TARNÓW - HISTORISCHE SCHOONHEID

Al uw vakantievragen mogen hier gesteld worden
Plaats reactie
Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

TARNÓW - HISTORISCHE SCHOONHEID

Bericht door Lech » di jul 28, 2020 5:01 am

TARNÓW - HISTORISCHE SCHOONHEID
Afbeelding

Tarnów was in de Renaissancetijd één van de mooiste steden van Polen.

Als je door de straten van Tarnów wandelt, vallen de renaissancistische gebouwen inderdaad op, ook nu nog.

Bekijk zeker de gebouwen rond de markt, het stadhuis, of het huis van de familie Mikołajowski.

Architectonische parels

De binnenstad van Tarnow wordt de parel van de Poolse Renaissance genoemd. Dat komt door de basiliek van Tarnow - een must-see voor elke liefhebber van architectuur. De rijke geschiedenis van de stad begint echter al veel eerder, dus vergeet Tarnow niet toe te voegen aan je reisplan, als je houdt van oude tijden.

Het marktplein van Tarnow is een uiterst bekoorlijke plaats. Het heeft zijn stratenplan uit de Middeleeuwen, van 1330, bewaard. Rond het hoofdplein zijn burgerhuizen uit verschillende perioden - ze werden gebouwd van de 16e tot de 19e eeuw. Het stadhuis staat in het middelpunt. Het is ontstaan als gevolg van de reconstructie van een gotisch gebouw uit de 14e eeuw - zijn huidige vorm werd ongeveer twee eeuwen later bereikt. Momenteel zit hier onder andere het toeristisch informatiecentrum. Het is ook de moeite waard om eens naar boven, naar de ongewone mascarons te kijken - elk van de 14 gezichten is anders.

Naast de oude stad, moet je zeker de kathedraal van Tarnow bezoeken. Deze basiliek is een attractie voor wie houdt van architectuur en voor plaatsen met een bijzonder sfeer. Binnenin vind je enkele opmerkelijke kunstwerken: de grafstenen uit de gotiek en renaissance van leden van de familie Tarnowski en de barokke grafsteen van de Ostrogski-familie. Het grafmonument van de familie Tarnowski is 13,8 meter hoog en 5 meter breed en is daarmee het meest monumentale beeldhouwwerk in zijn soort in Europa!
Afbeelding

Cultureel Tarnow

Weinig mensen weten dat het Etnografisch Museum van Tarnow een unieke permanente tentoonstelling heeft over de cultuur van de Zigeuners. Men kan o.a. 5 originele wagens bewonderen. Dit is echter niet het enige museum dat aan te bevelen is in Tarnow. In het Diocesane Museum achter de Kathedrale Basiliek is er een interessante verzameling monumenten van gildekunst - schilderkunst en gotische beeldhouwkunst - en drie triptieken uit de de kerk van St. Leonard in Lipnica Murowana, ingeschreven op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Wanneer we het over cultuur en culturen in Tarnow hebben, mogen we de enorme vriendschap tussen Tarnow en de Hongaren niet vergeten. Deze combinatie lijkt misschien vreemd, maar deze relatie dateert uit de jaren 20 van de 16e eeuw, toen Tarnow een toevluchtsoord werd voor de toenmalige koning van de Hongarije, Jan Zapoly. Je kunt zijn geschiedenis leren kennen door een bezoek te brengen aan Tarnow, vooral rond de Pools-Hongaarse vriendschapsdag, die in maart valt. Je kunt ook even blijven stilstaan om meer te leren over de geschiedenis van Polen en het Strzelecki-park te bezoeken, waar zich het Mausoleum van Gen. Jozef Bem bevindt. Dit is een belangrijke figuur, niet alleen voor de inwoners van het Vistula-land, maar ook voor de hele wereld. Onthoud dus, dat wanneer je het zuidelijke deel van Polen bezoekt, het ook de moeite waard is om Tarnow te bezoeken.

De omgeving van Tarnów

In de omgeving van Tarnów zijn er ook veel plaatsen, die nog getuigen van traditionele cultuur en volkskunst zijn.

In Lipnica Murowana is het de gewoonte om op Palmzondag (een week voor Pasen) palmtakken te maken en er een processie mee te houden. De palmtakken zijn hier geen gewone takjes buxus. Het zijn lange stokken, soms tot 30 meter hoog, waaraan gedroogde bloemen worden vastgebonden. Echte pronkstukken. Zalipie is dan weer een dorpje dat volledig met bloemmotieven is beschilderd.

Zalipie

Zalipie, het geschilderde dorp is uniek in Polen. Er zijn een dertigtal huizen en hoeves, die hun muren elk jaar opnieuw beschilderen met bloemmotieven. Vaak heeft ook het meubilair een laagje verf gekregen. Dat kan je onder andere zien in de Hoeve van Felicja Curyłowa (een filiaal van het regionaal Museum van Tarnów) waar decoratie voor buiten en binnen te zien is.
Afbeelding



https://www.polen.travel/nl/steden/ande ... schoonheid

Lech
Berichten: 4933
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: TARNÓW - HISTORISCHE SCHOONHEID

Bericht door Lech » wo feb 21, 2024 5:18 am

Deze sprookjesachtige Poolse stad verbaast toeristen. "Waarom ben ik er nog niet geweest?"
Wiktoria Szydło
20/02/2024 13:30

Polen is prachtig, daar bestaat geen twijfel over. Het komt echter wel eens voor dat echte pareltjes in de schaduw blijven van andere steden en dorpen die veel populairder zijn voor toeristen. Dit is de reden waarom zoveel Poolse steden nog steeds worden onderschat door reizigers; een voorbeeld is Tarnów.
Afbeelding
Tarnów ligt al jaren in de schaduw van het beroemde Krakau, dat populariteitsrecords breekt en geliefd is bij toeristen . Ondertussen is de "Poolse Hittepool" voor sommige mensen een van de meest interessante Poolse steden. Het bekoort niet alleen met zijn charmante straatjes, interessante architectuur en houten kerken, maar ook met een uitgebreide lijst met toeristische attracties.
Afbeelding
Dit is een van de meest interessante Poolse steden. Het verrukt niet alleen met zijn uiterlijk
De 16e eeuw was de gouden eeuw van Tarnów; viel tijdens het bewind van de Grote Hetman van de Kroon, Jan Amor Tarnowski. Hij droeg bij aan de dynamische ontwikkeling van de stad: hij bouwde dijken om de verdediging te versterken, verbeterde het bestuur en verbeterde de bouw . "Tarnowski was een uitstekende gastheer. Hij heeft aanzienlijke prestaties geleverd bij het verbeteren van het beheer van zijn landgoederen en koninklijke gronden, bij het vergroten van de rijkdom van zijn steden en dorpen", schrijft Andrzej Niedojadło op de website van de Tarnowski Foundation.
Afbeelding
Al deze en toekomstige inspanningen hebben uiteindelijk hun vruchten afgeworpen en zijn nog steeds zichtbaar. Tarnów onderscheidt zich momenteel door zijn buitengewone sfeer , houten gotische kerken en de oude stad, geprezen als de parel van de Poolse Renaissance . Het is een van de mooiste voorbeelden van de architectonische indeling uit de Renaissance van Poolse steden.

Wat is de moeite waard om te zien in Tarnów? De meest interessante toeristische attracties
" Tarnów is prachtig, waarom ben ik er nog niet geweest? " - schreef een van de internetgebruikers op de website X. Het lijkt erop dat veel toeristen zichzelf dezelfde vraag zouden kunnen stellen - de meesten besluiten tenslotte het beroemde Krakau te bezoeken . Voor mensen die drukte willen vermijden, in alle rust willen genieten van de unieke sfeer van de stad en veel nieuwe plekken willen ontdekken, zal Tarnów een uitstekende keuze zijn voor een reis.

Het is de moeite waard om een ​​wandeling door de oude binnenstad van Tarnów te maken en onderweg sfeervolle cafés en restaurants te bezoeken. In het gebied rond het marktplein, gebouwd in 1330, staan ​​veel huurkazernes uit de 16e eeuw; twee renaissancegebouwen met arcades, gemarkeerd als de nummers 20 en 21, worden als een van de meest waardevolle beschouwd. Als u in Tarnów bent, is het ook de moeite waard om een ​​bezoek te brengen aan het Bisdommuseum, het Etnografisch Museum, de Kathedraalbasiliek, het treinstation en de 'kosmische kathedraal'. " fontein.
Afbeelding
Iedereen die Tarnów minstens één keer heeft gezien, kan de charme van de Galicische sfeer niet weerstaan. Het is niet alleen de unieke schoonheid van de oude stad [...]. Het is ook een bijzondere geest die de oude steden in het zuiden onderscheidt van de rest van Polen
Afbeelding



https://www.gazeta.pl/0,0.html?utm_camp ... jmodymg2ri

Plaats reactie