Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Informatie over de Poolse politiek mag hier geplaatst worden.
Plaats reactie
Lech
Berichten: 3479
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Lech » ma jun 29, 2020 5:14 am

Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde
28/06/20 om 22:04
Afbeelding
Huidig president Andrzej Duda heeft zoals verwacht de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Polen gewonnen. Hij haalde volgens een exitpoll 41,8 procent van de stemmen.


Duda wordt gesteund door de conservatieve regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid). Hij zal het nu in een tweede ronde moeten opnemen tegen centrumkandidaat Rafal Trzaskowski, de burgemeester van Warschau. Die kreeg volgens de exitpoll 30,4 procent van de stemmen achter zijn naam.

De verkiezingen zijn cruciaal voor de toekomst van Recht en Rechtvaardigheid. Een tweede mandaat voor president Andrzej Duda en de PiS zou tot nog meer omstreden veranderingen kunnen leiden.

De huidige president scoort vooral bij katholieke kiezers in kleine steden en op het platteland. De 48-jarige hanteerde op een verkiezingsmeeting nog een retoriek tegen LGBT-mensen.https://www.knack.be/nieuws/wereld/pool ... 15075.html

Lech
Berichten: 3479
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Lech » di jun 30, 2020 5:03 am

'DEEL POLEN IN NEDERLAND KON NIET STEMMEN'
BNR Webredactie Gisteren, 11:06
Update: gisteren, 12:28
Zo'n 20 à 30 in Nederland woonachtige Polen konden hun stem niet uitbrengen op hun favoriete presidentskandidaat omdat de aangetekende brief van PostNL te laat binnenkwam. In plaats van twee dagen zou de post er vijf dagen over hebben gedaan, waardoor er stemmen verloren gingen in de verkiezingen van gisteren.


Dat zijn althans de signalen die binnenkwamen bij Pools cultuurhistoricus Iwona Gusc, Zij volgt de verkiezingen op voet en heeft een groot netwerk onder Polen in Nederland. 'Ik heb een bericht gekregen van een kennis in Den Haag. Ze stuurde maandag haar stembiljetten aangetekend opgestuurd. Tot op gisteren hadden ze geen bevestiging. Vervolgens zag ik mensen twitteren dat er meer gevallen waren.'

Beluister ook | Perestrojkast | Calimerocomplex van genaaid Hongarije

PostNL laat in een reactie aan BNR weten dat er geen sprake is van problemen met aangetekende brieven. Gusc wacht de reactie van de ambassade af. In Nederland gaat het in totaal om zo'n 17.000 Poolse stembiljetten.


https://www.bnr.nl/nieuws/internationaa ... et-stemmen

Lech
Berichten: 3479
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Lech » vr jul 03, 2020 5:07 am

Prof. Flis: Duda's herverkiezing is zo goed als zeker
WYWIADAgnieszka Kublik
1 lipca 2020 | 14:40


Normaal gesproken zou het krijgen van 43 procent van de stemmen in vergelijking met de 30 procent van zijn belangrijkste tegenstander betekenen dat de zittende president met een enorme marge leidt. Omdat Kaczyński de verkiezingen echter als een strijd tussen PiS en de rest van de wereld heeft kunnen beschouwen, lijkt het erop dat de rest van de wereld 57 tegen 43 leidt.

Joachim Brudziński, het hoofd van de campagne van president Duda, kondigde al aan dat: „De komende weken zeer veeleisend zullen zijn; we zullen hard en nederig werken en vechten voor elke afzonderlijke stem ”. In het bijzonder, voor welke stemmen moeten ze het meest strijden?

- Alle peilingen suggereren dat kiesdistricten waar Bronisław Komorowski in 2010 slechts met een zeer kleine marge won, de meeste kans hebben om te worden beïnvloed. Dit zijn dezelfde kiesdistricten waar het Civic Platform in de beste jaren slechts een kleine voorsprong had.

Het is veel gemakkelijker om kiezers terug te winnen wiens steun je op een bepaald moment al had, dan nieuwe te overtuigen. We hebben het over steden en gemeenten in West-Polen waar, net als de vorige keer, relatief meer mensen van gedachten zullen veranderen. Op dergelijke plaatsen zag PiS de grootste piek in de steun van kiezers tijdens de presidents- en parlementsverkiezingen van 2015, maar ook bij parlementsverkiezingen vorig jaar.

Het zou voor Rafał Trzaskowski gemakkelijker zijn om daar meer stemmen te krijgen dan in Poznań, waar hij iedereen die kon worden overtuigd al overtuigde, of in conservatieve bolwerken als Janowo Lubelskie of de districten bij Łomża.

Trzaskowski gaat ook voor de oostflank.

-Hij zou moeten komen waar hij kan. Districtssteden in Oost-Polen zijn van cruciaal belang; dat geldt ook voor de meer centrale districten die aan Wielkopolska grenzen en de gebieden die voorheen in de 19e eeuw tot het Congres Polen behoorden. Hetzelfde geldt voor de provincie Śląsk in het zuidwesten en Kaszuby in het noorden.

Duda zoekt steun van zowel links als rechts. Maandag kondigde hij aan dat: "er een heel spectrum van waarden is die ik en dhr. Bosak is het daarmee eens, en ik denk ook dat we een vergelijkbare visie voor Polen delen ”. Ondertussen probeerde senator Stanisław Karczewski ons ervan te overtuigen dat "mensen die op Robert Biedroń stemden onze sociale beleidshervormingen waarderen".

- De strategie van Duda is in wezen gebaseerd op twee pijlers: de ene is identiteitspolitiek, die de opvattingen van de extreemrechtse Confederatie weerspiegelt, en de tweede, economische pijler, die dichter bij de kiezers staat aan de traditionele linkerkant van het spectrum. Natuurlijk dwingen deze twee pijlers de president om over de schreef te gaan.

Is er een kans dat degenen die op de linkse kandidaat Robert Biedroń hebben gestemd ook Andrzej Duda zullen steunen?

- Dat is waarschijnlijk het minst waarschijnlijke scenario.

Dat is sowieso een fractie; Biedroń zal waarschijnlijk eindigen met een historisch laag percentage stemmen, nog slechter dan Magdalena Ogórek, wiens steun vijf jaar geleden 2,38 procent bedroeg.

-Een prachtige ramp. Er was een zichtbaar gebrek aan een coherente strategie en een hele reeks chaotische beslissingen om mee te beginnen, en dat komt meestal niet bijzonder overtuigend over.

Wat zou dan de verdeling van stemmen in het voordeel van Duda kunnen beïnvloeden?

- PiS is er diep van overtuigd dat het niet alleen aan de goede kant van de geschiedenis staat - dat denkt iedereen over zichzelf - maar dat ze ook aan de meer populaire kant staan. Ze zijn er echt van overtuigd dat praten over identiteitspolitiek, ideologische kwesties opwerpen en tegelijkertijd een afkeer van Warschau en al die high-brow moderniteit die ermee gepaard gaat, voldoende zal zijn om de meerderheid van de mensen te overtuigen zich bij hun kamp aan te sluiten. Normaal gesproken zou het krijgen van 43 procent van de stemmen vergeleken met de 30 procent van zijn belangrijkste tegenstander betekenen dat de zittende president met een enorme marge leidt. Omdat Kaczyński de verkiezingen echter als een strijd tussen PiS en de rest van de wereld heeft kunnen beschouwen, lijkt het erop dat de rest van de wereld 57 tot 43 leidt. Dat betekent natuurlijk niet dat Trzaskowski de meest natuurlijke keuze is voor iedereen die PiS niet ondersteunt.

Het lijkt erop dat Artur Dziambor, lid van de extreemrechtse Confederacy-partij en Krzysztof Bosak's campagnemedewerker, al een besluit had genomen: „de keuze tussen Duda en Rafał Trzaskwoski is in wezen een keuze tussen een guillotine en een schot in het hoofd”.

Ze zullen nu van alles zeggen. Vanuit het oogpunt van Trzaskowski doen de Zuidelijken, door hun steun aan Duda niet te verklaren, hem alleen maar een plezier.

In de eerste verkiezingsronde kregen Trzaskowski en Hołownia, indien bij elkaar opgeteld, evenveel stemmen als Duda. Als we ook de stemmen voor Kosiniak-Kamysz en Biedroń zouden toevoegen, dat wil zeggen als we de volledige senaatsmeerderheid - Civic Coaltion (KO), Left (Lewica) en The Polish People's Party (PSL) - als één verenigd blok beschouwen , zouden we de leiding nemen.


Welk deel van het electoraat van Hołownia, Kosiniak-Kamysz en Biedroń zal beslissen om hun stem uit te brengen bij de startverkiezingen en op Trzaskowski te stemmen?

- De vraag zou eerder moeten zijn: welk deel van hun electoraat met stem tegen Duda. Opdat Trzaskwoski de meerderheid zou winnen, zou het hele electoraat van de andere drie kandidaten in de tweede ronde moeten verschijnen en op anti-Duda moeten stemmen.

Is dit zelfs mogelijk?

- Ik weet het niet zeker. We hebben het in de Senaat zien gebeuren, ook al was er bij sommige kandidaten geen duidelijke unanimiteit. Bijna het hele electoraat van het oppositionele blok moest tegen PiS stemmen om de oppositie te laten slagen en de meerderheid te winnen.

De opkomst van kiezers is cruciaal.

-Polen zag een recordbrekende opkomst van de kiezer, maar de meest indrukwekkende piek was in kleine steden - hoe kleiner de stad, hoe hoger het opkomstpercentage. Er is nog steeds een merkbaar verschil tussen de provincie en de steden, maar deze tendens neemt langzaam af.

Meer kiezers uit kleine steden ertoe aanzetten om naar stembureaus te gaan, is een onmiskenbare bonus die PiS de afgelopen jaren voor zichzelf heeft weten te verdienen; zij wisten al degenen die nationale verkiezingen als een high-brow urban-crowd-activiteit beschouwden, te overtuigen om te gaan stemmen. Het verhaal gaat tenslotte dat al deze snobs in de stad beweerden dat de opkomst van de kiezer afhangt van hoe slim de gemeenschap is.

In kleinere gemeenten was de kiezersopkomst zelfs groter dan bij de lokale verkiezingen, en bereikte waarschijnlijk haar hoogtepunt.

Vergeleken met zijn resultaten in de eerste ronde van vijf jaar geleden, staat Duda deze keer op een meer voorkeurspositie. Destijds won hij de eerste ronde met 33 procent.

- In 2015 vond een aanzienlijk deel van het electoraat dat het Civic Platform verdiende te verliezen, maar dat PiS het niet verdiende om te winnen. Deze keer zagen we een vergelijkbaar, zij het omgekeerd scenario: PiS verdiende het om te verliezen, maar PO verdiende het niet om te winnen. Vijf jaar vooruit, veel kiezers begrijpen hun keuze deze keer veel beter.

Denk je dat het mogelijk is dat de meeste supporters van Hołownia op Duda zullen stemmen?

-Nee. Duda hoopt dat de meeste van deze mensen hun stem niet eens uitbrengen.

Hołownia maakte het al duidelijk: hij steunt de zittende president niet

-Hołownia heeft nog bijna twee weken om met zijn activisten en supporters te praten en te beslissen hoe hij zich strategisch positioneert ten opzichte van Trzaskowski en waar hij invloed kan uitoefenen. We zullen zien of deze nieuwe golf van woede bij PiS sterker is dan de iets oudere en iets kleinere antipathie tegen PO.

https://wyborcza.pl/7,173236,26089295,p ... rtain.html

Lech
Berichten: 3479
Lid geworden op: vr aug 19, 2011 12:30 pm

Re: Poolse presidentsverkiezingen naar tweede ronde

Bericht door Lech » vr jul 10, 2020 5:17 am

Verkiezingen om ‘de ziel van Polen’: conservatieve Duda vs progressieve Trzaskowski
Poolse presidentsverkiezingen Zondag kiest Polen tussen de fletse maar gulle president Duda en zijn uitdager, de progressieve kosmopoliet Trzaskowski. Portret van de twee kandidaten.

Emilie van Outeren
9 juli 2020 om 16:50
Leestijd 4 minuten

Afbeelding
Zittend president Andrzej Duda viert zijn overwinning na de exit-polls van de eerste verkiezingsronde eind juni.
Foto Kacper Pempel/Reuters
ANDRZEJ DUDA| PRESIDENT

Een nationalist die de ‘gewone Pool’ cadeautjes belooft
Andrzej Duda is de president met de makkelijkst uit te spreken naam sinds Polen een democratie is. Toch kent internationaal bijna niemand hem. Ook binnen Polen is hij, na vijf jaar als staatshoofd, nog steeds vooral een man zonder eigenschappen. Zonder visie. En zonder macht.

Niet dat Duda (48) onzichtbaar is. Hij krijgt onbeperkt zendtijd op de gepolitiseerde publieke omroep en heeft sinds het begin van zijn presidentschap ontelbare stadjes en dorpen bezocht. Een vriendelijke man die, samen met zijn populaire vrouw Agata, dichtbij zijn conservatieve kiezers komt. Vaak met cadeautjes: meer kinderbijslag voor gezinnen, meer geld voor gepensioneerden. Hij is bleekjes maar gewaardeerd. En permanent op campagne. „Een campagne die gestoeld is op herverdeling van welvaart en waardigheid voor de ‘gewone Pool’”, zegt politicoloog Renata Norkiene van de universiteit van Warschau.


Zondag wordt duidelijk of hij nog vijf jaar president blijft en daarmee zijn conservatief-nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) verzekert van een handtekening onder elke wet en elke rechtersbenoeming. De race is ongekend spannend. Peilingen zijn niet in staat buiten de foutmarges in te schatten of hij of zijn centrum-rechtse tegenkandidaat Rafal Trzaskowski meer dan 50 procent van de stemmen haalt.

De verkiezing wordt gezien als een gevecht om de ziel van Polen. Is het een pluriform en liberaal land dat de Europese Unie omarmt? Of wint opnieuw de stroming waar Duda voor staat: nationalistisch, katholiek en naar binnen gekeerd?

Andrzej Duda’s achtergrond is anders dan die van zijn achterban. Hij groeide op in een geleerd gezin in Krakau en studeerde daar rechten. Als jonge politicus had hij op zijn cv staan dat zijn ambitie en leiderschap waren begonnen bij de padvinderij. Hij werd medewerker, parlementariër, staatssecretaris en lid van het Europarlement, voordat PiS-leider Jaroslaw Kaczynski hem in 2015 uit Brussel plukte om presidentskandidaat te worden. Tot ieders verbazing won hij van de zittende Bronislaw Komorowski. Norkiene: „Er was behoefte aan verandering. Hij werd gezien als een fris gezicht en gaf Polen buiten de steden niet het gevoel op ze neer te kijken” – zoals veel politici doen. Vijf jaar lang wist hij het imago te houden van een gematigde factor binnen PiS, al stempelde hij altijd braaf af wat Kaczynski hem opdroeg.

Een paar maanden geleden leek zijn herverkiezing in mei een gegeven, maar de coronacrisis, matige economische vooruitzichten en interne kift in de PiS-coalitie, hebben zijn kansen verkleind. Terwijl Duda bezig was met een verkiezingsdebat, besloot de echte machthebber begin mei de stembusgang toch maar uit te stellen. Onbekend is of Duda daar in de televisiestudio van op de hoogte was.

Sindsdien voert hij een defensieve campagne. Hij ageert tegen de ‘inmenging’ van buitenlandse media en vooral tegen gelijke rechten voor lhbti’ers. „Duda heeft de zekerheid dat zijn vaste kiezers zondag naar de kerk gaan en meteen daarna naar de stembus”, zegt Norkiene. Maar de frisheid van vijf jaar geleden is eraf.

Afbeelding
Uitdager Rafal Trzaskowski afgelopen weekend op campagne in de provincie voor de tweede verkiezingsronde.

Foto Andrzej Grygiel/EPA

Mocht Rafal Trzaskowski zondag worden verkozen tot president van Polen, dan heeft hij dat volledig aan corona te danken. Voordat de in mei geplande verkiezingen op het allerlaatste moment werden uitgesteld, was hij namelijk niet eens kandidaat. In een gesprek met buitenlandse journalisten eind vorig jaar zei Trzaskowski (48) dat ook niet van plan te zijn. Officieel omdat hij zulk leuk en belangrijk werk doet als burgemeester in Warschau, stiekem waarschijnlijk ook omdat hij besefte veel te progressief te zijn om de helft van de 30 miljoen kiesgerechtigde Polen achter zich te krijgen.

Trzaskowski tekende begin 2019 een ‘lhbt-pact’ om seksuele minderheden in de hoofdstad beter te beschermen tegen discriminatie. Dat maakte hem, naar eigen zeggen, „staatsvijand nummer één” van de conservatief-nationalistische PiS-regering. Ook binnen zijn eigen partij, het centrum-rechtse Burgerplatform, liep hij ver voor de muziek uit.

Polen staat te boek als het meest homofobe land van de EU – op dat sentiment speelt tegenkandidaat en zittend president Andrzej Duda deze campagne gretig in. Toch geven peilingen Trzaskowski evenveel kans als Duda. Hij doet het vele malen beter dan de oorspronkelijke kandidaat van Burgerplatform, die bij dramatische peilingen dankzij het uitstellen van de verkiezingen op laatste moment ingewisseld kon worden.

Rafal Trzaskowski is geen nieuw gezicht in de landelijke politiek, noch in Brussel. Hij was zeven jaar lang Europarlementariër, staatssecretaris voor Europese Zaken en digitaliseringsminister namens Burgerplatform totdat die partij in 2015 naar de oppositie werd verbannen.

Zijn faam begon nog veel eerder: begin jaren 80 was hij kind-ster in een televisieserie. Trzaskowski’s vader was binnen de Warschause intelligentsia een bekende pianist en opa een gevierd taalkundige. De kosmopoliet Trzaskowski schept graag op in zes talen. Toen hem werd gevraagd of hij Duda zou uitdagen voor een verkiezingsdebat in het Engels, antwoordde hij: „Ik weet niet of ik zo wreed zou zijn”, verwijzend naar Duda’s gehakkel in internationaal gezelschap.

Die neerbuigende houding is precies waar kiezers Burgerplatform de afgelopen jaren op hebben afgerekend, maar Trzaskowski lijkt er nu mee weg te komen. Hij heeft zich in deze campagne met succes geprofileerd als ‘de kandidaat van verandering’ en ‘redder van de democratie’. „Hij trekt van nature veel jonge, stadse kiezers, vooral vrouwen”, zegt Renata Norkiene, politicoloog aan de universiteit van Warschau. „Maar met zijn verhaal over de democratie is hij ook aantrekkelijk voor oudere kiezers, die zijn daar sentimenteel over.” Zij kunnen zich Polen nog als (communistische) eenpartijstaat herinneren.

Sinds PiS in 2015 zowel de presidents- als de parlementsverkiezingen won, is de publieke omroep omgekat tot propaganda-vehikel en de onafhankelijke rechterlijke macht uitgekleed. Daar zijn veel Polen ongelukkig mee, mede omdat dit het land op ramkoers bracht met de Europese Commissie. Een president van een andere politieke snit kan rechtersbenoemingen blokkeren en wetten vetoën. Hoewel Trzaskowski in het presidentieel paleis Polens relatie met de rest van de EU zal verbeteren, zal van zijn mogelijke presidentschap geen helende werking uitgaan in het gepolariseerde Polen.


https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/09/ve ... i-a4005469

Plaats reactie