Na Helsinki wordt er voor Trump een grens getrokken In Helsi

Al wat niet met Polen te maken heeft mag hier geplaatst worden
bertvaneck
Berichten: 16607
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Na Helsinki wordt er voor Trump een grens getrokken In Helsi

Bericht door bertvaneck » wo jul 18, 2018 5:51 am

Na Helsinki wordt er voor Trump een grens getrokken
In Helsinki, op het podium naast Vladimir Poetin, stond Donald Trump naast iemand die op dit moment een van zijn weinige vrienden lijkt te zijn. Trumps schijnbaar blinde geloof in het woord van de Russische president boven het professionele oordeel van de Amerikaanse veiligheidsdiensten is hem op brede kritiek komen te staan.

De Russische president Poetin en de Amerikaanse president Trump en first lady Melania met de voetbal die Poetin hen gaf.
De Russische president Poetin en de Amerikaanse president Trump en first lady Melania met de voetbal die Poetin hen gaf.Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/ Reuters
Democraten, Republikeinen, het veiligheids-establishment in Washington; bijna iedereen schaart zich achter de conclusie dat het Amerikaanse belang niet gediend wordt door het thuisfront af te vallen en aan te nemen dat ‘een krachtig ontkennen’ van Poetin voldoende grond is om de onderzoeken naar Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen naar de prullenbak te verwijzen.

Democratisch afgrijzen over Trumps was te verwachten. Kritiek van weinige Republikeinen die zich wel vaker tegen Trump uitspreken ook. Opvallender was dat Trump ook getrouwen van zich wist te vervreemden. ‘De Russen zijn niet onze vrienden. Ik heb dat vaker gezegd, en ik zeg het nu weer’, zo reageerde Mitch McConnell op de Helsinki-top. Voor de doorgaans behoedzame McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, kunnen deze woorden onder de noemer ‘openlijke kritiek op Trump’ worden geschaard.

'Ernstige vergissing'
Via Twitter liet Newt Gingrich weten dat hij Trumps optreden ‘de meest ernstige vergissing van zijn presidentschap’ vond. Gingrich, oud-politicus, invloedrijk conservatieve opiniemaker en ooit adviseur van Trump, vond dat Trump deze stap ‘onmiddellijk moet corrigeren’.

Zelfs Fox News, doorgaans een nederig platform voor Trumps politieke agenda, was kritisch. Voorafgaand aan de ontmoeting met Poetin twitterde Trump dat de Amerikaanse verstandhouding met het land ‘nog nooit zo slecht is geweest, met dank aan vele jaren van Amerikaanse waanzin en domheid, en nu een vooropgezette heksenjacht’. Brian Kilmeade, gastheer van Trumps favoriete TV-show Fox and Friends, vond de opmerking 'bizar'. Volgens Kilmeade beledigde Trump voorgaande regeringen.

Na afloop van de ontmoeting met Poetin oogstte Trump meer kritiek uit de Fox News-hoek. ‘Surrealistisch’, ‘teleurstellend’ en 'weerzinwekkend’ waren een aantal kwalificaties die op de televisiezender te horen waren. ‘Geen enkele onderhandeling is het waard om je eigen mensen en land onder de bus te gooien’ twitterde Aby Huntsman, presentator van Fox & Friends Weekend en de dochter van Jon Huntsman, de Amerikaanse ambassadeur in Moskou.

Daarmee lijkt er een grens getrokken te zijn voor Trumps baanbrekend presidentschap. ‘America first’ verdraagt zich slecht met een verzoenende opstelling richting Poetin op het moment dat de vraag op tafel ligt of de Russische leider verantwoordelijk is voor het ondermijnen van de Amerikaanse democratie.

Hoogverraad
Inmiddels klinkt ook het woord ‘hoogverraad’ in het Amerikaanse debat. De zwaarwegende term, die Trump in feite van een misdaad beschuldigt, valt vooral in de Trump-kritische media, waaronder The Boston Globe en The New York Times. Ook oud-CIA directeur John Brennan gebruikte de term. ‘Het spijt me ernstig dat de Hoogste bevelhebber een verrader is’ aldus Brennan op Twitter.

In een Senaatsdebat was Ben Sasse (Nebraska) het meest uitgesproken. ‘We moeten allen walgen van wat er in Helsinki is gebeurd’, zei hij. De vraag is of het breed gedragen oordeel dat Trump Amerikaanse belangen heeft geschaad, gevolgen heeft anders dan stevige woorden. Bij de Republikeinen was er geen animo voor het voorstel van Charles Schumer, de leider van de Democratische Senaatsfractie, om het veiligheidsteam waarmee Trump naar Helsinki reisde te horen in het Congres.

Plaats reactie