Halsema kan nu doorpakken na bedreigingen Leen Schaap Brand

Al wat niet met Polen te maken heeft mag hier geplaatst worden
bertvaneck
Berichten: 16607
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 8:54 am

Halsema kan nu doorpakken na bedreigingen Leen Schaap Brand

Bericht door bertvaneck » wo jul 18, 2018 11:31 am

Halsema kan nu doorpakken na bedreigingen Leen Schaap
Brandweercommandant Leen Schaap van Brandweer Amsterdam Amstelland.
Brandweercommandant Leen Schaap van Brandweer Amsterdam Amstelland. © ANP

https://s.parool.nl/s-a4601652/
De bedreigingen aan het adres van brandweercommandant Leen Schaap zijn een nieuw dieptepunt. Maar het geeft Schaap, én burgemeester Femke Halsema als zijn nieuwe baas, wel het momentum om door te pakken.

DOOR: RUBEN KOOPS 18 JULI 2018, 12:31
Commandant Leen Schaap, die sinds 2016 is aangesteld om schoon schip te maken bij het brandweerkorps, heeft te maken heeft met ernstige bedreigingen. Dinsdag werd bekend dat het Team Grootschalige Opsporing onderzoek doet na twee aangiften.

De bedreigingen worden geuit vanwege de hervorming van het korps. De royale arbeidsvoorwaarden worden sinds 2016 beknot en de 'wittemannencultuur' met soms seksistische of discriminerende humor wordt door Schaap niet langer getolereerd. De brandweerlieden, verenigd in een sterke ondernemingsraad, geven zich niet zomaar gewonnen.

Modern en flexibel
Dat verzet heeft dus ook een doodsbedreiging opgeleverd. "Dit gaat echt drie bruggen te ver, het toont aan dat er iets moet gebeuren", zegt Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks, de grootste partij in de raad.

En raadslid Marianne Poot namens de grootste oppositiepartij VVD: "Dit laat zien hoe belangrijk het is om van de brandweer een moderne flexibele organisatie te maken."

Dit gaat drie bruggen te ver, het toont aan dat er iets moet gebeuren

Femke Roosma
Burgemeester Femke Halsema was er snel bij om de bedreiging van de commandant ferm af te keuren. "Onacceptabel." Ook scoorde ze punten door te laten weten dat ze al direct contact had gehad met Schaap dinsdagochtend.

Ergo: de nieuwe burgemeester zit er bovenop en is niet uitgegleden over de eerste bananenschil in haar portefeuille. Op haar derde werkdag ging de gemeenteraad dan ook als één man achter burgemeester Halsema staan.

Geen mediation
Dat is niet vanzelfsprekend, want zoals alles is ook de brandweer politiek. In de tijd van Van der Laan stond de gemeenteraad nog unaniem achter de burgemeester bij het oplossen van dit probleem. Maar dat veranderde onder Van Aartsen.

Oppositiepartij Forum voor Democratie wil het arbeidsconflict oplossen via mediation, in plaats van de harde hand. Die route is na de nieuwste bedreigingen natuurlijk uitgesloten.

Dat Schaap tot 2021 heeft bijge­tekend, betekent dat de hervorming van de Amsterdamse brandweer tot diep in de eerste termijn van burgemeester Halsema zal gaan duren. Maar de bedreigingen en de snelle reac­tie van Halsema hebben het bij-effect dat de politieke verdeeldheid voorlopig is tegengehouden.

Plaats reactie