kantoren of winkelcentra.

Winkelen is zonder enige beperking mogelijk - de limieten voor het aantal mensen dat tegelijkertijd in de winkel aanwezig is, worden opgeheven.

Hetzelfde geldt voor cafés en restaurants - het is mogelijk om in elk bedrijf naar hen toe te gaan en geselecteerde stoelen aan tafels te nemen. Voorheen kon dit alleen met familie of huisgenoten. Het was ook niet mogelijk om tegenover elkaar te zitten. Verrassend genoeg zul je een masker moeten dragen wanneer je een restaurant binnengaat of naar het toilet gaat.


Openbare bijeenkomsten en concerten voor maximaal 150 personen zijn toegestaan
De beperkingen op gebedshuizen zijn opgeheven. Nu kunnen daar zoveel mensen tegelijk worden ondergebracht.

- Het zal echter nodig zijn om een ​​afstand van 2 meter van andere mensen aan te houden - benadrukte de premier.

Vanaf 30 mei mogen maximaal 150 mensen samenkomen, mits de afstand tussen de deelnemers wordt aangehouden en hun mond en neus worden bedekt. De uiteindelijke beslissing wordt echter genomen door de sanitaire inspecteurs, die dergelijke bijeenkomsten kunnen verbieden op plaatsen waar het virus uitbreekt.

Een soortgelijke limiet - 150 deelnemers - zal gelden tijdens openluchtconcerten, die ook vanaf aanstaande zaterdag kunnen worden gehouden.

Sportscholen, zwembaden, bioscopen, theaters en bruiloften zijn terug
Een week later, op zaterdag 6 juni, kunnen sportscholen eindelijk hun deuren weer openen. Maar niet alleen dat. In tegenstelling tot eerdere veronderstellingen zullen niet alleen fitnessclubs, maar ook binnenspeeltuinen, zwembaden en pretparken weer aan het werk gaan.

Tegelijkertijd worden bioscopen, theaters, filharmonie, auditoria in gemeenschapscentra en circussen "bevroren". De beslissing of ze moeten worden geopend, is aan hun managers.

- In theaters duurt het seizoen meestal tot juni, dus ze zullen moeten beslissen of ze het seizoen willen beëindigen, onderbroken door het coronavirus, "legde minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed Piotr Gliński uit, en benadrukte dat de opening mogelijk is, maar niet verplicht .

Voor culturele instellingen gelden bepaalde beperkingen. Een vijftig procent van de stoelen kan aan het publiek ter beschikking worden gesteld. Bovendien is het dragen van maskers verplicht.

Ook vanaf 6 juni is het mogelijk bruiloften te organiseren, mits het aantal deelnemers niet meer dan 150 personen bedraagt. Huwelijksgasten kunnen zonder maskers deelnemen aan de vieringen.
https://wyborcza.pl/7,173236,25979894,g ... nemas.html

Plievo
Berichten: 2550
Lid geworden op: do aug 18, 2011 8:19 pm

Re: Corona

Bericht door Plievo » vr mei 29, 2020 9:04 am

Gisteren horde ik het gerucht dat de grenzen op 16 juni weer open gaan, ik ben benieuwd of dit gaat lukken 3q

Plaats reactie